Zafrędzlona Pomponlandia zaprasza - to już 7 numerek...

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt mar 26, 2010 18:45 Re: Zafrędzlona Pomponlandia zaprasza - to już 7 numerek...

Na spokojnie. Rola anestezjologa jest zrobić tak żeby było dobrze. Jeżeli chodzi o zmiany skórne to o wszelakie pryszcze czy inne syfy oraz tym podobne- chodzi o zapalne. Naczyniaka tez nie mozna nakłuć. Ale jak jet niewielki to można po prostu wkłuć igłe przestrzeń wyżej i tyle. Nie wolno bezwzględnie przy niskim ciśnieniu po krwotoku. Ale jak pacjent ma sam od siebie niskawe to zeby nie spadło po znieczuleniu przed nakłuciem przetacza się litr płynu dożylnie . Chodzi o to że po znieczuleniu spada ciśnienie bo lek rozszerza tzw łożysko naczyniowe -po ludzku - jakby było za dużo miejsca i krwi nie starcza. Po przetoczeniu zwykłej soli fizjologicznej nie ma problemu.
Blizny nie są przeciwwskazaniem do ZOP-a . Dobry ANESTEZJOLOG i dobre leki ot i cały sukces. Aczkolwiek jak ktoś ma pecha to zawsze coś się może popieprzyć. Ale jeżeli się popieprzy a zrobione jest wszystko tak jak trzeba to wtedy tzw siła wyższa.
Obrazek

majencja

Od: Wto lis 04, 2008 23:17

Post » Pt mar 26, 2010 19:27 Re: Zafrędzlona Pomponlandia zaprasza - to już 7 numerek...

shira3 pisze: Usypia się fajnym zastrzyczkiem po którym jest przyjemnie jak na wiertalocie :mrgreen: Zakręci się w łepku i szlus :mrgreen: Szkoda, że tak krótko i człowiek ma wrażenie że się zara obudził :1luvu:
Mogłabym być narkomanem :roll: ....ale się zastrzyków boję :ryk:

To mnie jeszcze majencjo powiedz - tak z ciekawości- jak się fachowo nazywa to co mi taką frajdę dawało? :mrgreen:
Obrazek Obrazek

shira3

Od: Śro mar 11, 2009 21:51

Post » Pt mar 26, 2010 19:35 Re: Zafrędzlona Pomponlandia zaprasza - to już 7 numerek...

A co? Znowu się chcesz nawalić? :mrgreen:
ObrazekObrazekObrazek

pomponmama

Od: Śro paź 15, 2008 15:16

Post » Pt mar 26, 2010 19:44 Re: Zafrędzlona Pomponlandia zaprasza - to już 7 numerek...

CHYBA NIE MOŻNA ZA CZĘSTO... :roll: :roll: A szkoda :wink:
Będę wiedziała czego wołać w razie co :mrgreen:
Obrazek Obrazek

shira3

Od: Śro mar 11, 2009 21:51

Post » Pt mar 26, 2010 20:24 Re: Zafrędzlona Pomponlandia zaprasza - to już 7 numerek...

majencja pisze:anestezjolog który tak powiedział to kretyn a nie lekarz. Oczywiście że badanie można zrobić w uśpieniu a właściwie fachowo w sedacji. Dajesz leki krótko działające i w dawce nie znoszącej odruchów obronnych/ głównie kaszlu/. Pacjent drzemie a jak sie ocknie to nie pamięta co mu niefajnego robili a przecież o to chodzi

Ten co mi obiecywał, że się uduszę? 8O
Obrazek
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa. J. Tuwim

babajaga

Od: Wto mar 18, 2008 15:30

Post » Pt mar 26, 2010 21:25 Re: Zafrędzlona Pomponlandia zaprasza - to już 7 numerek...

I owszem :evil: trzeba być kretynem żeby straszyć pacjentkę to raz i nie rozróżnić pełnej narkozy -gdzie trzeba znieść odruchy i zwiotczyć pacjenta od chwilowej sedacji żeby uspokoić i spowodować niepamięć to co nieprzyjemne. Niech kurna zawód zmieni :evil:
Obrazek

majencja

Post » Pt mar 26, 2010 21:33 Re: Zafrędzlona Pomponlandia zaprasza - to już 7 numerek...

Majncjo, młodziutki był a ja bez majtek leżałam. Wybacz mu gdyż nie wiedział co mówi :ryk:
Obrazek
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa. J. Tuwim

babajaga

Post » Pt mar 26, 2010 21:34 Re: Zafrędzlona Pomponlandia zaprasza - to już 7 numerek...

Trudno powiedzieć jaki anestetyk Ci shiro podali-generalnie każdy tak samo działa- błogo i szlus.A działa kilka minut. Jest po to podawany żeby głęboko uśpić na chwilkę.Jak się zniesie odruchy to wtedy zwiotczacz/ słynny np pavulonik/- intubacja czyli zabezpieczenie dróg oddechowych podłącza sie delikwenta do aparatu do znieczuleń który zapodaje tlen z jakimś gazem wziewnym. I potem zabieg prowadzi się na silnych środkach przeciwbólowych, regularnym zwiotczaniu a śpi się z reguły na gazie. :twisted: Te wszystkie potem rzygania to efekt leków na ból/ narkotyki/, gazów.Strupiesiałość pooperacyjna często po zwiotczaczach
Obrazek

majencja

Post » Pt mar 26, 2010 21:44 Re: Zafrędzlona Pomponlandia zaprasza - to już 7 numerek...

Strupiesiałość?? 8O Brzmi strasznie!!!! Nie chcę trupiesieć. Jeszcze nie!!
Obrazek

babajaga

Post » Pt mar 26, 2010 22:02 Re: Zafrędzlona Pomponlandia zaprasza - to już 7 numerek...

strupiesiałoscią nazywam obolałość ogólną, smenczenie- tak jakby walec człowieka przejechał
Obrazek

majencja

Post » Pt mar 26, 2010 22:40 Re: Zafrędzlona Pomponlandia zaprasza - to już 7 numerek...

To ja to mam bez narkozy, nagminnie 8O
Obrazek

babajaga

Post » Sob mar 27, 2010 8:40 Re: Zafrędzlona Pomponlandia zaprasza - to już 7 numerek...

Kurde normalnie też tak mam! 8O
ObrazekObrazekObrazek

pomponmama

Post » Sob mar 27, 2010 13:40 Re: Zafrędzlona Pomponlandia zaprasza - to już 7 numerek...

No too................. albo fibromialgia albo niedoczynność tarczycy albo przekwitacka albo niedo.......... :ryk:
U mnie to trzy ostatnie :mrgreen:
Obrazek

majencja

Post » Sob mar 27, 2010 15:08 Re: Zafrędzlona Pomponlandia zaprasza - to już 7 numerek...

No z tarczycą to owszem - leczę się, a co to jest to fibrocośtam? Jeśli chodzi o przekwitanie, to tulipan mi się już był onegdaj rozwinął, :twisted: a teraz chyba po operacji....no cóż...Może by tak zasuszyć? :roll: A jeśli chodzi o to ostatnie niedo..., czyli zasadniczo brak witaminy H, jeśli dobrze rozumiem, to owszem, coś w tym jest, możliwe, że mam niedobory... :roll:
Edit - doczytałam to fibro..., to ja jednak wolę przekwitanie :?
ObrazekObrazekObrazek

pomponmama

Post » Nie mar 28, 2010 16:18 Re: Zafrędzlona Pomponlandia zaprasza - to już 7 numerek...

Co robita w niedzielne popołudnie??? :mrgreen:
Obrazek

majencja

[poprzednia][następna]