Wawa: Lemka, piękna, chora, nie dam jej umrzeć na działkach

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Wto maja 25, 2010 11:18 Wawa: Lemka, piękna, chora, nie dam jej umrzeć na działkach

Zakładam jej wątek ot tak, po prostu. Bo chcę, żeby ktoś o niej poczytał, nawet nie liczę na sukces w postaci domku, wiem, że jest tu masa kotów w potrzebie. Choć zawsze jakaś iskierka się tli :wink:
Jakiś czas temu wyłapywałam półdzikie koty na działkach przy Radiowej (Bemowo). Lemka była jedyną koteczką, którą można było wziąć na ręce. Wtedy, przerażona widokiem pięciu ciężarnych kotek, przejęta ich złapaniem, nie zwróciłam na nią szczególnej uwagi. Dziś myślę też, że chyba nie była jeszcze w tak kiepskim stanie. Dopiero po jakiś dwóch tygodniach, odwożąc ostatnią z wyłapanych kotek po sterylce napatoczyłam się na Lemkę. Jej widok mnie przeraził. Rzęziła, miała totalnie zaklejony ropą nosek, była przeraźliwie chuda, można jej było policzyć wszystkie kosteczki, potwornie odwodniona (nie mogła jeść, bo miała całkowicie zatkane drogi oddechowe). No, obraz nędzy i rozpaczy. A do tego wszystkiego mega-miziak, jakby mogła to nie schodziłaby z kolan, ugniatając wszystko, co się pod łapki dostało (nawet powietrze). Oczywiście mało mi serce nie pękło na ten widok, a sumienie nie pozwoliło mi wyjść stamtąd bez kotki. Zlądowała w Koterii, na tamtem moment nic mądrzejszego nie przyszło mi do głowy, zależało mi na tym, żeby jak najszybciej jej pomóc. Przez ostatnie dwa tygodnie została trochę podkurowana. Niestety, czeka nas długotrwałe leczenie, bo Lemka, jak się okazało, choruje od conajmniej roku (w międzyczasie rodząc oczywiście kociaki, chyba dwa mioty - oczywiście nie przeżyły). Nawet nie jestem pewna czy uda się ją całkowicie wyleczyć, może mieć zmiany w zatokach, nosku itd. Wczoraj zaliczyłyśmy wizytę na Białobrzeskiej, dostała antybiotyki ze sterydami, będziemy robić rtg zatok, będziemy walczyć. Kicia przebywa w dt u gosiar :1luvu: więc pod bardzo dobrą opieką.
A oto nasza Lemka (zwana równiez Lalką vel Lemurkiem vel Lordem Vaderem): ma zadarty nosek, piękne beżowo-rudo-bure umaszczenie, uwielbia kolanka i głaski, strzela baranki. I oddycha właśnie jak Lord Vader! I jak tu jej nie kochać?!?
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Obrazek Obrazek

Efcia1

Od: Pt paź 10, 2008 8:09

Post » Wto maja 25, 2010 11:44 Re: Wawa: Lemka, piękna, chora, nie dam jej umrzeć na działkach

śliczna :1luvu:
czas dla niej na emeryture w ludzkim domu :ok:
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Wto maja 25, 2010 13:01 Re: Wawa: Lemka, piękna, chora, nie dam jej umrzeć na działkach

Do emerytury jej daleko, koteczka ma dwa lata, waży jakieś 2 kg. I mam nadzieję, że będzie żyła długo i szczęśliwie. W jakimś super-domku :mrgreen:
Obrazek Obrazek

Efcia1

Post » Wto maja 25, 2010 14:11 Re: Wawa: Lemka, piękna, chora, nie dam jej umrzeć na działkach

A ja chciałabym dodać, że jest to przekochany kot, ciągle ugniata, wydaje jakieś dziwne dźwięki - niby mruki, niby miauki :) Wczoraj wieczorem płakała, bo nie mogła nas znaleźć, w końcu przybiegła do łóżka, brzuch do góry i udeptywanie powietrza. Cudna, kochana kicia.

gosiar

Od: Sob paź 29, 2005 12:30

Post » Śro maja 26, 2010 7:02 Re: Wawa: Lemka, piękna, chora, nie dam jej umrzeć na działkach

Mamy poprawę po antybiotyku. Gluta niet.

gosiar

Post » Śro maja 26, 2010 7:16 Re: Wawa: Lemka, piękna, chora, nie dam jej umrzeć na działkach

:ok:
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Śro maja 26, 2010 14:46 Re: Wawa: Lemka, piękna, chora, nie dam jej umrzeć na działkach

Śliczny faflun. :D Za zdrówko :ok:
Obrazek

Migota

Od: Sob mar 29, 2008 20:57

Post » Śro maja 26, 2010 15:23 Re: Wawa: Lemka, piękna, chora, nie dam jej umrzeć na działkach

Ach to ta Lemka-faflunka...se zaznaczę :ok:
Obrazek Obrazek
PRZEPRASZAM ZA BRAK POLSKICH ZNAKOW.

Rakea

Od: Śro lis 14, 2007 23:56

Post » Czw maja 27, 2010 10:16 Re: Wawa: Lemka, piękna, chora, nie dam jej umrzeć na działkach

Jest lepiej. To ejst mały zadzior. Jak się koty biją, biegnie do środka. :) Poza tym wydaje dźwięki jak stworzenie z kosmosu. Mały lemur normalnie.

gosiar

Post » Czw maja 27, 2010 10:18 Re: Wawa: Lemka, piękna, chora, nie dam jej umrzeć na działkach

gosiar pisze: Poza tym wydaje dźwięki jak stworzenie z kosmosu

No w końcu Lord Vader, nie? :mrgreen:
Obrazek Obrazek

Efcia1

Post » Czw maja 27, 2010 11:05 Re: Wawa: Lemka, piękna, chora, nie dam jej umrzeć na działkach

No a jak. Ale naprawdę niezły z niej oryginał. I już za chwilę, jeśli nadal tak będzie dopisywał apetyt, będziemy na nią mogli wołać Pulpet.

gosiar

Post » Czw maja 27, 2010 16:20 Re: Wawa: Lemka, piękna, chora, nie dam jej umrzeć na działkach

gosiar pisze:No a jak. Ale naprawdę niezły z niej oryginał. I już za chwilę, jeśli nadal tak będzie dopisywał apetyt, będziemy na nią mogli wołać Pulpet.

se dworujecie...pomieszkajcie na działkach, kilka tygodni - po powrocie też będziecie tak wsuwały :mrgreen: :wink:
Obrazek Obrazek

Rakea

Post » Czw maja 27, 2010 18:25 Re: Wawa: Lemka, piękna, chora, nie dam jej umrzeć na działkach

Nie skorzystam z propozycji ;) Lemka dostała dziś ostatni zastrzyk ze sterydem, od jutra sam antybiotyk. Jest dobrze. Chociaż już się boi Cioci Strzykawki 8)

gosiar

Post » Pt maja 28, 2010 17:15 Re: Wawa: Lemka, piękna, chora, nie dam jej umrzeć na działkach

Przekochana ślicznotka :1luvu:
Obrazek

wejaga

Od: Śro lip 09, 2008 15:03

Post » Pt maja 28, 2010 23:12 Re: Wawa: Lemka, piękna, chora, nie dam jej umrzeć na działkach

gosiar pisze:Nie skorzystam z propozycji ;)

to bądź tak miła i nie śmiej się ze słabszych :mrgreen:
Obrazek Obrazek

Rakea

[następna]