Jaki transporterek dla kota polecacie?

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Sob lut 13, 2010 22:19 Jaki transporterek dla kota polecacie?

Witam :)
Jako, że dzisiaj moje stadko powiększyło się o nową adoptusię - maleńką Gosieńkę :1luvu:

(córkę kotki zamieszkującej w zakładzie karnym w Zabrzu, porzuconą przez matkę jak tylko otworzyła ślepka - chłopaki odkarmili ją strzykawkami z krowim mlekiem :!: , instruowani przeze mnie masowali brzuszki. zajmowali się nią jak dzieckiem - co 3 godziny karmienie, zawijanie w ciepły ręcznik itp - koteczka przeżyła :) )

postanowiłam, że najwyższa pora zaopatrzyć się w transporter, bo czeka mnie kilka wizyt u wetów. do tej pory miałam taki wiklinowy, ale wiadomo, jak wygląda utrzymanie takiego w czystości - po kilku nerwowych wizytach u lekarzy, nie da się go doprowadzić do porządku...

I w związku z tym mam pytanie, na co szczególnie zwrócić uwagę przy zakupie?
jakie drzwiczki lepsze: plastikowe czy metalowe?
czy kolor jest istotny? (nie wiem jak z postrzeganiem kolorów przez koty, czerwony byłby ładny, ale jeśli ma dodatkowo stresować zwierzaka podczas podróży, to może niebieski?

Jaka jest waga takich przeciętnych transporterów (moja Kotka i Fredziu są raczej duuuuuuuuużymi zwierzakami ;) ), żebym to uniosła ;)
I co jest jeszcze istotne?

Jeśli możecie to napiszcie co i jak, bo nie chciałabym wydać pieniążków na jakiegoś bubla :)
Obrazek

aksara

Od: Nie paź 04, 2009 11:27

Post » Sob lut 13, 2010 22:44 Re: Jaki transporterek dla kota polecacie?

Teraz dopiero dopatrzyłam się tego tematu na kocim ABC, przepraszam, wcześniej nie zauważyłam :oops:
Obrazek

aksara

Od: Nie paź 04, 2009 11:27

Post » Sob lut 13, 2010 22:45 Re: Jaki transporterek dla kota polecacie?

ja mam taki:

http://allegro.pl/item921347212_transporter_midi_capri_45x33x33cm_kot_krolik.html

jest nieduzy, otwierany od gory, caly plastikowy, wiec nie ma problemu ze sprzatnieciem go i tez nie wieje kotkowi jak jest chlodniej, poza tym ma bardzo wygodny uchwyt - porzadną pojedynczą rączke

kotki mam spore (ragdoll, neva...), ale spokojnie sie do niego mieszcza

tillibulek

Od: Czw gru 18, 2008 15:04

Post » Sob lut 13, 2010 22:50 Re: Jaki transporterek dla kota polecacie?

hej, polecam transporterek troszkę większy (możesz wsadzic 2 dorosłe koteczki, kilka malych..) "plastikowy", metalowe drzwiczki/kratka..., jest łatwy w obsłudze i bardzo prosto go wyczyścić... prysznic, środki myjące i już....
waga zależy od wielkości...ja mam naprawdę duzy i spokojnie niosę dwa futra...

wszelkie materialy i wikliny... sa fajne, ale podczas ew, awarii (np.sisi) wymagają od nas sporej dawki czasu i cierpliwości.. umyc to i żeby nie pozostawilo zapachu to sztuka.. a plastik spłuczesz... wypsikasz..wczesniej oczywiście.. i jek ok!!! nawet wyparzysz...

poza tym jest stabilny.. :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka

Od: Pon lip 06, 2009 14:17

Post » Sob lut 13, 2010 23:02 Re: Jaki transporterek dla kota polecacie?

Polecam transporterki z możliwością doczepienia pasa na ramię. Jak się ma kawałek do przejścia to bardzo ułatwia sprawę.
ObrazekObrazek

sous_sol

Od: Pon wrz 01, 2008 20:09

Post » Sob lut 13, 2010 23:04 Re: Jaki transporterek dla kota polecacie?

Dla mnie najważniejsze jest, żeby miał kratkę otwieraną od góry - najłatwiej wpakować kota, który nie chce współpracować :twisted:
Fajnie jak ma możliwość doczepienia paska na ramię - wtedy masz dwie ręce wolne na dodatkowe dwa transporterki 8)
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Sob lut 13, 2010 23:12 Re: Jaki transporterek dla kota polecacie?

Mam dwa i jedną torbę.

Pierwszy to Capri II ("I" nie polecam, mój 3/4 kg kot połamał dno transporterka, pękły "nóżki" na kółka)

http://animalia.pl/produkt,2704,50,Trix ... pri_2.html

Capri są fajne 8) można doczepić do nich kółka i przypiąć pasem w samochodzie 8)

Drugi to Ferplast Atlas 10 (też fajny, tylko te kratki mi się nie podobają :roll: ) ogólnie nie mam do niego zaufania...

http://animalia.pl/produkt,4079,50,Ferp ... as_10.html

Cameo

Od: Pt cze 20, 2008 23:44

Post » Nie lut 14, 2010 1:13 Re: Jaki transporterek dla kota polecacie?

Ja również mam taki otwierany od góry, ale to sprawdzało się tylko przy kociakach a nie przy dorosłych kotach.

Drzwiczki polecałabym raczej metalowe, są po prostu porządniejsze. Zwróć też uwagę na sposób w jaki się je zamyka. Lepiej żeby to nie były tylko takie dwa zawiasy. Kotuchy są czasem sprytniejsze niż się może wydawać ;)

Z całego serca polecam transporterki firmy Ferplast. Moim zdaniem są niezniszczalne i bardzo funkcjonalne. Sama mam takie (sztuki 2, bo i koty dwa :wink: ) :

Obrazek

A co do koloru... bo ja wiem :) Ja wzięłam niebieskie, ale raczej pod moje upodobania niż kotów :wink:

Nicolus

Od: Wto wrz 20, 2005 23:59