PROBLEM Z KOTEM - POMÓŻCIE!!

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Śro lut 17, 2010 11:57 PROBLEM Z KOTEM - POMÓŻCIE!!

Moja kotka od paru miesięcy bardzo intensywnie drapie się w okolicach uszu i szyi, do krwi! Nie chce przestać... Żaden weterynarz nie wie jak jej pomóc. Myśleliśmy, że może ma alergię na karmę, którą dostawała, jednak po specjalnym jedzeniu dla alergików nie widać poprawy. Sterylizacja również nie pomogła. Nie wiem co robić, może ktoś z tu obecnych spotkał się z podobnym przypadkiem i wie jak należy postąpić. Proszę o odpowiedź w temacie, lub na mój adres e-mail patacha_loryfer@wp.pl

Patu

Od: Śro lut 17, 2010 11:50

Post » Śro lut 17, 2010 12:04 Re: PROBLEM Z KOTEM - POMÓŻCIE!!

Napisz skąd jesteś. Może ktoś z Twoich okolic poleci Ci dobrego weta.
Obrazek

vega29

Od: Pt lip 31, 2009 13:39

Post » Śro lut 17, 2010 15:27 Re: PROBLEM Z KOTEM - POMÓŻCIE!!

Leżajsk - woj. podkarpackie

Patu

Post » Śro lut 17, 2010 16:54 Re: PROBLEM Z KOTEM - POMÓŻCIE!!

Stwierdziliście, na co może mieć alergię i podebraliście odpowiednią karmę bez składnika alergizującego, czy kupiliście po prostu karmę dla alergików? Bo ona może mieć alergię również na coś, co jest w tej karmie dla alergików. By dobrze dobrać karmę dla alergika trzeba znaleźć źródło alergii.
Tu opisywałam, jak się szuka alergenu po domowemu (pierwszy post od góry strony):
viewtopic.php?f=1&t=101508&start=1440
Testy u weta są mało wiarygodne.

filo

Od: Śro lip 08, 2009 13:53

Post » Śro lut 17, 2010 17:25 Re: PROBLEM Z KOTEM - POMÓŻCIE!!

Swierzb, grzyb, infekcje skórne/uszne wykluczone? To podstawa.. I alergia na pchły też!
Słyszałam też że koty miewają "kukunamuniu" czyli coś w rodzaju ludzkich depresji czy nerwic.... ale nie wiem jak diagnozować czy leczyć :(

Dawno dawno temu miałam taki przypadek. Kot zupełnie nagle i bez sensu rozdrapywał sobie okolice uszu. Zadnych zmian skórnych/grzybicznych nie było, uszy czyste a ten jak masochista. Po tygodniu ledwo szło odróznić ucho od reszty krwawej maziaji, koszmar. I weci nic nie umieli poradzić. Domowa perswazja ustna tez nic nie dawała.

Ponieważ to było NAPRAWDĘ dawno temu to taki wynalazek jak kołnierz był niedostępny, więc kotu... jezu nie bijcie... związałam tylne nogi tasmą.

Dobra teraz wywalcie z głowy obraz sadystki!!!
1. taśma była związana lużno, na tyle zeby kot mógł chodzić/biegac, ale NIE dosięgać tylnymi łapami uszu. Rany ile żesmy mierzyli to nie pytajcie
2. taśma celowo była zamiast sznurka czy czegość, bo taśma szeroka to się przykleiła do futra a nie obcierała nogi, bo się nie przesuwała
3. część zwisająca była skręcona i samoposklejana, żeby się dodatkowo kotu nie przyczepiła
4. kot pod stałym nadzorem

I co? Pierwsze dwa dni horror, kot miauczał jak zarzynany, ocierał łeb o wszystko, przewracał się przy każdym kroku.
Nie uwierzycie. Po tych dwóch dniach kot się przyzwyczaił. Tak po prostu. Chodził z tą szeleszczącą taśmą jakby się z nią urodził, nic mu nie szkodziło w skakaniu i zabawach, tylko nie mógł się drapać. Za top przychodził i się skarżył ze go uszki swędzą, więc dostawał zwiększoną dawkę DELIKATNEGO głaskania koło uszka (zeby nie rozdrapywac).

Po 3-4 tygodniach jak się zagoiło kot dostał zwolnienie z taśmy za pomocą wycięcia futra pod taśmą, zapomniał w tym czasie że ma uszy do drapania.

Osoboscie podejrzewam że mógł się o coś uchem zahaczyć albo drugi kot drapnął, może miał wbite jakąś drobinę czy kołtunek mini się zrobił.... rozdrapał bo swędziało/bołało, a potem jak goi to wiadomo nieco swędzi, być może akurat wyjątkowo wrażliwy na to egzemplarz. W każdym razie uniemozliwienie drapania było baaardzo skuteczne. Po zagojeniu spokój zupełny, więcej do tematu nie wracaliśmy.

OCZYWIŚCIE nie polecam taśmy! Tylko kołnierz i to jak najszybciej zanim doprowadzi do jakichś nieodwracalnych uszkodzeń. I od razu wszelkie mozliwe badania, od skórnych po robaki i pobranie krwi (uszkodzenia nerek tfu tfu odpukać też powodują świąd).

Poker71

Od: Nie lip 01, 2007 15:03

Post » Śro lut 17, 2010 17:34 Re: PROBLEM Z KOTEM - POMÓŻCIE!!

