Szczecin- kociaki szukają nowych domków- wątek zbiorczy

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Śro mar 17, 2010 10:36 Re: Szczecin- kociaki szukają nowych domków- wątek zbiorczy

Hop szczecińskie kiciusie!

Pixia

Od: Wto paź 27, 2009 15:22

Post » Pt mar 19, 2010 19:01 Re: Szczecin- kociaki szukają nowych domków- wątek zbiorczy

Zaktualizowane 8)

W Przęsocinie zaginęła niebieska kotka, więcej szczegółów w tym wątku :arrow: viewtopic.php?f=1&t=109153
Miau,miau,miau :)

sebriel

Od: Pt mar 13, 2009 11:21

Post » Sob mar 20, 2010 12:29 Re: Szczecin- kociaki szukają nowych domków- wątek zbiorczy

Witam
chciałabym adoptować kotka :)

ankazm

Od: Sob mar 20, 2010 12:25

Post » Sob mar 20, 2010 12:31 Re: Szczecin- kociaki szukają nowych domków- wątek zbiorczy

Witam bardzo :D
Zadam standardowe pytanie- jakiego? :wink:
Czy kotek mialby być kotem wychodzącym, czy też raczej domowym? Powinien być miziasty, czy tez może to być "kot z charakterem"? Czy w domu są inne koty, psy, dzieci?
No, po prostu opisz jakiego kota sobie wymarzyłeś/wymarzyłaś :mrgreen:

sebriel

Post » Sob mar 20, 2010 12:38 Re: Szczecin- kociaki szukają nowych domków- wątek zbiorczy

Mam w domu psa i dwójke, dużych już dzieci, więc krzywda mu się nie stanie na pewno. Do niedawna mieliśmy tez kota ale niestety wyszedł i już nie wrócił, poszukiwania nie odniosły efektu.

Więc przyszły kot powinien akceptować inne zwierzęta (mam nadzieję że kot wróci)
Być " miziasty", "przytulaśny" i towarzyski, taki kochany :)
płeć i wiek nie mają znaczenia

najlepiej gdyby był długowłosy albo rudy
ale to też nie jest wymogiem.
Czy będzie wychodzący czy domowy też nie gra roli, chociaż wolałabym żeby był domowy, ewentualne zabezpieczenie balkonu siatką nie będzie problemem.

ankazm

Post » Sob mar 20, 2010 12:44 Re: Szczecin- kociaki szukają nowych domków- wątek zbiorczy

Podobają mi się:
Gandzia
Dorotka
Beniu
Elvis
Misza

i ze strony TOZ
Ginger
Kika
Gacuś
Matrix
Lalunia

i wiele innych

którego wybrać i który by mógł być u mnie szczęśliwy i spokojny??

ankazm

Post » Sob mar 20, 2010 12:52 Re: Szczecin- kociaki szukają nowych domków- wątek zbiorczy

Osobiście zachęcam do osiatkowania balkonu- zresztą jest on wymogiem adopcji :wink: Za osiatkowaniem właśnie przemawia to, aby kot nie wychodził- bo może się zagubić i nie wrócić- jak wiesz. Szkoda kota,a również szkoda własnych nerwów- bo wychuchany kiciuś przepada bez śladu...

Przed ew. adopcją przeprowadzana jest kontrola przed adopcyjna- czy się na nią zgadzasz?

Co do tych kotów:
Gandzia
Dorotka
Beniu
Elvis
Misza
Gacuś tutaj powinny wypowiedzieć się osoby które bezpośrednio się nimi zajmują, wyślę do nich priv, żeby odpowiedziały w tym wątku :D

Kociaki-które lubią inne zwierzęta i są przytulaśne, to moim zdaniem:

Astra 8) Mój tymczasik.
To kocia seniorka, dojrzała, o ustabilizowanym charakterze. Jest typowym miziakiem- w jej wieku pragnie już tylko głaskania, drapania po plecach i spania. Lubi dobrze zjeść :wink: Ze względu na to, ze jest świeżo po zabiegu usuwania zębów na razie wcina puszkowe papki :)
Lubi inne koty, lubi inne psy. Jest bardzo łagodna w stosunku do dzieci.

Obrazek

Ginger znam osobiście- i jest wielką przelepą, o anielim sercu, lubiąca koty, psy, chomiki i świnki :D

Maciuś również zdaje się być kotem, który pasował by ci- miziasty, kochany przylepa, który lubi się bawić :D

O ile się orientuję, Lalunia szuka domy wychodzącego

Również Rufi( którego nie ma twojej liście, ale o nim wspomnę ; ) jest bardzo przytulaśny- do dorosłych ludzi wchodzi na kolanka, tuli się. Do dzieci( małych) to nie za bardzo się nadaje

sebriel

Post » Sob mar 20, 2010 12:57 Re: Szczecin- kociaki szukają nowych domków- wątek zbiorczy

oczywiście że się zgadzam na kontrolę przedadopcyjną.
Nie ukrywam też że zalezy mi na czasie główne ze wzgledu na psa, który wyje, nie je i strasznie tęskni za swoim kotkiem.

