TIRAMISU vel Mundek FIV+ma DS!:))))))))))-ODSZEDŁ

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Sob mar 13, 2010 12:51 Re: TIRAMISU FIV+ DOM lub EUTANAZJA

kristinbb pisze:Był jeszcze Groszek, któremu po zrobieniu powtórnego testu okazało się że nie ma FIV.
Ale tam też była taka sytuacja ,że minęło trochę czasu , kotek poczuł się lepiej.
Nie mam linku do tego wątku , szkoda...
Nie pamiętam u kogo to było.

viewtopic.php?t=88198&postdays=0&postorder=asc&start=45
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Sob mar 13, 2010 15:36 Re: TIRAMISU FIV+ DOM lub EUTANAZJA

kristinbb pisze:Był jeszcze Groszek, któremu po zrobieniu powtórnego testu okazało się że nie ma FIV.
Ale tam też była taka sytuacja ,że minęło trochę czasu , kotek poczuł się lepiej.
Nie mam linku do tego wątku , szkoda...
Nie pamiętam u kogo to było.

U Tiramisu też może tak być, test trzeba zrobić nie na płytce,
ale wysłać do Laboklinu.

Mam Zoilę, która pochodzi z terenu, gdzie znaleźliśmy kota FIV (+). Pierwszy test (taka płytka z kreskami, jak na teście ciążowym) - wyszedł wynik "wątpliwy". Badanie powtarzaliśmy po chyba dwóch tygodniach, ale używając testu działającego podobno na innej zasadzie, od innego producenta - i wynik wyszedł ujemny.
Z tym że Zoila nie była akurat na żadnych lekach. Podobno testów nie powinno się robić krótko po szczepieniach, bo mogą dawać zafałszowane wyniki. Nie wiem, jak to jest z antybiotykami. Czy możliwe, aby wynik wyszedł fałszywy przez to, że kot w ciężkim stanie i podczas kuracji?
Obrazek

fuerstathos

Od: Sob sty 24, 2004 17:53

Post » Sob mar 13, 2010 15:57 Re: TIRAMISU FIV+ DOM lub EUTANAZJA

wlasnie czytam ze jest to mozliwe i test w takim przypadku nalezy powtorzyc po ok 6 tygodniach. Moze zamiast testu plytkowego tak jak pisala kristinbb zrobic badania w laboklinie.
Bedzie pewnie latwiej ustalic czy po pierwsze kot rzeczywiscie jest pozytywny ,a jezeli tak (tfu tfu) to w jakiej jest fazie choroby.

Tiramisu w krotkim czasie zostal poddany zabiegowi kastracji, narkozie, mial ropien, czyli nadkazony powaznie organizm, byl mocno oslabiony, do tego stres zwiazany ze zmianami w jego zyciu. W takim stanie wyniszczenia test moze wyjsc falszywie dodatni.

Tiramisu ladnie sie leczy. Reaguje na leczenie i na podawane leki. Jestem dobrej mysli.

:ok:
Jestem w kropce....... zgadnij w której
Obrazek

aga9955

Od: Czw sie 14, 2008 18:51

Post » Nie mar 14, 2010 9:28 Re: TIRAMISU FIV+ DOM lub EUTANAZJA

Tiramisu potrzebuje domu :!:
Obrazek

mimbla64

Od: Pon lis 12, 2007 9:29

Post » Nie mar 14, 2010 18:34 Re: TIRAMISU FIV+ DOM lub EUTANAZJA

mimbla64 pisze:Tiramisu potrzebuje domu :!:

:!:
не шалю, никого не трогаю, починяю примус ;)
Aktualnie na pokładzie: Nadszyszkownik
Nasze koty za TM(w kolejności zgłoszeń): Kulka [*] 17.03.2023, Gluś [*] 26.03.2020, Zmrol [*] 24.09.2023, Żwirek [*] 07.06.2024
Robalek['] Kredka['] Pirat['] Połamaniec [']

zabers

Od: Nie lut 08, 2009 14:21

Post » Pon mar 15, 2010 11:18 Re: TIRAMISU FIV+ DOM lub EUTANAZJA

aga9955 pisze:wlasnie czytam ze jest to mozliwe i test w takim przypadku nalezy powtorzyc po ok 6 tygodniach. Moze zamiast testu plytkowego tak jak pisala kristinbb zrobic badania w laboklinie.
Bedzie pewnie latwiej ustalic czy po pierwsze kot rzeczywiscie jest pozytywny ,a jezeli tak (tfu tfu) to w jakiej jest fazie choroby.

Tiramisu w krotkim czasie zostal poddany zabiegowi kastracji, narkozie, mial ropien, czyli nadkazony powaznie organizm, byl mocno oslabiony, do tego stres zwiazany ze zmianami w jego zyciu. W takim stanie wyniszczenia test moze wyjsc falszywie dodatni.

Tiramisu ladnie sie leczy. Reaguje na leczenie i na podawane leki. Jestem dobrej mysli.

Przykro mi, ale to akurat nie ma związku jedno z drugim... Choć ja też trzymam mocne kciuki za kocisko :ok: :ok: :ok:
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Pon mar 15, 2010 11:41 Re: TIRAMISU FIV+ DOM lub EUTANAZJA

W tym tygodniu porobimy nowe fotki Misiowi :1luvu:
Hopsamy na widoczek!

koconek

Od: Sob sie 08, 2009 15:41

Post » Pon mar 15, 2010 11:50 Re: TIRAMISU FIV+ DOM lub EUTANAZJA

Zofia&Sasza pisze:
aga9955 pisze:wlasnie czytam ze jest to mozliwe i test w takim przypadku nalezy powtorzyc po ok 6 tygodniach. Moze zamiast testu plytkowego tak jak pisala kristinbb zrobic badania w laboklinie.

