NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sty 31, 2010 18:59 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

halo? :cry:
31.08.2010 [*] Pituś. Nigdy o Tobie nie zapomnę! Kocham Cię!

DawidKRK

Od: Wto paź 21, 2008 14:37

Post » Nie sty 31, 2010 19:28 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

A jak on się zachowuje tak w ogóle ?
Czy jest aktywny ? bawi sie ? chodzi, coś robi ? pije sam ? soisoi, kupka normalnie ?

Jeśli on nie jest klapnięty i nie sprawia wrażenia, że się źle czuje, to ja bym próbowała namawiać go do samodzielnego jedzenia. Czyli na początek dawać cokolwiek co sam zje, nie zwracając uwagi na dietę.
Zapytalabym też przy najbliższej okazji o Mirtastad, na poprawę apetytu.
O wiele korzystniej jest, jeśli kot je sam.
Poza tym, jak kot jest karmiony to się do tego przyzwyczaja, jedzenie kojarzy mu się z przymusem, i po jakimś czasie to się robi błędne kolo...coraz trudniej jest wrócić do samodzielnego jedzenia. (ja ze swoją kotką zrobiłam ten błąd, nie starałam się żeby jadła sama)
Ostatnio edytowano Nie sty 31, 2010 19:36 przez Kazia, łącznie edytowano 1 raz
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Nie sty 31, 2010 19:35 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Zachowuję się normalnie. Teraz go troszkę poczochrałem pod pyszczkiem,chodzi po domu ułożył się i teraz śpi. Nawet zaczął się myć czego wcześniej nie robił w trakcie choroby. Wymył sobie pyszczek po papce. Dziś np. nie zauważyłem żeby pił sam dlatego dolałem więcej wody do papki i go troszkę nawodniłem ale podobno kroplówki też go nawadniają przez co kotu się nie chcę pić, prawda?

DawidKRK

Post » Nie sty 31, 2010 19:40 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Prawda.
Próbuj wobec tego namawiać go żeby zaczął znowu sam jeść.
Jedzenie trzeba podsuwać częściej, nie 2-3 razy dziennie, tylko co godzinę, dwie...albo postawić suche chrupki w miejscu karmienia (tam gdzie dawniej jadł jak był zdrowy) i zobaczyć, co zrobi, może zje.

A jeżeli juz karmisz strzykawką, to też trzeba to robić co 2-3 godziny...nie tylko rano i wieczorem. Be jeśli on teraz nie zje, to jego dzienna porcja jedzenia będzie bardzo mała...prawda ?

Zważyleś te 55 gram suchego ile to jest ? wiesz, ile powinien zjadać?

Dr Gubała mówił coś na temat jedzenia, jak go karmić ?

Kazia

Post » Nie sty 31, 2010 19:47 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Dawid, ja tak karmię http://www.youtube.com/watch?v=-KSgb_8sVRs
Wciskam 2 strzykawki 10ml 3 razy dziennie - karmię tak mojego nerkowca już 3 miesiąc.
Jeszcze raz proponuję - kup pasztety dla nerkowców (Trovet RID, Purina, Kattovit), możesz tez podać co parę dni pasztet RoyalCanin Senior (karmy dla seniorów mają mało białka)
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Nie sty 31, 2010 19:50 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Nie odpowiadajcie pytaniem na pytanie!

Dziś np. nie zauważyłem żeby pił sam dlatego dolałem więcej wody do papki i go troszkę nawodniłem ale podobno kroplówki też go nawadniają przez co kotu się nie chcę pić, prawda?

???

teraz podsunąłem mu garczek z którego lubi pić wodę i napił się troszkę a potem co chwila tak jakby się próbował napić, ale nie mógł. Moim zdaniem ten brak kilku ząbków mu to utrudnia.

Tak. To jest 5/8 szklanki suchej karmy.

Dr Gubała mówił coś na temat jedzenia, jak go karmić ?

Nie.

Avian pisze:Dawid, ja tak karmię http://www.youtube.com/watch?v=-KSgb_8sVRs
Wciskam 2 strzykawki 10ml 3 razy dziennie - karmię tak mojego nerkowca już 3 miesiąc.
Jeszcze raz proponuję - kup pasztety dla nerkowców (Trovet RID, Purina, Kattovit), możesz tez podać co parę dni pasztet RoyalCanin Senior (karmy dla seniorów mają mało białka)

No widzisz. Twój kotek przynajmniej spokojnie lezy i wszystko połyka. Mój się wyrywa i wkurza szybko.

DawidKRK

Post » Nie sty 31, 2010 19:52 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

DawidKRK pisze:

Tak. To jest 5/8 szklanki suchej karmy.
Świetnie...czyli już wiesz, ile dziennie powinien zjeść.
A ile dzisiaj udalo Ci się mu podać? całą taką porcję czy mniej ?

Kazia

Post » Nie sty 31, 2010 19:59 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Kolejny raz proszę o odpowiedź na moje pytanie:
"Podobno kroplówki też go nawadniają przez co kotu się nie chcę pić, prawda?"

