Wątek dla nerkowców - III

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt cze 04, 2010 15:34 Re: Wątek dla nerkowców - III

Tinka07 a czy Renagel można podawać razem z innymi lekami?

Gedo

Od: Pt lut 26, 2010 15:01

Post » Pt cze 04, 2010 22:20 Re: Wątek dla nerkowców - III

Gedo pisze:Tinka07 a czy Renagel można podawać razem z innymi lekami?
Przekazałam Twoje pytanie na wszelki wypadek swoim wetom i czekam na ich odpowiedź :)

Pozdrowienia
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Pon cze 07, 2010 13:42 Re: Wątek dla nerkowców - III

Przeczytałam ulotkę alusalu i nie widzę, żeby ten lek wpływał na wchłanianie wszystkich leków. producent pisze o gorszym wchłanianiu niektórych antybiotyków. Rubenal i azodyl nimi nie są.

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Pon cze 07, 2010 15:30 Re: Wątek dla nerkowców - III

Zakocona pisze:Przeczytałam ulotkę alusalu i nie widzę, żeby ten lek wpływał na wchłanianie wszystkich leków. producent pisze o gorszym wchłanianiu niektórych antybiotyków. Rubenal i azodyl nimi nie są.

może mam inną ulotkę? :wink:

a tak poważnie, nie wiem co Ty czytałaś - w mojej ulotce pisze:
stosowanie leku Alusal z innymi lekami
Jednoczesne stosowanie leku Alusal i niektórych innych leków może opoźniać ich wchłanianie. Dlatego też inne leki (z wyjątkiem szczegółowo wymienionych poniżej) należy zażywać od 2 do 3 godzin po zażyciu leku Alusal

dalej są szczegółowo wymienione niektóre leki przy których piszą o dodatkowym skonsultowaniu z lekarzem wymaganego odstępu czasu - ale 2-3 godziny tyczą się raczej wszystkich leków niewymienionych.
tak przynajmniej ja rozumiem ulotkę i mój wet również bo to on właśnie mi na to zwrócił uwagę.

oczywiście - można przyjąć że alusal (czy jak pisze Tinka - również famidyna) nie upośledza wchłaniania rubenalu i azodylu (i innych leków) i ładować je wszystkie jednocześnie w kota :roll:
tylko chyba wszystkim nam zależy na tym żeby leczenie było skuteczne - więc skoro jednak wspominają w ulotce że alusal może opoźniać wchłanianie co może oznaczać że lek zamiast się wchłaniać i działać jest wydalany lub wchłania się za poźno lub w niewystarczającej dawce - chyba warto się nad tym zastanowić i robić wymagane przerwy czasowe lub zmienić alusal na coś innego? :roll:

Gedo

Post » Pon cze 07, 2010 15:48 Re: Wątek dla nerkowców - III

Gedo pisze:u nas również nie ma mowy o rezygnacji z kroplówek po wprowadzeniu azodylu - a wręcz po ostatnich wynikach kiedy parametry nerkowe skoczyły w górę wróciliśmy na razie do codziennego nawadniania.
co do fortecoru - czy Twoje koty mają mierzone ciśnienie? tzn na podstawie czego masz dobraną dawkę fortecoru?
zapytam dr Neski o fortecor przy kolejnej kosultacji - ale ponieważ nie mamy żadnych możliwości zmierzenia kotce ciśnienia a dr Neska konsultuje nas niestety tylko wirtualnie - wątpię żebyśmy zdecydowali się na wprowadzenie tego leku - ale zobaczymy co powie dr Neska...

