Czyszczenie kocich zębów-rekomendacje

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Czw kwi 15, 2010 17:10 Czyszczenie kocich zębów-rekomendacje

Był juz taki watek na forum hodowców, ale ostatni wpis dotyczył 2008 roku, czas idzie naprzód, pojawiają się nowe preparaty, dlatego zwracam się zpytaniem:

jakie środki (pasty, ostatnio pojawiły się również spraye) i szczoteczki rekomendujecie do czyszczenia zabków i dziąseł u kotów?

Proszę nie pisać o kwestii usuwania kamienia u weta, bo jest to oczywistością.
Interesuje mnie, co poza tym.

koconek

Od: Sob sie 08, 2009 15:41

Post » Czw kwi 15, 2010 17:57 Re: Czyszczenie kocich zębów-rekomendacje

Ja czyszczę pastą Petosan i szczoteczkami dla niemowlaków. Pasta ma smak kurczaka, więc kociastym podchodzi lepiej, niż mięta. Czyszczę średnio co drugi dzień, jak nie zapomnę. :oops: Efekty widoczne, nie ma zapachu z pyszczka, dziąsła ok.
Obrazek

miszelina

Od: Nie maja 06, 2007 13:31

Post » Czw kwi 15, 2010 18:21 Re: Czyszczenie kocich zębów-rekomendacje

Podepnę się.
Sama używam Stoma i szczoteczki dla dzieci. Jak zadałam pytanie na kotach odzew był znikomy, aż się zastanawiam, czy wszyscy czyszczą zęby kotom, czy tylko ja jestem rąbnięta ;)

Katzenjammer

Od: Śro lut 17, 2010 10:04

Post » Czw kwi 15, 2010 18:33 Re: Czyszczenie kocich zębów-rekomendacje

Ja zawsze swoim kociamberkom dawałam na ząbki deodent. Bardzo wygodny, bo w sprayu więc tylko się psika. Teraz weterynarz nie miał i dał mi preparat Fresh Air na spróbowanie... Niestety nie polecam. Kotki się ślinią, więc chyba jest niesmaczny, pozatym jest to gęsty płyn który powinno się nakładać palcem albo patyczkiem kosmetycznym co moim kociakom nie bardzo pasuje. Więc ja osobiście pozostaję przy sprawdzonym deodencie:)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
"Jeśli myślisz, że będę płakać, to masz rację... ale pamiętaj, przejdzie mi i się zemszczę."

ifciastu

Od: Czw kwi 15, 2010 18:21

Post » Czw kwi 15, 2010 18:34 Re: Czyszczenie kocich zębów-rekomendacje

Ja właśnie zamierzam wprowadzić tą profilaktykę. Obie panny maja wyczyszczone ząbki u weta i chce ten stan zachowac jak najdłużej. Przede wszystkim z uwagi na Dorke i jej PNN - wiadomo, kazda narkoza to niebezpieczeństwo, ze nerki nam polecą.

Ale nie chcę strzelać w ciemno i testować tysiąc produktów, bo na prawdę nie wiadomo, co wybrać. Pomózcie mi prosze wybrać.

koconek

Post » Czw kwi 15, 2010 20:48 Re: Czyszczenie kocich zębów-rekomendacje

Ja używam pasty Virbaca, eznymatycznej, o takiej : http://www.virbacvet.com/cet/product/ce ... packet/34/

W Polsce nie można jej niestety kupić (pytałam polskiego dystrybutora), ale jest super. I szczoteczka idealna. Pasta bardzo wydajna. Był kiedyś na miau wątek i ktoś z zagranicy zebrał takie zamóienie od kilku osób, w ten sposób nabyłam.
Dla innych kotów używam takich szczoteczek: http://www.happydental.pl/p/pl/cu-cp-04 ... _solo.html
Obrazek*Obrazek*Obrazek*Obrazek

Jeśli nie odbieram, to postaram się jak najszybciej oddzwonić - 695-817-051
Wyprzedaż przeprowadzkowa - viewtopic.php?f=27&t=110041 - ZAPRASZAM!

milenap

Od: Czw mar 06, 2008 12:35

Post » Czw kwi 15, 2010 21:24 Re: Czyszczenie kocich zębów-rekomendacje

milenap pisze:Dla innych kotów używam takich szczoteczek: http://www.happydental.pl/p/pl/cu-cp-04 ... _solo.html

używam takich szczoteczek i polecam, bo łatwo dostać się do wszystkich zakamarków.
jako pastę stosuję żel "stoma" - jak widzę, że nalot "narasta", robię to ok 2-3x tyg do zmniejszenia nalotu.
zamiennie czasem na noc smaruję dziąsła enzymatyczną pastą "orozyme"

no i kupuję, dental RC veterinary diet (największe chrupki jakie znalazłam) - podaję codziennie tak 5-10 chrupków.

cała ta heca oczywście w zależności od tempa "nabudowywania" się nalotu.
Obrazek Obrazek
PRZEPRASZAM ZA BRAK POLSKICH ZNAKOW.

