amark, czasem niestety koty pokazują nam jak bardzo ich psychika jest wrażliwa. Na szczęście tak poważne konflikty zdarzają się rzadko. Przykro mi, że musiałaś podjąć taką trudną decyzję. Mam nadzieję, że rezydentka wróci szybko do zdrowia, (edit) i że ten drugi kotek trafił dobrze. Trzymam kciuki. Najczęściej koty szybko się dogadują a potem, we dwójkę, życie jest ciekawsze. Najczęściej też dość dobrze znoszą rotację tymczasów i możliwa jest pomoc także innym kociastym. Takie przypadki pokazują jednak, że ich emocje są znacznie bardziej skomplikowane i trzeba brać je pod uwagę z znacznie szerszym zakresie niż myślałam dotychczas.
Syropek, który podaję to najprawdopodobniej... cyt.:
To z maila od pani, która nas odwiedzipreparat o nazwie Calm aid, który zawiera tryptofan. Tryptofan jest prekursorem serotoniny, której podwyższony poziom w organizmie poprawia samopoczucie i zmniejsza agresję. Proszę podawać syrop. W międzyczasie proszę zainicjować kontakty kotów przez zamknięte drzwi. Można dawać im jeść pod dwóch stronach zamkniętych drzwi lub bawić się z nimi. Jeśli będą na siebie syczeć, to trzeba je rozpraszać zabawą.

Przed chwilką zjedliśmy po obu stronach drzwi kilka chrupek i wyciągaliśmy sznureczek