2 koty z ...Kalisza? Opiekun idzie na operację, co z kotami?

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pt sty 29, 2010 17:35 2 koty z ...Kalisza? Opiekun idzie na operację, co z kotami?

Witam,
właśnie na chwilkę przełączyłam telewizor na TVP INFO. Mówili tam o starszym, bardzo biednym Panu, który jest samotny i mieszka w skandalicznych warunkach. Pan opiekuje się dwoma kotami (czarnym i biało-burym), nikogo więcej nie ma. Niedługo ma iść na operację a później do domu opieki społecznej (czy coś w tym stylu). Pan bardzo martwi się losem kotów, bardzo je kocha, ale nie będzie mógł ich zabrać ze sobą i dłużej się nimi zajmować. Jak o tym opowiadał to aż mu się głos łamał z płaczu.
Schronisko nie chce kotów przyjąć, bo jak Pani ze schroniska stwierdziła, mogą one żyć na wolności. TOZ też niewiele chce zrobić.

Jeśli dobrze usłyszałam to Pan jest z Kalisza, ale nic więcej nie wiem.
Czy ktoś może widział ten reportaż, czy można jakoś Panu i kotom pomóc?
...czekam na wiatr, co rozgoni ciemne, skłębione zasłony...
ObrazekObrazek

Bast

Od: Śro sie 17, 2005 15:18

Post » Pt sty 29, 2010 19:01 Re: 2 koty z ...Kalisza? Opiekun idzie na operację, co z kotami?

Niestety reportazu nie widziałam ale w Kaliszu oprócz TOZ-u działa jeszcze prężnie Help Animals.Poza tym nie wiem jak jest do końca w domu opieki w Kaliszu ale jak tam ostatnio byłam jest na teresnie sporo kotów,które sa dokarmiane przez pensjonariuszy.Byc moze koty tego Pana mogły by mieszkać może nie z nim w pokoju ale np.w innym pomieszczeniu.

claudia66

Od: Czw kwi 24, 2008 12:40

Post » Pt sty 29, 2010 19:07 Re: 2 koty z ...Kalisza? Opiekun idzie na operację, co z kotami?

Tylko, ze on najpierw idzie do szpitala, a tam na pewno nie mogą z nim iść koty.
ObrazekObrazek

Bast

Post » Pt sty 29, 2010 19:10 Re: 2 koty z ...Kalisza? Opiekun idzie na operację, co z kotami?

No tak masz racje . :(

claudia66

Post » Pt sty 29, 2010 19:15 Re: 2 koty z ...Kalisza? Opiekun idzie na operację, co z kotami?

Ja nie widziałam materiału. Zadzwonił do mnie szwagier, że widział i doszedł do wniosku, że jak o kotach, to trzeba do mnie. :?
Nie mogę odnaleźć tego materiału na TVP Info.
Jak można się skontaktować z autorami? Macie pomysł?
Obrazek

Agneska

Od: Wto paź 26, 2004 12:28

Post » Pt sty 29, 2010 19:17 Re: 2 koty z ...Kalisza? Opiekun idzie na operację, co z kotami?

Może jednak trzeba bedzie poczekać na powtóna emisje tego reportażu 8O

claudia66

Post » Pt sty 29, 2010 19:20 Re: 2 koty z ...Kalisza? Opiekun idzie na operację, co z kotami?

to chyba tylko krótki materiał w programie Raport z Polski - nie wiem czy są powtarzane
Obrazek

Agneska

Post » Pt sty 29, 2010 19:46 Re: 2 koty z ...Kalisza? Opiekun idzie na operację, co z kotami?

claudia66 pisze:Niestety reportazu nie widziałam ale w Kaliszu oprócz TOZ-u działa jeszcze prężnie Help Animals.Poza tym nie wiem jak jest do końca w domu opieki w Kaliszu ale jak tam ostatnio byłam jest na teresnie sporo kotów,które sa dokarmiane przez pensjonariuszy.Byc moze koty tego Pana mogły by mieszkać może nie z nim w pokoju ale np.w innym pomieszczeniu.

Widziałam ten reportaż od początku.
Niestety nie chodzi tylko o przechowanie tych kotów, bo wiadomo już, że po operacji starszy pan trafi do domu opieki :( Koty zostały kiedyś przygarnięte przez niego z ulicy - czarny i biały w bure łatki.
Schronisko nie chciało przyjąć tych kotów, bo nie są bezdomne. A poza tym "mogą spokojnie żyć na dworze". Help Animals ograniczyło się do przekonywania pracowników schroniska, że powinni przyjąć koty.
Na koniec był komentarz redakcyjny w stylu: "Jeśli to się uda, pan X będzie mógł spokojnie iść do szpitala". Kolejni przekonani, że polskie schronisko to raj na ziemi...
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Pt sty 29, 2010 21:00 Re: 2 koty z ...Kalisza? Opiekun idzie na operację, co z kotami?

