Wątek dla nerkowców - III

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt kwi 09, 2010 20:55 Re: Wątek dla nerkowców - III

Bezsmakowy jest Renalzin-nowa pasta wiążąca fosfor-dodaje się do suchego lub mokrego pokarmu. W Polsce chyba jeszcze niedostępne, ale w Niemczech lub Holandii.[/quote]

dzięki za informację - przeczytałam ulotkę producenta w necie - wydaje się, że warto sprowadzić szczególnie, że jest to lek dla kotów a nie taki kombinowanie z ludzkimi lekami.

sfinks

Od: Pon kwi 10, 2006 20:12

Post » Pon kwi 12, 2010 12:02 Re: Wątek dla nerkowców - III

Dla Maciusia - [*]
Strasznie współczuję. Trzymaj się. Jestem z Tobą.
Obrazek

keira11

Od: Wto gru 22, 2009 14:44

Post » Pon kwi 12, 2010 12:50 Re: Wątek dla nerkowców - III

Czy mogę prosić o info na temat rubenalu? Kiedy i po co się go podaje.

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Pon kwi 12, 2010 13:04 Re: Wątek dla nerkowców - III

Jana pisze:Czy mogę prosić o info na temat rubenalu? Kiedy i po co się go podaje.

Podaje się go przy pnn. Nie wiem czy też przy innych chorobach nerek.
Ponoć najlepsze efekty daje w stadiach początkowych, można go też podawać kotom starszym zapobiegawczo. Jego działanie - zapobiega zwłóknianiu nerek w profilaktyce, powstrzymuje (a raczej opóźnia) ten proces w rozwiniętych stadiach choroby. Stosuję go u Dracula od 2008 roku i mogę powiedzieć jedno - jestem zadowolona.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Pon kwi 12, 2010 13:06 Re: Wątek dla nerkowców - III

Rubenal podobno wspomaga pracę nerek, opóźnia ich uszkodzenie.
Casica wie dużo o tym leku.
ObrazekObrazek

villemo5

Od: Sob maja 05, 2007 17:14

Post » Pon kwi 12, 2010 13:23 Re: Wątek dla nerkowców - III

Jana pisze:Czy mogę prosić o info na temat rubenalu? Kiedy i po co się go podaje.

To jest wyciag z rzewienia lekarskiego czyli rabarbaru.
U ludzi stosuje się go w przypadku zaparć albo (czasem) biegunek.

" W leczeniu zaparć wykorzystujemy rzewień dłoniasty i lekarski. Już w najstarszym zielniku chińskim (ok. 1000 r. p.n.Chr. ) znajdujemy opis rzewienia dłoniastego, rosnącego nad rzeką Rha (Wołga) i w wysokich partiach gór na zachodzie Chin. Stara medycyna chińska sięgała też po rzewień lekarski. W IX w. islamski uczony Rhazes zalecał tzw. "jabłka przeczyszczające", które zawierały m.in. rzewień.
W Polsce korzystamy najczęściej z korzeni rzewienia pochodzących z trzyletnich upraw. Surowiec zawiera dwie główne grupy związków o przeciwstawnym działaniu - antranoidy i garbniki. W dawkach 0,1-0,3 g działa ściągająco w zapaleniu żołądka oraz przeciwbiegunkowo (działanie garbników). W dawkach 1,5-5,0 g działa przeczyszczająco (antranoidy).
Korzeń rzewienia wchodzi w skład niektórych mieszanek farmakopealnych (FPV) - Zioła przeczyszczające, Zioła wzmagające trawienie, Zioła metaboliczne (przeciwtrądzikowe)."

Ponadto ma (prawdopodobnie) właściwości zakwaszające mocz.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pon kwi 12, 2010 13:27 Re: Wątek dla nerkowców - III

Czemu więc dostają rubenal koty chore na nerki? Przepraszam, nie mam jak teraz wyszukiwać informacji.

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Pon kwi 12, 2010 13:32 Re: Wątek dla nerkowców - III

