Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Anja pisze:Chodzi o podtuczenie mojego Brucka chorego przewlekle na niedoczynność przytarczyc (link do wątku chorobowego jest w moim podpisie).
W skrócie:
- Brucek chorobowo "gubi" wapń, który suplementujemy w tabletkach,
- jest wybrednym alergikiem pokarmowym,
- dostaje obecnie RC Renal (zalecone kwestie lecznicze + brak uczuleń),
- musi przytyć.
Rozwijając:
Zawsze był bardzo szczupły i dość wybredny w kwestii żywienia. Po chorobie ujawniła mu się ponownie potężna alergia pokarmowa (aż odpadała mu skóra). Nie może jeść kury, ale jest też uczulony na inne składniki karm, teraz już nawet trudno określić na które.
Metodą prób i błędów oraz pod kątem jego smaków, w końcu okazało się, że jedyną karmą, na którą nie jest obecnie uczulony to RC Renal. Na szczęście też lubi i powinien ją jeść, ze względu na pewne zmiany w nerkach i swoją chorobę.
W sumie wszystko wydaje się opanowane, ale Brucek od chwili diagnozy, po pobycie w szpitalu i swoich przygodach po drodze jeszcze wychudł i taki pozostał. Ma w tej chwili ładne futro, dobry humor i zjada to co ma w misce, ale specjalnie łakomy to on nie jest. Wystarczy jedno wymiotowanie futrem, a już wygląda marniej. Muszę go trochę podtuczyć.
Kojarzę, że są jakieś karmy, czy też inne cudeńka dla kotów podczas rekonwalescencji. Chodzi mi o jakiś naprawdę porządny i skuteczny środek, tak, żeby uzupełnić jego obecne leczenie.
Pytanie brzmi: czy możecie mi coś polecić? Czy będę je mogła podawać kotu z takimi problemami zdrowotnymi i alergią pokarmową? Nie mogę ryzykować żadnego załamania zdrowotnego, bo równowaga w której utrzymuję jego stan ma bardzo chwiejną granicę.
Jakby co wolę, żeby dalej był chudy niż z ranami na ciele lub kolejnym atakiem tężyczki.
Rustie pisze:Conv instant to proszek do rozrabiania z wodą - wychodzi gęste "mleko". Można podać strzykawką.
Conv saszetka - to normalna karma mokra (kawałki w sosie).
Recovery to pasztet. Przetarty można podać strzykawką, w ekstremalnym przypadku sondą.
Mają sporą ilość kalorii i witamin. To są karmy dla rekonwalescentów, a nie chudych, wybrzydzających kotów.
Cameo pisze:Recovery jest the best. To taki pasztet, ale moje za nim przepadają. Jadę go jutro kupić, bo muszę wzmocnić mojego tymczasa (chora wątroba).
aga9955 pisze:Anju zobacz jaki sklad ma recorvery
To lepsze w smaku chyba niz conv. Ja tym podtuczam co jakis czas Gaje.
http://www.kuchniapupila.pl/diety_weter ... 1163584644
Użytkownicy przeglądający ten dział: kasiek1510 i 84 gości