Pń/Luboń: Działkowa czarna armia - i zamykamy

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Pon kwi 19, 2010 22:45 Re: P-ń/Luboń działkowa czarna armia - Czorcik chory :(((

Iza a on sie nie przeziębil?
w sobote calkiem zwazwo oczyska patrzyly
mocne :ok: :ok: :ok: za Czorta aby szybciutko wrócil do zdrowia
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Wto kwi 20, 2010 9:24 Re: P-ń/Luboń działkowa czarna armia - Czorcik chory :(((

On patrzy żwawo - wczoraj siedział sobie na stole u wetki, rozglądał się. Ładnie wygląda, ale jest taki spowolniony ... Osłuchowo jest czysty.

Obrazek
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Wto kwi 20, 2010 19:30 Re: Działkowa czarna armia-Czorcik chory :( FIP? Czy to mozliwe?

Znów dziś gorączka ponad 40 :(
Niezbyt chętnie chodzi, apetyt też taki sobie ...
Pęcherz nie jest zatkany, wetka nie domacała sie płynu w brzuchu - w piątek miał USG i było czysto.
Dziś dostał steryd i enrofloksacynę, bo synulox nie działał.
We czwartek porządne USG i ... nie wiem co mogę jeszcze zbadać, nie wiem nawet gdzie szukać przyczyny :( Czy to pęcherz? Kręgosłup? FIP? Może inna wirusówka?
Ostatnio edytowano Śro kwi 21, 2010 9:19 przez Avian, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Avian

Post » Wto kwi 20, 2010 20:36 Re: Działkowa czarna armia-Czorcik chory :( FIP? Czy to mozliwe?

Mam nadzieję że to "tylko" jakieś przeziębienie :( :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Kciuki mocne :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
A 6 kg to u Karmelka i Filipka normalna waga -w innym wypadku to by były chude kotki :wink: :lol:
ObrazekObrazek

amyszka

Od: Czw mar 22, 2007 14:26

Post » Śro kwi 21, 2010 9:08 Re: Działkowa czarna armia-Czorcik chory :( FIP? Czy to mozliwe?

znowu choróbsko?? :( trzymam kciuki najmocniej!!! :ok: :ok: :ok:
Obrazek

Aktualnie - Kacper, Benuś, Songo, Myszka i pies Antonio!

catawba

Od: Czw kwi 26, 2007 9:28

Post » Śro kwi 21, 2010 9:26 Re: Działkowa czarna armia-Czorcik chory :( FIP? Czy to mozliwe?

Avian pisze:Znów dziś gorączka ponad 40 :(
Pęcherz nie jest zatkany, wetka nie domacała sie płynu w brzuchu - w piątek miał USG i było czysto.
We czwartek porządne USG i ... nie wiem co mogę jeszcze zbadać, nie wiem nawet gdzie szukać przyczyny :( Czy to pęcherz? Kręgosłup? FIP? Może inna wirusówka?

szczegółowe badanie krwi (biochemia+morfologia z ręcznym rozmazem)?

Fredziolina

Od: Śro kwi 13, 2005 19:24

Post » Śro kwi 21, 2010 9:40 Re: Działkowa czarna armia-Czorcik chory :( FIP? Czy to mozliwe?

Avian pisze:Znów dziś gorączka ponad 40 :(

Iza ile wynosi białko całkowite i albuminy?
Ja bym jeszcze zrobiła rtg, z obrazem płuc. Kurczuć miał zapalenie płuc, które osłuchowo nie było wyłapywalne, trzech wetów go osłuchiwało i nic dopiero na rtg wyszło.

Jak Czorcik zareagował na steryd?
„Dla zwierząt wszyscy ludzie to naziści, a ich życie – to wieczna Treblinka”. -Isaac Bashevis Singer

"Zawsze warto być człowiekiem,
Choć tak łatwo zejść na psy!"
- Ryszard Riedel, Mirosław Bochenek

“Kupujemy rzeczy, których nie potrzebujemy, za pieniądze, których nie mamy, żeby zaimponować ludziom, których nie lubimy.” — Dave Ramsey
https://www.gismeteo.ru/weather-lodz-3203/

iwcia

Od: Czw kwi 28, 2005 6:52

Post » Śro kwi 21, 2010 9:47 Re: Działkowa czarna armia-Czorcik chory :( FIP? Czy to mozliwe?

Fredziolina pisze:
szczegółowe badanie krwi (biochemia+morfologia z ręcznym rozmazem)?

Biochemia zrobiona, wyniki ok.
Jutro zrobię morfologię z rozmazem, tym bardziej, ze w niedzielę wetka powiedziała po pobraniu, że krwinki bardzo szybko opadają w probówce, co ją zdziwiło ...

