Co mam zrobić?Pomóżcie.

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Sob kwi 24, 2010 7:08 Co mam zrobić?Pomóżcie.

Parę dni temu obok mojego bloku, we wnęce okienka piwnicznego,przy ruchliwym chodniku okociła się dzika kotka.Maluszków jest 6. Dwa metry dalej jest ulica.Dokarmiam kotkę, ale nie wiem co w tej sytuacji mogę zrobić.Mieszkam w małym mieście, gdzie nie ma żadnej instytucji, która mogłaby pomóc. Dzwoniłam wczoraj do Straży dla Zwierząt, niestety mieszkam za daleko.Myślałam o tym,żeby przewieść kotkę z małymi do siebie na działkę.Miałaby tam przynajmniej spokój, nosiłabym jej jedzenie.Nie wiem tylko jak ją złapać.Proszę o rady,bo mi serce pęka.

ewcia99

Od: Wto mar 13, 2007 14:27

Post » Sob kwi 24, 2010 7:32 Re: Co mam zrobić?Pomóżcie.

Wstaw miseczkę do kontenerka (może tez być pudełko plastykowe, zamykane na takie "zatrzaski" od góry), zamknij w nim mamę, jak tam wejdzie, a maluszki szybko wsadź do wyścielonego kocykiem wiaderka, czy innego pojemniczka. Przedtem na działce przygotuj jakieś miękkie i dobrze osłonięte legowisko, dobrze, zeby na początek było zamknięte, np w altanie, żeby mamusia się gdzieś nie wybrała ze strachu...

Mrata

Od: Pt cze 06, 2008 17:50

Post » Sob kwi 24, 2010 14:43 Re: Co mam zrobić?Pomóżcie.

Mrata pisze:Wstaw miseczkę do kontenerka (może tez być pudełko plastykowe, zamykane na takie "zatrzaski" od góry), zamknij w nim mamę, jak tam wejdzie, a maluszki szybko wsadź do wyścielonego kocykiem wiaderka, czy innego pojemniczka. Przedtem na działce przygotuj jakieś miękkie i dobrze osłonięte legowisko, dobrze, zeby na początek było zamknięte, np w altanie, żeby mamusia się gdzieś nie wybrała ze strachu...

Udało się?

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Wto kwi 27, 2010 11:33 Re: Co mam zrobić?Pomóżcie.

udało się- nie było łatwo,ale kotka jest już od 2dni na działce w komóreczce z otworem na wyjście.chodzę do niej niej z jedzeniem;maleństwa mają zaropiałe oczka,przemyłam je rumiankiem.jak jeszcze można im pomóc.dziękuję za zainteresowanie.

ewcia99

Od: Wto mar 13, 2007 14:27

Post » Wto kwi 27, 2010 11:39 Re: Co mam zrobić?Pomóżcie.

Zaropiałe oczka to poważna sprawa dla takich maluchów, rumianek nie pomoże, a gdzieś czytałam ,że chyba nawet szkodzi. Może ktoś doświadczony się wypowie w tym temacie.
Nie chciałabym coś źle przekazać.

Chyba wet powinien je obejrzeć.

Dobrze, że są już w bezpiecznym miejscu.
Za jakiś czas trzeba będzie mamę wysterylizować, a maluszkom znaleźć dobre domki.

violavi

Od: Pt kwi 07, 2006 15:34

Post » Wto kwi 27, 2010 11:47 Re: Co mam zrobić?Pomóżcie.

Czy oczka są czerwone i opuchnięte ?
Jeśli nie, przemywaj je przegotowaną wodą, albo zaparzonym świetlikiem, herbatą. Za każdym razem otwieraj kociakom oczka i delikatnie usuwaj ropę.
Jeśli oczka są opuchnięte i czerwone, to trzeba do weta.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Wto kwi 27, 2010 12:10 Re: Co mam zrobić?Pomóżcie.

To super- gratuluję udanej akcji. To masz teraz zajęcie-tak się powiększyła rodzina... :D Masz może zdjęcia ?
Rumianek- niedobrze. Rozpulchnia błony śluzowe i powoduje lepsze wnikanie bakterii, niestety. Tak mi ktoś mądry powiedział, jak chciałam zaropiałe kocie oczy przemywać rumiankiem. Może pójść do weta- "zaocznie", albo z jednym maleńtasem ?

Mrata

Od: Pt cze 06, 2008 17:50

Post » Pt kwi 30, 2010 19:01 Re: Co mam zrobić?Pomóżcie.

Jak maluszki?

violavi

Od: Pt kwi 07, 2006 15:34

Post » Pt kwi 30, 2010 19:42 Re: Co mam zrobić?Pomóżcie.

Co u maluszków? :mrgreen:
http://www.bizuteria-artystyczna.ugu.pl - zdjęcia biżuterii własnoręcznie prze zemnie robionej ;)
Obrazek

Kasiullka

Od: Pt paź 16, 2009 19:17