Porady dla początkującej akwarystki :)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Czw mar 11, 2010 16:45 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

mamuśka, skarbnica wiedzy o bojownikach: www.bojownik.pl
nie kupuj mu samicy, masz za małe akwa wg mnie. bojek to nie jest ryba towarzyska, może żyć samotnie, bo może być bbb. agresywna dla innych ryb swojego gatunku.
Ta roślina taka rozczapirzona, ta duża, co to jest? bo mi się wydaje że to jest roślina doniczkowa, nie akwariowa. Ma ostre liście i może poranić bojownika. to nie jest jakaś dracena przypadkiem?
mam roślinki takie do kiepskiego oświetlenia, mam akwa 54l i do tego świetlówkę 15W, a rosną jak szalone, daj adres na pw, będę przycinać i nie będzie mrozu to ci wyślę.
o żwirku się nie wypowiadam bo to kwestia gustu. sprawdź tylko czy to nie jest jakiś wapień, bo będzie niepotrzebnie zatwardzał wodę.
najbezpieczniejszy jest żwir rzeczny (w sklepach tak to się chyba nazywa), taki drobniejszy, on nie reaguje z wodą.
Obrazek
Pusia 14.03.2006, Kizia 01.11.2012, Złociutki 18.03.2022, Karolek 25.09.2022, Misia 09.10.2022 :( moje Słoneczka będziecie zawsze w moim sercu :( Więcej kotów nie będzie.
Gwizdusiowa [*] 16.04.2007 Kacperek cioci :( 14.04.2017 Blondasek cioci 09.2021 :(
Wynajmę mieszkanie we Wrocławiu od września/października 2019-koty mile widziane! kliknij!

zutor

Od: Sob maja 31, 2003 22:55

Post » Czw mar 11, 2010 16:50 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

zutor pisze:mamuśka, skarbnica wiedzy o bojownikach: http://www.bojownik.pl
nie kupuj mu samicy, masz za małe akwa wg mnie. bojek to nie jest ryba towarzyska, może żyć samotnie, bo może być bbb. agresywna dla innych ryb swojego gatunku.
Ta roślina taka rozczapirzona, ta duża, co to jest? bo mi się wydaje że to jest roślina doniczkowa, nie akwariowa. Ma ostre liście i może poranić bojownika. to nie jest jakaś dracena przypadkiem?
mam roślinki takie do kiepskiego oświetlenia, mam akwa 54l i do tego świetlówkę 15W, a rosną jak szalone, daj adres na pw, będę przycinać i nie będzie mrozu to ci wyślę.
o żwirku się nie wypowiadam bo to kwestia gustu. sprawdź tylko czy to nie jest jakiś wapień, bo będzie niepotrzebnie zatwardzał wodę.
najbezpieczniejszy jest żwir rzeczny (w sklepach tak to się chyba nazywa), taki drobniejszy, on nie reaguje z wodą.

Co do roślinek to :1luvu: będę wdzięczna !
Co do samiczek, to raczej nie dokupię bo gdyby już nawet się "pogodziły" i nie ganiały a zaczęłyby się rozmnażać, to skąd ja bym wzięła akwa na małe :lol:
Ta roślina rozczapirzona to sztuczna roślinka - miękka jest więc chyba nie da rady pokaleczyć ryby...
Do żwirku też się nie wypowiadam - tż kupił. Dziecku ma być kolorowo - mama ma tylko sprzątać :lol:
mamuśka

Post » Czw mar 11, 2010 17:02 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

mamuśka pisze:jak rozróżnić samicę dla tego bojownika ?

że jak wygląda samica tego gatunku? (nie rozumiem pytania : )
ma krótsze płetwy, i w zależności od nastroju może mieć:
- pionowe pasy (gotowość do rozmnożenia)
- poziome pasy (stres, uległość)
- brak pasów (hm... chyba po prostu ma dobry humor ;) )
i ma też pokładełko ( http://strony.aster.pl/faolan/dzyndzelek_www01.jpg ) czyli taki biały dzyndzelek. nie zawsze widoczny u młodych samic.
mamuśka pisze:Oczywiście jestem głodna informacji ;)

