NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sty 29, 2010 21:25 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Gdzie antybiotyk, który po sanacji paszczy każdy kot powinien dostać osłonowo?

Pytaj się weta który leczył mojego pitusia. Co pytałem się czy dostanie jakiś antybiotyk, to wet powiedział, że przy jego stanach z nerkami nie może go dostać. Nie miej pretensji do mnie, bo go nudziłem cały czas!

Gdzie masz wyniki badania moczu, które zrobiłeś?

Mam wszystko wydrukowane! Po to dziś byłem w lecznicy, żeby zabrać wszystkie wyniki i udać się do Pana Gubały!

Gdzie leki, które oprócz kroplówki Twój kot bierze?

O jakie dokładnie Ci chodzi? Jedyne co dostałem dziś od pani wet w lecznicy, to recepta na lek moczopędny.
Alusal i Femidynę którą kupiłem mam przed sobą.

Do dr. Gubały miałeś zadzwonić z wynikami kota

Ja u niego dziś byłem na konsultacji............!!

==============

Czyli mam podawać mu jakieś mięsko? Ile tego ma być? To ma być razem z karmą renal?
Bardzo proszę wypiszcie mi wszystko jak go żywić, bo mi naprawdę się już wszystko miesza w głowie. Pierw pisano, że nie może jeść białka, bo to mu szkodzi a teraz, że ma jeść..

mam proszek do mieszania z mlekiem / wodą co mu wet przepisał. mogę to pitusiowi podawać? to ma sporo białka..
to jest "recovalescence diet royal canin"
Ostatnio edytowano Pt sty 29, 2010 21:31 przez DawidKRK, łącznie edytowano 1 raz
31.08.2010 [*] Pituś. Nigdy o Tobie nie zapomnę! Kocham Cię!

DawidKRK

Od: Wto paź 21, 2008 14:37

Post » Pt sty 29, 2010 21:31 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Jeżeli piszesz prawdę i dostałeś takie wyniki do ręki, to podaj mi na pw nazwisko weta i lecznicę Krakowie, w której leczysz kota.
Ostatnio edytowano Pt sty 29, 2010 22:58 przez anna57, łącznie edytowano 1 raz
Anna i tylko cztery koty :(

anna57

Od: Wto kwi 27, 2004 10:24

Post » Pt sty 29, 2010 21:36 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

ma jeść tyle ile dasz mu radę wcisnąć renal w pierwszej kolejności a dalej drób w takiej postaci jak lubi (gotowany, surowy, pieczony), dobre karmy gotowe
JM Qua (*)

JOANNAM

Od: Pon lis 24, 2008 14:54

Post » Pt sty 29, 2010 21:42 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Dawid, czy Ty nie rozumiesz tego co do Ciebie mówimy?

Jeśli jutro dr. Gubała zapyta, jakie leki kot dostawał do tej pory, to co mu powiesz? że dostał receptę na lek moczopędny? masz te leki wypisane przez weta ? te które miał podawane?

Napisz teraz, co Twój kot dzisiaj zjadl.
Bardzo dokladnie, o której godzinie, co i jaka ilość tego byla.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Pt sty 29, 2010 21:48 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Wyniki z pierwszego badania krwi.
Opis badań laboratoryjnych:
MORFOLOGIA KRWI:
MCV(ŚOK): 45,00
MCH(ŚMH): 17,40
MCHC(ŚSH): 38,80
Erytrocyty: 8,16 mln/mm3
Hematokryt: 36,59 %
Hemoglobina: 14,20 g/dl
Leukocyty: 17,06 tys./mm3
Trombocyty: 462,00 tys./mm3
Neutrofile segmentowate: 85,20 %
Limfocyty: 12,60%
Monocyty: 2,20 %

BIOCHEMIA KRWI:
ALT (GPT): 8,67
AST (GOT): 27,17
AP (FOTOFAZA ZASADOWA): 68,86
FOSFOR: 6,20 MG/DL
KREATYNINA: 8,25 MG/DL
MOCZNIK: 330, 99 MG/DL

