Mini zoo po Irlandzku :)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt maja 21, 2010 13:33 Re: Przygotowania trwaja-malenstwo bedzie w ndz!

Zerknij na te strone. Właśnie przygotowujemy ulotke dla schroniska.
Jest w trakcie powstawania, więc całą stronę przeczytaj

viewtopic.php?f=1&t=110640&start=270

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Pt maja 21, 2010 13:34 Re: Przygotowania trwaja-malenstwo bedzie w ndz!

Gingger pisze:no tak....tylko jakos odnosze wrazenie, ze byly to tanie puszki typu whiskas..choc pewnosci nie mam.a bardzo bym chciala tego uniknac.

a co z wychodzeniem, kiedy maluch niestety bedzie musial zostac na troche sam ze soba?

Wtedy radzę zamknąć kocię w jednym pomieszczeniu z kuwetką wodą i jedzonkiem. Ważne żeby to pomieszczenie było dla niego bezpieczne - brak kabli podłączonych do kontaktu (UWAGA NA TO SZCZEGÓLNIE, maluchy lubią gryźć - mi uśmierciły kilka ładowarek i kabli - oczywiście odpiętych od sieci) brak miejsc w których mógłby się zaklinować (ja zastawiłam kanapy miśkami i kocami - te przerwy które mogły być niebezpieczne) Odradzam też zostawianie przedmiotów szklanych które mogą się potłuc i ostrych narzędzi, bo mogą służyć do niebezpiecznych zabaw. Wysokopiennych kociąt nie polecam zostawiać na terenach wyżynnych - żeby po udanej próbie wdrapania się na szafkę nie próbowały mniej udanie zejść. Warto przewidzieć każdy scenariusz (na przykład w przypadku łazienki należy BEZAPELACYJNIE zamknąć kibelek). Trzeba mieć na względzie, że to jest dziecko, ciekawe i nieodpowiedzialne i to my jesteśmy za niego odpowiedzialni - każde niebezpieczeństwo to nasze niedopatrzenie, nie jego głupotka.

Po za tym radzę zostawić mnóstwo zabawek i na przykład termoforek na posłanku - pewnie nie utrzyma ciepła przez cały dzień, ale przynajmniej przez jakiś czas maluch może się położyć i grzać przy nim jak przy mamusi - będzie mu się lepiej spało :)
Bubu ['], Kajtek ['], Sylwester ['], Toffie ['], Mohito ['], Kawior ['] MałyBury [']
Rambo ['], Rambo II ['], Sara ['], Max ['], Yogurt [']

To prawie 4 dekady bezwarunkowej miłości.

Janosia

Od: Czw maja 08, 2008 23:12

Post » Pt maja 21, 2010 13:38 Re: Przygotowania trwaja-malenstwo bedzie w ndz!

jakos mnie to nie pociesza 8O :roll: ja pewnie dam rade spac z jednym okiem otwartym...ale kiedy Tz zostanie w lozku sam....o zgrozo.on sie tak rozpycha!

co z pozostawaniem samemu w domu?
Obrazek

Gingger

Od: Śro maja 19, 2010 21:12

Post » Pt maja 21, 2010 13:41 Re: Przygotowania trwaja-malenstwo bedzie w ndz!

wiec chyba lazienka bedzie musiala jej wtedy wystarczyc. termoforek juz tez mamy...taki z wlochatym opakowaniem :P
czy taki maluch je tyle ile potrzebuje nie wiecej czy sa lakomczuszkami, ktorym trzeba jedzonko dawkowac?
Obrazek

Gingger

Post » Pt maja 21, 2010 13:51 Re: Przygotowania trwaja-malenstwo bedzie w ndz!

Z jedzonkiem różnie bywa. Maluchy powinny być karmione co 3-4 godziny aż do najedzenia. Ja moim 5tyg. wtedy kociakom zostawiałam o 12 w nocy czyli po ostatnim karmieniu miseczkę z suchą karmą. Rano suchego nie było i dzióbki wołały o śniadanko. Także do 6 miesiąca życia kocię należy karmić często i zapewniać stały dostęp do karmy, potem można mu zostawiać suchą karmę do woli i wodę, a dawkować tylko śniadanko i kolację. Po roku czasu moje przeszły na karmę suchą całkowicie - rano porcja, wieczorem porcja - całości nie zjadaja od razu, więc przez cały dzień podjadają i w nocy też - ale dostają tyle ile przewidziane w dziennej dawce bo i tak są leniwe i okrągłe po zabiegu sterylizacji.

Pamiętaj, że malutki brzuszek nie jest w stanie najeść się na cały dzień, koniecznie musi mieć zapewniony dostęp do jedzonka.
Trzymam kciuki!!
Bubu ['], Kajtek ['], Sylwester ['], Toffie ['], Mohito ['], Kawior ['] MałyBury [']
Rambo ['], Rambo II ['], Sara ['], Max ['], Yogurt [']

To prawie 4 dekady bezwarunkowej miłości.

