Alergia u kota, pytania

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Wto mar 30, 2010 13:57 Alergia u kota, pytania

moje pytanie dotyczy alergii, astmy (?) u mojej kotki. Objawem jest duszący kaszel. Reaguje wyłącznie na sterydy. I teraz moje pytania - ponieważ weterynarze nie mają pomysłu co robić i każdy ma inne zdanie...:

Czy robi się kotu testy na alergię? Ponoć tak, z krwi ale pobierana jest duża ilość krwi do badań, prawda to?
Jakie są koszty takich badań? bo ponoć baaaaardzo wysokie
Czy odczulenie kota jest możliwe? Podejrzewam że tak ale nie chodzi mi o teorię tylko może ktoś w Was odczulał kociaka i są jakieś efekty?

Jedyny pomysł jest taki aby podawać jej sterydy, które jak wiadomo maja efekty uboczne.
Był też pomysł na badania w kierunku chlamydii, eozynofilowego zapalenia płuc a w pewnych momentach też białaczki. Jednak kotka nie reaguje na żadne antybiotyki, nie ma żadnych innych objawów i jest bardzo radosna. Czasem ma ostre ataki kaszlu suchego. Jedynie dożylny steryd doraźnie pomaga. Lekkie świsty w oskrzelach, ale nic dużego. Nie chce wiec robić 2 pierwszych badań bo po 1. watpie żeby miały sens, bardziej prawdopodobna jest tu alergia. 2. kota trzeba uśpić do tych badań a ja się tego obawiam przy jej kłopotach z oddychaniem.
Prześwietlenie płuc nic nie wykazało, badania krwi - wysoki poziom eozynofili - jeśli dobrze pamiętam 2 krotnie przekroczony, pasożyty z kału - nie wykazano.

Ewentualnie proszę o namiar do specjalisty w tym kierunku, w Małopolsce najlepiej.
Dzięki! Google mi za wiele nie pomogło.
Obrazek Obrazek

CarboMania

Od: Pt cze 19, 2009 12:16

Post » Wto mar 30, 2010 14:23 Re: Alergia u kota, pytania

Przechodziłam to z moim Kocurkiem. Niestety moja wiedza i dobry wet przyszedł za późno. Kot miał już tyle powikłań wynikających ze złego leczenia i wcześniejszych nietrafnych diagnoz, że nie udało sie go uratować. Drugi steryd już nie zadziałał :(
Niestety przy alergiach u kotów jedynym środkiem pomagającym jest steryd, chyba, że alergia jest pokarmowa i da się wyeliminować z pożywienia to co uczula. Jednak wtedy są inne objawy. Raczej skórne, nie astma. Dobra wiadomość to taka, że koty znacznie lepiej znoszą kurację sterydową niż ludzie, czy psy.
Najlepiej stosować steryd o przedłużonym działaniu. Okres między sterydami może się wydłużać lub zmniejszać. To drugie jest oczywiście nie korzystne. Wet przy leczeniu mojego kota stwierdził,że jeżeli steryd będzie skuteczny przez 5 tyg. to jest bardzo dobrze, jeżeli tylko dwa to jest kiepsko. Steryd działał tydzień, na drugi już kot nie zareagował.
Możesz też spróbować w domu przeglądnąć co może kota uczulać. Kiedy ataki się nasilają, latem, czy zimą ? To co pamiętam, to często koty uczulają odświeżacze powietrza, środki do mycia pomieszczeń, proszek, dym tytoniowy, pachnące świeczki itp.

Barbara Horz

Od: Wto sty 02, 2007 12:39

Post » Wto mar 30, 2010 14:32 Re: Alergia u kota, pytania

na roztocza koty też bywają uczulone
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Wto mar 30, 2010 14:39 Re: Alergia u kota, pytania

Bardzo dziękuję za odpowiedź! Czy dobrze rozumiem że kotek z powodu alergii odszedł? :( bardzo mi przykro, weterynarze czasem leczą w ciemno niestety... zresztą nasi (ludzi) lekarze również...

Moja kocia na razie dostaje jedną tabletkę dziennie encortonu, ale najlepiej pomaga jej zastrzyk - jak ręką odjął. Dostawała co dwa dni. Trzeciego nie dostała - kaszel, ale nie był to lek o przedłużonym działaniu.

Zawsze miała problem z kaszlem, ale mijał - czasem potęgował go stres. Teraz jest bardzo nasilony, nawet gdy jeszcze leżał śnieg - wiec jakieś pyłki raczej odpadają. W domu mam odkurzacz w filtrem wodnym, staram się go częściej używać. Kaszel jest po przebudzeniu, dość długo, potem w ciągu dnia kilka akcji. Czasem nawet w nocy. Boję się że to roztocza właśnie, bo ataki nie następują w jakichś szczególnych okolicznościach. Kotka ma dopiero ponad rok, martwię się bardzo że w jej wypadku też sterydy z czasem przestaną przynosić ulgę.
Obrazek Obrazek

CarboMania

Post » Wto mar 30, 2010 15:33 Re: Alergia u kota, pytania

Roztocza oczywiście również mogą powodować alergię, ale ja pisałam o ewentualnych rzeczach, które można usunąć z otoczenia kota .
Mój kocurek odszedł właśnie z powodu alergii. Przez złą diagnozę i leczenie weci doprowadzili do grzybicy, gronkowca, no i ciężkiej postaci astmy. To nie był już tylko kaszel, ale kot miał napady duszności, bez tlenu i inhalatorków się dusił. Szukałam pomocy wszędzie i właściwie dzięki niemu trafiłam na forum miau.
Wysoki poziom eozynofili wskazuje albo na alergię, albo na...... mocne zarobaczenie. Brałaś to pod uwagę ?
Jeżeli chodzi o steryd, to ja bym spróbowała zamiast encortonu - depomedron. Jednak sprawdź najpierw robale, one też powodują kaszel, choroby płuc itp. Trzeba wyeliminować wszystko, co da się stwierdzić. Pasożyty w kale nie zawsze badanie uchwyci. Warto powtórzyć, a i odrobaczyć porządnym środkiem nie zawadzi :wink: To bardzo młoda kotka, robale tu mogą być całkiem realne.

Barbara Horz

Od: Wto sty 02, 2007 12:39

Post » Wto mar 30, 2010 16:25 Re: Alergia u kota, pytania

co do robali to dostała serie zastrzyków, własnie dlatego ze nie zawsze w kale są widoczne i faktycznie u niej kilka razy kał pobrano i nie było. Wybiorę się na jeszcze jedną wizytę żeby już konkretnie trzymać się jakiegoś kierunku i nie strzelać lekami na oślep.
Czy jeśli miałaby jednak robaki, drugi kot nie byłby również zagrożony? Kocur ma czasem, bardzo rzadko krew w kale, wiem że to też może wskazywać na robaki, ale u żadnego ich nie stwierdzono i silne odrobaczanie też nie pomogło.
Jest coś jeszcze co może wskazywać na robaki oprócz kaszlu? jakiś objaw specyficzny? albo moze typ kaszlu? i czy steryd pomaga na kaszel w wypadku zarobaczenia? chyba nie... to że steryd działa tak skutecznie wydaje mi się istotną wskazówką.
Obrazek Obrazek

CarboMania

Post » Wto mar 30, 2010 16:45 Re: Alergia u kota, pytania

jeżeli jest więcej niż jeden kot w domu, to odrobacza się wszystkie naraz,
inaczej odrobaczanie nie większego sensu
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01