DO ZAMKNIĘCIA Wrok śmierci przed narodzeniem!POMÓŻ!!!Wrocław

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt mar 19, 2010 0:33 Re: Wrok śmierci przed narodzeniem! POMÓŻ!!! Wrocław

XAgaX pisze:
terenia1 pisze:No a ja głupia blondyna myslałam że o kotach z butami :mrgreen:

no Kota w Butach można uznać za istotę człekokształtną ;) i jako taką obdarzoną większą świadomością niż przeciętny kot :kotek:

I głosem Antonio Banderasa....

Sory za OT.
Pociągnę nieco dalej.
Być może tereni1 chodziło o to, że nie wiemy `co kot myśli`, tak samo jak nie wiemy, co myśli drugi człowiek. Z człowiekiem jest o tyle łatwiej, że możemy próbować się komunikować. To w dalszym ciągu nie daje nam bezpośredniego dostępu do jego myśli, ale jakoś tam ułatwia niebezpośrednie zrozumienie `co on sobie myśli`. Podobnie jest z np. delfinami, czy naczelnymi - można je w okrojonym stopniu nauczyć komunikować się z człowiekiem, tak by człowiek miał wrażenie, że mogąc się `dogadać` zna stopień `rozumności` i `myślenie` tych ssaków. Z kotem nie możemy osiągnąć nawet tego stopnia porozumienia, jak może udać się z naczelnymi, czy delfinami.

A co ze słoniami na przykład?
Ale to chyba dywagacje na zupełnie odrębny wątek.

Ad meritum.
Jeśli jest groźba utopienia kociąt to wg mnie jedynym rozsądnym wyjściem jest:
1. zaproponowanie sterylki aborcyjnej, która rozwiąże problem niechcianych kociąt teraz i w przyszłości.
2. osobie, która sobie `zaklepała` kociaka z tego miotu zaproponować wzięcie jakiegokolwiek kociaczka z `Kociarni` - sezon się już zaczął.
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Pt mar 19, 2010 0:42 Re: Wrok śmierci przed narodzeniem! POMÓŻ!!! Wrocław

Agn, Ty masz serce nadwymiarowe. :roll:
Pozwolisz, że zachowam się brutalnie.
Rozmawiamy w tym watku o hipotetycznie istniejącej kotce.
Z ogłoszenia w necie.
A tu już się kocieta rezerwuje.
Jakby co, IKA6 pomoże.

I co?
I zonk.
Ogłoszenia nie ma.
Tym samym chyba kotki jednak nie ma.
Skoro kotki nie ma, to chyba i kociąt nie ma?
Obrazek

redaf

Od: Śro sty 25, 2006 21:32

Post » Pt mar 19, 2010 0:57 Re: Wrok śmierci przed narodzeniem! POMÓŻ!!! Wrocław

redaf pisze:Ogłoszenia nie ma.
Tym samym chyba kotki jednak nie ma.
Skoro kotki nie ma, to chyba i kociąt nie ma?

i ja się wcale nie martwię...

Agn pisze:Ad meritum.
Jeśli jest groźba utopienia kociąt to wg mnie jedynym rozsądnym wyjściem jest:
1. zaproponowanie sterylki aborcyjnej, która rozwiąże problem niechcianych kociąt teraz i w przyszłości.
2. osobie, która sobie 'zaklepała' kociaka z tego miotu zaproponować wzięcie jakiegokolwiek kociaczka z 'Kociarni' - sezon się już zaczął.

to samo postuluję od początku, dokładnie o to prosiłam dziewczyny (dopilnowanie kastracji i ew. zaproponowanie któregoś z podopiecznych, jeśli "zaklepanie" kociaka nie było podyktowane impulsem).
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Pt mar 19, 2010 1:03 Re: Wrok śmierci przed narodzeniem! POMÓŻ!!! Wrocław

Redaf - :mrgreen: .

I dlatego właśnie cała ta dyskusja nieco o kant d.. się potłukła.
Bo kotka - hipotetyczna.
Zero odzewu na zapytania.
Żadnych możliwości perswazji. Czy choćby wymiany myśli.

A skoro nie ma żadnych możliwości realnych działań, to i watek popłynął, a ja razem z nim. :wink:

Agn

Post » Pt mar 19, 2010 2:06 Re: Wrok śmierci przed narodzeniem! POMÓŻ!!! Wrocław

A może zamiast snuć filozoficzne rozważania i prowdzić jałowe dyskusje zajrzycie tu: viewtopic.php?f=1&t=108992 i konstruktywnie podpowiecie co robić? Miasto nas tak urządziło z przetargiem na sterylki dzikusów, że nie dość, że talonów wciąż nie ma, koty w ciąży od dawna, to na cały Wrocław jest 5 lecznic (!) w tym jeden wet, do którego szkoda komara zanieść..... :evil:
kontakt telefoniczny: 786 116 007 Obrazek

