koszty MWKR, wystawienia miotu, NOWE OPŁATY - oczami laika

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Wto mar 23, 2010 14:41 Re: koszty MWKR, wystawienia miotu, NOWE OPŁATY - oczami laika

MariaD pisze:Weszłam na dawną stronę podforum kalendarzowego i w 2006 r. koszt druku kolorowego, forumowego kalendarza dużego formatu (ktoś go pamięta?) na kredowym papierze gramatury 150 wyniósł 6 zł./szt.

ale przecież koszt jednostkowy zależy od liczby egzemplarzy.
sprawa jest prosta, im mniej sztuk, tym drożej za jedną z nich :wink:

nie wiem w sumie, do czego ma prowadzić skupienie się na jednym wybranym aspekcie finansowym wystawy?
Izabela
Obrazek

Marcepan

Od: Śro lip 11, 2007 15:22

Post » Wto mar 23, 2010 14:42 Re: koszty MWKR, wystawienia miotu, NOWE OPŁATY - oczami laika

Miriel pisze:
Go!Go! pisze:Ave
... Kluby organizują wystawy - przede wszystkim dla takich jak Ty, - żeby się utrzymać więc żebyś mogła gdzieś należeć, - bo znajduje się w prawie każdym mała grupka zapaleńców, którym sprawia to niebywałą przyjemność i daje satysfakcję pomimo orczej pracy ...
są kluby, które wystaw nie organizują - prawda ?
Ave pisze:jest 1 taki klub, ale już również zadeklarowany na wystawę w 2011 :wink: ciekawe dlaczego :wink:
Bynajmniej nie dlatego "żeby się utrzymać".
Klub prosperuje bardzo dobrze :piwa:

nasz klub robiąc 2 wystawy rocznie, organizując ŚDK co roku + wiele akcji jak Rasowce Dachowcom, oraz wydając na szkolenia i inne ciekawe akcje (dość kosztowne ) prosperuje bardzo dobrze :piwa:
gratuluję, tak trzymać :ok:
Ave

Post » Wto mar 23, 2010 14:44 Re: koszty MWKR, wystawienia miotu, NOWE OPŁATY - oczami laika

Marcepan pisze:obiecałam sobie milczeć, bo jestem pewna, że w tej dyskusji nikt nikogo nie przekona, ale w tej sprawie to się wypowiem, bo to moja działka zawodowa (może nikt mi nie zarzuci, że nie wiem, o czym piszę).
nie można liczyć kosztów druku według parametrów dla ulotek.
cmyk to kolor, jakiś klub drukuje CAŁY katalog kolorowy?
i do tego na kredowanym papierze o gramaturze powyżej 100? 8O

dlatego Marcepani wyszło mi tak dużo bo aż 60 zł. :wink: ale cóż są tacy co wiedzą lepiej :roll:
Ave

Post » Wto mar 23, 2010 15:54 Re: koszty MWKR, wystawienia miotu, NOWE OPŁATY - oczami laika

Dla mnie koniec dyskusji.

Udowodnić można wszystko, nawet cenę za 1 kota 300 zł. i cenę katalogu jak encyklopedii.

Kluby zarabiaja na wystawach - to nie tylko moje słowa. I niech zarabiają. Kwestia ile i ile podwyżek i opłat "dodatkowych" jest w stanie znieść przeciętny hodowca.

Tylko szkoda, że staje się to "zabawą" dla elit.

Ginie klasa kastratów, klasa weteranów... bo komu sie opłaci jeździć z "nieproduktywnym" kotem? Nielicznym.

