Warszawa - Pilnie poszukiwany dom dla dorosłej tygrysicy

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Czw maja 06, 2010 13:40 Re: Pilnie poszukiwany dom dla dorosłej tygrysicy

a_sz masz może jakieś zdjęcia kici? Szkoda, że musisz ją oddać, ale może jeszcze powalczysz? Znam pełno przypadków, kiedy ludzie uczuleni żyli z psami czy kotami przez wiele lat. Poradź się chociaż jeszcze innego lekarza, może znajdzie inne rozwiązanie.
Obrazek
"Im bardziej poznaję ludzi tym bardziej kocham zwierzęta"

engelina_88

Od: Śro maja 05, 2010 8:20

Post » Czw maja 06, 2010 13:50 Re: Pilnie poszukiwany dom dla dorosłej tygrysicy

engelina_88 pisze:a_sz masz może jakieś zdjęcia kici? Szkoda, że musisz ją oddać, ale może jeszcze powalczysz? Znam pełno przypadków, kiedy ludzie uczuleni żyli z psami czy kotami przez wiele lat. Poradź się chociaż jeszcze innego lekarza, może znajdzie inne rozwiązanie.

Mam zdjęcie, ale nie wiem jak mam je tu wstawić.
Podobnej treści ogłoszenie o adopcji zamieściłam na stronie głównej, gdzie wstawiłam zdjęcie.

Byłam już na konsultacji u innego poleconego lekarza, który niestety różwnież kazał pozbyć się kota.

Gdyby dziecko nie miało tak silnych objawów alergicznych, to był nigdy nie próbowała oddać kota.
Na samą myśl o tym mam łzy w oczach.

a_sz

Od: Wto mar 23, 2010 8:29

Post » Czw maja 06, 2010 15:53 Re: Pilnie poszukiwany dom dla dorosłej tygrysicy

a_sz, jestem matką dorosłego już alergika, uczulonego "na wszystko" od urodzenia, obecnie całkowicie zdrowego. Pediatra na dzieńdobry kazał mi pozbyć się kanarka. Testy wykazały alergię pokarmową oraz wziewną - na kurz i pyłki....
Czy lekarz zrobił testy? I czy uprzedził Cię, że alergeny (jeśli dziecko faktycznie uczulone jest na kota) utrzymają się w mieszkaniu co najmniej przez pół roku, nawet jeśli wysprzątasz je dokładnie? Jeśli testów nie było, zrób je, bo może się okazać, że oddasz kota, a dziecko będzie nadal chorować.

Bungo

Od: Pt lut 16, 2007 0:52

Post » Pt maja 07, 2010 7:01 Re: Pilnie poszukiwany dom dla dorosłej tygrysicy

Bungo pisze:a_sz, jestem matką dorosłego już alergika, uczulonego "na wszystko" od urodzenia, obecnie całkowicie zdrowego. Pediatra na dzieńdobry kazał mi pozbyć się kanarka. Testy wykazały alergię pokarmową oraz wziewną - na kurz i pyłki....
Czy lekarz zrobił testy? I czy uprzedził Cię, że alergeny (jeśli dziecko faktycznie uczulone jest na kota) utrzymają się w mieszkaniu co najmniej przez pół roku, nawet jeśli wysprzątasz je dokładnie? Jeśli testów nie było, zrób je, bo może się okazać, że oddasz kota, a dziecko będzie nadal chorować.

Miała robione testy. Największa alergia wyszła na sierść kota!

a_sz

Post » Pt maja 07, 2010 7:52 Re: Pilnie poszukiwany dom dla dorosłej tygrysicy

No to faktycznie jest problem. Zdrowie dziecka jest najważniejsze; ale oddanie kota do schroniska to dla zwierzęcia w tym wieku niemal pewna śmierć. Nawet nowy dom nie daje pewności przeżycia - niedawno był tu wątek o dwóch 6-letnich kotach, które - oddane do innego domu - odeszły w ciągu trzech miesięcy, jeden po drugim.
Nie będzie łatwo znaleźć dom dla starszej kotki, zwłaszcza teraz, w sezonie kociakowym. Przede wszystkim popytaj wśród rodziny i znajomych. Możesz też porobić ogłoszenia - lista portali jest tu viewtopic.php?f=13&t=29341.