Agneska pisze:Ja nie widziałam materiału. Zadzwonił do mnie szwagier, że widział i doszedł do wniosku, że jak o kotach, to trzeba do mnie. :?
Nie mogę odnaleźć tego materiału na TVP Info.
Jak można się skontaktować z autorami? Macie pomysł?

Może skontaktować się z redakcją programu, zadzwonić do TV?
Kiedyś tak szukałam pewnego człowieka, który występował w pewnym programie. Telewizja chętnie pomagała.
ObrazekObrazek

Bast

Post » Sob sty 30, 2010 7:18 Re: 2 koty z ...Kalisza? Opiekun idzie na operację, co z kotami?

Ja wczoraj odpadłam od sieci wieczorem, mogę spróbować telefonu do TVP po południu dzisiaj, jeśli nikt nie da rady wcześniej.
Claudia66, czy Ty mogłabyś spróbować odnaleźć Pana przez Help Animals w Kaliszu?
Obrazek

Agneska

Post » Sob sty 30, 2010 9:57 Re: 2 koty z ...Kalisza? Opiekun idzie na operację, co z kotami?

Dostała m od koleżanki dane do osób z Help Animals jak bedą jakieś dane tego Pana do kontaktu przekaże im je może coś zdziałaja.Tym bardziej że TOZ odmówił :wink:

claudia66

Post » Sob sty 30, 2010 10:01 Re: 2 koty z ...Kalisza? Opiekun idzie na operację, co z kotami?

Greta_2006 pisze:
claudia66 pisze:Niestety reportazu nie widziałam ale w Kaliszu oprócz TOZ-u działa jeszcze prężnie Help Animals.Poza tym nie wiem jak jest do końca w domu opieki w Kaliszu ale jak tam ostatnio byłam jest na teresnie sporo kotów,które sa dokarmiane przez pensjonariuszy.Byc moze koty tego Pana mogły by mieszkać może nie z nim w pokoju ale np.w innym pomieszczeniu.

Widziałam ten reportaż od początku.
Niestety nie chodzi tylko o przechowanie tych kotów, bo wiadomo już, że po operacji starszy pan trafi do domu opieki :( Koty zostały kiedyś przygarnięte przez niego z ulicy - czarny i biały w bure łatki.
Schronisko nie chciało przyjąć tych kotów, bo nie są bezdomne. A poza tym "mogą spokojnie żyć na dworze". Help Animals ograniczyło się do przekonywania pracowników schroniska, że powinni przyjąć koty.
Na koniec był komentarz redakcyjny w stylu: "Jeśli to się uda, pan X będzie mógł spokojnie iść do szpitala". Kolejni przekonani, że polskie schronisko to raj na ziemi...

Kurczaki czyli Help Animals zna sprawe.Chyba nie ma sensu do nich dzwonić z proSba o interwencje.W razie czego dysponuje telefonem do ludzi z tej organizacji ,moge podac na pw.Ja na dzień dzisiejszy nie mogę wziąśc tych kotów do siebie :?

claudia66

Post » Sob sty 30, 2010 13:05 Re: 2 koty z ...Kalisza? Opiekun idzie na operację, co z kotami?

Claudia, wezmiemy je na DT do Warszawy, dowiedz sie jak skontaktowac sie z panem, OK?
Obrazek

Agneska

Post » Sob sty 30, 2010 18:30 Re: 2 koty z ...Kalisza? Opiekun idzie na operację, co z kotami?

Oglądałam ten reportaż, pan bardzo smutny, że musi rozstac się z kotkami
płakał przytulając kotka do siebie.
Biedne te kotki i ich Pan.

Agnieszko dziękuje :1luvu:
"Nie nowina, że głupi mądrego przegadał; Kontent więc, iż uczony nic nie odpowiadał, tym bardziej jeszcze krzyczeć przeraźliwie począł; Na koniec, rzekł mądry, by nie być w odpowiedzi dłużny:
Wiesz, dlaczego dzwon głośny? Bo wewnątrz próżny."
(z I.Krasickiego)

meggi 2

Od: Sob lip 07, 2007 21:16

Post » Sob sty 30, 2010 18:44 Re: 2 koty z ...Kalisza? Opiekun idzie na operację, co z kotami?

Ośrodek w Warszawie podał mi telefon do ośrodka poznańskiego. Niestety, do poniedziałku nie będzie tam nikogo kto mógłby cokolwiek wiedzieć na temat tego materiału z Kalisza.
Claudia, czy mogłabyś spróbować przez tę kaliską organizację (lub TOZ) spróbowac odnaleźć starszego pana?
Obrazek

Agneska

[następna]