Chciałam powystawiać Sońkę w kastratach, ale po prostu mnie na taką fanaberię nie stać.
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Wto mar 23, 2010 16:05 Re: koszty MWKR, wystawienia miotu, NOWE OPŁATY - oczami laika

Ave pisze:
Marcepan pisze:obiecałam sobie milczeć, bo jestem pewna, że w tej dyskusji nikt nikogo nie przekona, ale w tej sprawie to się wypowiem, bo to moja działka zawodowa (może nikt mi nie zarzuci, że nie wiem, o czym piszę).
nie można liczyć kosztów druku według parametrów dla ulotek.
cmyk to kolor, jakiś klub drukuje CAŁY katalog kolorowy?
i do tego na kredowanym papierze o gramaturze powyżej 100? 8O

dlatego Marcepani wyszło mi tak dużo bo aż 60 zł. :wink: ale cóż są tacy co wiedzą lepiej :roll:

mnie nie chodzi o to, że wiem lepiej.
koszt druku można przecież łatwo sprawdzić.
a pisanie, że to kosztuje 60 zł - utrwala błędne wyobrażenie o kosztach katalogu.
w końcu ile osób tu, na forum, ma pojęcie o druku? ile spojrzało w tę wycenę?
zresztą 15 złotych to też bardzo dużo.

http://www.drukuj.net.pl/

pierwsza lepsza strona.
zrobiłam takie założenia:
format A5
liczba kopii 400
80 stron
okładka kolorowa, gramatura papieru 135
środek czarno-biały, gramatura 80
1 zszywka.

całość 1901,98 brutto (z transportem), za sztukę = 4,75
przy 500 sztukach 4 zł 13 gr

nawet jeśli doliczymy 100% za ekspres - to nadal mamy cenę poniżej 10 zł za sztukę.

-----------------------------------
mnie jeszcze jedna rzecz zaskoczyła. dwie wystawy, których ceny stały się tu ostatnio przedmiotem sporów, są robione w mniejszych miejscowościach. myślałam, że to jeden ze sposobów na szukanie oszczędności - bo na przykład hala jest tańsza. jeśli tak nie jest, to jaki jest sens przenoszenia wystawy z miejsca dogodnej bazy noclegowej na peryferia?

--------------------------
MarioD, zgadzam się z Twoim ostatnim postem w całości.
i tylko bardzo, bardzo mi żal, bo ja - poza wszystkim innym - szalenie lubię jeździć na wystawy. i wiem, że mam kosztowne hobby, ale nie przypuszczałam, że w takim tempie stanie się dla mnie zbyt kosztowne.

i tym razem na pewno, dla mnie EOT.
Izabela
Obrazek

Marcepan

Od: Śro lip 11, 2007 15:22

Post » Wto mar 23, 2010 23:07 Re: koszty MWKR, wystawienia miotu, NOWE OPŁATY - oczami laika

nie bede cytowac, tak sobie popisze

przeniesienie wystawy do innego miasta w celu oszczedzieniu na kosztach wynajmu sali nie ma wiekszego sensu, bo wplywy z biletow beda nizsze - cena biletow zwykle jest dostosowana do warunkow lokalnych

na wystawy klubowe bez publicznosci to ja sie osobiscie nie pisze, lubie publicznosc lubie ruch, a poza tym w jaki sposob mamy popularyzowac rasy, ktore hodujemy? przekonywac siebie wzajemnie?
a po drugie poza tym to naprawde nic nie wyhodujemy jak plodow hodowli nie posprzedajemy tylko zostana sie one u nas - nie upieram sie przy sprzedazy na wystawach, ale na nich nawiazuje sie kontakty

jesli zas wystawa z publicznoscia, to projekty, plakaty, ulotki i ogloszenia w prasie sa konieczne - bez reklamy nie bedzie publicznosci, pieniadze wydane na reklame zwykle sie zwracaja
no chyba, ze wystawa ma pecha i w tym czasie jest piekna pogoda i milion imprez plenerowych dookola

wzgledem zas klatek, to owszem, mozemy jedzic ze swoimi (ci niesamochodowi zaprojektuja sobie specjalna wkladke nazebna, zeby moc nosic skladane klatki w paszczy), ale czy stoly pod te klatki tez mamy miec, czy to jednak organizator bedzie musial je zapewnic?