Doraźnie, w miarę możliwości, izoluj dziecko od kota. Sierść przecieraj często wilgotną ręką. Poszukaj też dobrego alergologa, który ma pomysły na sposoby leczenia.

Bungo

Od: Pt lut 16, 2007 0:52

Post » Pt maja 07, 2010 12:12 Re: Pilnie poszukiwany dom dla dorosłej tygrysicy

Bungo pisze:No to faktycznie jest problem. Zdrowie dziecka jest najważniejsze; ale oddanie kota do schroniska to dla zwierzęcia w tym wieku niemal pewna śmierć. Nawet nowy dom nie daje pewności przeżycia - niedawno był tu wątek o dwóch 6-letnich kotach, które - oddane do innego domu - odeszły w ciągu trzech miesięcy, jeden po drugim.
Nie będzie łatwo znaleźć dom dla starszej kotki, zwłaszcza teraz, w sezonie kociakowym. Przede wszystkim popytaj wśród rodziny i znajomych. Możesz też porobić ogłoszenia - lista portali jest tu viewtopic.php?f=13&t=29341.

Doraźnie, w miarę możliwości, izoluj dziecko od kota. Sierść przecieraj często wilgotną ręką. Poszukaj też dobrego alergologa, który ma pomysły na sposoby leczenia.

Niestety lekarze jako jedyne rozwiązanie proponują oddanie kota.
A odczulanie proponują dopiero za rok.

a_sz

Post » Pt maja 07, 2010 12:17 Re: Pilnie poszukiwany dom dla dorosłej tygrysicy

a_sz pisze:
Bungo pisze:No to faktycznie jest problem. Zdrowie dziecka jest najważniejsze; ale oddanie kota do schroniska to dla zwierzęcia w tym wieku niemal pewna śmierć. Nawet nowy dom nie daje pewności przeżycia - niedawno był tu wątek o dwóch 6-letnich kotach, które - oddane do innego domu - odeszły w ciągu trzech miesięcy, jeden po drugim.

Alergeny kota są tak silne, że zanikają dopiero po 5 latach. Chyba że będziesz skuwać tynki i zrywać podłogę. To wcale nie jest tak, że kot znika z domu i już nic nie alergizuje.

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Pt maja 07, 2010 13:37 Re: Pilnie poszukiwany dom dla dorosłej tygrysicy

vega36 pisze:
a_sz pisze:

Alergeny kota są tak silne, że zanikają dopiero po 5 latach. Chyba że będziesz skuwać tynki i zrywać podłogę. To wcale nie jest tak, że kot znika z domu i już nic nie alergizuje.

Wiemy o tym. Ale z czasem, po gruntownych pożądkach będzie lepiej.
Obecnie jest tylko gorzej.

a_sz

Post » Pon maja 10, 2010 8:33 Re: Pilnie poszukiwany dom dla dorosłej tygrysicy

a_sz pisze:Szukamy nowego domu dla 9-letniej tygrysicy. Kotka jest zdrowa, niewysterylizowana. Od urodzenia mieszkała w bloku. Nauczona jest czystości, korzysta z kuwety. Niestety z powodu alergii dziecka kotka musi opuścić nasz dom.
Pilnie poszukujemy osoby, która zapewni jej nowe lokum oraz będzie kochała ją tak jak my.
Zainteresowanych proszę o kontakt tel. 604-065-897 (Warszawa – Mokotów).

Nadal poszukuję nowego domu dla kotki!

a_sz

Post » Wto maja 11, 2010 6:52 Re: Pilnie poszukiwany dom dla dorosłej tygrysicy

a_sz pisze:Szukamy nowego domu dla 9-letniej tygrysicy. Kotka jest zdrowa, niewysterylizowana. Od urodzenia mieszkała w bloku. Nauczona jest czystości, korzysta z kuwety. Niestety z powodu alergii dziecka kotka musi opuścić nasz dom.
Pilnie poszukujemy osoby, która zapewni jej nowe lokum oraz będzie kochała ją tak jak my.
Zainteresowanych proszę o kontakt tel. 604-065-897 (Warszawa – Mokotów).

