NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sty 30, 2010 22:22 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

A w jaki sposób masz robić tę kroplówkę?

Zresztą...hm...ja bym zadzwoniła do weta i dopytała dokladnie. Bo on pewnie mial jakąś myśl, zalecając Ci takie właśnie płyny więc lepiej by bylo żebyś zrobił tak jak on powie.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Sob sty 30, 2010 23:06 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

No i musisz zwrócić koniecznie uwagę na to, czy kroplówka się wchłonęła przed podaniem następnej. Z tego co mi wiadomo, nie wolno podawać, jeśli jeszcze zostało coś w "bąblu". Nie podważam decyzji lekarza, nie wiem na ile odwodniony jest Pituś, ale wydaje mi się, że trochę często ta kroplówka. Dlatego zwróciłabym uwagę na to, czy się wchłania.

Cieszę się, że kot trafił wreszcie w bardziej odpowiedzialne ręce i ma szansę wyjść na prostą :) Trzymam kciuki za pierwszą własnoręczną kroplówę ;)

nieśka

Od: Wto wrz 02, 2008 19:30

Post » Sob sty 30, 2010 23:07 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

czemu wszystkie pytania dotyczące podawania kroplówki nie mogą być zadane wetowi, który je zalecił? On chyba będzie wiedział najlepiej, co i jak.
Obrazek

Femka

Od: Sob mar 24, 2007 19:56

Post » Nie sty 31, 2010 8:37 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

DawidKRK pisze:Chodzi Ci o dzienną dawkę, tak?

0,9% NaCl - 2x dziennie po 40ml
5% Glucosum - 2x dziennie po 20ml

Nie zrozumiałem dobrze Pana Gubały, bo powiedział, że pierw glukozę mam mu dać, bo nie piecze przy wlewie a potem NaCl.
Mam mu razem Glukozę i NaCl dać w ciągu całego dnia, tak?

DawidKRK - mnie dokladnie przeszkalal wet Gubala zanim zaczelam podawac kroplowki w domu

najpierw strzykawka 20 ml glukozy- delikatnie prowadzic tloczek - jak powstanie babel to w niego zmieniajac strzykawki i nie wyciagajac samej igly - NaCl
rano i wieczorem po wchlonieciu poprzedniej
nie tylko centralnie na karku czy grzbiecie, ale i po bokach - tam gdzie znajdziesz lużna skore pod ktora mozesz wprowadzic plyny
plyny ogrzane - letnie - nie gorace by kota nie oparzyc, ale i nie zimne - ja wstawialam do miseczki z goraca woda
kup zapas strzykawek, najlepsze i najostrzejsze igly to Terumo - ja uzywalam 0,6-0,8

glukoza bywa traktowana jako kontrowersja - a tutaj ma dzialanie znieczulajace i pozwala na zrobienie wszystkiego szybko - w 5 minut jest po sprawie i nie czekamy az skapie przez wezyk - ale trzeba pamietac o histerycznym wrecz przestrzeganiu higieny, by nic sie w niej nie namnozylo
Obrazek

Kaska

Od: Pt paź 17, 2003 21:24

Post » Nie sty 31, 2010 9:12 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Wczoraj wieczorem chyba za dużo dałem papki pitusiowi, bo zwymiotował w nocy :cry:

Zaraz jadę po strzykawki i igły. Czyli mam pierw mu dać 20ml glukozy a potem te 40ml NaCl, tak?

Alusal mam Pitusiowi podawać jedną tablętkę dziennie. Zapomniałem Pana gubały spytać jak dawkować mu Famidynę.. poradzicie coś?

ILE OKOŁO CZASU BĘDZIE SIĘ WCHŁANIAĆ KROPLÓWKA? PROSZE O ODPOWIEDŹ BO TO BARDZO WAŻNE
31.08.2010 [*] Pituś. Nigdy o Tobie nie zapomnę! Kocham Cię!

DawidKRK

Od: Wto paź 21, 2008 14:37

Post » Nie sty 31, 2010 9:48 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Jak zrobisz rano, do do wieczora powinna się wchłonąć.
Ale trzeba zawsze to sprawdzić, czy już pod skórą nie czuć wody.

Kup kilkadziesiąt igieł, grubsze do nabierania, ciut cieńsze do wstrzykiwania. Strzykawek kilkanaście co najmniej. Policz, ile zużyjesz przez tydzień założmy...żebyś miał zapas.
Po jednym wkłuciu (podaniu kroplówki rano jedną igłą) trzeba igłę wyrzucić i wieczorem wziąć nową.

