Ciachamy bezdomność cały rok, cz.2, Licznik: 351 + 151= 502

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sty 20, 2010 11:58 Re: Ciachamy bezdomność cały rok, cz.2, Licznik: 351 + 151= 502

Dziś na sterylkę pojechały Inga i Kokaina :D
ObrazekObrazek

Cichy Kąt

Od: Czw lut 21, 2008 21:25

Post » Czw sty 21, 2010 0:21 Re: Ciachamy bezdomność cały rok, cz.2, Licznik: 351 + 151= 502

Niewatpliwie byly zachwycone :mrgreen:

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Wto sty 26, 2010 23:50 Re: Ciachamy bezdomność cały rok, cz.2, Licznik: 351 + 151= 502

:ok:

Pixia

Od: Wto paź 27, 2009 15:22

Post » Pt sty 29, 2010 21:21 Re: Ciachamy bezdomność cały rok, cz.2, Licznik: 351 + 151= 502

Mam pytanie, jakie warunki musi spełnić kot i opiekun, żeby zakwalifikować się na bezpłatną sterylkę?

Pewien starszy Pan, który mieszka sam, przeszło 30 kilometrów od Krakowa ma sunię i dwie kotki. Sunią zajęłam się sama. Namówiłam Pana na pozwolenie na sterylkę. Przywiozłam do Krakowa, zapewniłam pobyt w lecznicy przez tydzień, opłaciłam sterylkę (wszystko po kosztach w znajomej lecznicy). Chciałabym się zając teraz tymi dwiema kotkami. Mogę zapewnić transport, czy ewentualnie dwa dni w mojej łazience (lub w lecznicy jeśli można ją dowolnie wybrać). Niestety ten Pan na pewno nie zgodzi się jeśli będzie musiał zapłacić - nie stać go na wydatek rzędu 200 zł. Dodatkowo to wieś, starsza osoba, wiadomo jak czasem trudno rozmawiać z takimi ludźmi, tym bardziej, że 200 zł to dla nich duża kwota. Mnie w chili obecnej też nie stać na sfinansowanie tych zabiegów.
Ten Pan dokarmia również kocura sąsiadów (sąsiedzi mają dwa wielkie psy i kot boi się jeść u siebie).

Chciałam najpierw tu zapytać czy i jakie są szanse na sfinansowanie zabiegów, a potem ewentualnie rozmawiać i przekonywać tego Pana.

Kotki są zadbane, dostają mięsko, suchą kamę (niestety marketową), jak chcą to śpią w domu na łóżku. Oczywiście są wychodzące. Mieszkają u tego Pana, ale można je traktować jako półdzikie. Przyzwyczajone do opiekuna, na innych ludzi reagują płochliwie, nie dają się głaskać, uciekają z domu jak przychodzi ktoś obcy.
...czekam na wiatr, co rozgoni ciemne, skłębione zasłony...
ObrazekObrazek

Bast

Od: Śro sie 17, 2005 15:18

Post » Sob sty 30, 2010 23:25 Re: Ciachamy bezdomność cały rok, cz.2, Licznik: 351 + 151= 502

Bast w Krakowie są nasze dziewczyny, więc sprawę da się załatwić przed wiosną. Teraz mamy "lekki" kryzys finansowy i robimy tylko to co najpilniejsze.

Barbara Horz

Od: Wto sty 02, 2007 12:39

Post » Wto lut 02, 2010 10:15 Re: Ciachamy bezdomność cały rok, cz.2, Licznik: 351 + 151= 502

Czy uzyskam tu jakąś pomoc? Urząd będzie finansował sterylizacje dopiero od kwietnia..
viewtopic.php?f=13&t=94745&start=465
W sumie na tej ulicy jest około 7 niewysterylizowanych jeszcze kotek.
Obrazek

kinia098

Od: Pt maja 01, 2009 21:53

Post » Wto lut 02, 2010 10:32 Re: Ciachamy bezdomność cały rok, cz.2, Licznik: 351 + 151= 502

Kinia098 aż tak daleko nie sięgamy z pomocą. Sterylizacje finansujemy tam, gdzie mamy swoich wolontariuszy i umowy z lecznicami.