Fortecor, faktycznie jest lekiem stosowanym, żeby obniżyć ciśnienie. Jednak w pnn stosowany jest w innym celu - obniżając ciśnienie, rozszerza naczynia krionosne również w nerkach, powoduje więc ich lepsze ukrwienie i wymusza lepsza pracę. Dlatego w pnn jest jednym z podstawowych leków. Zwłaszcza u kotów z zaawansowanym stadium tecj choroby. Nie mierzyłam kotom ciśnienia, czemu? Bo po zastosowaniu tego leku nie zaobserwowałam żadnych zmian w zachowaniu, czyli w ich samopoczuciu. Cóż z tego, że np okaże się, że ciśnienie Puti jest niskie? Zrezygnuję z fortecoru? Nie. Zresztą konsultując swego czasu Puti z dr Neską nie wyraziła żadnych watpliwości co do stosowania tego leku.

edit: osłonowo spróbuj solvertyl, zapytaj weta co o tym sądzi. Wówczas nie ma problemu z podaniem.
Ja stosowałam u Dracula:
solvertyl, albo ranigast, ranigast podawałam dożylnie przy okazji dozylnych kroplówek.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Pon cze 07, 2010 17:15 Re: Wątek dla nerkowców - III

coś nie mogę znaleść w sieci ulotki fortecoru :roll:
czy to lek ludzki czy weterynaryjny?

Gedo

Post » Pon cze 07, 2010 17:23 Re: Wątek dla nerkowców - III

Gedo pisze:coś nie mogę znaleść w sieci ulotki fortecoru :roll:

Weterynaryny fortecor, jego ludzki odpowiednik to lotensin.
Nota bene od pewnego czasu podaję lotensin, ktory znacznie korzystniej wychodzi finansowo. Jest to dokładnie to samo, nawet wygląd tabletki bo i producent ten sam.

casica

Post » Pon cze 07, 2010 17:29 Re: Wątek dla nerkowców - III

Gedo pisze:coś nie mogę znaleść w sieci ulotki fortecoru :roll:

Szukaj może pod nazwą benazepril.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pon cze 07, 2010 17:34 Re: Wątek dla nerkowców - III

http://www.doz.pl/leki/p3759-Lotensin
benazepril hydrochloridum

casica

Post » Pon cze 07, 2010 19:50 Re: Wątek dla nerkowców - III

Gedo, mam odpowiedź od swoich przyjaciół wetów i już Ci tłumaczę, co napisali.

Renagel (Sewelamer) mieszamy z pokarmem tak samo, jak się to robi z innymi preparatami wiążącymi fosfor we krwi. Problemem może być jedynie rozdrobnienie dosyć twardej tabletki. Z doświadczenia wiemy też, że związki wiążące fosfor na bazie lantanu (Renalzin, Bayer) są mało skuteczne. Czasem stosuje się je u kotów, ale ja do tej pory nie zauważyłem dużej poprawy wyników.

Sewelamer jest dostępny w międzyczasie nie tylko w postaci tabletek (Renagel), lecz również jako proszek (Renvela), który zawiera zamiast chlorowodorku sewelameru (Renagel) węglan sewelameru (przypisuje się mu lepsze przyswajanie przez organizm).

Na wszelki wypadek nie stosowałbym razem z Renagelem takich preparatów (antybiotyków) jak Enrofloksacyna, Marbofloksacyna, Ibafloksacyna i Orbifloksacyna. Przypuszczam jednak, że przy równoczesnym podawaniu Renagelu z jednym z tych preparatów zmniejszyłoby się „tylko” działanie antybiotyku przez zmniejszoną resorbcję. Inne preparaty nie są wymieniane.

Gedo, sprawdzałam właśnie w polskich googlach. Ten preparat w proszku jest u Was chyba niedostępny. Wygląda na to, że nie.

Proponowane przez Davida dawkowanie przesyłam Ci na pw.

Pozdrawiam serdecznie
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Wto cze 08, 2010 7:52 Re: Wątek dla nerkowców - III

wielkie dzięki Tinka07 :)

kotka nie dostaje teraz żadnego antybiotyku - czyli mogę podawać nasze leki razem z Renagelem zmieszanym z jedzeniem?
byłoby cudownie, bo przy stosowaniu 2-3 godzinnej przerwy pomiędzy lekami i jedzeniem z alusalem i 2 godzinnej przerwy po famidynie wychodzi mi że żeby pogodzić to z pracą musiałbym wstawać o 4 rano i kłaść się spać o północy :?