Bardzo proszę o wszelką pomoc w znalezieniu nowego schronienia dla kotki.

a_sz

Post » Wto maja 11, 2010 10:13 Re: Pilnie poszukiwany dom dla dorosłej tygrysicy

domek sam z siebie się nie znajdzie.
Trzeba kota ogłaszać, ogłaszać i jeszcze raz ogłaszać.
Nie tylko na kocim forum gdzie wszyscy zakoceni, często ponad normę.

viewtopic.php?f=13&t=29341 Tu masz wykaz stron gdzie można ogłaszać kota. Trzeba usiąść, napisać ogłoszenie (charakter kotki, co lubi etc), przygotować ładne zdjęcia i cierpliwie dodawać na każdą stronę. A potem czekać na dobry dom.

W między czasie radziłabym wysterylizować kotkę. Dla jej dobra. Bo jest narażona na ropomacicze, a to moze doprawadzić nawet do jej śmierci, jak pomoc nie nadejdzie na czas. Poza tym kotka będzie coraz starsza a nie coraz młodsza, więc lepiej zabieg zrobić kiedy jest młodsza.

A tu o ropomaciczu
http://www.kocipazur.org/index.php?id=283
http://twojezwierzaki.org/artykul/176/r ... oby-kotow/
http://www.vetopedia.pl/article86-1-Ropomacicze.html
Dla moich adoptusiów za TM [']

Gór mi mało i trzeba mi więcej....

berni

Od: Pon sty 10, 2005 15:12

Post » Wto maja 11, 2010 10:55 Re: Pilnie poszukiwany dom dla dorosłej tygrysicy

berni pisze:domek sam z siebie się nie znajdzie.
Trzeba kota ogłaszać, ogłaszać i jeszcze raz ogłaszać.
Nie tylko na kocim forum gdzie wszyscy zakoceni, często ponad normę.

viewtopic.php?f=13&t=29341 Tu masz wykaz stron gdzie można ogłaszać kota. Trzeba usiąść, napisać ogłoszenie (charakter kotki, co lubi etc), przygotować ładne zdjęcia i cierpliwie dodawać na każdą stronę. A potem czekać na dobry dom.

W między czasie radziłabym wysterylizować kotkę. Dla jej dobra. Bo jest narażona na ropomacicze, a to moze doprawadzić nawet do jej śmierci, jak pomoc nie nadejdzie na czas. Poza tym kotka będzie coraz starsza a nie coraz młodsza, więc lepiej zabieg zrobić kiedy jest młodsza.

A tu o ropomaciczu
http://www.kocipazur.org/index.php?id=283
http://twojezwierzaki.org/artykul/176/r ... oby-kotow/
http://www.vetopedia.pl/article86-1-Ropomacicze.html

Umieściłam już ogłoszenia na innych stronach.

a_sz

Post » Pon maja 17, 2010 8:44 Re: Pilnie poszukiwany dom dla dorosłej tygrysicy

Jakieś nowe wieści?

elu

Od: Czw kwi 15, 2010 18:44

Post » Pon maja 17, 2010 10:27 Re: Pilnie poszukiwany dom dla dorosłej tygrysicy

elu pisze:Jakieś nowe wieści?

Niestety nikt nie chce przygarnąć kotki!

Zastanawiamy się nad schroniskiem w Konstancinie.

a_sz

Post » Pon maja 17, 2010 10:45 Re: Pilnie poszukiwany dom dla dorosłej tygrysicy

Czy kotka ma ogłoszenia na Allegro i Gumtree? Z doświadczenia wiem, że te dwa portale mają dużą oglądalność i tym samym dużą skuteczność. Gumtree jest darmowe, na Allegro dajcie ogłoszenie z wyróżnieniem (za 12 zł. z groszami). Powieście ogłoszenia w okolicznych lecznicach weterynaryjnych i sklepach zoo. I przede wszystkim jak najszybciej wysterylizujcie kocicę - jeszcze przed oddaniem.
Obrazek
Devon, Gizmo i Dzidzia

Jowita

Od: Wto paź 19, 2004 19:35

[poprzednia][następna]