AKCJA STERYLIZACJA-SOSNOWIEC i okolice kto chętny do pomocy!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lut 28, 2010 2:01 AKCJA STERYLIZACJA-SOSNOWIEC i okolice kto chętny do pomocy!

Po różnych przemyśleniach związanych z pomocą dla kociaków wpadłam na pomysł pewnie głupi, no ale cóż niech będzie głupi, ale może jakaś dobra realizacja pomysłu ma szanse :) tak wymyśliłam i już wiem dziewczyny z Kociej Chatki pewnie mnie zabiją bo i tak roboty mamy po pachy,a ja wyskakuję z czymś innym, ale właściwie wszyscy, którzy ratujemy koty schroniskowe to gasimy wielki pożar, a gdyby dusić ten pożar w zarodku :) czyli kastracje i sterylizacje na dużą skalę oczywiście w ramach rozsądku to może dzięki temu mniej kociakó lądowałoby w schroniskach. Wiem już że my jako Kocia Chatka nie damy rady tego zrobić same, ale może jednak znajdą się inne osoby do pomocy tak sobie myślę nie wiem czy dobrze. Niestety w Sosnowcu w tym temacie musimy sobie radzić same bo nasze miasto w żaden sposób nie pomaga w sterylizacji i w kastracji kociaków, nie przeznacza na to żadnych funduszy, a nasze schronisko nie sterylizuje i nie kastruje kociaków nie robi tez nic innego :( Dzwonią do nas osoby z ościennych miast Będzina, Dąbrowy Górniczej, Czeladzi gdzie nie ma schronisk i gdzie te miasta też nic nie robią w zakresie pomocy kociakom, proszą o pomoc a my nie jesteśmy w stanie pomóc bo po prostu nie dajemy rady :( Ja mogę się zająć koordynacją tego bałaganu, mogę pomóc w kwestiach transportowych, mogę także przetrzymać kociaki po sterylce, ale w związku z obowiązkami w Kociej Chatce i wyciąganiu kociaków z naszego schronu nie dam rady nic więcej zrobić, ale tak myślę co nam jest potrzebne do zrealizowania tego celu :?:
PO PIERWSZE
miejsca do przetrzymywania kociaków po sterylkacj kastracjach - nie jest to jakiś długi okres w przeciwieństwie do DT i nie musza to być takie warunki jak DT dla kotów
PO DRUGIE
PIENIĄDZE to niestety bardzo wazne możemy stworzyćna forum jakiś fundusz dla sosnowieckich kociaków na cele kastracyjne i sterylkowe
PO TRZECIE TRANSPORT DO LECZNICY
w tej chwili naszym kochanym transportem jest kropeczka 13, ale to za mało musiałoby być więcej mobilnych samochodowo ludzi :D
No więc czekam na propozycje, deklaracje itd im więcej kotek wysterylizujemy i kocurków wykastrujemy tym może zmniejszy się ilość oddawanych kociaków do schronu, a może osoby które nas podczytują włączą się w taką akcję - czasami wystarczy pomoc w postaci koordynacji, transportu, pomocy w łapaniu, pomocy merytorycznej, pomocy w szukaniu środków finansowych itp- czasami osoby dzwoniące do nas w sprawie strylizacji i kastracji mają pieniądze, ale nie wiedzą jak się do tego zabrać.
Piszcie czy można coś takiego rozpocząć, ale także trzeba tez konkretnych deklaracji. Ja już napisałam co mogę zaoferować z mojej strony , dziewczyny z Kociej Chatki też pewnie nie przejdą obok tego problemu obojętnie.
My mamy lecznicę gdzie kociaki są sterylizowane i kastrowane po naprawdę niskich cenach, ale może macie lecznice gdzie jest tanio, może jakieś talony, trzeba też pamiętać o tym że osoby które zgłaszają kociaki do sterylki też powinny współuczestniczyć w pokrywaniu kosztów, chyba że sytuacja tych osób nie pozwala im zupełnie na to.
No nie wiem tak sobie napisałam ten wątek, nie wiem czy coś z tego wyjdzie, ale zawsze warto spróbować, osobiście wolę żeby kotki zostały wysterylozowane, niż żeby potem trafiały do naszego schronu dzie kociaki niegdy nie przeżywają i umierają w męczarniach :cry:

terenia1

Od: Nie paź 15, 2006 20:23

Post » Nie lut 28, 2010 8:43 Re: AKCJA STERYLIZACJA-SOSNOWIEC i okolice kto chętny do pomocy!