a jeszcze z innej strony nasuwa mi się pytanie:
bo na razie wiem że 2-3 godziny PO alusalu - a ile czasu PRZED jedzeniem z alusalem trzeba podawać azodyl i rubenal żeby mieć pewność że alusal nie upośledzi wchłaniania? też co najmniej 2 godziny czy może krócej?

czy pora podawania famidyny ma znaczenie?
teraz podaję rano - ale bardziej pasowałoby mi podawać na noc

Gedo

Post » Wto cze 08, 2010 19:02 Re: Wątek dla nerkowców - III

A jelsi wyniki krwi pokazuje niski mocznik i kreatynine, dobre wyniki wątrobowe, ale w badaniu moczu oprcz leukocytów i bakterii wyszło białko , mianowicie 30-60mg%, to czy taki kot juz jest "nerkowy"?
Bo moja wetka kaze go dac na Renal i Ipakitine od razu.
A ja mam wątpliwosci...
Obrazek

kordonia

Od: Czw sty 30, 2003 13:59

Post » Wto cze 08, 2010 19:18 Re: Wątek dla nerkowców - III

kordonia pisze:A jelsi wyniki krwi pokazuje niski mocznik i kreatynine, dobre wyniki wątrobowe, ale w badaniu moczu oprcz leukocytów i bakterii wyszło białko , mianowicie 30-60mg%, to czy taki kot juz jest "nerkowy"?
Bo moja wetka kaze go dac na Renal i Ipakitine od razu.
A ja mam wątpliwosci...

A poza przestawieniem kota na renal? Jakie są dalsze zalecenia? I jest w ogóle jakas diagnoza?
Białkomocz może mieć różne przyczyny, a ponieważ kotka ma w moczu leukocyty i bakterie (ile?) to raczej wygląda na jakiś stan zapalny. Jaka jest morfologia? Czy kotka dostała antybiotyk?
Z ipakitine bym się wstrzymała, do czasu ustalenia co jest kotce.
Skoro w moczu są bakterie dobrze byłoby zrobić posiew.

casica

Post » Wto cze 08, 2010 20:27 Re: Wątek dla nerkowców - III

Kordonia, odnośnie tego białka wyniki które przedstawiasz jeszcze niewiele mówią. Należało by zrobić dokładniejsze badania. To białko było badane parę razy, bo jest podany przedział (30-60) ? Było badane ilościowo czy z paska (chociaż pasek wartości 60 chyba nie posiada). Na pierwszy rzut oka, jeśli jednostki to mg/dl to nie jest go bardzo dużo. Jednak sama ilość białka niewiele mówi gdyż w gęstszym moczu może być go więcej niż w rozcieńczonym, czyli taki wynik jak Twojego kota przy gęstym moczu będzie ok, przy rozrzedzonym będzie zły. Był mierzony ciężar właściwy refraktometrem? Białkomocz czasami się określa jako wystąpienie jakiejkolwiek ilości białka, czasami jako nadmiernej. Przyjmując tą drugą definicję, aby go stwierdzić należy zbadać stosunek białko/kreatynina, będący odpowiednikiem dobowej zbiórki moczu u ludzi.

wjwj1

Od: Pt wrz 07, 2007 10:08

Post » Wto cze 08, 2010 20:34 Re: Wątek dla nerkowców - III

Morfologia z rozmazem ok.
Ciężar właściwy 1025. Bakterie dośc liczne. Leukocyty w osadzie 2-3 w polu widzenia.
Białko raz wyszło 30, drugi raz (przy kolejnym pobraniumoczu) 60mg%
Test na maszynie w laboratorium ludzkim.
Kot dostał oprócz tego antybiotyk. Bez posiewu moczu.
W przeszłosci- czeste i nawracajace stany zapalne pęcherza.
Tak sobie myślę, że przy moczniku 44 i kreatyninie 1,1 moge poczekac na efekty leczenia antybiotykiem bez podawania od razu Renala?
Obrazek

kordonia

Od: Czw sty 30, 2003 13:59

[poprzednia][następna]