Rakea

Od: Śro lis 14, 2007 23:56

Post » Pt kwi 16, 2010 11:49 Re: Czyszczenie kocich zębów-rekomendacje

Ja stosuje orozyme co prawda od niedawna,ale poleciła mi ja hodowczyni.Jest łatwa w aplikacji,troche żelu pod fafle

claudia66

Od: Czw kwi 24, 2008 12:40

Post » Pt kwi 16, 2010 11:55 Re: Czyszczenie kocich zębów-rekomendacje

W jaki sposób czyścicie zęby kotom? U mnie byłaby to konkurencja siłowa, z próbami gryzienia i drapania :evil:

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Pt kwi 16, 2010 12:52 Re: Czyszczenie kocich zębów-rekomendacje

Ja swojej nie czyszczę, ale daję odpowiednią karmę...
Ostatnio dostawała karmę RC Calm i po niej zrobił jej się spory kamień, żółty nalot, nieładnie pachniało z pyszczka. Dostałam od Weta próbki karm Hill's adult + specjalistyczna Hill's Oral. Tej drugiej kicia zbytnio nie polubiła, bo miała za duże granulki, zaś tą pierwszą uwielbia!. Kupiłam całe opakowanie i teraz mieszam z RC Calm. Po dwóch dniach nie było śladu kamienia, ząbki bielusieńkie i milusi oddech. A jednocześnie kotka nie stresuje się czyszczeniem.

Polecam każdemu, myślę, że niekoniecznie musi to być Hill's, ważne aby była to karma pozwalająca na czyszczenie uzębienia.

amark

Od: Wto lut 02, 2010 23:03

Post » Czw kwi 22, 2010 20:20 Re: Czyszczenie kocich zębów-rekomendacje

Bardzo dziękuję za wasze sugestie :1luvu:

W naszym wypadku karmy ułatwiające czyszczenie zębów odpadają z uwagi na i tak trudny dobór karm - alergia, nerki, zaparcia w jednym :roll:

Czyli pozostaje mi zaopatrzyć się w szczoteczkę i pastę (namiary na dobrego ludzkiego chirurga naczyniowego już mam :wink: ) i na 100% podzielę się "spostrzeżeniami" :mrgreen:

koconek

Post » Czw kwi 22, 2010 20:50 Re: Czyszczenie kocich zębów-rekomendacje

A ja mam problem. Wszystkim kotom powinno się czyścić zęby, ale najwięcej troski wymaga uzębienie tych chłopaków:

Obrazek Wedelek - wygląda niewinnie, ale jest bardzo trudny w obsłudze. W jednej chwili zmienia się w zwinnego, groźnego tygrysa. Młody (roczny) kot, a miał okropny kamień na zębach, kiedy go przygarnęłam. Jeden ząb trzeba było usunąć.

Obrazek Pancuś z kolei ma potężne zębiska. Waży 6,5 kg i są to same mięśnie i grube kości. A kły mu żółkną.

Nie wiem, jak im czyścić te ząbki. Przecież z własnej woli nie otworzą pyszczków...

Kliknij miniaturkę

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Czw kwi 22, 2010 22:32 Re: Czyszczenie kocich zębów-rekomendacje

vega36 pisze:Obrazek

no zaraz zgłoszę do moda - takich zdjęć nie wolno zamieszczać, bo oglądający może dostać zawału ze śmiechu :mrgreen:

jak masz takie bitne sztuki, nie pozostaje Ci nic innego jak karma:
nr 1. RC vet diet Dental (bo ma największe chrupki! - poza tym RC i koty rzaczej lubią smak)
jest jescze RC Oral, RC Main Coon (dość duże chrupki dla dużych kotów, niespecjalnie na zęby ale czasem dla urozmicenia podaję), Hills Oral, Nutram Nuggets Maintenace..

pastę Orozyme można podawać pod fafle na noc (np.co 2 noc) - wtedy nie zostawiać im żadnej karmy, żeby enzym miał czas działać.
i git jest :ok: nie trzeba szorować.

Pancuś rulez!!!!
Obrazek Obrazek

Rakea

Post » Pt kwi 23, 2010 6:41 Re: Czyszczenie kocich zębów-rekomendacje

Rakea pisze:...pastę Orozyme można podawać pod fafle na noc (np.co 2 noc) - wtedy nie zostawiać im żadnej karmy, żeby enzym miał czas działać.

Pancuś rulez!!!!
czy ta pasta (jej smak) kotom nie przeszkadza? Dostępna u weta czy w sklepach?
Obrazek
Obrazek Obrazek

boniantos

Od: Śro lut 18, 2009 15:16

Post » Pt kwi 23, 2010 21:29 Re: Czyszczenie kocich zębów-rekomendacje

rybcie pisze:
Rakea pisze:...pastę Orozyme można podawać pod fafle na noc (np.co 2 noc) - wtedy nie zostawiać im żadnej karmy, żeby enzym miał czas działać.

Pancuś rulez!!!!
czy ta pasta (jej smak) kotom nie przeszkadza? Dostępna u weta czy w sklepach?

koty nawet ją lubią..moje zpotrafią zlizać z palca i czekają na dokładkę :ok:
a dostać ją można i u weta i w sklepach
Obrazek Obrazek

Rakea

[następna]