dziś na wątku książkowym pytałam jaką książkę Stevena Kinga polecają, żeby trzymała w napięciu od deski do deski
ten wątek jest lepszy od "Stukostrachów"
szacun
na którejś stronie w ogóle zapomniałam po co zaczęłam czytać, a weszłam na wątek ponieważ szukam DT dla kotki z Radomia z banerku w podpisie i chciałam zobaczyć jak wyglądają domki tymczasowe
życzę wszystkim spokoju i przyjemnej niedzieli
PS wyjaśniam, że nie mam na myśli niczego złego co ktoś myśli, że mam na myśli i intencjonalnie nie obrażam nikogo, kto myśli, że miałam na myśli obrażenie kogokolwiek i jeżeli ktoś uzna, że moje życzenie spokoju jest nieszczere, to są to już wyłącznie jego myśli, nie moje myśli i niech sobie co najwyżej we własnej myśli o tym pomyśli
Ad
Formica pisze:I jeszcze jedno. Nie trzeba być jasnowidzem, by biorąc kota z ulicy czy skądkolwiek, bez testów, podejrzewać go o białaczkę czy nosicielstwo czegokolwiek innego. To logiczne.
pozwolę sobie zadać dwa pytania, mam od 8 m-cy trzy koty własne, przygarnęłam dachowce, które przyszły pod mój dom, teraz mają 10 m-cy, 11 m-cy i 4 lata, wszystkie zaszczepione, niewychodzące oraz regularnie odrobaczane na zmianę preparatem bayera i tabletkami (od przyjścia do mnie co 3 miesiące)
PIERWSZE PYTANIE gdybym chciała zabrać do domu kota "z ulicy" jakie testy/badania/szczepienia powinnam zrobić, żeby nie narażać moich kotów?
młodsze koty miały dwie szczepionki
feline rhinotracheitis-calici-panleukopenia vaccine
vacuna contra rinotraqueitis-calici-panleucopenia de los felinos
Fel-O-VAX PCT
i
feline leukemia-rhinotracheitis-calici-panleukopenia-chlamydia psittaci vaccine
vacuna contra leucemia, rinotraqueitis, calici, panleucopenia y chlamydia psittaci de los felinos
Fel-O-Vax Lv-K IV
starsza kotka jedną
PUREVAX
LCPCh FeLV
merial
(mogłam popełnić literówkę, mały druk)
DRUGIE PYTANIE Zakładam, że przyjmując nowego zawsze powinnam się obawiać rzeczy "niezaszczepialnych" czyli potencjalnych rezydentów jak pchły, grzybica, świerzbowiec, robaki a szczepionki zabezpieczają przed wirusami, białaczką i wścieklizną, czy słusznie?
* * *
na poprawę nastroju link do odc. Ziomek pt. Boks Tajski (uwaga w filmiku padają słowa potocznie uznawane za wulgarne, więc dla wrażliwych na słowo mówione ostrzegam)
http://www.youtube.com/watch?v=MZw9ch83X6M