Odpowiednia karma

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Nie lut 21, 2010 12:11 Re: Odpowiednia karma

Aniołek_ pisze:Nie mieszaj mokrego z suchym (ani nie rozmaczaj suchego) - nie powinno się tak robić. Odwiedź ten wątek: viewtopic.php?f=10&t=97139 i jego drugą część: viewtopic.php?f=10&t=104755 jak znajdziesz czas - jest tam skarbnica wiedzy

Czy jest w tych wątkach wytłumaczenie dlaczego nie mieszać suchego z mokrym? Będę powoli przebijał się przez te 2 tematy, aczkolwiek są ogromne i nie wiem ile mi to zajmie. 8O :ok:
Obrazek

DamianB

Od: Czw sty 14, 2010 0:45

Post » Nie lut 21, 2010 13:18 Re: Odpowiednia karma

DamianB pisze:
Aniołek_ pisze:Nie mieszaj mokrego z suchym (ani nie rozmaczaj suchego) - nie powinno się tak robić. Odwiedź ten wątek: viewtopic.php?f=10&t=97139 i jego drugą część: viewtopic.php?f=10&t=104755 jak znajdziesz czas - jest tam skarbnica wiedzy

Czy jest w tych wątkach wytłumaczenie dlaczego nie mieszać suchego z mokrym? Będę powoli przebijał się przez te 2 tematy, aczkolwiek są ogromne i nie wiem ile mi to zajmie. 8O :ok:

wydaje mi się, że gdzieś było wytłumaczone... a dlaczego, tak na prosty rozum - na suchym mogą osadzać się bakterie, zarodniki grzybów (tego jest pełno wszędzie - więc zapewne na chrupkach też), mokre jest szczelnie zamykane, pasteryzowane - by właśnie żadne drobnoustroje się nie rozwijały. Z karmą suchą nie trzeba tego robić, bo drobnoustroje nie mają warunków do rozwoju (jeśli kot zje suche to nic się nie stanie), ale jeśli dostarczy się wilgoci i ciepła, wtedy ewentualne drobnoustroje mogą zacząć się rozwijać (i choć to i tak raczej nie zaszkodzi kotu... ale zawsze może być ten przypadek, że jednak coś będzie nie tak). Zresztą, chyba nawet na opakowaniach jest napisane by przechowywać w suchym miejscu - czyli nie powinno łączyć się z niczym mokrym bezpośrednio ;)
Gdyby można było skrzyżować człowieka z kotem, skorzystałby na tym człowiek, a stracił kot.

Aniołek_

Od: Pon sie 14, 2006 17:28

Post » Nie lut 21, 2010 13:31 Re: Odpowiednia karma

Aniołek_, jaki jest przykładowy spis dań dzienny u twojego kociaka? Bo rozumiem, że jest na BARFie?
Teraz już się zamieszałam, czytam ten długi temat dwuczęściowy i coraz więcej wiem, ale nie jestem pewna co do tego, ile tego mięska dać kotu dziennie, ile suplementów dodać czy też dać żółtek... :D

Kiarei

Od: Czw lut 18, 2010 22:09

Post » Nie lut 21, 2010 18:32 Re: Odpowiednia karma

Dzięki Aniołek za szczegółowe informacje.
Co do składu, to akurat mnie nie bardzo przekonuje to, że coś jest na 1 czy 2 miejscu, bo może to być chociażby spowodowane tłumaczeniem z innego języka, w którym skład był podany alfabetycznie (np. corn, dry meat...). Póki nie ma składu procentowego, to absolutnie nie ma co porównywać. Wkurzające jest to, że na karmach zwykle nie ma informacji ile tam jest mięsa :( Ja patrzyłam na skład tłuszczowo-białkowy i tylko to porównywałam. Poza tym do tego % składu nie mam zaufania. Np. Bozita (mokra) niby ma 80% mięsa, a na oko widać, że to bzdura (porównując choćby z animondą carny).

W drugiej karmie którą podałaś jest jedynie 40% drobiu, czyli 60% nie mięsa (to raczej sporo?). To ja już bym wolała coś z większą zawartością, jeżeli mam zmieniać. Raczej wątpię, żeby w RC było mniej mięsa niż 40%...

Co do weterynaryjnych to nie wiem, raczej nie zaszkodzi, ja wolę chuchać na zimne. Przecież ta karma nie jest dla kotów z problemami, tylko dla sterylizowanych kotek :)

W każdym razie nadal jestem zielona, a niedługo będę musiała kupić nową karmę i nie wiem, na co się zdecydować.

