POMOC PILNIE POTRZEBNA !!! MALUSZEK NIE CHCE SSAĆ

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob kwi 24, 2010 19:42 POMOC PILNIE POTRZEBNA !!! MALUSZEK NIE CHCE SSAĆ

Witam serdecznie.

Jak w temacie potrzebuje pomocy. Przygarnęłam do domu kotkę która okociła się w wełnie mineralnej na strychu domu (musiałam je z tamtad zabrać bo zaczyna się remont dachu) jakie 5 dni temu. Problem jest z jednym maluszkiem który jakos tak odstaje od reszty, nawet jak przykladam go do matki nie chce ssac tylko ciagle spał i popiskiwał. teraz dogrzewam go butelka, ale nie wiem czym go karmic, jak czesto i ile. prosze pomozcie bo nie moge patrzec jak malenstwo umiera.
Zalozyłam ten post bo wiem ze czas tu sie liczy a zanim przejrze frum by doczytac prosze o pierwsze wskazówki by maluszek mial szanse

pozdrawiam
kasia
Ostatnio edytowano Sob kwi 24, 2010 19:58 przez kachna83, łącznie edytowano 1 raz

kachna83

Od: Sob kwi 24, 2010 19:29

Post » Sob kwi 24, 2010 19:53 Re: POMOC PILNIE POTRZEBNA !!!

Oj, ja głupia w temacie maleńkim jestem, ale proponuję dodać w tytule info że maluszek nie może ssać, albo cos tym rodzaju, żeby od razu było wiadomo o co kaman.
Fajnie, że je przygarnęłaś i nie zostawiłaś bez pomocy, wielki szacun

jasdor

Od: Sob wrz 19, 2009 11:51

Post » Sob kwi 24, 2010 19:59 Re: POMOC PILNIE POTRZEBNA !!!

Może po prostu być najsłabszy z miotu, chory i nie do uratowania :? Najlepiej byłoby karmić specjalnym mlekiem dla kotków kupionym u weterynarza. Jak nie ma to mleko początkowe dla niemowląt/ Bebiko, Nan itp/ ale dwa razy gęściejsze niż dla ludzia. Pytanie czy kotka go akceptuje - tzn grzeje , wylizuje. Jeżeli nie to instynkt każe się jej nie zajmować chorym W tej sytuacji trzeba jeszcze masować brzuszek i okolicę odbytu żeby uzyskać qpal i siku. Karmić trzeba co ok 3 godziny i niestety ale cała dobę na początku czyli w nocy też. Karmić można specjalną buteleczką ale ja nie polecam- bo jak słabe i chore to nie ma siły ssać i połykać. Wbrew pozorom to dosyć ciężka praca dla maluszka. Ja karmiłam strzykawką z nałożoną gumową końcówką/ np wentylek od dętki rowerowej, cewnik do moczu z apteki- nr8/ i podawałam po kreseczce do pysia czekając aż przełknie i wtedy dopiero następna
Obrazek

majencja

Od: Wto lis 04, 2008 23:17

Post » Sob kwi 24, 2010 20:26 Re: POMOC PILNIE POTRZEBNA !!! MALUSZEK NIE CHCE SSAĆ

Czy mały próbuje ssać, ale mu to nie wychodzi (odpada od cyca), czy w ogóle nie próbuje łapać? Czy poza tym, że nie ssie i odstaje od rodzeństwa, jest raczej żywy, czy ospały?

Spróbuj obejrzeć mu podniebienie - maluchy czasem rodzą się z rozszczepem podniebienia. Możesz porównać z jakimś innym maluchem, który dobrze ssie. Jeśli zauważysz coś niepokojącego - zapakuj malucha w przenoskę z ciepłą butelką i zabierz do weta. Bo jeśli to rozszczep i wet to potwierdzi, to niestety najbardziej humanitarną rzeczą będzie uśpienie malucha...
Permanentny brak czasu...

Atka

Od: Wto maja 20, 2003 11:31

Post » Sob kwi 24, 2010 20:47 Re: POMOC PILNIE POTRZEBNA !!! MALUSZEK NIE CHCE SSAĆ

Skad jesteś, gdzie Cie szukać z tym maluszkiem :evil:
Mój ukochany Biesik 3.04. - 16.12.09 za TM
Obrazek[url=http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=110295&start=0]

IKA 6

Od: Pon mar 30, 2009 18:31

Post » Sob kwi 24, 2010 21:13 Re: POMOC PILNIE POTRZEBNA !!! MALUSZEK NIE CHCE SSAĆ

No i kachna przepadła :( Mam nadzieję, że jeszcze napisze co z :?: maluszkiem

jasdor

Post » Nie kwi 25, 2010 13:11 Re: POMOC PILNIE POTRZEBNA !!! MALUSZEK NIE CHCE SSAĆ

niestety maluszek nie przezył :(

koconek

Od: Sob sie 08, 2009 15:41

Post » Nie kwi 25, 2010 13:30 Re: POMOC PILNIE POTRZEBNA !!! MALUSZEK NIE CHCE SSAĆ

Witam serdecznie

Maleńki nie mial rozszczepionego podniebienia. Walczylismy do rana, chwilami bywalo lepiej ale niestety...

dziekuje za szybka pomoc i odpowiedzi
kasia

kachna83

Od: Sob kwi 24, 2010 19:29

Post » Nie kwi 25, 2010 13:32 Re: POMOC PILNIE POTRZEBNA !!! MALUSZEK NIE CHCE SSAĆ

Przykro mi bardzo :(

Śpij spokojnie maluszku [*]
Obrazek

Każda przykrość nas dotyka, tylko niektóre szczególnie.

Amika6

Od: Śro sty 24, 2007 18:48

Post » Nie kwi 25, 2010 13:38 Re: POMOC PILNIE POTRZEBNA !!! MALUSZEK NIE CHCE SSAĆ

Szkoda maluszka [*]
Zostań z naami Kachna na forum. Została Ci jeszcze całkiem spora gromadka.
Rady forumowe - bezcenne :wink:
A może jakieś foteczki kotusiów moglibyśmy pooglądać :)

jasdor

Post » Nie kwi 25, 2010 14:10 Re: POMOC PILNIE POTRZEBNA !!! MALUSZEK NIE CHCE SSAĆ

szkoda malucha :cry: ale niestety widocznie tak musiało być - popieram pomysł koleżanki zostań z nami :mrgreen:
http://www.bizuteria-artystyczna.ugu.pl - zdjęcia biżuterii własnoręcznie prze zemnie robionej ;)
Obrazek

Kasiullka

Od: Pt paź 16, 2009 19:17

Post » Pon kwi 26, 2010 13:14 Re: POMOC PILNIE POTRZEBNA !!! MALUSZEK NIE CHCE SSAĆ

Zal niunia , żal ... [*]

Kachna, dobre serce masz, że nie dałaś rodzince zginąć :ok:
Skrobnij jak sobie radzisz i skąd nadajesz. Trzymam za Was :ok:
Obrazek

psiama

Od: Czw maja 07, 2009 13:19