Barbara Horz

Od: Wto sty 02, 2007 12:39

Post » Wto lut 02, 2010 11:03 Re: Ciachamy bezdomność cały rok, cz.2, Licznik: 351 + 151= 502

Barbara Horz pisze:Kinia098 aż tak daleko nie sięgamy z pomocą. Sterylizacje finansujemy tam, gdzie mamy swoich wolontariuszy i umowy z lecznicami.

Rozumiem. Dziękuję za odpowiedź :)
Obrazek

kinia098

Od: Pt maja 01, 2009 21:53

Post » Śro lut 03, 2010 8:49 Re: Ciachamy bezdomność cały rok, cz.2, Licznik: 351 + 151= 502

Barbara Horz pisze:Bast w Krakowie są nasze dziewczyny, więc sprawę da się załatwić przed wiosną. Teraz mamy "lekki" kryzys finansowy i robimy tylko to co najpilniejsze.

Ja koty mogę przywieźć i odwieźć - z tym nie będzie problemu, mam samochód, wiem gdzie są koty, transporterem też dysponuję.
Nie wiem tylko gdzie (do kogo) z kotami miałabym się zgłosić i jakby to miało wyglądać?

Ostatnio się dowiedziałam, ze ten trzeci kot (kocur) już się w zasadzie zadomowił u tego Pana. Ale nie wiem jak ewentualnie z jego sterylizacją, bo to jednak kot sąsiadów jest :?
...czekam na wiatr, co rozgoni ciemne, skłębione zasłony...
ObrazekObrazek

Bast

Od: Śro sie 17, 2005 15:18

Post » Śro lut 03, 2010 8:53 Re: Ciachamy bezdomność cały rok, cz.2, Licznik: 351 + 151= 502

Bast, wieczorem Ci wyślę priv, dobrze? Przepraszam, że dopiero teraz.
"Wykuj własny szlak przez kraj dziki i surowy..."

luelka

Od: Sob cze 30, 2007 8:14

Post » Pt lut 05, 2010 0:29 Re: Ciachamy bezdomność cały rok, cz.2, Licznik: 351 + 151= 502

osoby mieszkające poza zasięgiem Ciachowej akcji zapraszam do Kasy Kastracyjnej- na pewno uzyskają pomoc :)

viewtopic.php?f=1&t=88391&start=1440

Kinia, Ty też pamiętaj o Kasie :)
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Pon lut 15, 2010 16:26 Re: Ciachamy bezdomność cały rok, cz.2, Licznik: 351 + 151= 502

Drodzy Przyjaciele kotów Cichego Kąta,

13 lutego 2010 r. Cichy Kąt przestał być miejscem przyjaznym kotom. W Stowarzyszeniu zaszły zmiany, z którymi nie możemy się zgodzić. Niestety, nie ma czasu na prowadzenie proceduralnych sporów i zwoływanie kolejnych zebrań. Koty nie mają czasu. Ci z nas, którzy pełnili jeszcze obowiązki formalne w CK, zrezygnowali z nich. Zdecydowaliśmy, że nie możemy dłużej być wolontariuszami CK.

Nowo wybrany zarząd Stowarzyszenia wprost deklaruje, że nie zamierza utrzymywać opieki nad kotami na poziomie, który osiągnęliśmy przez lata wspólnej pracy dla bezdomnych kotów. Nie możemy zgodzić się na odejście od opieki nad kotami w domach tymczasowych, obniżenie wydatków na opiekę weterynaryjną i żywienie kotów kosztem utrzymania dobrego stanu zdrowia podopiecznych, rezygnację z programu sterylizacji kotów wolnożyjących, liberalizację polityki eutanazji.

