» Pt lut 19, 2010 19:45
Re: Tymek....... już nie czuje bólu.............................
Centrum Przyjaznych Relacji powstało rok temu przy Urzędzie Miasta. Pracuje tam dwóch zoopsychologów. Mają zajmować się poprawą relacji między ludzmi posiadającymi i nieposiadającymi zwierzęta, edukacją, zwłaszcza dzieci, i wdrażaniem ich do działań na rzecz dobra zwierząt.
Pani potwierdziła, że napisze pismo do dyrekcji szkoły, że w związku z wydarzeniem, które miało miejsce, chcą przeprowadzić w klasie, a może uda się szerzej, do której chodzą te dziewczynki, spotkanie. Opowiedzą o zwierzętach i ich potrzebach, a także nawiążą do wydarzenia i wyróżnią dziewczynki. Mają swoje środki i metody. Myślę, że to dobre rozwiązanie, bo nie można tych dzieci, niezależnie od tego, kto to zrobił, zostawić samymi z takim przeżyciem. Zresztą praca z dziećmi jest chyba najbardziej obiecująca.
Jako oficjalna jednostka Miasta, Centrum ma większe możliwości działania w szkole.
Jeśli chodzi o Wyborczą, powiedziano mi, że gazeta nie może opisać wydarzenia na tym etapie, tzn. kiedy nie zna się sprawcy, bo byłoby to propagowanie zachowań negatywnych. Myślę nad tą odpowiedzią i widzę, że można znaleźć konrtargumenty, ale nie wiem, czy to coś zmieni. Spróbuję więc napisać raz jeszcze, ale póki nie było spotkania w szkole, a może nawet ujawnienia sprawcy, nie będa otwarci.
Jeśli Centrum się sprawdzi w tej sytuacji, być może będzie można na nich polegać w przyszłości.
Tylko nie mówcie, że już ich znacie i że są do niczego.