Grzybica, psychika, może karma alergiczna jest źle dobrana? są dwa rodzaje tych alergicznych - Hypoallergenic (kurczak) i Sensitivity control (ryba).

Czy kotka miała badaną krew?

Cameo

Od: Pt cze 20, 2008 23:44

Post » Śro lut 17, 2010 18:57 Re: PROBLEM Z KOTEM - POMÓŻCIE!!

Witam!
Wiem,że wszyscy mający zwierzaki mają swoje sposoby na zranienia, niemniej czasem zapomina się o najprostszych.
Ostatnio taką rozdrapaną do krwi rankę zasypałam Dermatolem (w zasypce)
natychmiast przestało swędzić, zrobił się strupek ,a po kilku dniach zagoiło się.
Oczywiście raz nie wystarczy.Trzeba zasypywać kilka razy dziennie,dopóki nie będzie suche.
Życzę powodzenia w kuracji :ok:
Obrazek
Idź zawsze do przodu,nie oglądaj się wstecz,nie holuj smutku za sobą....,,Dżem"

Annaa

Od: Sob lis 28, 2009 20:25

Post » Śro lut 17, 2010 19:19 Re: PROBLEM Z KOTEM - POMÓŻCIE!!

Oprócz leków oczywiście:
można spróbować uszyć - albo poprosić kogoś "umnego" - miękki kołnież:
http://www.youtube.com/watch?v=ctbPiXbq ... re=related
U nas niestety niedokupienia, a jaki byłby idealny do dłuższego używania.
Obrazek

graszka-gn

Od: Wto maja 29, 2007 19:04

Post » Śro lut 17, 2010 20:03 Re: PROBLEM Z KOTEM - POMÓŻCIE!!

Cameo pisze:Grzybica, psychika, może karma alergiczna jest źle dobrana? są dwa rodzaje tych alergicznych - Hypoallergenic (kurczak) i Sensitivity control (ryba).

Są jeszcze karmy dla alergików na bazie kaczki lub jagnięciny. Tylko to inni producenci, niż pisze Cameo. Bywają alergie na różne zboża i wtedy przydają się karmy bezzbożowe.
Nie wiemy też, czym karmy był kot. Jeśli karmami marketowymi, to może to być też spowodowane chemią w karmie i dobrze byłoby przejść na jakiś czas na jedzenie zupełnie bez konserwantów (mięso lub nieliczne gotowce).

filo

Post » Czw lut 18, 2010 16:39 Re: PROBLEM Z KOTEM - POMÓŻCIE!!

Kotka nie miała robionych żadnych badań, ponieważ w mojej miejscowości nie można ich przeprowadzić, a najbliższa klinika jest zbyt daleko...
Karma dla alergików, którą kotka teraz je to Hypoallergenic. Wcześniej kupowałam suchą karmę w sklepie zoologicznym.
Próbowaliśmy szyć coś w rodzaju obroży (kotka najbardziej drapie się po szyi). Początkowo pomagało, smarowaliśmy jej ranę maścią cynkową i jakimiś mazidłami od weterynarza, jednak po jakimś czasie zaczęła drapać znowu, wsadzała łapki pod obrożę, wtedy zapinaliśmy trochę ciaśniej. W końcu, kiedy nie mogła już drapać szyi, przerzuciła się na uszy. Na dzień dzisiejszy ma na głowie 3 krwawe dziury i wciąż drapie...
Kiedyś dostałam od weterynarza jakieś tabletki uspokajające, ale żadnymi siłami nie mogłam zmusić kotki do zjedzenia ich. Ona je tylko suchą karmę, niczego innego nie chce nawet polizać. Rybę, czy jakąś kiełbasę to tylko powącha, ale za nic się nie czepi.

Patu

Post » Pt lut 19, 2010 11:02 Re: PROBLEM Z KOTEM - POMÓŻCIE!!

Bez diagnozy to się nie da. Nie wiem, co rozumiesz jako zbyt daleko. W Polsce nie ma takiego miejsca, żeby w jeden dzień nie dało się obrócić z wycieczką do jakiegoś większego miasta. Do Rzeszowa masz tylko 50 km - to nie jest odległość. Poza tym istnieją kurierzy i wet powinien wiedzieć, jak wysłać próbki do badań laboratoryjnych. Możesz je też sam zawieźć. Pobrać krew czy wymaz z rany wet chyba umie?

Z karmami niestety musisz poeksperymentować, zanim znajdziesz odpowiednią, o ile to alergia. W sytuacji, kiedy to już dłużej trwa, to nawet jeśli pierwszą przyczyną była alergia, to teraz może to być zakażone bakteriami lub grzybami i sama zmiana karmy bez leczenia nic nie da.
Przykładowe karmy:
http://animalia.pl/produkt,15465,38,1st ... genic.html
http://animalia.pl/produkt,14304,38,Aca ... lands.html
http://animalia.pl/produkt,14306,38,Aca ... ifica.html
http://animalia.pl/produkt,14776,38,Ori ... rmula.html
http://animalia.pl/produkt,17629,38,Alm ... Adult.html
http://animalia.pl/produkt,12003,38,Alm ... Adult.html
http://www.zwierzakowo.pl/opis-produktu ... .1333.html

filo