Informacje do zjedzenia :twisted: :wink: :
- ważne: wodę zmieniamy nie całą, lecz ok 20-30% co tydzień.
- filtr czyścimy nie pod wodą bieżącą, lecz w wodzie z akwarium. czyścimy jak najrzadziej (jak się zabrudzi).
- skoro masz filtr kaskadowy to można tam pewnie upchnąć przynajmniej trochę materiału biologicznie czyszczącego (np. rurki ceramiczne z porami, w których rozwiną się bakterie czyszczące)
- bojownik lubi żywy pokarm - np. larwę wodzienia (do kupienia w zoologach, w małych woreczkach). są to biało-przezroczyste robaczki dł. ok. 1 cm. przypominają larwę komara, lecz nią nie są - co usilnie próbował mi wmówić pewnie wykwalifikowany pan w kakadu :twisted: 8) (facet:"mamy larwę wodzienia, ochotkę..." ja: a macie larwę komara? (ja trzymając woreczek z wodzieniem) facet: przecież to to samo! :| :roll: ) ok. 1 zł za woreczek, trzeba płukać (zmieniać wodę) co 1-2 dni, trzymać w słoiku w lodówce - tak przetrwa nawet do 2 tygodni. Mój zżera 5-7 robali na raz.
- czerwonych robali bym nie ryzykowała kupować (mam złe doświadczenia - po czerwonej mrożonce mojemu dziadkowi padło pół zbiornika)
- dobre jedzonko, ale drogie: http://www.zoologiczny.sklep.pl/Hikari_ ... _53___4902

nie wiem co jeszcze...
jak mi coś przyjdzie do głowy to napiszę ;)
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Czw mar 11, 2010 17:19 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

zutor pisze:mam roślinki takie do kiepskiego oświetlenia, mam akwa 54l i do tego świetlówkę 15W, a rosną jak szalone, daj adres na pw, będę przycinać i nie będzie mrozu to ci wyślę.

a mi też coś wyślesz? :oops:

na razie średnio mam kasę na roślinki, a to co mam, to nie wszystko mi rośnie...

a przy okazji, pytanie do eksperta:
dla neonków (i docelowo ramirezek i może kirysków) jaka twardość (ogólna i węglanowa) powinna być? jakie pH? i co zrobić, aby mi się parametry przy ich redukowaniu nie wahnęły w którąś stronę niebezpiecznie znacząco?

W głównym zbiorniku mam:
TwO: 15
TwW: 10
pH: ok. 7,5 do 8. (nie mogłam jednoznacznie odczytać koloru)

testy z zooleka.

co mam zrobić z tą wodą i jak, aby osiągnąć pH 6,8 (do 6,5) i twardość odpowiednią w której się gubię i zupełnie nie wiem co zacz :| :oops:

W jakich proporcjach wodę RO z warszawską kranówą? (na razie w akwarium mam tylko kranówę i kilka sporych korzeni, które mogą parametry jakieś tam obniżać) i aquacid zooleka jak mam stosować? podobno mam jedną buteleczkę całą wlać do 1,5 litra wody, tylko nie wiem po co :crying: a drugą? jak się to-to dawkuje i o co w tym chodzi??? nigdzie nie znalazłam poradnika dla głupich :| a jak już jest temat o parametrach to i tak nic z niego się nie dowiem, bo "nie o tym" tam piszą...
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Czw mar 11, 2010 17:49 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

przeczytałam bojownikowe forum i mnie oczy bolą i w sumie pustkę mam ;)
ale jeszcze do niego wrócę :)
- skoro masz filtr kaskadowy to można tam pewnie upchnąć przynajmniej trochę materiału biologicznie czyszczącego (np. rurki ceramiczne z porami, w których rozwiną się bakterie czyszczące)

o tym w ogóle nie mam pojęcia, i nie wiem o czym do mnie mówisz :lol:
- bojownik lubi żywy pokarm - np. larwę wodzienia (do kupienia w zoologach, w małych woreczkach). są to biało-przezroczyste robaczki dł. ok. 1 cm. przypominają larwę komara, lecz nią nie są - co usilnie próbował mi wmówić pewnie wykwalifikowany pan w kakadu :twisted: 8) (facet:"mamy larwę wodzienia, ochotkę..." ja: a macie larwę komara? (ja trzymając woreczek z wodzieniem) facet: przecież to to samo! :| :roll: ) ok. 1 zł za woreczek, trzeba płukać (zmieniać wodę) co 1-2 dni, trzymać w słoiku w lodówce - tak przetrwa nawet do 2 tygodni. Mój zżera 5-7 robali na raz.

ostatnio kupiłam właśnie te białe przezroczyste robaczki. bardzo się ryb zajadał ;)
- czerwonych robali bym nie ryzykowała kupować (mam złe doświadczenia - po czerwonej mrożonce mojemu dziadkowi padło pół zbiornika)

tymi robakami karmiłam poprzedniego bojownika. Nie było problkemu - ale z tamtym bojownikiem same błędy popełniałam...

