PNN u 2-letniego bengala-nowe wyniki-PNN pod kontrolą?-rady?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lut 05, 2010 7:23 Re: podwyższony fosfor-proszę o rady

Anja pisze:mnie interesuje jakie wyszły wszystkie oznaczenia jonogramu czyli (ważniejsze oznaczam *):
sód, potas*, chlorki, wapń*, fosfor*, magnez*

badania w kierunku przytarczyc robi się w badaniach krwi oznaczeniem PTH (parathormonu), ale zawsze do tego należy oznaczyć też ft4 (tarczycę),
te oznaczenia + powyższe potrafię (w zw. z doświadczeniami z Bruckiem), powiązać z jonogramem, a po części i z nerkami (Brucek ma alergię pokarmową i pierwsze zmiany w nerkach, oprócz chorych przytarczyc)

zauważ, że kreatynina zbliża się do górnej granicy, lepiej jest kiedy jest niższa gdzieś w połowie widełek normy),
a jak wygląda mocznik i oznaczenia wątrobowe (Alat, Aspat)?
w sumie przydałoby się zobaczyć te wyniki całościowo, dostaniesz ja na papierze bądź mailem?
masz porównanie do wyników kiedy kot był zdrowy, a miał badaną krew? po swoich kotach, że bywają sytuacje, ze kot ma też "swoje" normy, które niestety niekoniecznie pokrywają się z labem

Anju-przy następnej wizycie wypytam dokładnie i ewentualnie zrobimy jeszcze co trzeba. Wiem tylko, że mocznik i wątrobowe były w normie-poproszę następnym razem o kopię wyników.
Niestety, kot miał dotąd tylko badaną mocznik i kreatyninę-rok temu i mocz kilka miesięcy temu i były ok.
Co do kreatyniny, czytałam, że koty silnie umięśnione (jak na przykład mój kot bengalski) mogą mieć ją w wyższych wartościach, ale nie wiem czy tak jest...

Jak leczy się kota, który nie toleruje karmy nerkowej? :(

margo22

Od: Pt wrz 08, 2006 16:37

Post » Pt lut 05, 2010 11:20 Re: podwyższony fosfor-proszę o rady

Madziu nie znam sie nic nie doradza , ale życze zdrówka kici i sciskam Ciebie :)
"Nie nowina, że głupi mądrego przegadał; Kontent więc, iż uczony nic nie odpowiadał, tym bardziej jeszcze krzyczeć przeraźliwie począł; Na koniec, rzekł mądry, by nie być w odpowiedzi dłużny:
Wiesz, dlaczego dzwon głośny? Bo wewnątrz próżny."
(z I.Krasickiego)

meggi 2

Od: Sob lip 07, 2007 21:16

Post » Pt lut 05, 2010 11:31 Re: podwyższony fosfor-proszę o rady

margo22 pisze:

Jak leczy się kota, który nie toleruje karmy nerkowej? :(

polecam Ci dietę BARF, więcej o niej tutaj:

viewtopic.php?f=10&t=104755

i tutaj:

http://www.chatul.pl/viewforum.php?f=45 ... 3f67c7904e

na tej stronie znajduje się przepis dla kota z niewydolnością nerek
viewtopic.php?f=10&t=104755&start=540

Fredziolina

Od: Śro kwi 13, 2005 19:24

Post » Pt lut 05, 2010 17:59 Re: podwyższony fosfor-proszę o rady

Dziękuję bardzo za przepisy, ale chyba można też podawac karmę "dla wrażliwców", która służy kocim jelitom, a ewentualnie podawać potrzebne leki?
Na razie powtarzamy badania 15 lutego. Nie wiem czy jakiś wpływ na fosfor i kreatyninę mógł mieć fakt, że kot nie był na czczo...

margo22

Post » Pt lut 05, 2010 20:46 Re: podwyższony fosfor-proszę o rady

dla mnie badania nie robione na czczo nie są wiarygodne, więc od tej informacji należało zacząć
po co wogóle robiłaś te badania? nie można było kota przegłodzić 8 godzin?
na fosfor na pewno miało to wpływ
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Pt lut 05, 2010 21:35 Re: podwyższony fosfor-proszę o rady-Renalzin?

Głupio mi :roll: Mam nadzieję, że rzeczywiście z tego powodu takie były wyniki...
W sumie zawsze przypominają, żeby być na czczo. Wiem, że na kreatyninę, to aż tak nie wpływa, ale na poziom minerałów (tutaj fosforu) to chyba jak najbardziej? Co do kreatyniny-to jeszcze czytałam, że silnie umięśnione koty mogą ją mieć w górnych granicach.
No cóż-pozostaje nam czekać.
Ostatnio edytowano Sob lut 06, 2010 19:41 przez margo22, łącznie edytowano 1 raz

margo22

Post » Pt lut 05, 2010 22:43 Re: podwyższony fosfor-proszę o rady

margo22 pisze:Na razie powtarzamy badania 15 lutego. Nie wiem czy jakiś wpływ na fosfor i kreatyninę mógł mieć fakt, że kot nie był na czczo...