Melduje się :D Pomóc niestety mogę tylko w kwestii finansowej tzn bazarki, zbiórki itd, i to co mozna zrobic z odległości. Fizycznie , niestety mieszkam za daleko :(
Mój niewidomy i głuchy Boguś - MISTER niepełnosprawnych kotów Obrazek.... [*]

Iweta

Od: Czw cze 01, 2006 18:42

Post » Nie lut 28, 2010 9:19 Re: AKCJA STERYLIZACJA-SOSNOWIEC i okolice kto chętny do pomocy!

:ok:
Obrazek

Madziula

Od: Wto sty 25, 2005 15:32

Post » Nie lut 28, 2010 10:50 Re: AKCJA STERYLIZACJA-SOSNOWIEC i okolice kto chętny do pomocy!

:ok: :ok: :ok:

bubor

Od: Czw maja 24, 2007 18:25

Post » Nie lut 28, 2010 13:12 Re: AKCJA STERYLIZACJA-SOSNOWIEC i okolice kto chętny do pomocy!

Iweta pisze:Melduje się :D Pomóc niestety mogę tylko w kwestii finansowej tzn bazarki, zbiórki itd, i to co mozna zrobic z odległości. Fizycznie , niestety mieszkam za daleko :(

No dzięki Iwetko :1luvu: w tej chwili pracujemy nad ulotką w sprawie sterylizacji kastracji do jutra musi się coś urodzić :D potem trzeba się zająć kwestią dystrybucji ulotki, tu musimy wykorzystać wszystkie możliwości jakie mamy :)
w przyszłym tygodniu będzie łapanka koteczki ciężarnej z ul. Niweckiej, Pani która czuwa nad tymi kotkami zapłaci za jej sterylizację i załatwiła jej miejsce na czas po sterylce, jest tam podobnież około 5 kotek, my pomagamy w kwestiach transportowych i w łapance to już MIKUŚ :)
Szukamy osób głównie z Sosnowca i okolicznych miast ościennych, które dałyby radę pomóc - czy to transportowo, czy finansowo, czy w kwestii przetrzymania kotek po sterylkach. Już mamy marzec na karku wiadomo co się będzie działo :( niebawem zaczną masowo napływać kotki z małymi, ciężarne kotki i maluchy do schronu a tam wiadomo większość kociaków nie przezyje pewnie tak 99% może gdyby kotki można wcześniej wysterylizować, ludzie też by mniej chętnie zwozili je do schronu.

terenia1

Post » Nie lut 28, 2010 14:04 Re: AKCJA STERYLIZACJA-SOSNOWIEC i okolice kto chętny do pomocy!

JESTEM ZA :!: :!: :!:
MIKUŚ

Post » Nie lut 28, 2010 16:21 Re: AKCJA STERYLIZACJA-SOSNOWIEC i okolice kto chętny do pomocy!

MIKUŚ pisze:JESTEM ZA :!: :!: :!:

No to to ja wiem, ale innych chętnych brak :(

terenia1

Post » Nie lut 28, 2010 16:51 Re: AKCJA STERYLIZACJA-SOSNOWIEC i okolice kto chętny do pomocy!

no ja też finansowo melduję się do pomocy
Obrazek

Madziula

Od: Wto sty 25, 2005 15:32

Post » Nie lut 28, 2010 18:31 Re: AKCJA STERYLIZACJA-SOSNOWIEC i okolice kto chętny do pomocy!

Poszukiwany sponsor sterylkowy :mrgreen:
MIKUŚ

Post » Nie lut 28, 2010 18:48 Re: AKCJA STERYLIZACJA-SOSNOWIEC i okolice kto chętny do pomocy!