Na razie bojek żyje sobie w tym akwarium, siedzi sobie w tym krzaczku i czasem wypływa na drugą stronę ;) mam nadzieję, że mu dobrze...
Bardzo chcę żywe roślinki - rogatka, kabombę - o tych doczytałam, i te miałam upatrzone w kakadu - ale pan powiedział, że się nie nadają do słabo oświetlonego akwarium :twisted:
mamuśka

Post » Czw mar 11, 2010 18:21 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

a może jakąś kryjówkę z łupiny kokosowej albo co (ceramika, wypalana glina)? mój się lubi tam chować jak ma dosyć światła 8)
podobno też jakaś roślina pływająca jest wskazana dla bojownika, z tego też względu, że lubi pod nią/na niej odpoczywać.

mamuśka pisze:

Ekhm, a więc 8)

"Filtracja biologiczna wykorzystuje w swoim działaniu bakterie nitryfikacyjne, które odżywiają się związkami przemiany materii (m.in. związkami azotu). Aby filtracja biologiczna miała miejsce, bakterie nitryfikacyjne muszą mieć swoje siedlisko. Najczęściej stosuje się tu różnego rodzaju wkłady ceramiczne, żwirki lub gąbki o grubych oczkach. Im więcej zakamarków ma wkład, tym więcej bakterii może się zadomowić w naszym filtrze."
http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?t=2775

przykład:
http://www.akwarium.info.pl/index.php?o ... Itemid=119
http://www.zoo-sklep.pl/index.php?p950, ... pro-1-litr
i inne takie :wink:

tej części wkładu filtracyjnego lepiej w ogóle nie czyścić, a wymienia się hm.. raz na pół roku? rzadziej? pozostawiając ok 20% starego wkładu, aby nie zniszczyć wszystkich bakterii i aby dać im możliwość szybkiej regeneracji/wzrostu.
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Czw mar 11, 2010 18:45 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

*anika* pisze:a może jakąś kryjówkę z łupiny kokosowej albo co (ceramika, wypalana glina)? mój się lubi tam chować jak ma dosyć światła 8)
podobno też jakaś roślina pływająca jest wskazana dla bojownika, z tego też względu, że lubi pod nią/na niej odpoczywać.

mamuśka pisze:

Ekhm, a więc 8)

"Filtracja biologiczna wykorzystuje w swoim działaniu bakterie nitryfikacyjne, które odżywiają się związkami przemiany materii (m.in. związkami azotu). Aby filtracja biologiczna miała miejsce, bakterie nitryfikacyjne muszą mieć swoje siedlisko. Najczęściej stosuje się tu różnego rodzaju wkłady ceramiczne, żwirki lub gąbki o grubych oczkach. Im więcej zakamarków ma wkład, tym więcej bakterii może się zadomowić w naszym filtrze."
http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?t=2775

przykład:
http://www.akwarium.info.pl/index.php?o ... Itemid=119
http://www.zoo-sklep.pl/index.php?p950, ... pro-1-litr
i inne takie :wink:

tej części wkładu filtracyjnego lepiej w ogóle nie czyścić, a wymienia się hm.. raz na pół roku? rzadziej? pozostawiając ok 20% starego wkładu, aby nie zniszczyć wszystkich bakterii i aby dać im możliwość szybkiej regeneracji/wzrostu.

yyy... yhy... ;)
póki co bojownik ma tylko ten krzaczek sztuczny - nic więcej nie ma ale z czasem pewnie coś dokupię...
mamuśka

Post » Czw mar 11, 2010 19:33 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

