Wątek dla nerkowców - III

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto mar 23, 2010 22:23 Re: Wątek dla nerkowców - III

Witajcie,
po długiej nieobecności na forum muszę zapisać niestety do tego wątku mojego Gizmusia.
Gizmuś był szykowany do operacji usunięcia zębów (drugiej, pierwsza była niecały rok temu - cierpi na ..... zapalenie dziąseł, poprostu organizm odrzuca zęby). Jak zwykle zrobiliśmy badanie krwi przed zabiegiem i tu nagle dzwonią z przychodni: Gizmo ma chore nerki, proszę przyjechać na kroplówki. Kreatynina 2,6 mocznik 112. Od czterech dni dostaje kroplówki. Dzisiaj było USG: nerki rozmiarów prawidłowych, ok 3,7 x 2,6 cm, miąższ o dość znacznej przebudowie. Warstwa korowa ok. 1-1,1 cm grubości, warstwa przyrdzeniowa ok 5 mm znacznie hiperechogenna, jak zwyrodnieniowa, reszta miąższu o dość znacznej przebudowie zapalnej przewlekłej. Brak złogów. Poszerzenie miedniczek do 4 - 5 mm, zatracie układu kielichowo miedniczkowego. Nadnercza bez zmian. - w sumie jest źle.
Reszta kota w zdrowiu doskonałym.
[i]Przecież nie można umierać przez same nerki !!!!!!!!!! Jestem wściekła i zrozpaczona i nie wiem co robić.
[/i]

sfinks

Od: Pon kwi 10, 2006 20:12

Post » Wto mar 23, 2010 22:29 Re: Wątek dla nerkowców - III

sfinks pisze:Przecież nie można umierać przez same nerki !!!!!!!!!! Jestem wściekła i zrozpaczona i nie wiem co robić.[/size][/i]

No coś Ty? Do umierania to jeszcze daleko, mam nadzieję. Wyniki nie są tragiczne. Opis badania USG też nie wygląda dramatycznie. Jeśi masz dobrego weta, nie powinno być problemu z doprowadzeniem kota do formy.
Ile on ma lat?
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Wto mar 23, 2010 22:44 Re: Wątek dla nerkowców - III

ile ma lat ? Tego nie wiedzą najstarsi górale.
Weci podejrzewają, że napewno ma ponad 10 lat - dopiero od czterech lat jest u mnie (znajda, został wyrzucony w torbie przez swojego właściciela). Gizmo jest Persidłem :twisted:

sfinks

Post » Pt mar 26, 2010 21:15 Re: Wątek dla nerkowców - III

poradźcie proszę
co jest najlepszym lub najskuteczniejszym środkiem osłaniającym śluzówkę żołądka?

czy podawać Avilin? u chorych na kk ładnie leczył nadżerki

Prążek

Od: Śro gru 26, 2007 21:33

Post » Sob mar 27, 2010 1:21 Re: Wątek dla nerkowców - III

na pobudzenie apetytu radzicie Mirtazapinę

ale rozumiem że to jako śrrodka chemicznego, w wikipedii, jest kilka różnych preparatów z tym

"W Polsce dostępna w aptekach pod handlowymi nazwami:

* Remeron (lek oryginalny)
* Esprital
* Mirtastad
* Mirtazapine
* Mirtor
* Mirzaten"

Prążek

Post » Sob mar 27, 2010 8:55 Re: Wątek dla nerkowców - III

A ja mam takie pytanie, na które próbowałam znaleźć odpowiedź na początku, ale mi się nie udało.

Jak to powinno być z kreatyniną i białkiem w moczu.
Pytam w kontekście obliczania stosunku białka do kreatyniny. Czy prawidłowy stosunek białka do kreatyniny to zero, bo przecież u zdrowego kota białka w moczu nie powinno być?

Czy jeśli białka 0,03 g/l a kreatyniny 190 mg/dl to wskaźnik jest dobry, czy nie. I ile wynosi?

