Tymek....... już nie czuje bólu.............................

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lut 18, 2010 15:56 Re: Tymek....... już nie czuje bólu.............................

Gibutkowa może tak ?
Tekst jest Twój tylko trochę go skróciłam i wypunktowałam.

Obrazek

Poszukujemy sprawcy bestialskiego znęcania się nad kotem Tymkiem.

11-go lutego w okolicach ulic Kościuszki/Pułaskiego został znaleziony młodziutki kocurek Tymek.
Kotek został okrutnie skatowany i pochowany żywcem w kartonowym pudełku na śmietniku.
Pomimo usilnych starań weterynarzy i troskliwej opieki nie udało się uratować Tymka.
Jego historia poruszyła wiele osób. Tymek to kolejna ofiara ludzkiego okrucieństwa.

Kto będzie następny?

Twój kot, który wybiegł na chwilę z mieszkania?
A może Twoje dziecko, które bawiło się w piaskownicy?
To dotyczy także Ciebie i Twoich najbliższych!

Nie bądź obojętny wobec przemocy!
Pomóż nam schwytać i ukarać sprawcę tego czynu, żeby nie czuł się bezkarny!
Zrób to dla siebie i swoich bliskich!

Jeśli byłeś świadkiem
lub wiesz cokolwiek o sprawcy tego okrutnego czynu skontaktuj się z nami:
(kontakt)
Obrazek...Obrazek...Obrazek...

kristinbb

Od: Nie cze 03, 2007 20:32

Post » Czw lut 18, 2010 16:13 Re: Tymek....... już nie czuje bólu.............................

Zrobiłam collage z tego co napisałyście. Wysyłam do Jessi wersję poprawioną.
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Czw lut 18, 2010 16:13 Re: Tymek....... już nie czuje bólu.............................

Dopiszcie może, że ukrywanie informacji, to wspóludzial w przestępstwie.

Chociaż, jeśli to Trójkąt, to wielkich zludzeń nie mam. Komisariat policji jest w najlepszym razie kilkaset metrów od miejsca znalezienia kota, ale tam się nie jeździ na interwencje, o ile nie ma trupa, a krew 'nie cieknie po ścianach'. Nikogo nie będę przepraszać, bo mam tam znajomych i w pobliżu mieści się moje dawne liceum, ale to jest królestwo holoty i degeneratów!

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Czw lut 18, 2010 16:29 Re: Tymek....... już nie czuje bólu.............................

Rano doczytałam wątek... Miałam nadzieję, że...

Biedne małe udręczone stworzonko...

...Ech.

[']
Nie ma takiego głupstwa i nikczemności, które, byle stale powtarzane, nie zostały wreszcie przyjęte i przestały razić jako głupstwo i nikczemność.
Sławomir Mrożek

marikita

Od: Śro kwi 08, 2009 12:52

Post » Czw lut 18, 2010 16:30 Re: Tymek....... już nie czuje bólu.............................

felin pisze:Dopiszcie może, że ukrywanie informacji, to wspóludzial w przestępstwie.

No, to chyba nie byłoby mądre.... I niewiele by pomogło.

Na to, że policja znajdzie sprawcę też nie ma co liczyć i chyba na to osoby zaangażowane w ta sprawę nie liczą. To trudna sprawa. Mniej emocji, a więcej przebiegłości, o ile rzeczywiście chce się znaleźć i ukarać winnego.

Wydaje mi się, ale mogę oczywiście się mylić, że jednak warto byłoby zrobić sekcję na UP. Doradźcie się może prawnika.

ossett

Od: Pon lis 20, 2006 14:08

Post » Czw lut 18, 2010 16:37 Re: Tymek....... już nie czuje bólu.............................

Dopiero przeczytałam Tymku [*] :cry: :cry: :cry:

jeżeli chodzi o pieniądze to mój TŻ powiedział, żeby je wydać wedle uznania
Obrazek

JaEwka

Od: Wto gru 11, 2007 11:37

Post » Czw lut 18, 2010 17:02 Re: Tymek....... już nie czuje bólu.............................