Przykro mi, ale to akurat nie ma związku jedno z drugim... Choć ja też trzymam mocne kciuki za kocisko :ok: :ok: :ok:

czytalam gdzies ze ma. ALe oczywiscie nie upieram sie ,bo jak wiadomo jezeli chodzi akurat o ten temat pewnosci miec nie mozna.

Ale tym bardziej trzmam za Tiramisu.

Czy lepiej zrobic powtorny test plytkowy ,czy lepiej zbadac krew w laboklinie?

Weterynarze mają kłopot z jednoznacznym zdiagnozowaniem FAIDS. Mogą to zrobić jedynie podczas fazy terminalnej, ale wyłącznie po wykonaniu specjalnego testu ELISA. Test wykrywa przeciwciała, czyli białka produkowane przez organizm w celu obrony przed wirusem. Wszystkie inne badania nie mogą jednoznacznie potwierdzić choroby, gdyż jej objawy (w fazie terminalnej) mogą być identyczne jak objawy innych chorób (wątroby, nerek, białaczki). Test ELISA należy powtórzyć po kilku tygodniach, gdyż wyniki bywają błędne (w obie strony).

Chodzi glownie o to aby sie upewnic czy kocio ma FIV i czy ewentualnie jest w fazie FAIDS
Obrazek

aga9955

Post » Pon mar 15, 2010 13:27 Re: TIRAMISU FIV+ DOM lub EUTANAZJA

Podnoszę. Tiramisu potrzebuje domu tymczasowego lub stałego. Ma czas do Wielkanocy.
Obrazek

mimbla64

Od: Pon lis 12, 2007 9:29

Post » Pon mar 15, 2010 14:33 Re: TIRAMISU FIV+ DOM lub EUTANAZJA

aga9955 pisze:
Zofia&Sasza pisze:

czytalam gdzies ze ma. ALe oczywiscie nie upieram sie ,bo jak wiadomo jezeli chodzi akurat o ten temat pewnosci miec nie mozna.

Ale tym bardziej trzmam za Tiramisu.

Czy lepiej zrobic powtorny test plytkowy ,czy lepiej zbadac krew w laboklinie?

Weterynarze mają kłopot z jednoznacznym zdiagnozowaniem FAIDS. Mogą to zrobić jedynie podczas fazy terminalnej, ale wyłącznie po wykonaniu specjalnego testu ELISA. Test wykrywa przeciwciała, czyli białka produkowane przez organizm w celu obrony przed wirusem. Wszystkie inne badania nie mogą jednoznacznie potwierdzić choroby, gdyż jej objawy (w fazie terminalnej) mogą być identyczne jak objawy innych chorób (wątroby, nerek, białaczki). Test ELISA należy powtórzyć po kilku tygodniach, gdyż wyniki bywają błędne (w obie strony).

Chodzi glownie o to aby sie upewnic czy kocio ma FIV i czy ewentualnie jest w fazie FAIDS

Lepiej zbadać w Laboklinie. Co do fazy, to Tiramisu na FAIDS nie wygląda. Przecież się leczy, czuje się lepiej. Mozna zrobić rozmaz krwinek białych (?). Wtedy się zorientujecie, ile jest tych, które niszczy FIV - to wskazuje na stopień zaawansowania choroby...
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Pon mar 15, 2010 14:39 Re: TIRAMISU FIV+ DOM lub EUTANAZJA

dzieki.
Obrazek

aga9955

Post » Wto mar 16, 2010 11:56 Re: TIRAMISU FIV+ DOM lub EUTANAZJA

Hopsamy Misia na widoczek!

koconek

Od: Sob sie 08, 2009 15:41

Post » Wto mar 16, 2010 12:14 Re: TIRAMISU FIV+ DOM lub EUTANAZJA

Oby prędko znalazł się ciepły kącik dla Tiramisu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Przecież jeśli jego stan zdrowia tak ładnie sie poprawia, to będzie kot "adopcyjny". Ale do czasu znalezienia DS On musi się gdzieś podziać...
Obrazek Obrazek Obrazek
Anielko ['], Jerzyku ['], Malwinko ['], Kellusiu ['], Tymonku ['], Lolusiu['], Klaczku ['], Jaśminku ['], PiPi [']

jerzykowka

Od: Śro kwi 30, 2008 10:53

Post » Wto mar 16, 2010 14:25 Re: TIRAMISU FIV+ DOM lub EUTANAZJA

Bardzo wypatrujemy domku dla kotka :!:
Obrazek
viewtopic.php?f=1&t=116684&start=45
http://nadziejanadom.org/
Ludwiczek[']; Kinia[']; Balbinka[']; Kleo ['] - mój kochany miś

Kleo

Od: Sob sty 12, 2008 15:50

Post » Wto mar 16, 2010 14:41 Re: TIRAMISU FIV+ DOM lub EUTANAZJA

Wskakuj Ti na górę . Nasz Aslanek też pozytywny ( na białaczkę wprawdzie ) a domek ma . I Ty kochanie znajdziesz :ok:

ellza1

Od: Pt kwi 18, 2008 9:14

[poprzednia][następna]