Sie doczekałyście
Niezawodna sałatka z tuńczykiem i jej siostra kurczakowaSkładniki • pomidory 2 szt
• Ogórki konserwowe/kiszone 3-4szt
• cebula (najlepsza czerwona) 1 szt
• Spora kapusta pekińska lub mieszanka sałat
• Można jeszcze kilka rzodkiewek
• Puszka dobrego tuńczyka ale nie tego sałatkowego lub/i mała kurza lub kawałek indyczej, pierś
sos do sałatki • ketchup 6 łyżek
• Majonez 6 łyżek wersja light gęsty jogurt (najlepiej bakoma lub grecki)
• Musztarda (najsmaczniejszy jest z musztardą Dijon) 3-4 łyżki
• Sól (gdy dajemy jogurt wtedy więcej) pierz, szczypiorek posiekany, zioła prowansalskie
Kapustę umyć i pokroić, dodać pokrojone w półplasterki pozostałe składniki. Otworzyć puszkę i odlać olej/wodę (ja wolę tego w oleju jest mniej suchy) wyłożyć na sałatkę. Przygotować sos mieszając składniki i doprawić do smaku.
Jeżeli wybieracie wersje z kurczakiem posmarujcie go lekko olejem i doprawcie go ziołową przyprawą i do grilla a następnie zrumieńcie albo na patelni grillowej albo bez tłuszczu na teflonowej. Potem pokrójcie na kawałeczki i do sałatki.
Uwaga: wszystkie składniki można przewozić na imprezę oddzielnie tak robiłam bo sałatka z tuńczykiem jest obowiązkowa na imprezach u przyjaciół, nie znudziła im się od lat. Niestety po paru godzinach podchodzi wodą, aby tego uniknąć nie polewajcie sosem do podania
Dobra rada: jak kupujecie sól czytajcie etykietę!! Najlepsza jest ta potasowa nie podnosi ciśnienia i jest solą zdrowąz tuńczykiem

z kurczakiem

dodatkiem do obu była Myszencja
a dzisiaj była u mnie moja kuchareczka bratanica i robiłysmy pierogi z truskawkami, wyszły odjazdowe nawet nie zdążyłam sfocić

a Neryś jak zwykle stanął na wysokości zadania i zabawiał dziecko po zakończonej pracy w kuchni