Katzenjammer

Od: Śro lut 17, 2010 10:04

Post » Nie lut 21, 2010 20:27 Re: Odpowiednia karma

Katzenjammer pisze:Dzięki Aniołek za szczegółowe informacje.
Co do składu, to akurat mnie nie bardzo przekonuje to, że coś jest na 1 czy 2 miejscu, bo może to być chociażby spowodowane tłumaczeniem z innego języka, w którym skład był podany alfabetycznie (np. corn, dry meat...). Póki nie ma składu procentowego, to absolutnie nie ma co porównywać. Wkurzające jest to, że na karmach zwykle nie ma informacji ile tam jest mięsa :( Ja patrzyłam na skład tłuszczowo-białkowy i tylko to porównywałam. Poza tym do tego % składu nie mam zaufania. Np. Bozita (mokra) niby ma 80% mięsa, a na oko widać, że to bzdura (porównując choćby z animondą carny).

W drugiej karmie którą podałaś jest jedynie 40% drobiu, czyli 60% nie mięsa (to raczej sporo?). To ja już bym wolała coś z większą zawartością, jeżeli mam zmieniać. Raczej wątpię, żeby w RC było mniej mięsa niż 40%...

Co do weterynaryjnych to nie wiem, raczej nie zaszkodzi, ja wolę chuchać na zimne. Przecież ta karma nie jest dla kotów z problemami, tylko dla sterylizowanych kotek :)

W każdym razie nadal jestem zielona, a niedługo będę musiała kupić nową karmę i nie wiem, na co się zdecydować.

ze składem jest ogólnie przyjęte (i nawet nie wiem czy nie narzucone), że to co jest najpierw jest głównym składnikiem a im dalej 'w skład' tym mniejszy udział procentowy ;)
RC Pure Feline (które jest nowe, chyba droższe nawet od zwykłego RC i chyba było reklamowane jako lepsze) ma taki skład:
http://www.royal-canin.pl/docs/pf/Pure_ ... siersc.pdf i jest BOGATE w mięso z kaczki ;) ja tylko napisałam swoje zdanie - wszystko zależy od Ciebie jak je zinterpretujesz, bo przecież najważniejsze byś sama Ty wiedziała co chcesz robić i jak - nie ma co podążać za czyimiś słowami, bo tak mówi ;) najważniejsze wyrobić swoje zdanie :)
ale wracając...

Kiarei:
Ja karmiłam (i obecnie po części też karmię) Orijenem i Taste of the Wild, i mogę je polecić jako dobre suche z dobrym składem (tutaj: viewtopic.php?p=5310034#p5310034 jest lista 'złotych suchych karm' czyli takich, bez zbóż, z dużą ilością mięsa... takie najbardziej 'odpowiednie). Mój kot nie jest na całkowitym BARFie, bo po pierwsze nie zawsze ma ochotę jeść mięso, a po drugie to on musi chcieć jeść suche, gdy np wyjeżdżam i nie ma się nim kto zająć... więc trochę suchego je (obecnie TOTW, ale następny będzie pewnie Orijen). Do tego żółtko, twaróg, mięso, podroby (mieszanki przygotowywane przy pomocy gotowych przepisów - w wątku o żywieniu są przepisy + link do forum CHATUL gdzie są przepisy - jeśli ktoś chce skorzystać). Ogólnie nie używam gotowych preparatów, tylko staram się suplementować naturalnie (w tabletkach mam jedynie taurynę, drożdże - jako źródło witaminy B i coś z żelazem)
Gdyby można było skrzyżować człowieka z kotem, skorzystałby na tym człowiek, a stracił kot.

Aniołek_

Post » Nie lut 21, 2010 20:42 Re: Odpowiednia karma

Ok, dzięki za wyjaśnienie z tym składem. Spróbuję się może dowiedzieć jak wygląda procentowy udział poszczególnych składników w RC. Ja jestem ogólnie zadowolona z RC, kot zdrowy, energiczny, nie tyje, sierść ładna, błyszcząca, nie linieje prawie wcale. Zastanawiałam się nad Orijenem bo wiele osób go proponuje i chyba przyszedł czas na próbę :)

Katzenjammer

Od: Śro lut 17, 2010 10:04

Post » Nie lut 21, 2010 21:20 Re: Odpowiednia karma

Aniołek_ Chodziło mi bardziej o to, ile tego dajesz dziennie, bo nie wiem, w jakich ilościach podawać karmę.
Sama mam zamiar podawać moim czasami Orijena, bo znalazłam tanią ofertę :D

Kiarei

Od: Czw lut 18, 2010 22:09

Post » Nie lut 21, 2010 21:41 Re: Odpowiednia karma

Moje koty w czasie karmienia Orijenem miały podwyższone ph moczu i ogólnie problemy z moczem.
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Nie lut 21, 2010 23:14 Re: Odpowiednia karma

magicmada pisze:Moje koty w czasie karmienia Orijenem miały podwyższone ph moczu i ogólnie problemy z moczem.

ktoś też pisał, że czyjeś koty miały problem z moczem przy stosowaniu Orijena, więc jesteś drugą osobą, od której się czegoś takiego dowiaduje...