*anika*:
jeżeli chodzi o twardość wody to nie poradzę, nie mam doświadczenia z warszawską kranówą i pomimo że akwarystyką zajmuję się już 24lata, to jakoś nigdy nie spędzało mi to snu z powiek, tzn. parametry wody. o ich wahnięciach... no cóż, na pewno jest to niebezpieczne, aklimatyzacja powinna przebiegać stopniowo, a parametry mają być znacząco zmieniane, to w przeciągu kilku dni, ALE wydaje mi się, że skoro kupiłaś ryby w zoologu i nie pochodzą one z dzikiego odłowu, tylko od warszawskiego hodowcy, to ja bym nie kombinowała, albo kombinowała minimalnie, bo ryby powinny być przyzwyczajone do wody takiej, jaka jest w kranie. sama dobrałam sobie niewymagające rybki, mierzenie parametrów, wkraplanie różnych dziwnych rzeczy do zbiornika...taaa... już mi się nie chce. jeżeli chcesz serio zmiękczyć wodę, polecam woreczek z kationitem, np. firmy sum, ale to też trzeba pilnować, żeby nie za bardzo miękka woda była.
wyślę roślinki, ale teraz zapowiadają mrozy i nie wiem kiedy znowu będę je przycinać. uprzedzam, mam ślimaki w akwa i trochę glonów. podaj adres na pw.
mamuśka:
jakąż to wielką masz tą kaskadę, że aż do niej chcesz włożyć biokulki, czy też inną bioceramikę? jeżeli gąbka nie wygląda na rozlatującą się, taką rozmoczoną, to jest ok. przy podmianie wody (tak jak pisała *anika*) gąbkę po prostu płuczesz w wodzie, którą spuścisz z akwarium (20-30%), nie pod kranem. lepszy byłby filtr wewnętrzny wg mnie (ale to tylko moja opinia) i nie nastawiony na intensywne napowietrzanie, bojowniki nie potrzebują mocnego ruchu powierzchni wody, bo oddychają powietrzem atmosferycznym. kaskada siłą rzeczy jednak tą powierzchnię burzy, ale ok, pewnie to bez znaczenia. w miarę szczelnie przykryj akwa, bo bojki mają tendencję do wyskakiwania - niektórzy mówią, że wtedy kiedy parametry są do d..., więc przykrywaj na wszelki wypadek. temp. 25st to wg mnie trochę za mało, to tropikalna ryba.
światło powinno być trochę rozproszone, więc coś na wierzch mile widziane- trochę wgłębki może? z drugiej strony akwa jest małe i możesz sobie nie dać rady z jej rozrostem.
Obrazek
Pusia 14.03.2006, Kizia 01.11.2012, Złociutki 18.03.2022, Karolek 25.09.2022, Misia 09.10.2022 :( moje Słoneczka będziecie zawsze w moim sercu :( Więcej kotów nie będzie.
Gwizdusiowa [*] 16.04.2007 Kacperek cioci :( 14.04.2017 Blondasek cioci 09.2021 :(
Wynajmę mieszkanie we Wrocławiu od września/października 2019-koty mile widziane! kliknij!

zutor

Post » Czw mar 11, 2010 19:58 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Zutor, anika odda mi swoją grzałkę, tylko musimy się spotkać ;)
Myślę, że bojownik wytrzyma te kilka dni... Nie wiadomo ile był w sklepie na półce ... w kubku...
Ale tam nie było ani oświetlenia, ani grzałki ...

Te granulki anika zaproponowała.
Odnośnie kaskady - jest na najmniejszych "obrotach" więc woda lekko faluje a bojownik bardzo lubi siedzieć bezpośrednio pod kaskadą 8O :lol:

Zutor, pisze PW odnośnie adresu.
mamuśka

Post » Czw mar 11, 2010 20:05 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Parametry wody chcę zmienić, dlatego, że moje neonki zdecydowanie nie wyglądają dobrze. Kolorów właściwych sobie nigdy nie posiadały - jak je kupowałam to były jeszcze niewybarwione i takie pozostały. Podejrzewam jako główną przyczynę zbyt wysoką twardość wody. Poza tym - rośliny :roll: nie powiem, żeby były w dobrej kondycji. A bez odpowiednich parametrów to ja nic nie zrobię, aby im warunki polepszyć. Tak mi się wydaje.

A jakie masz ślimory w tym akwarium? Mi się z roślinami przypałętały zatoczki i rozdętki. Muszę nabyć jeszcze parę sztuk heleny, żeby się nimi zajęły - na próbę kupiłam jedną, ale ciągle chodzi najedzona i jej się nie chce na więcej polować :twisted: Glony oczywiście też mam, a jakże :roll: też razem z roślinami - nie wyczyściłam dokładnie przed wprowadzeniem do akwarium, to teraz mam za swoje :?
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Czw mar 11, 2010 20:29 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