Kotkom pewnie teżna czasie zalezy :)
proszę więcej napisać o adopcji

ankazm

Post » Sob mar 20, 2010 13:05 Re: Szczecin- kociaki szukają nowych domków- wątek zbiorczy

No więc- napisze o adopcji jaką przeprowadza TOZ ( konkretnie- na swoim przykładzie), ale myślę, że adopcje od osób prywatnych i innych fundacji przebiegają podobnie :D
A więc..

Najpierw rozmawiam telefonicznie z danym kandydatem- jeżeli uznam, że wydaje się ok, umawiam się na wizytę. Z reguły jest to od razu kontrola przedadopcyjna połączona z adopcją kota- jeżeli domek i właściciel okaże się właściwy :D
W przypadku mieszkań z balkonem wymagam osiatkowania balkonu. W przypadku domów stojących blisko ulicy zaznaczam, że kot nie może być kotem wychodzącym.
Z przyszłym właścicielem podpisuję umowę adopcyjną ( wzór na stronie www.toz.szczecin.pl w dziale adopcje), w której mn. właściciel zobowiązuje się do dbania o kota, nie porzucenia go, w przypadku zmiany właściciela poinformowanie TOZ o/szczecin, toz zastrzega sobie prawo do niezapowiedzianej kontroli poadopcyjnej.
Jeżeli kot jest dorosły- zostaje wydany wykastrowany przed adopcją.
Jeżeli to kociak- to po osiągnięciu dojrzałości płciowej właściciel zobowiązuje się do bezpłatnej kastracji w przychodni TOZ.

Hmm, to chyba wszystko

sebriel

Post » Sob mar 20, 2010 13:52 Re: Szczecin- kociaki szukają nowych domków- wątek zbiorczy

umówiłam się już z opiekunka Benia :)
Działamy :)

ankazm

Post » Sob mar 20, 2010 19:13 Re: Szczecin- kociaki szukają nowych domków- wątek zbiorczy

Benio już u nas w domu :)
Na razie na okres próbny, daliśmy sobie a raczej jemu i naszemu psu tydzień na pokochanie się. Myślę, że będzie mu u nas dobrze :)
Troszkę już pozwiedzał, "ochrzcił" kuwetę, znalazł miske :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ankazm

Post » Sob mar 20, 2010 19:38 Re: Szczecin- kociaki szukają nowych domków- wątek zbiorczy

Trzymam kciuki żeby dogadał się z psem :ok: :kotek:

sebriel

Post » Sob mar 20, 2010 20:03 Re: Szczecin- kociaki szukają nowych domków- wątek zbiorczy

ogromne kciuki oby wszystko sie ułozyło :ok:
Obrazek Obrazek

monika74

Od: Czw gru 25, 2008 14:45

Post » Nie mar 21, 2010 19:04 Re: Szczecin- kociaki szukają nowych domków- wątek zbiorczy

ankazm, jak tak kotek?

Wątek zaktualizowany :ok:

sebriel

Post » Nie mar 21, 2010 19:29 Re: Szczecin- kociaki szukają nowych domków- wątek zbiorczy

Benio miewa sie nieźle
Upodobał sobie łóżko u dziecka, gdzie jest duuuużo poduszek i jest fajnie cieplutko mięciutko :)
Wczoraj sporą część wieczoru spędził za regałem z obawy przed psem, obserwował wszystko z ukradka :)
W nocy odważył się wyjść, przyszedł do mnie do łóżka i postanowił mne obdarować sporą porcją pieszczot głośno mrucząc przy tym głośno. Dostałam buziaki miziaki po czym wtulił mi się w szyję...... i wykolegował z poduszki, stwierdził że nalezy mu sie za te pieszczotki :)

Rano nastąpiła reorganizacja parapetu..... nie potrafił zrozumieć dlaczego ta duża jest taka durna i poustawiała jakieś chwasty na parapecie jak parapet jest przecież dla kiciusiów najlepszym punktem obserwacyjnym.

Jakoś to przeżyłam.... storczyk, który po roku raczył zakwitnąć niestety nie.............
Benio więc wyegzekwował sobie parapet :)

Kolejna sprawa którą mnie zaskoczył to rozróżnianie misek
różowa z suchą karmoą jest o ale jak Duża wyciaga żółtą...hmmmmmmmm bedzie puszeczka i Benio już to wie :) Wskakuje na szafkę i staje na dwóch łapkach :)

Z psem jeszcze się nie dogadali ale omija go juz coraz mniejszym łukiem, nawet się powąchali z bliska :)

miseczki :)
Obrazek

reorganizacja parapetu
Obrazek

jak sie dobrać do kanapki??
Obrazek

no własnie tak :)
Obrazek

gdzie mi będzie tak dobrze??
śpiący królewicz :)
Obrazek

i na koniec prośba do wszystkich Szczecinian