sterylizacja - jakie badania przed zabiegiem?

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Sob kwi 10, 2010 13:44 sterylizacja - jakie badania przed zabiegiem?

Witam

Mam pytanie związane ze sterylizacją kotki. Jestem już umówiona na zabieg w poniedziałek, a jutro mamy jechać na badania krwi. Pani weterynarz sugerowała wykonania kontrolnego badania, zwłaszcza w kierunku czy nerki pracują prawidłowo. Czy do takiego badania kotka musi być na głodówce? Nie zapytałam, a lecznica już dzisiaj nieczynna :(
I teraz nie wiem czy kotka może normalnie jeść przed tym pobraniem krwi.
Czy są jeszcze jakieś zalecenia co do badań kontrolnych przed sterylizacją?

Troszkę drogi ten zabieg jak dla mnie, metoda małego cięcia 190zł + badania i wizyta kontrolna, w sumie 250zł (Poznań)
Ale mam nadzieję, że wszystko dobrze pójdzie i kotka szybko będzie w pełni sił :)

Jaskółka

Od: Nie lis 22, 2009 13:38

Post » Sob kwi 10, 2010 14:15 Re: sterylizacja - jakie badania przed zabiegiem?

Zarówno przed badaniami krwi jak i przed zabiegiem w narkozie kotka powinna być na czczo.
:ok: :ok: :ok: za kicię
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Wto kwi 13, 2010 13:25 Re: sterylizacja - jakie badania przed zabiegiem?

badania wyszły OK i już jesteśmy po zabiegu w poniedziałek :)
Kicia dobrze znosi ubranko. W poniedziałek była trochę oszołomiona i krok miała chwiejny. Szybko poszła spać. Dzisiaj też głównie śpi.
A jak długo koteczki noszą takie ubranko, weterynarz mówił 10-14dni.

Jaskółka

Post » Wto kwi 13, 2010 13:55 Re: sterylizacja - jakie badania przed zabiegiem?

I miał rację. Zazwyczaj szwy wyjmuje się po 10 dniach od zabiegu i wtedy można zdjąć kubraczek, ale czasami - jak w przypadku mojej Partycji, która miała większe cięcie - zaleca się pozostawienie ubranka jeszcze przez jakiś czas.

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Śro kwi 14, 2010 10:14 Re: sterylizacja - jakie badania przed zabiegiem?

U nas cięcie było bardzo małe, a szwy nie będą zdejmowane, bo to jakieś śródskórne są, które same mają się po jakimś czasie rozpuścić.

Jaskółka

Post » Śro kwi 14, 2010 13:29 Re: sterylizacja - jakie badania przed zabiegiem?

Ubranko nosi się w tym wypadku dla osłony przed wylizywaniem.W trakcie gojenia ranka zaczyna swędzić i kotki liżą zawzięcie to miejsce.Po sterylce kotek u tej wetki wszystkie moje podopieczne nie nosiły ubranek i zawsze było ok.Ale jak to w przysłowiu "strzeżonego.................strzeże".Nie martw się, wszystko będzie dobrze i wkrótce kicia bedzie brykać , jeśli już tego nie robi . :lol:

grajda

Od: Pt mar 13, 2009 9:06