Jeśli komuś coś zalegam (bazarek itp) proszę o kontakt- skleroza ;)

ulvhedinn

Od: Śro wrz 13, 2006 19:09

Post » Pt mar 19, 2010 8:40 Re: Wrok śmierci przed narodzeniem! POMÓŻ!!! Wrocław

To juz wiem, ze wiosna blisko, zawsze wtedy mamy na miau takie gorące dyskusja. I chwała Bogu, bo ta zima była wredna, a teraz już wiem, ze na szczęscie wredota odeszła :wink:
Ulv za mnie wypisała moje poglady :ok:, dzięki kobieto, ja wracam do naszej petycji. i ZAPRASZAM WSZYSTKICH z Wrocka, którzy chca działać :ok: :ok:
Jestem dla ciebie tylko lisem, podobnym do stu tysięcy innych lisów. Lecz jeśli mnie oswoisz, będziemy się nawzajem potrzebować. Będziesz dla mnie jedyny na świecie. I ja będę dla Ciebie jedyny na świecie(...) Mały Książe

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=111621

mamucik

Od: Wto kwi 20, 2004 12:27

Post » Pt mar 19, 2010 8:46 Re: Wrok śmierci przed narodzeniem! POMÓŻ!!! Wrocław

ulvhedinn pisze:A może zamiast snuć filozoficzne rozważania i prowdzić jałowe dyskusje zajrzycie tu: viewtopic.php?f=1&t=108992 i konstruktywnie podpowiecie co robić? Miasto nas tak urządziło z przetargiem na sterylki dzikusów, że nie dość, że talonów wciąż nie ma, koty w ciąży od dawna, to na cały Wrocław jest 5 lecznic (!) w tym jeden wet, do którego szkoda komara zanieść..... :evil:

Uzupełnie niestety Ulv - to nie jeden wet, ale trzech wetów, i w tym jest najwiekszy dramat, bo praktycznie niemal nie ma wyboru
Jestem dla ciebie tylko lisem, podobnym do stu tysięcy innych lisów. Lecz jeśli mnie oswoisz, będziemy się nawzajem potrzebować. Będziesz dla mnie jedyny na świecie. I ja będę dla Ciebie jedyny na świecie(...) Mały Książe

mamucik

Post » Pt mar 19, 2010 8:51 Re: Wrok śmierci przed narodzeniem! POMÓŻ!!! Wrocław

Agn pisze:I dlatego właśnie cała ta dyskusja nieco o kant d.. się potłukła.

No może nie do końca się potłukła, zawsze ciekawie poczytać o poglądach dotyczących np sterylek aborcyjnych.
Agn pisze:Bo kotka - hipotetyczna.
Zero odzewu na zapytania.
Żadnych możliwości perswazji. Czy choćby wymiany myśli.

Gdybym była debilem, który coś takiego planuje i ogłasza, nie odpowiedziałabym nikomu a po jakichś 5 mailach od nawiedzonych obrończyń kociego życia, usunęłabym ogłoszenie. Bez żadnego zrozumienia o co tym babom chodzi. Naprawdę myślicie, że ktoś taki podejmie dyskusję?
ulvhedinn pisze:A może zamiast snuć filozoficzne rozważania i prowdzić jałowe dyskusje zajrzycie tu: viewtopic.php?f=1&t=108992 i konstruktywnie podpowiecie co robić?

Jak mogę się konstruktywnie wypowiedzieć, skoro nie mam bladego pojęcia o wrocławskich wetach?

Zainspirowana jednak wczorajszą lekturą przeprowadziłam bardzo poważną rozmowę z kotami. Jestem zbudowana wysoką świadomością i poziomem etycznym mojego stadka. Jedynie Ryśka mnie matwi - niestety ze względu na brak ogona, ma krótszy kręgosłup moralny :oops:
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Pt mar 19, 2010 8:56 Re: Wrok śmierci przed narodzeniem! POMÓŻ!!! Wrocław

Kiedy w Toruniu był taki system przetargowy też leżały sterylki dziczków.
W tej chwili miasto asygnuje pewną kwotę na ten cel i przekazuje ją schronisku. Schron we współpracy z TTOZ i Fundacją KOT dokonuje podziału funduszy i w ramach określonej kwoty każdy z tych podmiotów sam wybiera wetów i negocjuje koszty sterylek. To od tych podmiotów zależy, czy zrobią mniej sterylek na przyzwoitym poziomie, czy też po jak najniższych kosztach nie patrząc na jakość zabiegu. I to schronisko rozlicza się z wetami, pozostałe dwa podmioty nie otrzymują funduszy na swoje konto.

Na marginesie dodam, że żaden z tych podmiotów nie wykonuje zabiegów u weta, który swego czasu wygrał przetarg. 8)

Agn

Post » Pt mar 19, 2010 9:01 Re: Wrok śmierci przed narodzeniem! POMÓŻ!!! Wrocław

Dyskusja rozpoczęła się od tego, co zrobić gdy z właścicielem kota kontaktu nie ma, a wydawało się że jest z osobą, która zarezerwowała kociaka.
W takim przypadku trudne wydaje się dotarcie do właściciela i namówienie go na tę sterylkę aborcyjną było trudne.
Dlatego np. ja napisałam, że chyba jedynym wyjściem w tej konkretnej sytuacji jedynym wyjściem jest rezerwacja kociąt niż skazanie je na śmierć przez utopienie...
a może to złe wyjście? może, nie wiem. To było pierwsze co przyszło mi do głowy.
Odrębną kwestią jest akceptacja sterylki aborcyjnej lub brak tej akceptacji.
Ja za sterylką aborcyjną jak najbardziej jestem.
Później rozwinęła się dyskusja poglądowa... tu każdy ma inne zdanie.
A ogłoszenie okazało się pewnie jakąś fikcją.

