Cindy pisze:Dopiero wrocilam z pracy.Moja kotka w maju skonczy 8 lat i jest dosyc rozpieszczona.Ja mam 80m2 przy czym moj 20 letni syn zamieszkuje ca´20 m2 a reszta jest wspolna - miejsca jest dosyc - tylko nie wiem, jak Cindy zareaguje.Przed rokiem przynioslam do domu 2 male kociaki, ktore uratowalam przed zamarznieciem i w koncu sie jakos tam zaakceptowaly.Kociaki mialy w glowie tylko figle i strasznie rozrabialy, podrapaly tapete itp.Z fukania rezydentki wiele sobie nie robily - ale prooblem polegal na tym, ze moj syn nie chcial sie zgodzic na 3 koty w domu.Byly to dzikuski, przy czym jedna dawala sie juz glaskac.Oddalam je do kolezanki do domu wychodzacego.Nie wiem jaka bylaby Ronda, ale mysle, ze bardziej zrownowazona niz te 3 m-czne kociaki figlarze i mysle, ze w koncu by sie zaprzejaznily ale przeciez pewnosci nie ma.Cindy jest przyzwyczajona do naszej 8 godzinnej nieobecnosci w domu, jest bardzo czysciutka i nie sprawia zadnynch klopotow.Gdyby nie dzielila nas taka odleglosc - to moglabym sprobowac Ronde wziac i zobaczyc czy cos z tego bedzie - ale co zrobie, jesli w zaden sposob nie bedzie chciala zaakceptowac tych warunkow?
kurczę się rozpisałam w odpowiedzi i mi ją zdżarło
durgie podejście:ja myślę że: dwa koty na tak duzej powierzchni, nawet jak się nie pokochają to mogą ze sobą żyć i się omijać
Ronda na pewno będzie bardziej zrównoważona niż kilkumiesięczne kociaki
jeśli się okaże, że Cindy i Ronda absolutnie nie mogą mieszkać razem, to Ronda wróci do nas, do schronu lub DT (Pumka przecież wróciła). lub znajdziesz jej dom na miejscu
odległość - dobrze kojarzę ze do Polski przyjeżdżasz w okolice Jarocina

to niedaleko Konina, na pewno znajdzie się transport - a jazda autem dla Rondy, nawet przez wiele km, nie będzie się wiele różnić od jej aktualnego spędzania dnia - skoro i tak jest w zamknięciu
a zanim się ten transport zorganizuje, będziemy dalej szukać dt / ds dla kobietki, jak się dt znajdzie, będzie więcej wiadomo o jej charakterze i ewentualnym podsikiwaniu itd
no ale najważniejsze: pani Ania ma głos decydujący, ona się Rondą na co dzień zajmuje i podejmie decyzję