Popieram propozycję sekcji! To ważne, każda informacja jest cenna. Może dałoby się sprawdzić, czy kotek nie został otruty/otumaniony czymś wcześniej?
Ponadto rozważcie pomysł sprawdzenia schronisk okolicznych. Własnego kota nikt by chyba nie skrzywdził, a każdy wie, że złapać kota wolno żyjącego to nie takie proste... Schronisko jest wygodnym sposobem na pozyskiwanie ofiary. Szansa mała, ale może akurat...
Ważne żeby wykorzystać wszystkie możliwości żeby dorwać tego... Ludzie muszą się nauczyć, że nie tylko osoby, które krzywdzą zwierzęta jawnie są karane, ale również intensywnie szuka się nieznanego sprawcy! Że nie tak łatwo uciec od odpowiedzialności. To też może w jakiś sposób odstraszyć go od kolejnych zbrodni.

Tekst przerobiony b. dobrze.

Katzenjammer

Od: Śro lut 17, 2010 10:04

Post » Czw lut 18, 2010 17:09 Re: Tymek....... już nie czuje bólu.............................

to sie nadaje na tvn24 prosto z polski
tak sobie mysle.... :?

Diana27

Od: Pon gru 07, 2009 18:17

Post » Czw lut 18, 2010 17:19 Re: Tymek....... już nie czuje bólu.............................

jakim trzeba być skur...nem aby w ten sposób postąpić ... :evil:

Tymciu, już jest dobrze, kocie niebo to dobre miejsce, bez bólu, głodu i bestialstwa a my będziemy o tobie pamiętać.
Mam nadzieję, że uda się go dorwać i na dłuuugo zapamięta to ten, "dzięki" któremu jesteś w tym kocim niebie :evil:

czy myślał ktoś o informacji w ogłoszeniu o jakiejś nagrodzie za wskazanie sprawcy?

Tweety

Od: Nie mar 05, 2006 2:12

Post » Czw lut 18, 2010 17:22 Re: Tymek....... już nie czuje bólu.............................

We Wroclawiu schronisko jest tylko jedno.

Wlasnego nikt nie skrzywdzi - nie nie wiem; facet, który dostal pól roku pudla bez zawiasów, zabil wlaśnie wlasnego kota! A w tamtym rejonie miasta koty traktuje się prawie tak jak na wsi, czyli wypuszcza na dwór samopas, bo kot sobie przecież poradzi. Wystarczy...

Z telewizją to nie jest taki glupi pomysl!

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Czw lut 18, 2010 17:29 Re: Tymek....... już nie czuje bólu.............................

Diana27 pisze:to sie nadaje na tvn24 prosto z polski

Też o tym pomyslalam jak tylko poczytałam dalej wątek jak Gibutkwa zrobiła ogloszenie... Hm Zaraz cos wymyśle i utuchomie kontakty

molly88

Od: Śro gru 16, 2009 19:00

Post » Czw lut 18, 2010 17:35 Re: Tymek....... już nie czuje bólu.............................

Może ktoś czytający ten wątek ma w rodzinie lub wśród znajomych kogoś z Policji. Wiem, że Policji jak tylko zależy to potrafi spod ziemi wyciągnąć sprawcę. Sęk w tym, że mają dużo różnorakich zgłoszeń i mam wrażenie, że większość idzie po prostu "na półkę". Jednak ktoś kto jest z policyjnego środowiska mógłby pchnąć sprawę. A w dzielnicach takich jak "Trójkąt Bermudzki" chyba nawet łatwiej uzyskać informacje. Ludzie typu "menele" dużo wiedzą co się w okolicy dzieje, a sprawcą mógł być każdy. Dziewczynki też mogą wiedzieć lub podejrzewać kto to zrobił. Dzieci się między sobą chwalą takim "wyczynem", tak jak te z filmikiem podpalonego pieska nagranego na komórkę.
Jeśli tylko będzie Policji zależeć znajdzie sprawcę. Ale trzeba kogoś znajomego aby pchnął i naciskał na zaangażowanie działania Policji. Jeśli sprawcy się nie wykryje, ponowi takie wyczyny, a w przyszłości będziemy mieć psychopatę eksperymentującego na ludziach. W Łodzi trzech nastolatków torturowało i zabiło samotnie żyjącego sąsiada aby się przekonać jak to jest gdy się zabija. Nie zostali wtedy złapani. Po pół roku ponownie zabili kolegę z sąsiedztwa, bo chcieli nadal poeksperymentować inny sposób zabijania.