skoro mu się podoba, to dobrze, niech sobie siedzi pod tą kaskadą. a jeżeli chodzi o sklepy, to żaden nie jest odpowiedni dla zwierząt wg mnie. a śmiertelność bojowników jest wysoka w tych kubeczkach, co to stoją bez ogrzewania i światła (o ile brak światła nie zaszkodzi, o tyle ciepła może). bojowniki to wytrzymałe stworzenia, co nie znaczy że należy im takie warunki fundować (to nie jest przytyk do ciebie, mamuśka, tylko tak ogólnie), a pan ryb na pewno wytrzyma te kilka dni bez grzałki.
*anika*: mam zatoczki i świderki, ale nie powiem żeby była to jakaś plaga, po prostu są. możesz łatwo pozbyć się glonów z roślin, trzeba je wrzucić po prostu do zakwaszonej wody, np sokiem z cytryny, potrzymać z pół godziny i włala- niestety nie pamiętam proporcji.
może na początek zacznij z naturalnymi środkami? torf do filtra- pół na pół z tą filtracją co masz (a nie wiem co masz)albo jeszcze mniej? może jakiś ketapang do akwa? szyszki? liście dębu? trochę zakwasisz wodę i zmiękczysz. sprawdzaj parametry, obserwuj jak reagują ryby, akwarystyka polega na tym że niestety potrzeba sporo cierpliwości do zmian.
Obrazek

zutor

Post » Czw mar 11, 2010 20:39 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

ile czasu szyszki olchy muszą się suszyć po zebraniu ich? nazbierałam w lutym tego roku w nałęczowskim parku, niektóre oderwane ze spadniętych na ziemię gałązek, inne całkowicie odpadnięte ze śniegu zebrałam. Posuszyły się leżąc na stole przy kaloryferze tydzień, teraz w słoiku po kawie stoją. Kiedy się będą nadawać?

EDIT: albo inaczej: co się stanie jeśli teraz wleję 30% wody RO "z braku laku" do zbiornika? Moja kranówa w chwili obecnej jest do...niczego, bo śnieg się stopił i nadal woda jest żółta :crying: a takiej się boję wlać do akwarium (skoro nie wiem ile tam chloru i innych takich napakowali). Więc od 2 tygodni nie podmieniałam wody w głównym zbiorniku :| (u bojownika wlałam nieco RO, bo twardość była jeszcze wyższa niż w głównym, tak samo pH) - więc przy okazji glony się mnożą i są szczęśliwe :twisted:
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Czw mar 11, 2010 20:47 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

a wyszorowałaś je wcześniej? żaden pies tam nie nas.rał? i w lutym kiedy? na początku, na końcu?
nie wiem jak się przygotowuje szyszki, ja bym je zagotowała, wylała wodę, zagotowała jeszcze raz i dała do akwa. chociaż może to za wiele? może by się rozpadły? zobacz tu: http://www.akwarystyka.com.pl/showthread.php?t=50385 dziewczyna bawi się w BW może znajdziesz przepis na liście i szyszki- a raczej na pewno.
Obrazek

zutor

Post » Czw mar 11, 2010 22:34 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

jak ja mam je wyszorować? :| przecież one są "tycie" i nie bardzo mam jak...
a poza tym są czyste (zewnętrznie) zbierane w parku, do którego teoretycznie psy nie mają dostępu (a praktycznie kilka widziałam, ale raczej tylko miejscowe).
tylko czy jak się wygotuje to ma to jeszcze jakiś sens? nie stracą swoich właściwości albo ich się znacznie nie obniży?

w lutym na początku.
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Pt mar 12, 2010 12:16 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

no przecież piszę że nie wiem jak to zrobić i nie wiem czy mój pomysł jest dobry.
jeżeli chodzi o gotowanie to nie piszę że masz je gotować godzinami, ja bym je wrzuciła do zimnej wody, zagotowała, wylała wodę i od nowa. ale to mój pomysł, nie wiem czy jest słuszny i nie wiem jak to powinno prawidłowo wyglądać. po prostu nie widzi mi się wkładanie szyszek "prosto z dworu" do akwa. a szorowanie to przenośnia, pytam czy dobrze je umyłaś. chodzi o to żebyś sobie po prostu syfu do akwarium nie naniosła, tym bardziej że to nie basen, gdzie takie coś nie zaszkodzi, tylko stosunkowo mały pojemnik.
dlatego poczytaj link który podałam, tam na pewno znajdziesz odpowiedź (a i akwarium niczego sobie).
Obrazek

zutor

[poprzednia][następna]