Mam w domu koty i szczury.
Dorosle juz w sumie szczury i dorosle juz koty poznaly sie kilka miesiecy temu

Chlopaki sa fantastyczni !
Mega towarzyscy ! To takie miniaturowe pieski. Sa niesamowicie inteligentni. Nie uczymy ich zadnych sztuczek bo jest to nam jakos zbedne, ale niektorych rzeczy nauczli sie sami cwaniaki
Szczurki nie moga zyc same bo szczur samotny to szczur nieszczesliwy ! Szczury sa zwierzetami stadnymi...
Wiec jezeli chcesz szczura to minimum dwa. Z reszta raczej z hodowli lub z adopcji nikt Ci nie da jednego szczura.
Czy smierdza? No nie wiem.. ja mam duza klatke z plastikowymi tarasami i polkami, czesto je myje, wiec nic mi nie smierdzi
Chopaki musza codziennie chociaz troche pobiegac po lozku. Nikt przeciez nie chcialby cale zycie nudzic sie w klatce....
Co do tego czy samiec czy samica.. rozne sa zdania.. ja mam chlopcow i sa niesamowicie towarzyscy i przytulasci.. czytalam ze dziewczynki mniej 'smierdza' i sa bardziej niezalezne.
Co do smrodku, to zarowno chlopcow jak i dziewczynki mozna wysterylizowac i problem znaczenia i zapaszku znika
Czy szczur latwo sie oswaja? Jezeli poswieca mu sie czas, to tak

Jezeli chcesz szczuraska zdrowego i dobrze zsocjalizowanego to tylko i wylacznie z hodowli lub z adopcji... nie ze sklepu, bo to taka pseudohodowla troche.. a dwa. ze szczurki dzikawe sa i trzeba sie niezle napracowac zeby je oswoic

Wiem ze jest w polsce hodowla, gdzie wlasciciele maja i szczury i koty, wiec dla szczurkow kontakt z kotem nie jest stresem. Moje koty srednio interesuja sie szczurami. Klatka stoi na blacie i koty wiedza ze wskakiwac tam nie wolno. Jezeli juz to bardziej chyba obawialabym sie o kota, bo mam jednego slepego szczurka ktory dziabie jak opetany.
Polecam alloszczura czyli szczurze forum taki troche odpowiednik miau

Klatka dla szczurkow powinna byc duza.. wlasciwie to jak najwieksza.
Zeby lapki sie nie obciazaly i nie ranily pieterka mozna wymienic na tarasy plastikowe..mozna tez wylozyc jakims materialem.. no i koniecznie trzeba zrobic hamaczek, bo szczurki lubia hamaczki

odleglosc pomiedzy pretami powinna byc jak najmniejsza, zeby szczurkowi lapka sie nie zaklinowala.. no i zeby nie mogl przez prety wyjscc.. czyli np klatki krolicze odpadaja raczej.
A jak duza macie ta klatke?