Z tego powodu obecnie w ramach Stowarzyszenia nie bylibyśmy w stanie zapewnić wysokiego standardu opieki nad kotami, które pozostają pod naszą opieką.

Uważamy, że w Stowarzyszeniu Przyjaciół Bezpańskich Zwierząt "Cichy Kąt" zaszły zmiany nie do przyjęcia dla osób, które przez lata pracowały na to, by "Cichy Kąt" był miejscem przyjaznym dla kotów. Niestety, nasze racje przeszły bez echa. Dlatego też postanowiliśmy zrezygnować z członkostwa w Stowarzyszeniu oraz dalszej współpracy z nim. Naturalną konsekwencją naszego postanowienia jest przejęcie odpowiedzialności finansowej i prawnej za koty w naszych domach tymczasowych i w kociarni.

Naszym najważniejszym obowiązkiem jest w tym momencie zapewnienie najlepszych możliwych warunków naszym podopiecznym. Wiąże się to z koniecznością przeniesienia kotów przebywających na terenie kociarni do domów tymczasowych oraz z zapewnieniem możliwości pozostania w domach tymczasowych kotom, które do tej pory tam przebywają.

Chcemy podziękować wszystkim, którzy przez te wszystkie lata wspierali naszych podopiecznych. Dzięki Wam przez długi czas skutecznie i na najwyższym poziomie mogliśmy walczyć z bezdomnością kotów oraz zapewnić najlepsze warunki tym, które trafiły pod naszą opiekę. W imieniu ponad siedmiuset naszych podopiecznych, którzy do tej pory znaleźli domy, dziękujemy Wam za lata wsparcia, nieustającego zainteresowania i życzliwości.

Mamy nadzieję, że przez te wszystkie lata zapracowaliśmy na Wasze zaufanie, które teraz tak bardzo jest nam potrzebne.

W najbliższych dniach zajmiemy się formalną organizacją naszej działalności w tej nowej, zaskakującej sytuacji.

Adria - Adrianna Baranowska
Barbara Horz - Barbara Horzowska
Ryśka - Magdalena Nykiel
Jose Arcadio Buendia - Jarosław Nykiel
Myszka.xww - Joanna Komenda
Majkowiec - Iwona Grosicka
Starchurka - Anna Stachura
Luelka - Izabela Zamorska-Wasielak
Almacita - Aleksandra Bober
Aassiiaa - Joanna Musiał
Grrr... - Agata Majchrzak
ObrazekObrazek

Cichy Kąt

Post » Pon lut 15, 2010 16:26 Re: Ciachamy bezdomność cały rok, cz.2, Licznik: 351 + 151= 502

Wiadomości o kotach, które są pod naszą opieką, niedługo znajdą się na nowych wątkach. Jeżeli taka będzie wola CK, na temat kotów pozostających pod opieką stowarzyszenia zostanie założony nowy odrębny wątek. Profil "Cichy Kąt", jako związany z konkretnymi osobami, zostanie zablokowany.
ObrazekObrazek

Cichy Kąt

Post » Pon lut 15, 2010 16:45 Re: Ciachamy bezdomność cały rok, cz.2, Licznik: 351 + 151= 502

Jednocześnie ze swojej strony dodam, że w związku z kierunkiem zmian w Stowarzyszeniu, cofam Cichemu Kątowi zgodę na wykorzystywanie akcji Ciach!bezdomność, którą stworzyłem i na użytkowanie której przez CK wyraziłem zgodę. Dotyczy to zarówno nazwy, jak i koncepcji, treści i wszystkich elementów które opracowałem. Akcja będzie kontynuowana przez inny podmiot, tak więc koty nie stracą. Raczej zyskają.

janykiel

Od: Wto lip 05, 2005 19:54
Lokalizacja: miejscowy od 2002: ex Gandalf Jarka, ex janykiel3, ex ascalithion:P, ex Jose AB

[poprzednia]