Biegunki, biegunki i biegunki. U wszystkich kotów. Co jest?

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Wto mar 30, 2010 15:53 Biegunki, biegunki i biegunki. U wszystkich kotów. Co jest?

Cały mój kotostan (sztuk dwa) od listopada (czyli od dokocenia jedynaka) ciągle biegunkuje. Z przerwami.

Najpierw wykryliśmy bakterie e. coli. Wyleczyłam.
Uspokoiło się na chwilę. Teraz znowu i się zaostrza.

Badania krwi w toku (na razie morfologia była i poza odwodnieniem nic), na biochemię czekam.
Testy felv/fiv ujemne.

Kupy badane wielokrotnie pod kątem pierwotniaków i nic.
Test na lamblie ujemny.

Co im jest?

Błagam o jakikolwiek punkt zaczepienia...

estre

Od: Pon sty 07, 2008 17:05

Post » Wto mar 30, 2010 16:11 Re: Biegunki, biegunki i biegunki. U wszystkich kotów. Co jest?

Sądzę, że e. coli mogła powrócić... :(
A kał w dobrym lab. badałaś? w większości nie znajdują np. isospora felis.
Obrazek

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34

Post » Wto mar 30, 2010 16:17 Re: Biegunki, biegunki i biegunki. U wszystkich kotów. Co jest?

Posiew robiłam w Instytucie Weterynarii.
A normalne badanie na pasożyty robi sobie sam wet.

Ale teraz podobno wszystko ok jest znów. Zero pasożytów :roll:

estre

Post » Wto mar 30, 2010 19:10 Re: Biegunki, biegunki i biegunki. U wszystkich kotów. Co jest?

A badanie na tritrichomonas foetus?

W moim 2-kotnym stadzie było (prawdopodobnie właśnie ten pasożyt-co objawiało się krwią i śluzem)-niby wyleczone (potem była jeszcze biegunka na tle bakteryjnym i leczenie metronidazolem) ale tez nie wiem czemu-mimo wyleczenia i karmienia karmami sensitivity i najlepszej jakości mokrymi pokarmami (Grau, Applaws)-często obu kotom kupale zdarzają się zakończone bardziej miękko. Też nie wiem czemu :-( Daleko do biegunki, ale też nie do końca ok.

margo22

Od: Pt wrz 08, 2006 16:37

Post » Wto mar 30, 2010 19:16 Re: Biegunki, biegunki i biegunki. U wszystkich kotów. Co jest?

Co to jest i jak wygląda to badanie?

estre

Post » Wto mar 30, 2010 19:24 Re: Biegunki, biegunki i biegunki. U wszystkich kotów. Co jest?

To rzęsistek jelitowy-szczególnie często występuje u młodych kotów (głównie rasowych).
Koty nosiciele czują się dobrze, ale cierpią na biegunki (okresowe) często z krwią/śluzem.
Badanie-bada się kał-nie w każdym laboratorium tylko na tego pasożyta. Kiedyś można było tylko świeży, ale teraz jest badanie, które wykrywa także z mniej świeżego kału. Niestety badanie często daje fałszywe wyniki negatywne.
Leczy się ronidazolem.
Z tymi kupalami można zwariować :evil:

margo22

Od: Pt wrz 08, 2006 16:37

Post » Wto mar 30, 2010 19:31 Re: Biegunki, biegunki i biegunki. U wszystkich kotów. Co jest?

Tak, rozmawialiśmy z wetem o tym.
Będę mieć na uwadze, dzięki! :D

estre

Post » Wto mar 30, 2010 19:34 Re: Biegunki, biegunki i biegunki. U wszystkich kotów. Co jest?

Jeśli był patologiczny rozrost E.coli i podawano wyłącznie antybiotyk, to zrobiłabym test na Clostridium difficile
i na kilka tygodni przynajmniej włączyłabym kotom probiotyk, np. Enterol i Lakcid/Lacidofil.
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Wto mar 30, 2010 19:46 Re: Biegunki, biegunki i biegunki. U wszystkich kotów. Co jest?

Koty miały beta hemolityczne pałeczki Escherichia coli.
Dostawały długo Enterol a potem Enteroferment.
Teraz znowu dostają. Nic to nie daje :(

O tych beztlenowcach też rozmawialiśmy, ale zaraz sobie zapiszę na karteczce i jeszcze wspomnę.

estre

Post » Czw kwi 01, 2010 9:26 Re: Biegunki, biegunki i biegunki. U wszystkich kotów. Co jest?

Po świętach będziemy robić test elisa chyba na to co Beliowen proponowała, ale zapomniałam nazwy :oops:
Tylko u nas nie ma takich testów i wet wysyła to kurierem gdzieś.

Wyniki biochemii był ogólnie dobre, podwyższony tylko mocznik i kreatynina trochę, ale kot jest lekko odwodniony i to podobno przez to.

Dalej błądzimy, a w kuwecie dramat :cry:

estre