EDIT: bardzo przepraszam za niby-polską składnię niektórych zdań w mojej wypowiedzi :oops: a myślałam, że kac mi już minął :?
Obrazek

magdaradek

Od: Pon kwi 14, 2008 9:24

Post » Pt mar 19, 2010 9:05 Re: Wrok śmierci przed narodzeniem! POMÓŻ!!! Wrocław

casica pisze:Zainspirowana jednak wczorajszą lekturą przeprowadziłam bardzo poważną rozmowę z kotami. Jestem zbudowana wysoką świadomością i poziomem etycznym mojego stadka. Jedynie Ryśka mnie matwi - niestety ze względu na brak ogona, ma krótszy kręgosłup moralny :oops:

Ja tam z moimi nie gadam na takie tematy. Wolę tak trywialnie: `smakowało ci? chcesz jeszcze trochę? a powiedz, jak mnie kochasz? ja ciebie też bardzo. nie biegaj, bo schudniesz. odwal się od moich kropli do nosa.`
I tak dalej [że cytnę klasyka].
Ale ja pewnie mam słabe możliwości komunikacyjne, gdyż w ramach przedsądów założyłam, że one i tak nie kumają znaczenia słów. Wiem, wygodna jestem. Odpadają mi kwestie dywagacji moralnych, czy któraś z moich kotek ma do mnie żal, że pozbawiłam ją możliwości rozrodczych.
A z tymi kotami, które mają krótszy kręgosłup to już w ogóle o takich sprawach nie gadam.

:mrgreen:

Agn

Post » Pt mar 19, 2010 9:13 Re: Wrok śmierci przed narodzeniem! POMÓŻ!!! Wrocław

Agn pisze:Kiedy w Toruniu był taki system przetargowy też leżały sterylki dziczków.
W tej chwili miasto asygnuje pewną kwotę na ten cel i przekazuje ją schronisku. Schron we współpracy z TTOZ i Fundacją KOT dokonuje podziału funduszy i w ramach określonej kwoty każdy z tych podmiotów sam wybiera wetów i negocjuje koszty sterylek. To od tych podmiotów zależy, czy zrobią mniej sterylek na przyzwoitym poziomie, czy też po jak najniższych kosztach nie patrząc na jakość zabiegu. I to schronisko rozlicza się z wetami, pozostałe dwa podmioty nie otrzymują funduszy na swoje konto.

Na marginesie dodam, że żaden z tych podmiotów nie wykonuje zabiegów u weta, który swego czasu wygrał przetarg. 8)

I tak trzeba bedzie zrobic w przyszłym roku we Wrocku, przy czym nasz schron na pewno bedzie stał okoniem, bo kasa z nie wykorzystanych bonów spływa własnie do schronu.

mamucik

Post » Pt mar 19, 2010 12:51 Re: Wrok śmierci przed narodzeniem! POMÓŻ!!! Wrocław

magdaradek pisze:A ogłoszenie okazało się pewnie jakąś fikcją.

ja raczej przychylam sie do zdania casicy, jaki bylby sens w zamieszczaniu fikcyjnego ogloszenia takiej tresci? chyba tylko taki, zeby wywolac zadymke. gdyby ktos chcial wywolac zadymke, to by tak szybko ogloszenia nie zdjal tylko sie ta zadymka napawal. pewnie po prostu ktos sie zdziwil tym poruszeniem i wolal sie wycofac zanim cos dziwnego dla niego, albo wlasciciela kotki, z tego wyniknie. na przyszlosc w takich akcjach lepiej byloby ustalac jedna osobe, ktora na luzie napisze jak normalny czlowiek zainteresowany kociakami, zamiast bombardowac z kazdej strony.
Obrazek

yosia

Od: Wto lis 25, 2008 21:44

Post » Pt mar 19, 2010 13:10 Re: Wrok śmierci przed narodzeniem! POMÓŻ!!! Wrocław

yosia pisze: na przyszlosc w takich akcjach lepiej byloby ustalac jedna osobe, ktora na luzie napisze jak normalny czlowiek zainteresowany kociakami, zamiast bombardowac z kazdej strony.

:!: :idea: :idea: :idea:
Podstawa - nie spłoszyć ofiary :evil:
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Pt mar 19, 2010 13:14 Re: Wrok śmierci przed narodzeniem! POMÓŻ!!! Wrocław

yosia - pomysł bardzo dobry :ok:

Dziewczyny które pisały do tej osoby - czy jest jakiś odzew? Jakikolwiek? :roll:

Pytam bo nie wiem czy jest sens ciągnąć ten wątek :roll:

Piszcie czy zamykać czy nie... przychylę się do zdania większości.
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

[poprzednia][następna]