"Chyba wszyscy zetknęli się z kompotem z rabarbaru. Albo pijali kompocik rabarbarowy w domu, albo w przedszkolu lub w szkolnej stołówce. Oczywiście ten szkolno-stołówkowy lub kolonijny kompocik miał pełno farfocli z rozgotowanych pędów rabarbaru, czasem był niedosłodzony, no ale trudno, z braku innych napojów piliśmy właśnie taki. Tymczasem kompocik z rabarbaru oraz wywar z korzenia tej rośliny powinny pić młode dziewczęta cierpiące na trądzik i łojotok skóry, kobiety z niedoborem estrogenów lub nadmiarem androgenów, wreszcie kobiety przekwitające, kiedy to poziom estrogenów spada, przyczyniając się do powstania nieprzyjemnych objawów (okresu klimakterium). Mężczyźni cierpiący na przerost gruczołu krokowego również mogą pić wyciągi z rabarbaru. Natomiast nie jest wskazane nadmierne ich podawanie dorastającym chłopcom oraz mężczyznom o niskim poziomie testosteronu. Oczywiście nie szkodzi kompocik wypity od czasu do czasu, bez przesady, ale spożywanie go długotrwałe, podobnie jak spożywanie nadmierne brukselki obniża poziom męskich hormonów i nasila cechy płciowe żeńskie. Zresztą sprawa brukselki spożywanej przez chłopców z braku innego pożywienia jest znana historii medycyny, bowiem prowadziła ona do zaniku męskich cech płciowych. Dlatego panowie, ostrożnie z brukselką!

Silne właściwości estrogenne wykazuje składnik rabarbaru – ropontycyna (stylben; ok. 1%). Oficjalnym surowcem farmaceutycznym jest korzeń rzewienia ogrodowego (rabarbaru) – Rheum rhaponticum L., z rodziny rdestowatych – Polygonaceae. Do celów leczniczych polecam wywar z korzeni rabarbaru (1 łyżka na 1 szklankę wody; zagotować, odstawić na 40 minut, przecedzić) w dawce 100-120 ml 2 razy dziennie.

Składnikami aktywnymi rzewienia są także antranoidy (2-12%), garbniki (5-10%), flawonoidy (ok.3%). Do antranoidów należą: chryzofanol, emodyna, aloe-emodyna, fiscjon, reina.

W użyciu są ogonki liściowe (środek spożywczy i leczniczy, wzmacniający, estrogenny, moczopędny, „czyszczący krew”) oraz korzeń, a właściwie kłącze z korzeniami (przeciwzapalne, ściagające, żółciopędne, trawienne, moczopędne, odtruwające, estregnne, antyandrogenne; w dużych dawkach przeczyszczające).

Podobne właściwości posiada również gatunek rzewień dłoniasty – Rheum palmatum L. oraz rzewień lekarski – Rheum officinale Baill., a także odmiany uprawne: Rheum rhabarbarum, Rheum emodi, Rheum webbianum, bogate w szczawiany nadające im ciekawy kwaskowaty smak.

Rzewień jest objęty między innymi przez Farmakopeę Polską I (Radix Rhei, Rheum officinale), II (Rhizoma Rhei), IV (Radix et Rhizoma Rhei) i VI. Jest też w Farmakopei Pruskiej – Pharmacopoea Borrussica editio sexta, z 1846 r. (Radix Rhei).

Korzeń rzewienia w zależności od dawki działa ściągająco i przeciwbiegunkowo lub też przeczyszczająco. W dawce do 300 mg działa ściągająco, hamuje nieżyt przewodu pokarmowego, poprawia trawienie. W dawce ponad 2 g działa przeczyszczająco. Sproszkowany korzeń można zażywać doustnie bezpośrednio, dobrze popić lub zaparzać w wodzie.

W sklepach zielarskich można kupić korzeń rzewienia. Dostępne sa też gotowe preparaty zawierające sproszkowany korzeń lub wyciąg z korzenia rzewienia."
http://rozanski.li/?p=186
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pon kwi 12, 2010 15:38 Re: Wątek dla nerkowców - III

Na tej stronie poświęconej pnn (na 1 stronie wątku dla nerkowców) http://www.felinecrf.org/holistic_treatments.htm autorka pisze tak:
Rubenal

In April 2008 I heard from a lady who was participating in trials of a new CRF treatment called Rubenal at Kansas State University. Although no study results have been published (not expected until the end of 2009), Rubenal was launched in Europe in 2008, in the UK in January 2009, and in the USA in July 2009.
Rubenal is made from Rheum officinale (Chinese rhubarb extract) and produced by Vetoquinol, who also make Ipakitine/Epakitin and Azodyl. In TCM (traditional Chinese medicine), Chinese rhubarb extract has been used to treat kidney problems in humans for many years. Rhubarb leaves are toxic for cats but the root is safe.
In TCM rheum is commonly used in combination with other herbs. Vetoquinol appear to have produced a product that only contains Rheum.
Rubenal is available in two sizes, 300mg and 75mg. The recommended dose is 25mg per kg (2.2lbs) of body weight twice a day, so a 3kg (6.6lb) cat would need two 75mg tablets a day. In the UK they cost around £9-10 for 60 tablets. Vet UK is a UK online supplier which sells 60 75mg Rubenal tablets for 9.36.
I have heard from a number of people in German-speaking countries who have used Rubenal. The majority of them seem to think it has helped their cats, although one person said the capsules are too big for a cat to swallow easily, a problem which commonly arises with another Vetoquinol product, Azodyl.
Rhubarb extract may affect electrolytes. In particular, it may lower potassium levels, so I would recommend monitoring your cat's potassium levels and other electrolytes if you use Rubenal.