Anja pisze:dla mnie badania nie robione na czczo nie są wiarygodne, więc od tej informacji należało zacząć
po co wogóle robiłaś te badania? nie można było kota przegłodzić 8 godzin?
na fosfor na pewno miało to wpływ

Na wynik kreatyniny we krwi badania nie robione na czczo nie mają żadnego wpływu, na wynik fosforu niewielki, w przeciwieństwie do mocznika. Lepiej jest jednak oczywiście, jeśli istnieje możliwość robienia badań na czczo. Prawdopodobieństwo, że wyszedł jakiś błąd laboratoryjny, też tu istnieje.

Margo, najlepiej byłoby jednak, gdybyś badania powtórzyła, tak jak zamierzasz. Zrób proszę na wszelki wypadek całościowe badania dla kotów dorosłych. Nie wiem, jak u Was jest, ale u nas robi się całą morfologie wraz z rozmazem pod mikroskopem. Biochemia składa się z całościowego profilu nerkowego (mocznik, kreatynina, fosfor, wapń, chlorki, sód, potas, magnez), z całego profilu wątrobowego i trzustkowego.

Równocześnie z badaniami krwi powinien być zbadany mocz (też białko ilościowo i kreatynina w moczu). Jeśli badałaś mocz z posiewem podczas antybiotykoterapii, to te pieniądze wyrzuciłaś w błoto. W wynikach posiewu, jeśli kot jest na antybiotykach, nie wychodzą bakterie, bo istnieje substancja hamująca (podawane akurat w tym czasie antybiotyki).

Twój kot jest jeszcze za młody, żeby nabawić się schorzeń nerkowych, więc proszę ignoruj jakiekolwiek nerkowe porady związane z karmą obniżającą ilość białka, dopóki nie ma jednoznacznej diagnozy.

Pozdrawiam
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Sob lut 06, 2010 2:27 Re: podwyższony fosfor-proszę o rady

Tinka07 pisze:Twój kot jest jeszcze za młody, żeby nabawić się schorzeń nerkowych, więc proszę ignoruj jakiekolwiek nerkowe porady związane z karmą obniżającą ilość białka, dopóki nie ma jednoznacznej diagnozy.

Pozdrawiam
Tinka07, zgadzam się z Tobą tylko w drugiej połowie tego zdania ;).
Nie ma czegoś takiego jak koty za młode na schorzenia nerkowe. Koty po prostu, niestety chorują niezależnie do wieku na różne choroby.
Zaś dietę leczniczę można wprowadzać, kiedy zachodzi konieczność leczenia po zdiagnozowaniu konkretnej choroby. Nie wcześniej.
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Sob lut 06, 2010 10:26 Re: podwyższony fosfor-proszę o rady

Tinka07 pisze:Na wynik kreatyniny we krwi badania nie robione na czczo nie mają żadnego wpływu, na wynik fosforu niewielki, w przeciwieństwie do mocznika. Lepiej jest jednak oczywiście, jeśli istnieje możliwość robienia badań na czczo. Prawdopodobieństwo, że wyszedł jakiś błąd laboratoryjny, też tu istnieje.

Margo, najlepiej byłoby jednak, gdybyś badania powtórzyła, tak jak zamierzasz. Zrób proszę na wszelki wypadek całościowe badania dla kotów dorosłych. Nie wiem, jak u Was jest, ale u nas robi się całą morfologie wraz z rozmazem pod mikroskopem. Biochemia składa się z całościowego profilu nerkowego (mocznik, kreatynina, fosfor, wapń, chlorki, sód, potas, magnez), z całego profilu wątrobowego i trzustkowego.

Był robiony cały profil-także wątrobowy i trzustkowy. Nie było żadnych odchyleń.

Tinka07 pisze:Równocześnie z badaniami krwi powinien być zbadany mocz (też białko ilościowo i kreatynina w moczu). Jeśli badałaś mocz z posiewem podczas antybiotykoterapii, to te pieniądze wyrzuciłaś w błoto. W wynikach posiewu, jeśli kot jest na antybiotykach, nie wychodzą bakterie, bo istnieje substancja hamująca (podawane akurat w tym czasie antybiotyki).