Janosia

Od: Czw maja 08, 2008 23:12

Post » Pt maja 21, 2010 14:05 Re: Przygotowania trwaja-malenstwo bedzie w ndz!

dziekuje bardzo za pomoc.
Gerberki mamy kupione.Zaczynam doceniac wartosc Polskich sklepow :lol:
Nie moge sie doczekac az sie poprzytulamy i pomiziamy.
choc obawy wciaz pozostaja...mam nadzieje, ze sobie damy rade z maluchem.. :ok:
Obrazek

Gingger

Post » Pt maja 21, 2010 14:16 Re: Przygotowania trwaja-malenstwo bedzie w ndz!

Lepiej kup kocięcą mokrą karmę, amorę, animondę, patrz na skład - powinna się składać z mięsa :wink:
Gerberki daję bardzo małym kociętom albo chorym kotom, bo można je w strzykawkę ładnie w wciagnąć.

Wypraktykowana przez mnie i przekalkulowana metoda żywienia kotów to dobre suche jako podstawa - daję Hiil's, Royal, Pronature, 1th Choice, Purina Pro Plan, Acana, Orijen (to, co misię uda kupić w promocji, przy moim stadki cena ma znaczenie), i symbolicznie mokre, u mnie akurat Bozita, ale jej dla maluszków nie polecam, często biegunkują po niej.
Zamiast mokrego można mięsko - drób, raczej nie weprzowinę, gotowane albo przemrożone, to wybija jakieś zarazki, salmonellę chyba.
Twarożek też dobry, czasem żółtko, gotowana morska rybka

Samym mięskiem, serkiem czy rybką nie można, kocie karmy zwierają skladniki, które trudno suplementować w przygotowywanych w domu posiłkach.
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Pt maja 21, 2010 14:26 Re: Przygotowania trwaja-malenstwo bedzie w ndz!

ja zawsze kupowala albo Hillsa albo royal C.czasem Purine...te jakos najbardziej mi pasowaly.Zawsze suche bylo w misce a mokre bylo tak co drugi dzien. ale podkreslam mam doswiadczenie z kotami doroslymi..maluchy to kompletnie nowe doswiadczenie.i nie maly stres :lol: jak sie okazuje.
Gerberek kupilam bo gdzies tak wyczytalam. Bede to mieszala z gotowanym kurczakiem.
Czy mleko, ktore bede mu podawala jeszcze chwilke powinno byc lekko podgotowane aby bylo cieple a nie zimne? czy temperatura pokojowa jest ok?
Obrazek

Gingger

Post » Pt maja 21, 2010 15:00 Re: Przygotowania trwaja-malenstwo bedzie w ndz!

No to wszystko wiesz :D

Suche w misce, mokre np 2-3 dziennie, póki kocię małe.

Mleko (kocie) dawalabym ciepłe :wink:, kiedyś przeziębiłam kocie gardła - dając mięsko prosto z lodówki.

I nie przesadzaj, bo rozpuścisz maluszka - moja niegdyś jedynaczka Pusiunia jada tylko wtedy jak głaskalam :D
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Pt maja 21, 2010 15:12 Re: Przygotowania trwaja-malenstwo bedzie w ndz!

no i wlasnie tego boje sie najbardziej :lol:
teraz jeszcze tylko pozostaje kwestia imienia.
Ja upieralam sie przy Ginger
pozniej doszlo Toffee, Mia, Kredka, Amber, Ofelia i Zuzia...aa byla tez Ofelia.Pepe tez mi sie podoba...a moj facet mi mowi, ze on nie moze sie zdecydowac dopoiki jej nie pozna troszke.No i znajac zyce on wymysli cos glupiego a ja bede wolac po swojemu.

:ryk:
Obrazek

Gingger

Post » Sob maja 22, 2010 21:12 Re: Przygotowania trwaja-malenstwo bedzie w ndz!

Jutro ważny dzień :ok:

MaybeXX

Od: Pon sie 13, 2007 17:18

Post » Pon maja 24, 2010 16:10 jest malenstwo.szukamy imienia dla panny :)

a wiec :) chwalimy sie!
Przetrwalismy cala noc..Pysio rozbrykany jest i zadowolony. za mamusia wcale nie teskni.przespala cala noc...we wlasnym lozeczku.wyglada na to, ze trafil mi sie porzadny model :ryk:
do wieczora jest tez siostrzyczka u nas...po ktora wpadna znajomi.

dobre wiesci sa tez takie, ze Tz sie zastanawia czy nie wziasc drugiego...bo byloby wesolo.ostatecznie porozmawiamy niedlugo :lol:

no i okazalo sie, ze nie wzielismy rudej panny...laciata mordka nas wybrala sobie i nie bylo odwrotu.nie chciala sie odczepic no i pojechala z nami do domku.wiec Ginger odpada...

szukamy imienia 8O
Obrazek

Gingger

Post » Pon maja 24, 2010 17:01 Re: Malenstwo juz jest.Szukamy imienia :]

Gratulacje! :1luvu:
Mia, Amber..bardzo ładne. :D
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Pon maja 24, 2010 17:18 Re: Malenstwo juz jest.Szukamy imienia :]

Ostatnio edytowano Sob lis 06, 2010 22:23 przez siliana, łącznie edytowano 1 raz
Powód: zmienilam za duze zdjecie na link
Obrazek

Gingger

Post » Pon maja 24, 2010 17:24 Re: Malenstwo juz jest.Szukamy imienia :]

Obrazek
Obrazek

Gingger

[poprzednia][następna]