Kiarei - nie liczę zbytnio ile daje dziennie, bo kot je w sumie do woli...
Suchego dostaje może koło 30g + około 100g mięsa... nie wiem, bo nie ważę przed podaniem jedzenia ;) dostaje w stałych porach, więc sam się upomina kiedy czas na posiłek, je tyle ile chce - przeważnie i tak coś zostaje w misce.
ale ogólnie kota mam dużego, bo waży ponad 6kg

Aniołek_

Post » Pon lut 22, 2010 20:04 Re: Odpowiednia karma

Aniołek_ pisze:
DamianB pisze:

wydaje mi się, że gdzieś było wytłumaczone... a dlaczego, tak na prosty rozum - na suchym mogą osadzać się bakterie, zarodniki grzybów (tego jest pełno wszędzie - więc zapewne na chrupkach też), mokre jest szczelnie zamykane, pasteryzowane - by właśnie żadne drobnoustroje się nie rozwijały. Z karmą suchą nie trzeba tego robić, bo drobnoustroje nie mają warunków do rozwoju (jeśli kot zje suche to nic się nie stanie), ale jeśli dostarczy się wilgoci i ciepła, wtedy ewentualne drobnoustroje mogą zacząć się rozwijać (i choć to i tak raczej nie zaszkodzi kotu... ale zawsze może być ten przypadek, że jednak coś będzie nie tak). Zresztą, chyba nawet na opakowaniach jest napisane by przechowywać w suchym miejscu - czyli nie powinno łączyć się z niczym mokrym bezpośrednio ;)

Doszedłem na forum Chatula do wyjaśnienia czemu nie mieszać mokrego z suchym. W sumie mnie przekonuje to tłumaczenie, ale nie do końca. Jeśli pomieszam suche z mokrym i koty od razu to zjedzą bez zostawiania resztek, to raczej nic się nie rozwinie przecież. :)

Anyway, dziś kupiłem Orijena pomarańczowego 400g, może te cholery będą go jadły :wink: :ryk:
A na dniach ma przyjść paczka z Acaną :)

ps. kurcze, najpierw się człowiek dowiaduje, że Kitekat/Whiskas jest fuj, a teraz wychodzi, że taki Royal Canin też jest fuj, mimo że przeważnie w tej samej, a nawet wyższej cenie niż kanadyjskie karmy :roll:
Obrazek

DamianB

Post » Pon lut 22, 2010 21:17 Re: Odpowiednia karma

DamianB pisze:
Doszedłem na forum Chatula do wyjaśnienia czemu nie mieszać mokrego z suchym. W sumie mnie przekonuje to tłumaczenie, ale nie do końca. Jeśli pomieszam suche z mokrym i koty od razu to zjedzą bez zostawiania resztek, to raczej nic się nie rozwinie przecież. :)

Anyway, dziś kupiłem Orijena pomarańczowego 400g, może te cholery będą go jadły :wink: :ryk:
A na dniach ma przyjść paczka z Acaną :)

ps. kurcze, najpierw się człowiek dowiaduje, że Kitekat/Whiskas jest fuj, a teraz wychodzi, że taki Royal Canin też jest fuj, mimo że przeważnie w tej samej, a nawet wyższej cenie niż kanadyjskie karmy :roll:

O tym jak to whiskas/kk jest fuj powstały chyba 3 wątki na miau... co do RC chyba też kilka było, że się popsuł ;)
i tak najgorsze jest to, że nadal jest słynne 'Twój kot kupowałby whiskas' :roll: (podobnie jak wet powie, że jedyną najlepszą karmą jest RC/Hills/Iams)

z RC, jak dla mnie, sprawa jest bardziej skomplikowana... nie można stwierdzić, że RC jest fuj. RC produkuje karmy wet, które niejednokrotnie ratują życie (i zdrowie), a przynajmniej je wydłużają, chorym kotom (choćby Convalescence, Recovery - ale to raczej przypadek 'skrajny')... RC kiedyś było pewnie jedną z niewielu karm, które można było nazwać 'dobrym suchym' - ale się popsuło (przynajmniej wg mnie... a widząc skład... :roll: ale renoma marki pozostała). Nie generalizujmy... (choć po składzie, faktycznie można stwierdzić 'fuj' porównując z innymi karmami) :roll:

z whiskasa najlepsze są myszki :twisted: ale chyba już nie są dodawane do paczek dla maluchów - przynajmniej w tamtym roku nie były...
(btw, whiskas, RC, kk... batony mars, są częścią jednego koncernu ;) )

zresztą... o tym co jest dobre, a co nie można napisać tyle książek ile ludzi i opinii, a pewnie i tak za 2-3lata okaże się, że głupoty gadaliśmy :twisted:
musiałam usunąć cytaty, bo było ich za dużo

Aniołek_

Post » Pon lut 22, 2010 22:01 Re: Odpowiednia karma

Z tym RC był skrót myślowy z mojej strony, miałem na myśli Kitten36, czyli dostosowany obecnie do moich kotów. :) Ale na chwilę obecną i tak jest najchętniej zjadanym suchym, jaki próbowały.
Orijen tak jak przypuszczałem - Gucio zjadł z 10 chrupek jak przy każdej nowości, Majka tylko powąchała.
I oba zaczęły zamiatać podłogę wokół karmy niczym w kuwecie po zrobieniu swojego. :ryk:

Ale już w tematach o BARFie jestem coraz dalej, obecnie jedzą głównie mokre i mięso, więc myślę, że ewentualna (raczej zmierzam ku niej) przesiadka na full BARFa powinna pójść bezproblemowo. :)
Najgorzej będzie z miejscem w zamrażarce i finansowym startem z wszystkimi suplementami, ale później praktycznie tylko się będzie samo mięso dokupywać, bo te wszelkie tauryny, mączki starczają na wiele razy :)
Obrazek

DamianB

Post » Pon lut 22, 2010 22:33 Re: Odpowiednia karma

Aniołek_ pisze:
magicmada pisze:Moje koty w czasie karmienia Orijenem miały podwyższone ph moczu i ogólnie problemy z moczem.

ktoś też pisał, że czyjeś koty miały problem z moczem przy stosowaniu Orijena, więc jesteś drugą osobą, od której się czegoś takiego dowiaduje...

Suchego dostaje może koło 30g + około 100g mięsa... nie wiem, bo nie ważę przed podaniem jedzenia ;) dostaje w stałych porach, więc sam się upomina kiedy czas na posiłek, je tyle ile chce - przeważnie i tak coś zostaje w misce.

ja to pisałam, w innym wątku...
ale wpadłam na pomysł, aby sprawdzić mocz innym kotom, nie tylko dwóm, ale i trzeciemu, po informacji, że u dwóch innych osób podobny problem wystąpił.
Nie twierdzę, że związek jest, ale jednak to dziwny zbieg okoliczności.
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Wto lut 23, 2010 0:14 Re: Odpowiednia karma

magicmada pisze:
Aniołek_ pisze:

ja to pisałam, w innym wątku...
ale wpadłam na pomysł, aby sprawdzić mocz innym kotom, nie tylko dwóm, ale i trzeciemu, po informacji, że u dwóch innych osób podobny problem wystąpił.
Nie twierdzę, że związek jest, ale jednak to dziwny zbieg okoliczności.

Jestem pewna w 80%, że nie chodziło o Ciebie - ktoś inny to pisał, ale teraz tego pewnie nie znajdę (chociaż mam zamiar to znaleźć i tak... ;) ) . To była informacja o kotach kogoś znajomego (a nie własnych), które miały problemy z pęcherzem po Orijenie (i ogólnie się 'przytykały' będąc na nim). Postaram się tego poszukać...

Jest to dziwne, biorąc pod uwagę, to że problemy z moczem, jak podwyższone pH nie ma jak się przenieść z kota na kota... tylko coś musi to wywołać, a największe 'podejrzenie' pada właśnie na karmię. :roll:

edit:
co prawda nie o ten wątek mi chodziło, ale tylko to wyrzuca mi przeglądarka...
viewtopic.php?f=1&t=77663&start=0&hilit=p%C4%99cherzem+Orijenie (fakt, że kotka ma problemy z pęcherzem, ale jednak przy Orijenie się nasiliły z tego co zrozumiałam :roll:

i znalazłam tamto, o co mi chodziło: chodziło o Acanę a nie o Orijena jednak...

Aniołek_

[poprzednia]