u mojego kota podejrzewają FIP

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pon lut 22, 2010 15:46 u mojego kota podejrzewają FIP

Witam,
Mój kotek ma 6 miesięcy i od jakiegoś czasu a dokładniej 1,5 tyg widocznie słabnie.
Wszystko zaczęło się miesiąc temu gdy pierwszy raz poszłam z min do weta z objawami gorączki i katarkiem, który powodował notoryczne kichanie. Dostał wzmacniający zastrzyk przeciwgorączkowy i na poprawę apetytu. przez nast. 2tyg prawie codziennie dostawał witaminę C w kropelkach. gdy już myślałam, że z kotkiem wszystko w jak najlepszym porządku on zaczął niesamowicie słabnąć.
1,5tygodnia temu zauważyłam u niego znaczny brak apetytu. Jednak najbardziej się zmartwiłam, gdy dostrzegłam, że w ogóle nie zwraca uwagi na swoją "myszkę"(zabawkę) na której punkcie miał dosłownego bzika.
jeszcze tego samego wieczoru zawitałam do P. Weterynarz, Miał bardzo wysoką gorączkę, a na USG było widoczne, że ma znacznie powiększony żołądek a w nim jakiś nieznany płyn. Gdy Oświadczyła mi, że ona nie ma pojęcia co to może być i poda mu antybiotyk oraz coś na poprawę apetytu bardzo się rozczarowałam jej postawą.
Już następnego dnia postanowiłam zmienić P. doktor, gdyż tamta wydawała mi się niekompetentna.
Nowa pani dr. podczas badania powiedziała od razu, że nie można wykluczyć FIP. Do piątku dostawał zastrzyki a na weekend dostałam antybiotyk w tabletkach.
niestety nie polepsza się w ogóle! wręcz przeciwnie.
Mój kotek od przed wczoraj nic nie zjadł! popija tylko troszkę wody. Jest tak słaby, że widać jak ciężko mu stanąć na łapkach. śpi w łazience bo tam ma spokój i widać, że źle reaguje na światło. Oczka ma takie zapadnięte i ciągle do połowy zamknięte.
Wczoraj wieczorem jego brzuch wyglądał jak nadęty balonik. Gdy go dotknęłam Kotek zaczął jakby łkać. I widać było, że sprawia mu to straszny dyskomfort. Gdy wciąż widzę jaki mój kotek robi się chudy przez to, że nie je a raptownie zmienia się na strasznie nadętego juz nie wiem co mam robić.

Może znacie jakieś sposoby na zmuszenie kota do jedzenia.? Wciąż zastanawiam się czy się poddać czy jeszcze walczyć tymi zastrzykami.
jest strasznie słaby a każde wyjście do lekarza będzie sprawiało mu ból.
co mam robić?

huricane2010

Od: Pon lut 22, 2010 15:15

Post » Pon lut 22, 2010 16:21 Re: u mojego kota podejrzewają FIP

huricane2010 - nie potrafię Ci pomóc, bo - na szczęście - z FIP-em nie mam żadnego doświadczenia...

mogę tylko trzymać :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: za zdrowie Twojego kotka - i będę to cały czas robiła

oby diagnoza się nie potwierdziła - tysiące ciepłych myśli :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

joluka

Od: Nie gru 30, 2007 16:51

Post » Pon lut 22, 2010 16:32 Re: u mojego kota podejrzewają FIP

Halo!!!!!! Dziewczyny i chłopaki!! Jakieś rady, wsparcie, dobre słowa???????? Zlitujcie się - przecież dziewczyna przeżywa horror, prosi o radę a tu cisza!!!

Wstyd!!! :oops:

joluka

Post » Pon lut 22, 2010 19:26 Re: u mojego kota podejrzewają FIP

to swiezy wątek, wiec zaden wstyd, dziewczyny jak tylko widza, ze ktos potrzebuje pomocy, to zaraz wchodza i pisza co robic - na razie widac nie zajrzal nikt kto ma cos w tym temacie do powiedzenia...

tutaj jest cale mnostwo informacji na temat tej strasznej choroby - kocie ABC:

co wiem o FIPie: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=7808
FIP?????: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=1854
jak rozpoznać FIP: http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=19

i bardzo dobry, swiezy wątek:
FIP - błędna diagnoza: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=83129

moze w miedzyczasie pojawi sie jakis znawca tematu i poradzi cos konkretnego...

powodzenia!!!!!!!!!!! multum kciukow, zeby udalo sie uratowac koteczka :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu:

tillibulek

Od: Czw gru 18, 2008 15:04

Post » Pon lut 22, 2010 19:28 Re: u mojego kota podejrzewają FIP

huricane, skad jestes??? kotka powinien obejrzec dobry weterynarz !!!!