Sprowadziłam do takich samych jednostek, czyli g/l i wyszło mi 0,0158.
Czy to prawidłowe?
Obrazek

mimbla64

Od: Pon lis 12, 2007 9:29

Post » Sob mar 27, 2010 9:10 Re: Wątek dla nerkowców - III

Niewielkie ilości białka mogą występować w moczu zdrowego kota. Z tego co mi podał Laboklin wartości referencyjne to 0.02 - 0.63 g/l. A prawidłowy stosunek białka do kreatyniny różnie podają, niektóre źródła iż poniżej 0.2, niektóre że poniżej 0.6, tak czy siak Twój wynik wygląda OK.

wjwj1

Od: Pt wrz 07, 2007 10:08

Post » Sob mar 27, 2010 9:22 Re: Wątek dla nerkowców - III

Dzięki wjwj1 :)
Obrazek

mimbla64

Od: Pon lis 12, 2007 9:29

Post » Wto mar 30, 2010 10:45 Re: Wątek dla nerkowców - III

Czy ktoś potrzebuje EPO???

koconek

Od: Sob sie 08, 2009 15:41

Post » Wto mar 30, 2010 19:12 Re: Wątek dla nerkowców - III

u mojego Gizma po dziesięciu dniach kroplówek mocznik spadł ze 112 do 87, kreatynina wogóle się nie zmieniła i pozostaje na poziomie 2,6. Na dodatek badanie kontrolne moczu i krwi wykazało zapalenie pęcherza z obnecnością krwi - 10 dni temu badania na nic takiego nie wskazywały. Dzisiaj weci dołączyli antybiotyk :( Czarno to widzę.

sfinks

Post » Wto mar 30, 2010 20:37 Re: Wątek dla nerkowców - III

Boże co ja bym dała, żeby moje dwa miały takie wyniki...

Prążek

Post » Wto mar 30, 2010 21:03 Re: Wątek dla nerkowców - III

sfinks pisze:u mojego Gizma po dziesięciu dniach kroplówek mocznik spadł ze 112 do 87, kreatynina wogóle się nie zmieniła i pozostaje na poziomie 2,6. Na dodatek badanie kontrolne moczu i krwi wykazało zapalenie pęcherza z obnecnością krwi - 10 dni temu badania na nic takiego nie wskazywały. Dzisiaj weci dołączyli antybiotyk :( Czarno to widzę.

Ale spadł :ok: Gdyby było bardzo źle, mimo kroplówek mocznik i kreatynina mogłyby się podnosić. Nie martw się jeszcze tak bardzo, z kreatyniną jest trudniej znacznie i ona wolniej wraca do normy. I za ten pęcherz też mocne kciuki :ok: A miał robione poprzednio badanie moczu?

casica

Post » Wto mar 30, 2010 21:39 Re: Wątek dla nerkowców - III

nie miał robionego moczu :? tylko krew.
Najgorsze jest to, że Gizmo ma cały przód zębów do wyrwania i dlatego nerki baaaaardzo skomplikowały nam życie - cały czas bylismy skupieni na tym wrednym zapaleniu dziąseł i wychodzi na to, że przegapiliśmy objawy nerkowe - nawet smród z paszczy był łączony z zapaleniem - totalna porażka :? W czerwcu miał pierwszą operację (usuwany cały tył zębów i olbrzymie nadziąślaki było nawet podejrzenie nowotworu) i badania były wprost idealne, nic nie wskazywało na to choróbsko :evil:
Mała pocieszka jest taka, że wczoraj zaczął troszkę jeść sam, oczywiście dokarmiam go strzykawką (zmiksowane, namoczone RC renal + saszetki renal), a do picia preferu convalescence RC - wet mówi, że można mu to podawać, ale niektórzy twierdzą, że przy nerkach nie wolno. To jak jest z tym Convem ?

sfinks

Post » Wto mar 30, 2010 21:41 Re: Wątek dla nerkowców - III

Sfinks, w takim razie pewnie już coś się kliło w tym pęcherzu.
A co do jedzenia - byle jadł, na diety przyjdzie czas jak go ustabilizujesz.

casica

Post » Wto mar 30, 2010 22:00 Re: Wątek dla nerkowców - III

Sfinks, a czy wraz z usunięciem zębów usunięto też korzenie? Znam niemało takich przypadków, że korzenie zostały i potem po kilku miesiącach wdał się poważny stan zapalny. Takie fuszerki weci niestety robią, i co przykro stwierdzić, również ci, którzy na tym forum wychwalani są pod niebiosa :cry:
Ostatnio edytowano Wto mar 30, 2010 22:01 przez Tinka07, łącznie edytowano 1 raz
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

[poprzednia][następna]