Pomniejszona źrenica 6 miesięczna kotka

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Sob kwi 03, 2010 17:11 Pomniejszona źrenica 6 miesięczna kotka

Zauważyłem przed chwilą, że w lewym oku źrenica jest mniejsza, tzn węższa niż w prawym, dodatkowo widać jakby leciutkie pomarańczowe przebarwienie. Kotka ma ok 6 miesięcy, 2 razy zaszczepiona, odrobaczona, niewychodząca. Nie zauważyłem żeby to oko w czymś jej przeszkadzało ani żeby jej zachowanie się zmieniło, no może jest ostatnio troszkę żywsza. Czytałem, że zmiany w oku mogą dotyczyć dwóch najgorszych rzeczy: białaczki i FIPa więc pytam czy może spotkaliście się z czymś takim? Nie zauważyłem wcześniej żeby to oko tak wyglądało.

trekkers

Od: Sob cze 28, 2008 16:46

Post » Sob kwi 03, 2010 17:51 Re: Pomniejszona źrenica 6 miesięczna kotka

Muszę sam podnieść. Przeczytałem w jednym temacie, o kocie posiadającym identyczne objawy, które jednak same ustąpiły. Wiem że może to być jakiś problem neurologiczny jednak nic nie wskazuje na to by kotce coś dolegało.

trekkers

Od: Sob cze 28, 2008 16:46

Post » Pon kwi 05, 2010 12:35 Re: Pomniejszona źrenica 6 miesięczna kotka

Moja kotka miała to samo - efekt urazu, szalała i się uderzyła w oczko. Jedna źrenica była normalna, a druga (to, w którą się uderzyła) bardzo mała. Wet dał krople do oczu i przeszło po 1-2 dniach. Także nie przejmuj się :D Ale do weta pewnie warto by się przejść...

Tiramisu

Od: Pon mar 01, 2010 19:22