Kazia

Post » Nie sty 31, 2010 11:06 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Nikt Ci nie powie ile czasu będzie się wchłaniała kroplówka, bo to zależy od stopnia odwodnienia kota. Jak bardziej odwodniony, to bąbel zniknie szybko, jeśli mniej, to może zostać na dłużej. Zapewne dr Gubała dobrał ilości płynów mniej więcej tak, żeby zdążyło się wchłonąć, ale trzeba na to zwracać uwagę.

Co do wymiotów - zwróć uwagę, czy się będą powtarzały, chyba mało prawdopodobne, że to z przekarmienia. Raczej albo od poziomu mocznika, albo reakcja na glukozę. Nie znalazłam w wynikach poziomu potasu, ale jak potas jest niski, to podawanie glukozy jeszcze ten stan pogarsza. Kot po glukozie robi się wtedy apatyczny i wymiotuje, po jakimś czasie wyraźnie mu przechodzi. Niedobór potasu powoduje też nieodczuwanie głodu. Nie mówię, broń Boże, żebyś zrezygnował z terapii zaleconej przez lekarza, ale jeśli to się będzie powtarzać (a jak rozumiem wcześniej nie wymiotował), to może zasugeruj dr Gubale sprawdzenie poziomu potasu we krwi.

O dawkowanie Famidyny najlepiej spytaj weta, może się nie obrazi za krótkie pytanie przez telefon ;)

nieśka

Post » Nie sty 31, 2010 11:38 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Dawid, a czy Ty już wkłułeś sie w kota u dr Gubały? czy już pod jego okiem zrobileś taką kroplówkę sam?

Jeśli nie....może zapytaj, poproś, może ktoś z forumowiczów mieszka blisko Ciebie i będzie mógł Ci pomóc ten pierwszy raz ?

Kazia

Post » Nie sty 31, 2010 11:49 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Przed chwilą zrobiłem pitusiowi kroplówkę z bratem. Brat go trzymał a ja wstrzykiwałem co trzeba. Wszystko poszło gładko i pituś spokojnie leżał :ok: Zaraz musze mu podać leki w papce z karmy renal. Mam nadzieję, że mi się uda samemu jak wczoraj, bo wczoraj to już po 20 minutach karmienia (z przerwami) tak się wkurzył, że mnie lekko ugryzł i uciekał na widok strzykawki z papką - nerwus z niego :ok: Spróbuję mu malutko papki dać, żeby wszystkie leki zjadł.

DawidKRK

Post » Nie sty 31, 2010 11:53 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Super :)
Świetnie sobie poradziłeś, naprawdę :)

Kazia

Post » Nie sty 31, 2010 12:00 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

GRATULUJE !!!
mnie po pierwszej kroplówce trzęsły się ręce ;p kot się nie przejął a ja blado-zielona na widok igły w ciałku kota ;)
moje nerkowe kochanie [*] 09.09.2010

Alida80

Od: Śro paź 22, 2008 12:57

Post » Nie sty 31, 2010 12:02 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Dziękuję, ale troszkę też się denerwowałem :ok:

Teraz jestem sam w domu, bo brat pojechał do dziewczyny a mama wraca chyba wieczorem, bo wczoraj pojechała do babci. Babcia się wywróciła i nie może chodzić o własnych siłach :cry: Ehh.

Czekam aż nasiąknie karma renala wodą, zmiksuję ją i podam leki w niej Pitusiowi. Mam nadzieję, że mi się uda.

DawidKRK

Post » Nie sty 31, 2010 12:06 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Ja do podskórnych kroplówek używam igieł z motylkiem
o takich:
http://www.bazarek.pl/produkt/0/157378/ ... tylek.html

do nabycia w aptekach.

Fredziolina

Od: Śro kwi 13, 2005 19:24

Post » Nie sty 31, 2010 13:01 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Gratuluje sprawnej kroplówy! :) To nie lada sztuka, żeby za pierwszym razem wszystko poszło ok, dobra robota! :)

nieśka

Post » Nie sty 31, 2010 17:46 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Kurcze, pituś jest straszny nerwus. Pare dni temu jak go karmiliśmy, to fajnie wszystko połykał a przed chwilą ledwo co mu 10ml karmy renala w papce daliśmy, to się wyrywał i dużo nie połykał. Macie jakieś sposoby na karmienie swoich pupili?

Musze go przecież dziś nakarmić jak najwięcej :cry:

DawidKRK

[poprzednia][następna]