Poczytałam znów o FIPie - u Czorta tylko gorączka pasuje, nic więcej. Nie ma innych objawów, ale to draństwo dziwne jest :roll:

Wczorajsze leki nie za bardzo pomogły - ani steryd, ani antybiotyk, nadal jest "klapnięty". Trochę pojadł, trochę pochodził po ogródku, ale za chwilę wrócił i się położył.
Powiem o tym zapaleniu płuc, już druga osoba podsuwa ten pomysł. Osłuchowo jest czysty ...
Obrazek

Avian

Post » Śro kwi 21, 2010 16:30 Re: Działkowa czarna armia-Czorcik chory :( FIP? Czy to mozliwe?

Przy FIP spektakularnie pomaga steryd. WIec jezeli reakcji brak to obstawiam ,ze to nie FIP.

Iza jak bedziesz miala wyniki to wklej.
Jestem w kropce....... zgadnij w której
Obrazek

aga9955

Od: Czw sie 14, 2008 18:51

Post » Śro kwi 21, 2010 18:25 Re: Działkowa czarna armia-Czorcik chory :( FIP? Czy to mozliwe?

aga9955 pisze:Przy FIP spektakularnie pomaga steryd. WIec jezeli reakcji brak to obstawiam ,ze to nie FIP.

Na pewno? Nie na odwrót?
Właśnie wetka mówi odwrotnie - że to jedna z przesłanek przemawiająca za FIPem - brak reakcji na steryd :(
Czorcik na steryd nie zareagował, choć największa reakcja powinna być po 24h, czyli właśnie teraz. Na enrofloksacynę na razie też brak reakcji.
Dzisiaj dostał znów steryd i pyralginę na gorączkę.
Krew pobrana, rano jedzie na rozmaz i na białka, dodatkowo test FeLV/FIV. Jutro po południu RTG i ewentualnie USG.

Przed chwilą go odwiozłam na działkę, jedzonko troszkę polizał i koniec ... wepchnęłam mu do pycha trochę mięska, więc trochę w brzuszku ma. Na razie nie schudł, waga taka sama.

Ciągle się zastanawiam na zamknięciem go w klatce - z jednej strony stres, a to nie jest teraz wskazane. Z drugiej - lepsza kontrola misek i kuwety, i pewność, że nigdzie dalej nie pójdzie (w altanie cały dzień są otwarte okna). Do tego w razie F. miałby osobną kuwetę i miski ... może faktycznie mu rozstawię klatkę?

Jego najbardziej męczy gorączka - przy ponad 40 stopniach od ponad tygodnia musi być padnięty i zrezygnowany :(
Dzisiaj nadal osłuchowo ok, na macanego jama brzuszna ok, śluzówki ok, oczy bez zmian.
Obrazek

Avian

Post » Śro kwi 21, 2010 18:36 Re: Działkowa czarna armia-Czorcik chory :( FIP? Czy to mozliwe?

nie mam pomyslu i nie umiem nic doradzic :(
ale trzymam mocne kciuki, zeby to nie bylo nic na F.. :ok:

iskra666

Od: Wto sty 10, 2006 12:13

Post » Śro kwi 21, 2010 19:24 Re: Działkowa czarna armia-Czorcik chory :( FIP? Czy to mozliwe?

Iza - skoro i tak pobieracie krew to może warto zrobić od razu posiew z krwi? Może to zakażenie i bez antybiogramu moze nie byc konkretnej reakcji akurat na enro?
Taki luźny pomysł...

koconek

Od: Sob sie 08, 2009 15:41

Post » Śro kwi 21, 2010 20:01 Re: Działkowa czarna armia-Czorcik chory :( FIP? Czy to mozliwe?

koconek pisze:Iza - skoro i tak pobieracie krew to może warto zrobić od razu posiew z krwi? Może to zakażenie i bez antybiogramu moze nie byc konkretnej reakcji akurat na enro?
Taki luźny pomysł...

Przekażę. Każdy pomysł się liczy ...
Żeby choć udało się jakoś mu tą gorączkę zbić :roll:
Obrazek

Avian

Post » Śro kwi 21, 2010 20:04 Re: Działkowa czarna armia-Czorcik chory :( FIP? Czy to mozliwe?

Avian, on dalej ma obolały kręgosłup? Gdzie? W części lędźwiowej? Wszędzie?
KK1, KK2, Kocia Koalicja 3
ROWERZYŚCI TO ZUO!

Monostra

Od: Śro lut 08, 2006 21:42

Post » Śro kwi 21, 2010 20:10 Re: Działkowa czarna armia-Czorcik chory :( FIP? Czy to mozliwe?

Hmm, tak myslę, co to lędźwiowa :oops:
Chyba tam - tak na 1/3 długości kręgosłupa od ogona do połowy mniej więcej.
Dzisiaj wetka go już nie dusiła po kręgosłupie.

Najbardziej w tym wszystkim mi źle z myślą, że on tam sam w altanie, nawet nie widzę, czy sie lepiej czy gorzej czuje :(
Ale do siebie go nie mogę zabrać, nie mam gdzie izolować, w klatce w pokoju gdzie wszystkie moje chodzą nie może być ... nie mogę ich narażać :(
Najchętniej bym się teraz do altany wprowadziła :roll:
Obrazek

Avian

[poprzednia][następna]