Mocz byl też badany-pobierany z pęcherza bezpośrednio-wszystko w porządku. Posiew był zrobiony i wetka napisała do laboratorium, że kot jest na Marbocylu. Z tego co pamiętam, powiedziała, że potrwa to dłużej, ale i tak może coś wyjść. Powiedziała, że może też nie wyjść, bo akurat dana bakteria jest już zabita. I tak najważniejsze, żeby okazało się, że to infekcja bakteryjna i że wyniki się poprawią po leczeniu.

Tinka07 pisze:Twój kot jest jeszcze za młody, żeby nabawić się schorzeń nerkowych, więc proszę ignoruj jakiekolwiek nerkowe porady związane z karmą obniżającą ilość białka, dopóki nie ma jednoznacznej diagnozy.

No niestety wiem, że nie jest za młody-rzadziej u młodych ale jednak występują choroby :-(
Nie rozumiem tylko-wszędzie czytałam,że przy PNN że najpierw rośnie mocznik, potem kreatynina, a dopiero potem fosfor.
A u nas właściwie kreatynina w górnej granicy normy (kot jest b. umięśniony-co tez może mieć wpływ), mocznik w normie, mocz w normie i tyko ten fosfor...
Oczywiście czekamy i żadnej karmy niskobiałkowej nie dajemy (tym bardziej, że jak wspominałam kot prawdopodobnie dostałby od niej biegunki.)

margo22

Post » Sob lut 06, 2010 19:43 Re: podwyższony fosfor-proszę o rady-Renalzin?

Na razie powtarzamy wyniki, a jeśli obawy się potwierdzą, to prawdopodobnie będzie przepisany Renalzin.
Czy ktoś słyszał o tym /stosował? Podobno nawet stosowany równocześnie z bytową karmą ładnie obniża fosfor i w przeciwieństwie do Ipatikine, nie powoduje biegunki.

margo22

Post » Sob lut 06, 2010 20:41 Re: podwyższony fosfor-Renalzin?

Czy nikt nie stosował?

margo22

Post » Nie lut 07, 2010 0:42 Re: podwyższony fosfor-Renalzin?

W Niemczech Renalzin (producent: Bayer) na obniżenie fosforu stosuje się bardzo często. W Polsce ten preparat jak na razie jest jeszcze niedostępny.

Ulotka po angielsku: http://www.vet-magazin.com/tierarzt-mag ... chuere.pdf
Ulotka po niemiecku: http://www.tiergesundheit.bayervital.de ... 2_renalzin
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Pon lut 15, 2010 12:50 Re: podwyższony fosfor-Renalzin?-nowe wyniki

Dzisiaj na czczo powtarzalismy badania i fosfor w normie, ale niestety kreatynina tak samo-czyli podwyzszona.

Na teraz mam inne przeliczniki: kreatynina 246 (norma <212)
fosfor 1.14 (norma 1-2.42)
mocznik: 8.1 (5.7-12.9)

Czekamy jeszcze na wyniki z laboratorium (wtedy dokladnie porownamy z ostatnimi badaniami, gdyz tam byly robione).

Nerki przy palpacji raczej niebolesne, a cisnienie krwi w normie.

Z tego, co liczylam z proporcji, to kreatynina mniej wiecej taka sama jak dwa tygodnie temu.
Internista jest profesjonalista-dlugo ze mna rozmawial i wszystko wyjasnial. Prawdopodobnie (biorac pod uwage wszystkie badania-rowniez te wczesniejsze)-w gre wchodzi(lo) lub zapalenie lub zlogi/mineralizacja w nerkach-co wlasnie nie musi byc widoczne na USG.
Poniewaz kot niestety ze wzgledu na wrazliwe jelita i alergie skorna nie bedzie tolerowal dobrze Renala, zostajemy przy starej diecie, wlaczamy Renalzin (ktory nie tylko wiaze fosfor, ale tez wszelkie toksyny), aby odciazyc nerki.
Martwie sie, ale co moge zrobic? Mam nadzieje, ze jeszcze bede sie cieszyc dlugo moim ukochanym kotem... Jesli nic sie nie bedzie dzialo, to za 3 miesiace do kontroli.
Czy ktos mial do czynienia z takim rozpoznaniem (podejrzeniem)?
Chyba na to, ze kreatynina spadnie nie ma juz co liczyc? :-(

margo22

Post » Pon lut 15, 2010 17:16 Re: podwyższony fosfor-Renalzin?-nowe wyniki

Hop!

margo22

Post » Pon lut 15, 2010 17:50 Re: podwyższony fosfor-Renalzin?-mamy nowe wyniki

Czy jeszcze coś można zrobić?

margo22

[poprzednia][następna]