Mam pytanie o odchudzanie kota- jaką diete należy zastosować

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon mar 24, 2003 2:22 Mam pytanie o odchudzanie kota- jaką diete należy zastosować

Moja kotka po przejsciu sterylizacji zaczęla pochłaniać niesamowite ilości jedzenia... Teraz wprowadziłem rygor i nie dostaje nic poza 3 posiłkami dziennie ... troche miałczy ale musi jakoś schudnąć gdyż przytyło się jej ostatnimi czasy. Proszę o podpowiedź jaką dietę i ile powinno dawać sie jedzenia kotkowi?
ARHANIOŁ

Post » Pon mar 24, 2003 2:41

Dieta dietą, ale trzy posiłki dziennie to za wiele. Dobrze byłoby ograniczyć się do dwóch, a najlepiej jednego - ze ściśle wyliczonymi, skromnymi przekąskami po drodze.

Estraven

Od: Pon lut 04, 2002 15:30

Post » Pon kwi 28, 2003 10:57

O tym czy kot je za dużo nie decyduje ilość posiłków tylko ich obfitość. A trzy posiłki dziennie są jak najbardziej optymalne. Ale oczywiście posiłki a nie POSIŁKI. Ja miałam podobny kłopot ale z moim psem (kot na całe szczęście nie przytył po sterylizacji). W lecznicach weterynaryjnych można dostać suchą karmę Waltham z serii Calorie control. Jest to specjalna karma o obniżonej kaloryczności dla zwierząt otyłych. Koteczka powinna jeść tylko tę karmę (dokładnie wyliczoną ilość), no od czasu do czasu można jej sprawić małą przyjemność podając jakiegoś kociego pogryzka lub inną puszeczkę. Mój pies schudł w ten sposób 4 kg w ciągu pół roku. Niestety teraz jej waga zatrzymała się i nie spada, ale też nie wzrosła. Może warto spróbować tego sposobu? Pozdrawiam i życzę sukcesów w odchudzaniu :lol:
Jagna

Post » Pon kwi 28, 2003 11:05

Ilość posiłów bywa uznawana za czynnik istotny - spotkałem się z argumentem, że drapieżniki są "dostosowane" do rzadkiego przyjmowania pokarmu i stąd karmienie częstsze niż raz na dobę też w pewnych sytuacjach sprzyja otyłości, bo zaburza ich naturalny rytm trawienia (i nie tylko). To raz. Dwa – od strony praktycznej – przy większej ilości posiłków kotuch dostaje też zwykle więcej "obrywek". Chociaż to już oczywiście kwestia żelaznych nerwów opiekuna :wink:

Estraven

Od: Pon lut 04, 2002 15:30

Post » Pon kwi 28, 2003 21:09

Hmmm wlasnie wczoraj przegladalem ulotke Royal Canin dolaczona do ich suchej karmy... moze karma Royal Canin Light pomoglaby? Zaspokaja apetyt a nie powoduje tycia ... przynajmniej tak pisza...
Zdjęcia kotów, z wystaw kotów i nie tylko... :arrow: http://vitez.pl

vitez

Od: Wto mar 04, 2003 10:44

Post » Pon kwi 28, 2003 21:15

ja polecam te karme http://koty.rokcafe.pl/karmy/w_cc.php
kupic razem z miarka do dozowania :!:
Obrazek

lrafal

Od: Czw sty 31, 2002 15:24

Post » Pt maja 07, 2004 10:31

Moja banda dostaje jeść 3-4 razy dziennie. Już się tłumaczę. Oni nie są w stanie zjeść na raz większej ilości pożywienia. Natomiast, gdy poprzestaję na tym, co dostają rano i wieczorem to są głodni: wyciągają co się da ze śwmietnika, szafek :roll: . Wolę dać mniej, a częściej i mieć pewność że zjedzą, nie zostanie, nie wyschnie. Może to jest indywidualna cecha każdego kota? Nie wiem. W każdym razie moje koty czują się dobrze z takim systemem karmienia. A może je poprostu przyzwyczaiłam.
Kłólewna Inka i Księciunio Salutek

Kid

Od: Sob lis 01, 2003 0:29

Post » Pt maja 07, 2004 14:40

Moje zra 4 razy dziennie, bo inaczej nie wytrzymalabym psychicznie ich blagalnych scen majacych imitowac biedne glodzone koty :lol:

Ellen

Od: Wto gru 30, 2003 20:18

Post » Pt maja 07, 2004 22:08

Jest Eukanuby dieta, restricted calories dla kotów, RC Light, RC Indoor, Royal Canin ma jeszcze dietkę specjalną dla kotek po sterylizacji Young Female, własciwie wszystkie karmy dla kastratów. Wybór to kwestia smaku koty, dostępności karmy blisko i stale oraz... poziomu wydatków.
Największe znaczenie będzie miało to, czy kotka ruszy taką karmę, bo co z tego że dieta-cud, jak jej kot nie tknie?
Przy gubieniu wagi to - bez względu na piękne oczka i miauki - tyle, ile norma karmy w ulotce, tyle w misce. I żadnego łasowania na boku. Trzeba mieć serce z kamienia, ale... dla dobra kota.
W drastycznym przypadku możesz pogadać z weterynarzem o L-Karnitynie, jest taka dla zwierzątków, ale tu bym jeszcze doliczał wydatki na badanie okresowe krwi (na wszelki wypadek)
A najlepiej to rozruszać kotkę... niech polata za piłką albo coś... Piórko jakieś...
drugi kotek, młodszy i rozrywkowy? ;)

zosia&ziemowit

Od: Wto maja 04, 2004 18:30