Pielęgnacja jamy ustnej

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Nie mar 07, 2010 22:59 Pielęgnacja jamy ustnej

Przeszukałam kocie ABC ale nie znalazłam wątku o myciu ząbków i pielęgnacji paszczy (są tylko tematy już w momencie stanów chorobowych). W związku z tym mam pytanie: jak pielęgnować kocie ząbki i dziąsła? Czy są specjalne szczoteczki i pasty? A może specjalne smakołyki? Co polecacie?

Katzenjammer

Od: Śro lut 17, 2010 10:04

Post » Nie mar 07, 2010 23:06 Re: Pielęgnacja jamy ustnej

ja używam pasty Stoma - wciera się ją w zęby i dziąsła kota.
istnieją szczoteczki (ja dostałam w prezencie od wetki, zatem nie wiem ile mogą kosztować) ale i tak najwygodniej wcierać tą pastę własnymi palcami.....dokładnie tak jak uprzedzała mnie wetka

latoroslka

Od: Wto paź 21, 2008 20:32

Post » Nie mar 07, 2010 23:36 Re: Pielęgnacja jamy ustnej

ja używam szczoteczki jednopęczkowej (łatwo nią operować, w małej szczęce)
to coś takiego : http://www.dentylium.pl/curaprox-single ... p-200.html

żel stoma jest ok albo orozyme (stomą szorujemy zęby, orozyme można podawać bez szczotkowania - ma działanie enzymatyczne)

i karmy typu dental - największe chrupki ma chyba ROYAL CANIN Dental S/O
Obrazek Obrazek
PRZEPRASZAM ZA BRAK POLSKICH ZNAKOW.

Rakea

Od: Śro lis 14, 2007 23:56

Post » Pon mar 08, 2010 0:07 Re: Pielęgnacja jamy ustnej

Pasta do zębów Dog-A-Dent i mala szczoteczka do zębów - dla dzieci. Przyzwyczajać od malego, bo kotom się to raczej nie podoba. Kiedyś byly dostępne pasty enzymatyczne o lepiej tolerowanym smaku, ale zniknęly. Komu to przeszkadzalo, nawiasem mówiąc :mrgreen:

Poza tym sprytny sposób mojej wet: smarować zęby sokiem z cytryny. Jeśli jest już kamień, to przed usuwaniem doskonale go zmiękcza; jeśli nie, to przy jedzeniu twardego pokarmu ewentualne początki po prostu się ścierają. Stosujemy od lat i gwarantujemy efekty - mój nieżyjący rezydent przez 15 lat nigdy nie musial mieć usuwanego kamienia.

Powodzenia :ok:

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Pon mar 08, 2010 16:50 Re: Pielęgnacja jamy ustnej

Dziękuję :)
Z przyzwyczajaniem od maleńkości to będzie problem, bo kotka już 1.5 roczna jedna, a druga o pół roczku starsza. Obcinania pazurków nienawidzą obie, to może przy ząbkach mi się poszczęści... tak sobie pomarzę.

Problemów z kamieniem nie ma, ale chciałam stosować coś profilaktycznie. Jutro mam nadzieję nabędę pastę u weterynarza i szczoteczkę.

Ostatnie pytanie: jak często stosujecie mycie ząbków? Dwa-trzy razy dziennie jak u ludzi, czy rzadziej?

Katzenjammer

Post » Pon mar 08, 2010 20:31 Re: Pielęgnacja jamy ustnej

U mnie raz na tydzień - dwa, bo koty jedzą też suchą karmę.
Jeden mycia zębów nie cierpi, choć robimy to od malego kociaka. Tego delikwenta pacyfikuję przy pomocy dokladnego owinięcia w ręcznik kąpielowy tak, że tylko glowa (czyli najważniejsze w tym przypadku) zostaje na wierzchu. Wkurza się i obraża i tak, ale szybko mu przechodzi :D

felin

Post » Śro mar 10, 2010 19:13 Re: Pielęgnacja jamy ustnej

Kupiłam żel STOMA. Na opakowaniu jest napisane, żeby myć 1 na tydzień, ale wetka zasugerowała, że jeżeli ma to mieć sens, to powinnam to robić raz dziennie, więc postaram się to robić codziennie, ewentualnie co 2 dni. Mam jednak jeszcze jedno pytanie: jak długo należy ten żel wcierać w ząbki i dziąsła i jaką ilość? Przyznam się, że dziś to robiłam pierwszy raz i niezbyt długo, bo nie chciałam ich za bardzo męczyć. Ale już wiem, że się da to zrobić, mam nadzieję, że przywykną.

Katzenjammer

Post » Śro mar 10, 2010 19:39 Re: Pielęgnacja jamy ustnej

Nie mam doświadczenia z żelem, a pasty dajemy na szczoteczkę mniej więcej tyle, co do mycia zębów dla czlowieka. Czasem wychodzi więcej, jak kot się wyjątkowo buntuje i plwa dookola :D

felin