Świetnie...czyli już wiesz, ile dziennie powinien zjeść.
A ile dzisiaj udalo Ci się mu podać? całą taką porcję czy mniej ?

Dziś bardzo mało w sumie. Weszło chyba z 20-30ml rozcieńczonej karmy z wodą :cry: Ja się cholernie boję, ze przez to, że mój kot jest taki nerwowy będzie niedożywiony a co chwila próbuję go karmić z mamą! :cry:

Avian, ile Twój kot waży? Czy 30ml papki dla mojego kota, to nie za mało?

DawidKRK

Post » Nie sty 31, 2010 20:08 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Mój waży 3,7kg.
A nie wyrywa sie, bo się przyzwyczaił.
Poza tym - wązne, żeby się strzykawka nie zacinała przy karmieniu, bo wtedy kot się wkurza czekaniem. Dlatego daję pasztety - lepiej przechodzą przez strzykawkę, no i nie trzeba ich rozwadniać. 20ml pasztetu to prawie 20g.
Ja daję dziennie ok 70-80 gramów.
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Nie sty 31, 2010 20:10 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Więc można uznać, że nic nie zjadł. Bo to nie jest nawet 1/5 tego, co powinien zjeść.
Twój kot już jest niedożywiony.
Powoli się zagładza.
Chudnie.
Traci masę mięśniową.
Powtarzam po raz kolejny.
Dawaj mu jeść cokolwiek aby tylko jadł.
Bo jeśli nadal będzie dostawał tak minimalne ilości pożywienia, to stluści mu się wątroba (o ile już sie nie stłuściła) i Twój kot umrze w końcu nie z powodu nerek, tylko z powodu zagłodzenia.

A na pytanie o wodę odpowiedzialam.
Prawda. Kroplówka to też woda.
Całkowita ilość płynu, jaką Twój kot powinien dostać na dobę, to jest 50 ml/kg wagi ciala. Jeżeli waży 3,5 kg to powinien dostać na dobę 175 ml płynu, w kroplówce, w jedzeniu albo wypite z miseczki. To jest minimum, poniżej tego będzie się odwadniał. Jeśli wypije więcej to jeszcze lepiej, ponieważ im więcej płynu otrzyma, tym lepiej wypłucze się mocznik.

Kazia

Post » Nie sty 31, 2010 20:13 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Postaw mu w miseczce to co lubi. Nawet tego nieszczęsnego Kite Kata. Ważniejsze jest teraz żeby jadł, cokolwiek, niż dieta.

Kazia

Post » Nie sty 31, 2010 20:14 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Cały czas z mamą się staramy mu dawać papkę! teraz daliśmy mu kolejne 10ml a za chwilę znów damy! No to co ja mam do cholery zrobić, żeby go nakarmić jak należy skoro się wyrywa? Podstawiam mu różne rzeczy pod nos i też nie chce!!!

DawidKRK

Post » Nie sty 31, 2010 20:15 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

A co mu podstawiasz? napisz dokładnie, co mu proponujecie do jedzenia.

Kazia

Post » Nie sty 31, 2010 20:19 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Kazia już Ci odpowiedziała, że po kroplówce kot może mieć mniejsze pragnienie. Przegapiłeś, bo odpowiedziała jednym słowem ;)

Skoro się wyrywa i denerwuje, to ja bym na Twoim miejscu dała mu trochę spokoju. Skoro się wyrywa, to ma jeszcze siłę i może nie ma potrzeby wmuszać w niego jedzenia. Daj mu trochę czegoś pysznego do jedzenia zamiast renala, tak, żeby się skusił i sam zjadł. Potem możesz spróbować pomieszać renala z czymś dobrym, żeby mu "zasmaczyć". Tak jak Kazia mówiła - uważaj, żeby nie doprowadzić do sytuacji, że jedzenie kojarzy mu się z nieprzyjemną torturą z Twojej strony. Kot nerkowy musi jeść, ale najlepiej by było, gdyby robił to sam, dobrowolnie. Jeśli mimo wszystko nie będzie chciał jeść - no, to wtedy będziesz go musiał zmusić. Lepiej dać mu trochę pełnowartościowej karmy, którą zje bez oporu, niż niewiele niskobiałkowego renala.

nieśka

Od: Wto wrz 02, 2008 19:30

Post » Nie sty 31, 2010 20:21 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Kurczaka, wiejską kiełbaskę (bo zawsze lubił ją troszkę skubnąć), tego durnego kitiketa nawet próbowałem, karme renala z tuńczyka, z kurczaka, suchą rozwodnioną karmę którą mama mu kupowała i ją lubił i kilka innych rzeczy - zero efektu. Powącha i odwraca pyszczek.

Czy możliwe, że nalałem za dużo wody do papki i dlatego pitek jej nie chce przyjmować? Tak mi się właśnie wydaję, że za dużo wody mu nalałem do papki!

DawidKRK

[poprzednia][następna]