Wątek dla nerkowców - III

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt mar 12, 2010 21:34 Re: Wątek dla nerkowców - III

Avian pisze:Piszesz EPO ludzkie - są inne?
Ja mam Aranesp - to ludzkie?
Żelazo mam Ferran, podawać wtedy kiedy Epo? w pozostałe dni też, czy już nie trzeba?

Pewnie będę musiała tą całą wiedzę przekazać wetom ...

Aranesp to syntetyczna erytropoetyna. Dawki podalam powyzej. Obecnie zaleca sie bardzie Aranesp niz Eprex dla kotow jako , ze panuje wsrod wetow opinia, ze szansa na przeciwciala jest przy epo syntetycznej mniejsza

AlkaM

Od: Nie sty 04, 2004 6:14

Post » Pt mar 12, 2010 22:23 Re: Wątek dla nerkowców - III

hydra_pl pisze:Wczoraj pomogłam Bodziowi odejść.

Bardzo serdecznie Ci współczuję :(
Bodzio [']
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Pt mar 12, 2010 23:17 Re: Wątek dla nerkowców - III

Żelazo mam Ferran, podawać wtedy kiedy Epo? w pozostałe dni też, czy już nie trzeba?

Żelazo nie podajesz codziennie, przy pierwszych dwóch dawkach razem z EPO (oczywiście nie w jednym zastrzyku). Potem kontrolne badanie krwi. Kiedy Epo zaczyna działać następuje znaczny spadek żelaza (u nas był spadek 50% pomimo podania Ferranu). Jesli poziom zelaza będzie nadal niski podaje się dalsze iniekcję żelaza raz na 3-4tygodnie.
W naszym przypadku aranesp był podany 1 raz w tygodniu przez pierwsze 2tygodnie ( to jest uzaleznione od wyników b. krwi) 3 zastrzyk po 2 tygodniach, kolejne nie były potrzebne. W standardzie podaje się nastepnie zastrzyki co 2-3 tygodnie, co również jest to uzależnione poziomem parametrów czerwonokrwinkowych. Takie przynajmniej wytyczne otrzymałam.

koconek

Od: Sob sie 08, 2009 15:41

Post » Sob mar 13, 2010 13:33 Re: Wątek dla nerkowców - III

dziewczyny, wiem, że gdzieś w wątku przeczytałam że podawanie furosemidu przy podwyższonym moczniku nie jest dobrym pomysłem - możecie króciutko przypomnieć czemu? i czy w przypadku psów też?
ObrazekObrazekObrazek
ZAPRASZAM NA WYPRZEDAŻ U CYNAMONA I WANILII:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=27&t=134893&p=8123784#p8123784

cynamon i wanilia

Od: Sob maja 24, 2008 20:16

Post » Wto mar 16, 2010 10:14 Re: Wątek dla nerkowców - III

koconek pisze:

Żelazo nie podajesz codziennie, przy pierwszych dwóch dawkach razem z EPO (oczywiście nie w jednym zastrzyku). Potem kontrolne badanie krwi. Kiedy Epo zaczyna działać następuje znaczny spadek żelaza (u nas był spadek 50% pomimo podania Ferranu). Jesli poziom zelaza będzie nadal niski podaje się dalsze iniekcję żelaza raz na 3-4tygodnie.

A B12? Czy nie powinno się kontrolować stężenia przy takich problemach?

starchurka

Od: Nie sie 26, 2007 0:09

Post » Śro mar 17, 2010 18:34 Re: Wątek dla nerkowców - III

Wracam z moim Rumcajsem po chwili przerwy. Otóż wybraliśmy lecznicę Therios państwa Ingardenów w Myślenicach. Myślę, że wybór był dobry. Od razu zrobiono komplet porządnych badań, przy okazji znaleziono jeszcze jedną, starą rzecz. Państwo Ingardenowie sprawiają wrażenie zaangażowanych w leczenie kota. Na razie jest przyzwoicie. Rumcajs miewa dni gorsze i lepsze, ale ostatnio zdecydowanie poprawił mu się humor. Po drodze jeszcze coś dziwnego przypałętało się w pyszczku na żuchwie, w sumie nie wiadomo co to było, w pierwszej chwili był strach o nowotwór, ale po paru tygodniach to coś zniknęło. Na razie największym problemem jest brak apetytu, kotek bardzo schudł i musi brać lek na apetyt (oksazepam), bo bez tego nie jadłby już zupełnie nic i by padł z głodu.
Gdyby ktoś był zainteresowany, to mogę rzucić wynikami.
Na razie czekamy na siedemnaste urodziny pierwszego kwietnia. :)
--
http://miki.menek.one.pl miki@menek.one.pl
Gadu-gadu: 2128279 Mobile: +48607345846