tillibulek

Od: Czw gru 18, 2008 15:04

Post » Pon lut 22, 2010 20:48 Re: u mojego kota podejrzewają FIP

jestem z Olsztyna. z tego co wiem moja P. wet miała dużo przypadków, że kotki były chore na FIP.
właśnie wróciłam od niej. Już dzisiaj zasugerowała mi uśpienie Czarka, gdy spojrzała na mnie i zobaczyła jak mi pociekły łzy zmieniła temat i pobrała mu krew i podłączyła do kroplówki. ale... wiem, że jutro to będzie ten dzień kiedy będę musiała się z nim rozstać, narazie zostaje mi tylko płakać. on taki biedny i malutki......

huricane2010

Post » Pon lut 22, 2010 20:52 Re: u mojego kota podejrzewają FIP

podnoszę - może ktoś coś podpowie....

:ok: :ok: :ok: za koteczka i życzenia siły i nadziei dla Ciebie !!!!!

joluka

Post » Pon lut 22, 2010 20:59 Re: u mojego kota podejrzewają FIP

Ja osobiście jestem zdania, że nie ma co na siłę przetrzymywać zwierzaczka przy życiu. Wiem, że przy takiej diagnozie to tylko leczenie paliatywne, co nie daje żadnych rezultatów prócz przedłużeniu życia.
nie można być tak samolubnym, nie można też mysleć tylko o swoich uczuciach ale o tym co czuje kotek. Co czuje a czego nie rozumie. Widać w jego oczkach, że prosi o pomoc a pomocy nie otrzymuje żadnej.
Wiem również, że podjęcie decyzji o uśpieniu jest trudne ale... czasami lepiej zrobić to dla kota a nie dla siebie

huricane2010

Post » Pon lut 22, 2010 21:09 Re: u mojego kota podejrzewają FIP

Bądź dzielna i zrób co musisz. Kurczę FIP wcale nie jest bardzo rzadką chorobą :(

dokota

Od: Śro lip 16, 2008 21:42

Post » Pon lut 22, 2010 21:19 Re: u mojego kota podejrzewają FIP

FIP powinien byc jakos stwierdzony - a objawy plus plyn same w sobie o nim nie swiadcza
trzeba zrobic badanie plynu pod mikroskopem, byc moze pokusic sie o sciagniecie plynu i zrobienie dodatkowych badan
to moze byc np jakas choroba serca

czy kot mial robione badania krwi? jak wyglada stosunek albumin do bialka calkowitego?

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Pon lut 22, 2010 21:28 Re: u mojego kota podejrzewają FIP

jutro będą wyniki badania krwi. jednak wetka jest złej myśli, zwłaszcza, że kot nie reaguje na żadne leki i słania się na nogach, cierpi
Obrazek
a tu Czaruś troszkę przed chorobą

huricane2010

Post » Pon lut 22, 2010 21:34 Re: u mojego kota podejrzewają FIP

Jeśli to FIP, to nie ma kota, który by z tego wyszedł, niestety:(
Dużo siły Ci życzę.
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Pon lut 22, 2010 23:00 Re: u mojego kota podejrzewają FIP

jest taki słaby, leży u mnie na kolanach a ja nie potrafię mu pomóc

huricane2010

Post » Pon lut 22, 2010 23:12 Re: u mojego kota podejrzewają FIP

huricane2010 pisze:jest taki słaby, leży u mnie na kolanach a ja nie potrafię mu pomóc

huricane2010
Poczekaj na badania krwi.. nie wiadomo, co to za ***** i dopóki nie wiadomo, trzeba trzymać się nadziei, że to nie to.. Fip ma jakiś specyficzny stosunek agolumin (czy jakoś tak) do reszty.. jeśli badania tego nie wykażą, trzeba szukać ale i dać kotku szansę.. miałam kota pod groźbą uśpienia ponad 2 tygodnie (z textem 'zobaczymy', bo przy białaczce aktywnej trudno coś powiedzieć) a teraz mam 'tylko' nosiciela .. Trzymaj się i nie myśl o najgorszym.. zajrzyj na wątek FIP'owy tam lepiej niż ja doradzą, jakie badania mogą rozstrzygać (mojego poprzedni Weci spisali na straty i mnie obwinili za to, ze jeszcze go nie uśpiłam) a jakie spekulecje są tylko niekompetencją Wetów ...
Oby nie FIP .. trzymam kciuki ..
Pozdrawiam.
lesna

Post » Pon lut 22, 2010 23:17 Re: u mojego kota podejrzewają FIP

i przykładowy wątek o FIP z kociego ABC :
viewtopic.php?f=1&t=1854&start=165
tam zadaj pytania, kiedy Wet moze zdiagnozować FIP... Trzymam kcuiki za kotka, oby nie to :ok:
lesna

[następna]