Możliwe, że kotek był wzięty jakiś czas temu ze schroniska w prezencie dla dziecka, i po jakimś czasie dziecko w taki sposób się zabawiło. Jeśli raz się tak zabawiło to ponowi takie czyny w przyszłości. Mogła to też być jakaś młodociana grupka satanistów.

Nie jestem pewna czy najpierw ogłoszenie czy najpierw Policja. Jeśli sprawę na Policji pchnąłby jakiś znajomy Policjant, to wcześniejsze nasze ogłoszenia mogą wystraszyć sprawców, którzy "zatrą ślady" np. przez zastraszenie rówieśników.

kotekŁatek

Od: Sob cze 09, 2007 19:10

Post » Czw lut 18, 2010 17:41 Re: Tymek....... już nie czuje bólu.............................

Gibutkowa pisze:Poprosiłam Dulencję o zajrzenie na wątek i rady, ona niedawno zajmowała się udu...niem sprawcy podobnego czynu (gostek przywiązał psa do śmietnika i pies przymarzł do betonu, nie udało się psiaka uratować ale bandytę złapano - to był jego pies :| ).

Jestem. Kibicowałam Tymusiowi gorąco, tak bardzo pragnęłam, żeby tym razem się udało :( :( :(

Tymuś[*][*][*]

Co do wspomnianej przez Gibutkową, sprawy mojego Jasia.... Toczy się dzięki znajomościom, bo niestety na policji mnie wyśmiali. Właściciel Jasia wpadł przez własną głupotę, bo jak oplakatowałam osiedle, że sprawa została zgłoszona na policję i toczy się postępowanie, zadzwonił zapytać się co z pieskiem, że niby go widział... Tak miałam numer do niego i tak został sprawdzony i nakryty...Czasem plakaty odnoszą skutek. Ale jak wspomniałam, postępowanie w sprawie Jasia udało się "uruchomić dzięki znajomościom... Drugie, które się toczy, dotyczy gróźb karalnych kierowanych przez właściciela w moim kierunku i ponieważ jest ściśle powiązane z pierwszym, może uda się skazać sqrwiela również za Jasia. Jak działa cała machina wiadomo. Sprawa się toczy i na pewno znajdzie finał w sądzie.
Spróbuję poprosić o rady i ew. pomoc, ale nie obiecuję jej, bo prosiłam już dwa razy

Dulencja

Od: Śro maja 27, 2009 13:44

Post » Czw lut 18, 2010 17:44 Re: Tymek....... już nie czuje bólu.............................

Właśnie o tym myślałam ,że powieszenie plakatów Gibutkowej dałoby ludziom informację,
że jednak są ludzie którzy reagują na krzywdę zwierząt.
i że można zostać za to ukaranym.
Obrazek...Obrazek...Obrazek...

kristinbb

Od: Nie cze 03, 2007 20:32

Post » Czw lut 18, 2010 17:45 Re: Tymek....... już nie czuje bólu.............................

molly88 pisze:
Diana27 pisze:to sie nadaje na tvn24 prosto z polski

Też o tym pomyslalam jak tylko poczytałam dalej wątek jak Gibutkwa zrobiła ogloszenie... Hm Zaraz cos wymyśle i utuchomie kontakty

Napisałam na kontakt 24 czekamy...

molly88

Od: Śro gru 16, 2009 19:00

[poprzednia][następna]