kotka miauczy całą noc

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pon mar 22, 2010 18:24 kotka miauczy całą noc

Potrzebuję porady.
Ok. 9 dni temu zaadoptowałam wysterylizowaną, 3 letnią kotkę.
Jest kochana, piękna i przymilna, ale jest jedna rzecz, z którą nie wiem co zrobić.
Kotka miauczy całymi nocami i nic nie jest w stanie ją uspokoić. Z początku myslałam, że z tęsknoty, ale szczerze mówiąc nie wygląda teraz na specjalnie stęsknioną - to żywy, rezolutny kotek, uwielbiający pieszczotki i nieustannie mruczący.
W nocy nie moze usiedzieć spokojnie, włóczy się po mieszkaniu i przesiaduje przy oknie i prawie nieustannie miauczy.

Czy to możliwe, że jest to tzw. "marcowanie" mimo ze kotka jest wysterylizowana??

Bardzo proszę o jakieś sensowne wskazówki, porady - będę wdzięczna!

Divja

Od: Pon mar 15, 2010 19:49

Post » Pon mar 22, 2010 18:29 Re: kotka miauczy całą noc

Witaj
Kiedy była sterylizowana? Kocurek potrzebuje około 3 miesięcy by pozbyć się testosteronu .. nie wiem jak jest z kotkami, ale też pewnie trzeba poczekać.
Pozdrawiam
lesna

Post » Pon mar 22, 2010 19:13 Re: kotka miauczy całą noc

Nie mam pojęcia. A może ją coś boli? Może trzeba poradzić się weterynarza.
Moje kotki po sterylce nie miały rujek...
A poza tym jak kotka ma ruję to nie tylko miauczy ale też się ociera o różne rzeczy.
"Kupują swym dzieciom króliczki i kotki
by je nauczyć miłości, litości
i nigdy, przenigdy im nie wytłumaczą,
że "zwierzę" i "rzeczy" to samo dla nich znaczą!!!"

Pomagajmy zwierzętom.

Karolina8

Od: Sob mar 17, 2007 15:59

Post » Pon mar 22, 2010 19:20 Re: kotka miauczy całą noc

A może jej się nudzi? Znam koty, które też się tak zachowywały, a po dokoceniu było dużo lepiej.
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30

Post » Pon mar 22, 2010 19:56 Re: kotka miauczy całą noc

leśna - była wysterylizowana już co najmniej 2 lata temu

Karolina - nie wygląda jakby ją coś bolało - inaczej miauczałaby również w dzień i pod wpływem pieszczot nie rozpływałaby się w rozkoszy ;)

ocierać się też się ociera

wygląda jakby chciała wyjść pobroić na zewnątrz...

agulas74 - myślisz, że się nudzi? to w sumie możliwe...ale dokocic to ona się już nie moze. chyba ze załatwiłabym jej "siostrzyczkę" albo "braciszka" do towarzystwa...

Divja

Od: Pon mar 15, 2010 19:49

Post » Pon mar 22, 2010 21:22 Re: kotka miauczy całą noc

Divja
Siostrzyczka, czy brat to zawsze super pomysł dla kociego jedynaka, więc jeśli tylko jest taka możliwość należy z niej korzystać. Myślę, że to problemy adaptacyjne, to tylko 9 dni, trzeba maksymalnie zająć ją w ciągu dnia, a ignorować w ciągu nocy jej potrzeby, mam teraz kota 'niewiadomego pochodzenia', który regularnie potrafi się awanturować o 3ciej w nocy, za różnym nasileniem, ale ta godzina 'coś' dla niego znaczy.. w takim wypadku staram się udawać, że go nie słyszę.. w 80% działa, ale nadal jeśli zdarzy mu się mnie zbudzić, to jest to właśnie 3cia w nocy.
Pozdrawiam Serdecznie.
lesna

Post » Pon mar 22, 2010 22:22 Re: kotka miauczy całą noc

Divja pisze: ale dokocic to ona się już nie moze. chyba ze załatwiłabym jej "siostrzyczkę" albo "braciszka" do towarzystwa...

No ja to miałam na myśli :wink: To często bardzo pomaga!
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30

Post » Pon mar 22, 2010 22:56 Re: kotka miauczy całą noc

Być może tęskni za swoim byłym domem.Skąd ją masz ? Czy do tej pory miała kocie towarzystwo ?
Jeśli jest z domu tymczasowego zapytaj czy tam też się tak zachowywała. :D
" ... wolę zwierzęta bez duszy niż katoli bez serca "

Małgocha Pe

Od: Wto paź 30, 2007 15:30

Post » Wto mar 23, 2010 7:56 Re: kotka miauczy całą noc

A jak z michą? Mój Gaturro właśnie w ten sposób sygnalizował, że micha już nie jest zadowalająco pełna (zazwyczaj sypałam rano i po południu, kotek koncertami wymusił trzecią porcję na noc, po czym nie jadł, ale musiało być).. Nie głodzę zwierzaka ;)
Obrazek

Alitka

Od: Wto cze 02, 2009 8:09

Post » Wto mar 23, 2010 8:28 Re: kotka miauczy całą noc

Jak pojechałam z moimi kotuchami na wakacje to nie było nocy żeby kotka nie miaukoliła. Głośno i w nocy . Sterylkę miała dwa lata temu,ma kociego towarzysza więc pozostała tylko tęsknota. Tęskniła za miejscem , które znała i kochała .
Obrazek

marcin&jola

Od: Pon cze 15, 2009 18:56

Post » Wto mar 23, 2010 9:55 Re: kotka miauczy całą noc

Kotka potrzebuje trochę czasu.Mojej Luli przyzwyczajenie się zajęło ponad 2 tygodnie.Tylko,że nie darła paszczy całą noc a od 2 godz do 5.Potem szła spać.W międzyczasie powywalała wszystko z szuflad.Teraz to koci aniołek. :aniolek: :aniolek: :aniolek: :aniolek:

teresa1950

Od: Wto gru 16, 2008 9:54