Clauz

Od: Śro gru 30, 2009 11:51

Post » Śro mar 17, 2010 18:43 Re: Wątek dla nerkowców - III

Clauz pisze:Gdyby ktoś był zainteresowany, to mogę rzucić wynikami.
Na razie czekamy na siedemnaste urodziny pierwszego kwietnia. :)

Wszyscy tutaj jesteśmy zainteresowani wynikami Rumcajsa i fajnie, że znalazłeś dobrych lekarzy :ok:
Z życzeniami zaś poczekamy do urodzin :)
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Śro mar 17, 2010 19:00 Re: Wątek dla nerkowców - III

Clauz pisze: w sumie nie wiadomo co to było, w pierwszej chwili był strach o nowotwór, ale po paru tygodniach to coś zniknęło. Na razie największym problemem jest brak apetytu, kotek bardzo schudł i musi brać lek na apetyt (oksazepam), bo bez tego nie jadłby już zupełnie nic i by padł z głodu.
. :)

Dlaczego oksazepam?? U niektorych kotow lek ten moze spowodowac ostre zapalenie watraby, nawet po kilku dawkach. Po co tak ryzykowac? Sa inne bezpieczniejsze leki na apetyt.

AlkaM

Od: Nie sty 04, 2004 6:14

Post » Śro mar 17, 2010 19:43 Re: Wątek dla nerkowców - III

Powiedziano mi, że oksazepam jest bezpieczny i najlepiej działa. Zaproponowano jeszcze peritol, ale na razie go nie podawałem. Jakie leki są lepsze?
Wyniki wrzucę wkrótce, trochę ich się uzbierało.
--
http://miki.menek.one.pl miki@menek.one.pl
Gadu-gadu: 2128279 Mobile: +48607345846

Clauz

Od: Śro gru 30, 2009 11:51

Post » Pon mar 22, 2010 11:57 Re: Wątek dla nerkowców - III

Witam!
Mój 15- letni Maciek ma mocznicę i nie chcę jeść. Każdy wciskany kęs to walka. Wczoraj udało mi się wreszcie wywalczyć peritol na poprawę apetytu. Niestety wetka zasugerowała syrop i próba podania skończyła się katastrofą. Ledwo pół ml podałam a kot tak się spienił, że szkoda słów.
Nie będę mu tego podawała. Co innego możecie mi doradzić na cito?
Na 13-tą jedziemy do wetki - chciałabym być przygotowana do rozmowy.
ObrazekObrazek

villemo5

Od: Sob maja 05, 2007 17:14

Post » Pon mar 22, 2010 12:01 Re: Wątek dla nerkowców - III

Kilka stron wcześniej ktoś pisał o jeszcze jednym preparacie na literkę "m" (mitrazepina??? nie pamiętam :oops: )

koconek

Post » Pon mar 22, 2010 12:03 Re: Wątek dla nerkowców - III

starchurka pisze:A B12? Czy nie powinno się kontrolować stężenia przy takich problemach?

Oczywiście kontroluje się, podobnie jak poziom potasu, sodu, itd. Natomiast w tym konkretnym przypadku niedokrwistość jest spowodowana na 99% niedoborem żelaza.

koconek

Post » Pon mar 22, 2010 12:10 Re: Wątek dla nerkowców - III

Na apetyt:
AlkaM pisze:Sa leki na pobuzdzenie apetytu. Dlaczego wet ich nie polecil? To podstawa przy prowadzeniu kota z PNN. Podaje sie Peritol lub Mitrazapina. Ja mam bardzo dobre doswiadczenie z Mitrazapina. Podaje sie ja raz na 3 dni. Dziala po ok 20 minuatch. Tzreba sprobowac jeden i drugi. Na niektore koty Peritol bardziej dizala na inne Mitrazapina.

Bazyliszkowa

Od: Wto sty 31, 2006 15:47

Post » Pon mar 22, 2010 12:25 Re: Wątek dla nerkowców - III

Chyba Mirtazapina a nie Mitrazapina? Ale może się mylę..
moje nerkowe kochanie [*] 09.09.2010

Alida80

Od: Śro paź 22, 2008 12:57

Post » Pon mar 22, 2010 12:29 Re: Wątek dla nerkowców - III

Dzięki dziewczyny!! Zapytam wetki. Peritol jest dla nas nie do przyjęcia.
ObrazekObrazek

villemo5

Od: Sob maja 05, 2007 17:14

[poprzednia][następna]