mój kot jest chory

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lut 11, 2010 21:17 mój kot jest chory

moja kotka ma 12 lat i właściwie po raz pierwszy w życiu jest chora. W zeszłym roku zachorowała na cukrzycę i pani doktor zaordynowała tabletki -glipizide-. Teraz jest od tych tabletek powiększona wątroba, nowy doktor dał insulinę a kotunia nie chce jeść ani pić. Jest chuda i słaba, po paru dniach od wizyty zaczęła troszkę pić-to był sukces, ale nadal nie bardzo chce jeść. Poradżcie co robić. Może ktoś ma jakieś doświadczenie. Aneta

Tina02

Od: Czw lut 11, 2010 21:06

Post » Czw lut 11, 2010 21:21 Re: mój kot jest chory

W poklejonym na górze wątku Kocie ABC jest część dotycząca kotów cukrzycowych.
Czy kot miał robioną krzywą cukru?

Jeść musi, choćby na siłę, bo skoro już ma kłopoty z wątrobą, to głodówka jeszcze je powiększy.
Skąd jesteś? Może ktoś poleci Ci dobrego weta z Twoich okolic.

Bungo

Od: Pt lut 16, 2007 0:52

Post » Czw lut 11, 2010 21:25 Re: mój kot jest chory

Jestem z Sopotu. Nigdy nie miała robionej krzywej, miała wysoki poziom cukru, tyle wiem. Dziękuję z odpowiedż, to jest moja pierwsz kotka, po śmierci mojego brata oddałam ją mamie...ja sama mam dwie kotki, Bogu dzięki zdrowe...Aneta

Tina02

Post » Czw lut 11, 2010 21:37 Re: mój kot jest chory

Z tego co wiem, zrobienie krzywej cukru jest podstawą do ustawienia dawek insuliny. To operacja całodniowa i najlepiej, jeśli wet wykona ją w domu - poziom cukru rośnie z powodu stresu i badania w gabinecie mogą być przekłamane.
Napisz w temacie, że poszukujesz specjalisty od cukrzycy w Sopocie i okolicach - na pewno ktoś Ci dobrze poradzi.

Bungo

Od: Pt lut 16, 2007 0:52

Post » Czw lut 11, 2010 23:34 Re: mój kot jest chory

Tina02,

przeczytaj proszę jak najszybciej 1. stronę wątku cukrzycowego: viewtopic.php?f=1&t=87400&start=0
Musisz zacząć działać, w przeciwnym razie może się to skończyć bardzo źle. Proszę, kup od razu jutro paski do badania ketonów w moczu:

Obrazek

Jeśli potrzebujesz pomocy, to napisz właśnie w wątku cukrzycowym: viewtopic.php?f=1&t=87400&start=705
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Pt lut 12, 2010 20:03 Re: mój kot jest chory

Byłam dzisiaj u innego weterynarza, powiedział, że wyniki dobre, wątroba wcale nie taka najgorsza, cukrzyca też...a kot chory. Powiedział, że to może być serce...a ona wogóle nie chce jeść, tylko troszkę pije wody. Serce mi się kroi jak na nią patrzę

Tina02

Post » Sob lut 13, 2010 0:30 Re: mój kot jest chory

Tina,

Twoja kotka musi jeść, jeśli dostaje insulinę. Jaką insulinę dostaje i ile? Raz dziennie czy dwa razy dziennie? Jeśli dostaje insulinę, a nic nie je, to może się to skończyć niedocukrzeniem, nie wspominając już, że dłuższa głodówka szkodzi kociej wątrobie. Jakie są wyniki cukru we krwi? Czy wet sprawdził mocz na obecność ketonów? Piszesz, że wyniki są dobre. Co zrobiono i jakie te wyniki są? Czy parametry nerkowe są OK? Co wet mówi na ten stan odmawiania pokarmu i jak przebiega terapia? Czy podawane są kroplówki?

Próbuj ją karmić strzykawką, jeśli nie wymiotuje. Jej musi na pewno coś być, bo odmawianie pokarmu tak z niczego się nie bierze. Sama cukrzyca powodem tego nie jest.

Tina, proszę, odpowiedz na wszystkie pytania. Jeśli będziesz pisała tylko ogólnie, to nie jestem w stanie Ci pomóc.

Pozdrawiam serdecznie
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Sob lut 13, 2010 9:20 Re: mój kot jest chory

Zaraz jadę do weterynarza na pobranie krwi, powiedział, że skoro tak mało je to nie dawać jej insuliny. Dostała wczoraj kropelki na serce. Ciężko oddycha, więc to może jest serduszko. Poza tym ma szmery w oskrzelach. Cukier miała 260, pozdrawiam i dziękuję za wsparcie, dla mnie to bardzo ważne...

Tina02

Post » Sob lut 13, 2010 22:34 Re: mój kot jest chory

:ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
daj znać co z koteczką.... martwię się...
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka

Od: Pon lip 06, 2009 14:17

Post » Nie lut 14, 2010 8:29 Re: mój kot jest chory

prawie wczoraj odeszła u weterynarza, chore ma serduszko. Coś z zastawkami...Ledwo żyję po tym tygodniu, miałam chwała Bogu urlop ale jutro do pracy i mam sama z nią zostanie. Nie wiemy co z nią będzie, nadal nie chce jeść ale tak jak po powrocie od weterynarza myślałyśmy, że to koniec to po 2 godzinach taka jakby było lepiej. A wieczorem sama wskoczyła na kanapę. Dostała prawie godzinę kroplówkę z witaminami i jakieś zastrzyki ale już mój mózg nie zarejestrował co to było, ja sama prawie zemdlałam jak ona zaczęła odchodzić. Dzisiaj też jedziemy, zaraz idę do kościoła i potem jedziemy. Pozdrawiam i dziękuję za wsparcie. Nie wiem czy pisałam, to jest kotka u mojej mamy, ja sama mam dwie kotki u siebie, a mama mieszka sama...pa :1luvu:

Tina02

Post » Nie lut 14, 2010 20:39 Re: mój kot jest chory

moja Klarcia odeszła dzisiaj, serdecznie wszystkich pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie i pomoc

Tina02

Post » Nie lut 14, 2010 20:56 Re: mój kot jest chory

Bardzo mi przykro.... :( Tina02 myślę i przesyłam Ci dobre energie...

Klarciu[*], spij, dziecko spokojnie... już nic nie boli....

wiesz. moja młodsza też Klara... a moj 14-latek chory... i bardzo słaby...

trzymaj się .... będę myślała o Was...
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka

Od: Pon lip 06, 2009 14:17

Post » Nie lut 14, 2010 22:48 Re: mój kot jest chory

Żegnaj Kiciu...
Obrazek

Tinka07