Wyniki Kreatyniny i mocznika (na szybko przed zabiegiem) po 4-5 dniach kroplówek podskórnych.
Kreatynina 8,26 mg/dl
Mocznik: 413,24 mg/dl

Wyniki moczu.
Barwa: jasno-słomkowa
Przejrzystość: przejrzysty
Gęstość względna: 1.010
Białko: ślad
Bilirubina: neg
Glukoza: neg
Badanie moczu - inne: Er 50/ul
Leukocyty 75/ul

Kom. nabłonka kanalików nerkowych: obecne w skupiskach po 3-5 kom
Kom. nabłonka dróg moczowych: wielokątne i okrągłe 3-5 wpw
Krwinki białe: liczne wpw
Krwinki czerwone: obecne, wyługowane
Plemniki: sporadycznie
Kryształki: cystynowe?
Śluz: obecny w złogach

=========================

ma jeść tyle ile dasz mu radę wcisnąć renal w pierwszej kolejności a dalej drób w takiej postaci jak lubi (gotowany, surowy, pieczony), dobre karmy gotowe

Dobrze, ale on niechętnie je.. dlatego nie wiem co zrobić z tym mięskiem.. :roll:

Dawid, czy Ty nie rozumiesz tego co do Ciebie mówimy?

Jeśli jutro dr. Gubała zapyta, jakie leki kot dostawał do tej pory, to co mu powiesz? że dostał receptę na lek moczopędny? masz te leki wypisane przez weta ? te które miał podawane?

Napisz teraz, co Twój kot dzisiaj zjadl.
Bardzo dokladnie, o której godzinie, co i jaka ilość tego byla.

A czy Ty dalej nie rozumiesz, że ja mam wszystko wypisane jakie leki kot dostawał, w jakiś ilościach, jakie korplówki, ich ilości, opis badań i ich wyniki? Przez 2 strony była o tym mowa, że dziś to wszystko w lecznicy wezmę i wziąłem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! CZYTAJ UWAŻNIE TEMAT!

Dziś kot wypił sporo wody po przyjściu z lecznicy, potem z mamą daliśmy mu około 25-30ml papki renala (koło godziny 18:30). Następnie jak przyszedłem ze spaceru, to mama powiedziała, że przystawiła mu ta papkę pod pywszczek i trochę pochlipkał (koło godziny 20:00). Ja to wszystko napisałem jakieś 20 minut temu ile kot dziś zjadł ale Ty po prostu nie czytasz tego co ja piszę.

DawidKRK

Post » Pt sty 29, 2010 21:54 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

JOANNAM pisze:ma jeść tyle ile dasz mu radę wcisnąć renal w pierwszej kolejności a dalej drób w takiej postaci jak lubi (gotowany, surowy, pieczony), dobre karmy gotowe

z tym wciskaniem na siłę ile się da to też nie zawsze się udaje. gdy były chwile że musiałam mojego karmić na siłę to on to po prostu chwile potem zwracał :/ więc karmić owszem ale tez nie przesadzać
moje nerkowe kochanie [*] 09.09.2010

Alida80

Od: Śro paź 22, 2008 12:57

Post » Pt sty 29, 2010 22:00 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

myślałam o podsuwaniu i karmieniu z ręki - tyle ile zechce. Karmienie na siłę to ostateczność i tu trzeba ostrożnie, fakt
JM Qua (*)

JOANNAM

Od: Pon lis 24, 2008 14:54

Post » Pt sty 29, 2010 22:06 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

pituś troszkę wypił papki z miseczki, ale bardzo mało. mama powiedziała, że smiksowała mu tam kurczaczka trochę to pewnie dlatego się chycił. nakarlismy z mama go ponownie i weszlo drugie 30ml czyli juz 60ml weszlo dzis

DawidKRK

Post » Pt sty 29, 2010 22:07 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Ok.
Skoro masz to wszystko, to bardzo dobrze :ok:

Czyli dzisiaj przez cały dzień kot zjadł 30 ml papki, i potem troszkę zjadł sam, załóżmy, że też 30 ml.
Nie wydaje Ci się, że to bardzo mało jest ? ile on jadł jak był zdrowy? chyba dużo więcej?
Wczoraj pewnie zjadl mniej, bo był tuż po operacji.
Przedwczoraj miał operację i narkozę, więc nie jadł wcale nic.
Jeszcze wcześniejsze dni, też podobne ilości jak dzisiaj, albo mniej...tak ?
Zobacz, od 9 dni Twój kot je BARDZO MAŁO...o wiele za mało na jego potrzeby.
Oczywiście jest to spowodowane chorobą, ale nie zmienia to faktu, że kot traci siły, bo ma za mało pożywienia dostarczane.
Dlatego piszemy Ci żebyś dawał cokolwiek, aby tylko on jadł. W pierwszej kolejności drób, obojętne w jakiej postaci, taki jaki najbardziej lubi. Po to, żeby się nie zagłodził.
Później, jak już kot się ustabilizuje, będziesz się martwił o dietę.

Kazia

Post » Pt sty 29, 2010 22:08 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Kazia pisze:I to nieprawda, że nerkowy kot nie powinien jeść bialka.
Jest wręcz przeciwnie. On powinien dostawać białko, tylko że najwyższej jakości, które będzie łatwo strawne dla niewydolnych nerek. Więc przede wszystkim musi to być bialko zwierzęce, nie roślinne. Prze małej ilości bialka podawanej, albo kiepskiej jakości, kot będzie tracił masę mięśniową, zagłodzi się.

Nerki uszkadza nie nadmiar białka, tylko fosfor ktory się wydziela przy jego wydalaniu przez nerki, tego niestrawionego. Dlatego należy podawać leki obniżające fosfor, i pilnować, żeby był w dolnej granicy normy.

No to ja zacytuje, bo już tracę siły:

FRAGMENT artykułu mgr. Magdaleny Makarewicz-Wujec i dr. n. med. Małgorzaty Kozłowskiej-Wojciechowskiej z Instytutu Żywności i Żywienia

Z metabolizmu białka pochodzą bowiem toksyczne produkty przemiany materii, które na skutek niecałkowitego ich wydalania przez nerki gromadzą się w organizmie. Nadmierne spożycie białka znacznie obciąza nerki.
Jeżeli spożycie białka przewyższa zapotrzebowanie ustroju, nadmiar azotu jest wydalany z moczem. Nerki zmuszane są do pracy ponad siłę, by móc wydalić z organizmu nadmiar azotu.
Część białka nie do końca strawiona przedostaje się do krwi w postaci tak zwanego azotu polipeptydowego, co może być przyczyną zmian skórnych o typie egzemy jako skutek reakcji alergicznej na obce białko. Duża część tego białka przechodzi do jelit, gdzie jego "trawieniem" zajmują się bakterie i (czy) pierwotniaki na swój sposób. Podczas tego procesu powstaje wiele toksycznych związków obciążających wątrobę i nerki, podtruwających cały organizm, dających zaburzenia w czynności centralnego układu nerwowego. Amoniak wytwarzany przez bakterie (NH3) silnie zatruwa cały organizm; znajduje się on we krwi i płynach ustrojowych w postaci jonu amonowego (NH4), który następnie jest przetwarzany na mocznik. Ze 100 g przyswojonego białka organizm musi wydalić 16,5 g azotu na dobę. Przy spożyciu około 100 g białka na dobę około 95 proc. azotu wydalane jest przez nerki, a 5 proc. przez przewód pokarmowy. Synteza mocznika wymaga 5 reakcji chemicznych, w które zaangażowany są również magnez, arginina, ornityna, cytrulina i arginiobursztynian, oraz 5 enzymów syntaza karbamoilofosforanowa, transkarbomoilaza ornitynowa, syntaza arginino-bursztynianowa, arginiobursztynaza i arginaza. Gramocząsteczka mocznika waży 60 g, z tego 28 g to azot.
Amoniak w postaci jonu amonowego (NH4+) przy zdrowej wątrobie trafia przez żyłę wrotną do wątroby, gdzie jest szybko przetwarzany na mocznik lub glutaminian czy glutaminę. Również nerki wytwarzają amoniak z aminokwasów (nie z mocznika) kierując go do krwi, ale głównie wydalany jest on z moczem w postaci jonu amonowego. Objawy zatrucia amoniakiem to drgawki, bełkotliwa mowa, upośledzenie wzroku, w cięższych przypadkach śpiączka i zgon.