a co do cen - cena za podstawowego kota, mim zdaniem rosnie dosc miarowo - lat temu dziesiec wynosila okolo 110 zlotych i tak sobie podosla do 150-160

dosc wysokie sa natomiast ceny za zmiane koloru, podwojna klatke i kastraty
podejrzewam, ze celowo zaporowe, bo ostatnie wystawy sa dosc duze i jeszcze wieksza ilosc kotow moglaby powiekszyc trudnosci organizacyjne
bo jednakowoz jezeli przyjmiemy wieksza ilosc kastratow po znacznie niszych niz inne koty cenach - to tymze kastratom musimy zapewnic wieksza ilosc sedziow, ktorych stawka jest niezalezna od klasy wystawianych kotow

oplata za nieodebranie dyplomu w sobote to kuriozum
chyba, ze przez noc ktos tych dyplomow strzeze pilnie i nalezy mu sie gratyfikacja

Kocurro

Od: Nie sty 11, 2004 20:31

Post » Śro mar 24, 2010 10:22 Re: koszty MWKR, wystawienia miotu, NOWE OPŁATY - oczami laika

Witam
" Opłata za nieodebranie dyplomu w sobotę to kuriozum " dla mnie również jako organizatora wystawy , dyplom powinien być odebrany w dniu wystawy to zrozumiałe ,ale jeśli jest dość duża kolejka do sekretariatu ,to powinna być możliwość odbioru w dniu następnym ,chyba że organizator w ten sposób chce ustrzec się przed problemem opuszczania wystawy przed zakończeniem .Ale są ustalone godziny i do tego wystawcy powinni się dostosować :D ,
Pozdrawiam i zapraszam na naszą szczecińską wystawę :D

MRUCZKI

Od: Śro sie 10, 2005 10:09

Post » Śro mar 24, 2010 11:31 Re: koszty MWKR, wystawienia miotu, NOWE OPŁATY - oczami laika

Kocurro

... na wystawy klubowe bez publicznosci to ja sie osobiscie nie pisze, lubie publicznosc lubie ruch, a poza tym w jaki sposob mamy popularyzowac rasy, ktore hodujemy? przekonywac siebie wzajemnie?
a po drugie poza tym to naprawde nic nie wyhodujemy jak plodow hodowli nie posprzedajemy tylko zostana sie one u nas ...

poza wystawami doskonałym sposobem popularyzowania kotów rasowych są pokazy ...
gdzie hodowca/wystawca nie przygotowuje swojego pupila do oceny sędziowskiej, gdzie nie spogląda nerwowo na tablice świetlne z informacją o konieczności podejścia do oceny, gdzie nie biega do oceny, porównania ...
gdzie hodowca ma czas na spokojną rozmowę i z innymi hodującymi, i z gośćmi=oglądaczami
pokazy nie wymagają takich środków - nie zaprasza się sędziów / podróż, noclegi, diety /, nie wymagają dużych hal, dla hodowcy/wystawcy wiąże się to jedynie z pokryciem kosztów dojazdu, i symbolicznej opłaty za klatkę ...
i ... jeśli pokaz odbywa się w ''bezkonkurencyjnym'' terminie, w atrakcyjnym miejscu, towarzyszą mu dodatkowe atrakcje ... - to :) klub właśnie w taki sposób klub może wypracować środki na swoje funkcjonowanie ...

MariaD

... Tylko szkoda, że staje się to "zabawą" dla elit ...

może tylko zapisałabym to tak :

[ Tylko szkoda, że staje się to zabawą dla ''elit'' ]

A biorąc pod uwagę, że zbliża się czas rozpoczęcia zbierania kwalifikacji przez koty do udziału w ''światówce'' odbywającej się w Polsce ... należy się spodziewać ''pomysłów racjonalizatorsko-finansowych'' ...
zgodnie z zasadą - chcesz - to płać i jeszcze się ciesz, że ci umożliwiono ...
I am a real witch, which is all the love and magic gave my cats!

ObrazekObrazek

Go!Go!

Od: Czw wrz 08, 2005 17:35

Post » Śro mar 24, 2010 11:49 Re: koszty MWKR, wystawienia miotu, NOWE OPŁATY - oczami laika

Go!Go! pisze:A biorąc pod uwagę, że zbliża się czas rozpoczęcia zbierania kwalifikacji przez koty do udziału w ''światówce'' odbywającej się w Polsce ... należy się spodziewać ''pomysłów racjonalizatorsko-finansowych'' ...
zgodnie z zasadą - chcesz - to płać i jeszcze się ciesz, że ci umożliwiono ...