Madziula pisze:no ja też finansowo melduję się do pomocy

Dzięki Madziula :D
To już mamy paru sponsorów pod kątem finansów :D ale jak pisałam my będziemy wspierały sterylki finansowo w ostatniej kolejności i w zupełnie beznadziejnych przypadkach, ludzie którzy będą chcieli jakiejś pomocy od nas też muszą się zaangażować nie wyobrażam sobie, że będziemy w każdym przypadku pokrywały koszt sterylki lub kastracji. Nauczona doświadczeniami w rozmowach z ludźmi wiem, że w dużej mierze ludzie , którzy do nas dzwonią mają mozliwości i finasowe i bytowe do przechowania kota, tylko po prostu chcą ten problem przerzucić na kogoś innego. Mogłabym tu wymieniać przypadki, nienawidzę postawy roszczeniowej :evil:
To czekamy także na oferty pomocy w sprawach transportowych i najważniejsze miejsca do przechwywania kotek po sterylkach, my możemy także wypożyczyć klatki.

terenia1

Post » Nie lut 28, 2010 18:58 Re: AKCJA STERYLIZACJA-SOSNOWIEC i okolice kto chętny do pomocy!

zrobiłam ulotke 1 strona z akcji ogólnopolskiej 2 sosnowiecka, posłałam Basi, Marcie i Tereni - prosze o uwagi

Filomen

Od: Sob lut 10, 2007 17:20

Post » Nie lut 28, 2010 19:02 Re: AKCJA STERYLIZACJA-SOSNOWIEC i okolice kto chętny do pomocy!

Jak dla mnie CUDOWNA!!!!!

ŚWIETNA ROBOTA EWA 8)
MIKUŚ

Post » Nie lut 28, 2010 19:14 Re: AKCJA STERYLIZACJA-SOSNOWIEC i okolice kto chętny do pomocy!

Jak dla mnie super nic dodać nic ująć :) ja jeszcze jutro zadzwonię do naszego sosnowieckiego TOZ-u przez przypadek dowiedziałam się, że udziela się tam jakaś nowa osoba dość prężna zobaczymy może coś uda się też nią załatwić bo na pozostałę Panie chyba nie ma co liczyć :)

terenia1

Post » Nie lut 28, 2010 19:28 Re: AKCJA STERYLIZACJA-SOSNOWIEC i okolice kto chętny do pomocy!

Pozostałe Panie siedzą i pierdzą w stołek. Nie boję się tego napisać. Kazdy o tym wie.

Za kazdym razem kiedy prosi się ich o pomoc to przyjmują i co.........?
MAJĄ TO W DUPIE!!!!

A tak swoją drogą ciekawe co robią z pieniędzmi :evil:

Jestem wściekła ze w sklepie zoologicznym zbiera się na ich pierdzenie!!!!!!!!!

U nas zebrali ponad 700 zł :evil: :evil: :evil:

Ale wkrótce się to zmieni.
MIKUŚ

Post » Nie lut 28, 2010 19:39 Re: AKCJA STERYLIZACJA-SOSNOWIEC i okolice kto chętny do pomocy!

kurde napisałam się a tu mi tego nie zapisało! muszę jeszcze raz
a więc mogłabym przetrzymać jakieś koty po sterylkach. rozumiem, że chodzi o kilkudniowe przechowanie? bo mam do zaoferowania tylko garaż, nie wiem czy to w ogóle odpowiednie miejsce. mam natomiast dwa problemy:
1. Mam dwa swoje koty, które mają Fiv i boję się że coś na nie przywlekę ale można spróbować... kurde może uda mi się ich niczym nie zarazić... niestety jest to ważne bo one łapią wszystko co popadnie... ale jak coś to będę musiała się wycofać
2. drugi problem to pies na podwórku. nie wiem czy ta durnota nie bedzie chciała się za wszelką cenę dostać do tych kotów, bo on trochę cięty jest:)
napiszcie co o tym myślicie...
Obrazek

patka-p3

Od: Wto kwi 24, 2007 11:54

[następna]