Im większe spożycie białka, tym większe jest wytwarzanie amoniaku także we własnych tkankach, a tym samym zwiększa się wytwarzanie mocznika, nastepuje utrata wodoru i tym samym następuje większa utrata energii "elektrycznej" w ATP (potrzeba 3 cząsteczek ATP do syntezy 1 cząsteczki mocznika), ponadto organizm traci energię na nadmierną syntezę 5 enzymów, które się "zużywają" i trzeba je syntetyzować na nowo.
Zbyt duże spożycie białka prowadzi do niepełnego przyswajania i utleniania aminokwasów, co obciąża dodatkowo wątrobę i nerki. Wątroba jest narządem, gdzie odbywa się zasadniczy proces rozkładu białek pokarmowych, nerki z kolei usuwają powstałe produkty metabolizmu. Nadmiar białka może zatem wpływać bardzo niekorzystnie na funkcjonowanie tych narządów.

Przy wysokim spożyciu białka zwiększa się proces filtracji w kanalikach nerkowych, co może być przyczyną utraty znacznych ilości wody i wapnia z organizmu.
Spożywanie zbyt dużych dawek białka to możliwość "podtrucia" organizmu, który nie zawsze może reagować na zasadzie: "halo nerki! Posyłamy wam nadmiar pewnego świństwa, odfiltrujcie co trzeba, a resztę poślijcie pęcherzowi i nich to wyleje"

Dawid nie masz doświadczenia w karmieniu kota zwykłym jedzeniem tak, aby dostarczać mu składników pokarmowych w odpowiednich ilościach i proporcjach. Dlatego DOPÓKI kot je samodzielnie najbezpieczniejsze bedzie podawanie mu gotowych karm nerkowych.

koconek

Od: Sob sie 08, 2009 15:41

Post » Pt sty 29, 2010 22:11 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

czyli karmic go nerkowymi karmami... no ok, tylko ile dziennie? przed chwila potusia nakarlismy z mama - drugie 30ml.
ile dziennie go karmic?

DawidKRK

Post » Pt sty 29, 2010 22:13 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Koconek, jak często to bywa, "zdania uczonych są podzielone" :wink:
Powiedz mi w takim razie, z czego kot nerkowy ma czerpać energię?

Kazia

Post » Pt sty 29, 2010 22:18 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Kazia a czy ja napisałam, że w ogóle nie ma spożywać białka???

koconek

Od: Sob sie 08, 2009 15:41

Post » Pt sty 29, 2010 22:19 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

widze ze bedziecie sie klocic miedzy soba i nie udzielicie mi dzis odpowiedzi na moje pytania..
ide spac bo jutro chce jechac do pana gubaly

DawidKRK

Post » Pt sty 29, 2010 22:23 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Te badanie moczu to jest na pewno kota..

Bo plemniki w moczu, to się jeszcze nie spotkałam w badaniach zwierzaka :roll:

Barwa: jasno-słomkowa
Przejrzystość: przejrzysty
Gęstość względna: 1.010
Białko: ślad
Bilirubina: neg
Glukoza: neg
Badanie moczu - inne: Er 50/ul
Leukocyty 75/ul

Kom. nabłonka kanalików nerkowych: obecne w skupiskach po 3-5 kom
Kom. nabłonka dróg moczowych: wielokątne i okrągłe 3-5 wpw
Krwinki białe: liczne wpw
Krwinki czerwone: obecne, wyługowane
Plemniki: sporadycznie
Kryształki: cystynowe?
Śluz: obecny w złogach

Cystonuria, czyli kryształy cystynowe występują czasami u psów, ale u kota jeszcze nie spotkałam 8O
Ostatnio edytowano Pt sty 29, 2010 22:29 przez anna57, łącznie edytowano 2 razy
Anna i tylko cztery koty :(

anna57

Od: Wto kwi 27, 2004 10:24

[poprzednia][następna]