Ja mogę napisać tylko o swoich doświadczeniach z rubenalem. Są dobre, a stosuję go u Dracula od 2008 roku, nieprzerwanie.

Dzisiaj byłam aukrat w lecznicy i zapytałam dr Charmasa o rubenal. No cóż, on przecież też nie prowadzi badań. Konkluzja brzmiała: te koty i psy, u których rubenal stosowany jest systematycznie "wyglądają" lepiej. Pominąwszy oczywiście fakt, że u każdego pacjenta przebieg tej choroby jest inny, a często inne też jej przyczyny. Uważam, że to dużo. Co więcej to bardzo dobry lekarz. Wyważony, sensowny, otwarty na różne sugestie, pytania.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Pon kwi 12, 2010 16:36 Re: Wątek dla nerkowców - III

Zrezygnowałam z mizartipine jako leku "na apetyt". Głównie z uwago na dziwne samopoczucie kota po tym leku. Czy jedynym wyjściem jest dla nas karmienie na siłę?? Polećcie nam jakiś lek!!
ObrazekObrazek

villemo5

Post » Pon kwi 12, 2010 16:43 Re: Wątek dla nerkowców - III

A peritol próbowałaś?
Na niektóre koty działa też relanium.
To wszystko i tak trzeba z wetem konsultować :?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pon kwi 12, 2010 20:22 Re: Wątek dla nerkowców - III

villemo5 pisze:Zrezygnowałam z mizartipine jako leku "na apetyt". Głównie z uwago na dziwne samopoczucie kota po tym leku. Czy jedynym wyjściem jest dla nas karmienie na siłę?? Polećcie nam jakiś lek!!

Ja się bujałam z apetytem kotki nerkowej (wielotorbielowatosć) ok. półtorej tygodnia.
Któregos dnia podałam 1 ml relanium,a ze jestem przeciwnikiem tego typu leków,po "naradzie" z wetem,od dnia nastepnego podaję już tylko paste Vita-Pet.Kotka je małe porcje,ale często,ma apetyt,nawet zaczeła się upominać o jedzenie i wołać mnie do miski kiedy jest pusta.

Skład pasty Vita-Pet:
-wilgotnosć-26,8%
-tłuszcz surowy-23,7%
-białko surowe-3,9%
-popiół surowy-1,7%
-włókno surowe-0%
srodki konserwujace dopuszczone do stosowania w żywnosci.

Jak dla mnie,ta pasta nie powinna powodować skutków ubocznych przy długotrwałym podawaniu.

Zawartosć:wit:A,D3,E,B1,biotyna,D-pantotenian wapnia,amid kwasu nikotynowego,tauryna,żelazo,jod,mangan

Mogę sie mylić,ale chyba wygląda na nieszkodliwa(jak relanium np.)
Ostatnio edytowano Pon kwi 12, 2010 20:28 przez Legnica, łącznie edytowano 1 raz
Legnica

Post » Pon kwi 12, 2010 20:26 Re: Wątek dla nerkowców - III

Niestety, ale ja mogę konsultować tylko "poprzez" forum. :(
ObrazekObrazek

villemo5

Post » Pon kwi 12, 2010 21:21 Re: Wątek dla nerkowców - III

Jana - casica bardzo dobre info podała Ci na temat Rubenalu. Po prostu zapobiega on włóknieniu kłębuszków nerkowych. Lek ten nie ma zamiennika. Z tego co mówił mój wet warto go stosować, ale ma to sens, gdy stosujemy go regularnie.
Obrazek

keira11

Post » Pon kwi 12, 2010 21:25 Re: Wątek dla nerkowców - III

villemo5 - ja karmiłam Samiczkę na siłe, ze strzykawki. Niestety jakoś tak wyszło, że nie podawałam jej żadnego leku na apetyt. Weterynarz mi go nie zaproponował. A mogłam coś sama znaleźć. Dopiero teraz widzę jak dużo błędów popełniłam. Myśle, że moja SAMI umarła, bo źle się NIĄ zajełam. Mam straszne wyrzuty sumienia.
Obrazek

keira11

[poprzednia][następna]