Go!Go! Powiem wprost, powyższa wypowiedzia pokazałas swoje chamstwo i pogardliwosc dla wszytskich osob, ktore poswiecaja swoj czas, aby pomagac popularyzowac koty, pomagaja w klubach, sa w zarzadach.
Nie mam ochoty wiecej na zadne dyskusje z osoba, ktora potrafi tylko obrazac i zarzucac innym zachlannosc na pieniadze wystawcow. Zacznij cos robic, cos wiecej oprocz "ujadania".

Basia_G

Od: Śro paź 02, 2002 15:33

Post » Śro mar 24, 2010 12:05 Re: koszty MWKR, wystawienia miotu, NOWE OPŁATY - oczami laika

Bardzo proszę bez wycieczek osobistych pod adresem dyskutantów.

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

Post » Śro mar 24, 2010 12:09 Re: koszty MWKR, wystawienia miotu, NOWE OPŁATY - oczami laika

Oberhexe pisze:Bardzo proszę bez wycieczek osobistych pod adresem dyskutantów.

Czy te slowa są skierowane do mojej osoby??

Basia_G

Od: Śro paź 02, 2002 15:33

Post » Śro mar 24, 2010 12:17 Re: koszty MWKR, wystawienia miotu, NOWE OPŁATY - oczami laika

Te słowa są skierowane do wszystkich, którzy takie wycieczki osobiste uprawiają.

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

Post » Śro mar 24, 2010 12:19 Re: koszty MWKR, wystawienia miotu, NOWE OPŁATY - oczami laika

Basia_D pisze:
Oberhexe pisze:Bardzo proszę bez wycieczek osobistych pod adresem dyskutantów.

Czy te slowa są skierowane do mojej osoby??

ma rację Basia - a Go!Go! to niby w czyją stronę "kieruje wycieczki" - nie organizatorów wystaw ??? Ile nas tu jest na forum , trzy cztery osoby ......
Od początku założenia tematu , niby przyklaskuje a szydzi , podjudza , wymyśla niestworzone rzeczy :evil:
na kim chce się odegrać ???? jest jeszcze hodowcą , jest jeszcze wystawcą ????
i laikiem z tego co wiem - nie była i nie jest :!:
Istoty ludzkie to jedyny gatunek zwierząt, których szczerze się obawiam.
Autor: G.B. Shaw

danunka

Od: Sob kwi 30, 2005 21:23

Post » Śro mar 24, 2010 13:38 Re: koszty MWKR, wystawienia miotu, NOWE OPŁATY - oczami laika

Disclaimer;
ponieważ w tej dyskusji osobą dość aktywną byłam ja i moje słowa w treściach ogólnych zwrócone były również do organizatorów wystaw, niniejszym oświadczam, iż na nikim nie chcę się odegrać, nie zależy mi na żadnym poklasku, nikogo nie judzę, z nikogo nie szydzę. Wyrażam tylko swoje zdanie, na które nikt nie ma/miał/mieć będzie wpływu. I wyrazam prywatny żal za niemożnością uprawiania w pełni ulubionego hobby jakim sa wyjazdy na wystawy kotów rasowych.
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Śro mar 24, 2010 14:26 Re: koszty MWKR, wystawienia miotu, NOWE OPŁATY - oczami laika

MariaD pisze:Disclaimer;
ponieważ w tej dyskusji osobą dość aktywną byłam ja i moje słowa w treściach ogólnych zwrócone były również do organizatorów wystaw, niniejszym oświadczam, iż na nikim nie chcę się odegrać, nie zależy mi na żadnym poklasku, nikogo nie judzę, z nikogo nie szydzę. Wyrażam tylko swoje zdanie, na które nikt nie ma/miał/mieć będzie wpływu. I wyrazam prywatny żal za niemożnością uprawiania w pełni ulubionego hobby jakim sa wyjazdy na wystawy kotów rasowych.

post Danunki dotyczył Go!Go!

Puffy

Od: Sob cze 03, 2006 14:17

[poprzednia][następna]