http://www.youtube.com/watch?v=ESt-mnYYO-o
Także tez dojazd osób prywatnych był niemożliwy. Schron znajduje się za rondem milenijnym w strone Odry, na obniżeniu terenu. Tam woda weszła od strony Odry,zalewając ulicę gliwicką i część dzielnicy. Z drugiej strony budowana obwodnica zablokowała na jakis czas przelew wody z rzeki Kłodnica, i rozdzieliła na jakis czas teren. Sama woda doszła do ulicy Gliwickiej z której skręca się do Odry i schroniska. Po prostu, od kwietnia Odra jest wysoka, jeśli pada tydzień, to wiadomo ze stan wody będzie rósł. W 1997 roku 3-4 dni ciągłego deszczu doprowadziły do powodzi. Schronisko bedące z racji usytuowania zagrożone każdym wiekszym wylewem rzeki powinno mieć plan awaryjny. Dawno temu , jeszcze jak ujscie rzeki Kłodnica nie było przesuniete, obok schroniska zjeżdzałem do Odry na ryby, Odra tam jest płytka, szeroka, i jeszcze nie skanalizowana jak za ujściem kanału Gliwickiego. Teren wokoł był niezabudowany, gdyż tam jest naturalny polder gdzie woda może się wylać, chroniac dalej dzielnicę Kłodnica i sam port w Koźlu. Patrząc od strony schroniska na lewo, jest obwodnica która biegnie sporo powyżej poziomu zero ( dobrze wzmocniona) i przesunięte koryto rzeki Kłodnica oraz wał będącym częścią ścieżki rowerowej. Także każda wysoka woda, nawet taka jak kilka lat temu będzie zagrażać schronisku. Tak na marginesie, wolne koty z okolicznych działek zwiały juz kilka dni temu

Dziś postaram sie coś zorganizować dla tego przytuliska, do Ujazdu, do opiekunki moge chyba dojechać. Karmę mam, no i przyznam się ze nie wiedziałem o tym miejscu do wczoraj.
Mam wolne, wczoraj szukałem kotów u mnie nad Odrą, ale pewnie poznikały czując że będzie nieco za mokro jak dla nich

•Informacje z godz. 8.20
Na Rondzie Milenijnym policja nie przepuszcza samochodów
osobowych, jadących w kierunku Koźla od strony ulic: Gliwickiej i Kozielskiej
oraz os. Kuźniczka. Dlatego też w miejscu tym utworzył się gigantyczny korek. Do
Koźla dojeżdżać mogą wyłącznie autobusy MZK oraz służby ratownicze
•Informacja z godz. 8.44
Całe Koźle nie ma prądu. W niektórych przypadkach prąd wyłączono profilaktycznie.
•Informacja z godz. 10.00
Decyzją władz miasta ścieżka rowerowa usytułowana na
wale pomiędzy ulicami Dunikowskiego i Wyspiańskiego została zamknięta dla
rowerzystów i pieszych (powód - rozmokły i niestabilny grunt).
W momęcie walki mieszkańców zalany został wiadykt na drodze do januszkowic, gdzie nie wytrzymała kanalizacja burzowa. Jeden samochód nie zdążył przjechać już na drugą stornę i został zalany w samym centrum rozlwiska.
i kicha nawet łodzią podwodną nie dopłynie się, bo auto jest na drodze.