wątek wsparcia dla zasikanych

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sty 22, 2010 14:30 Re:

Zakocona pisze:Wydaje mi się, że - w większości przypadków- przyczyną oblewania jest nielolerancja jednego lub wszystkich kotów w stadzie.Jeśli zwierzęta źle się czują w dużej grupie, to łatwiej o znaczenie terenu. Przynajmniej tak jest u mnie od lat. :evil: Ponadto najczęściej sika dominant lub taki, który nim chce być oraz sika też kot stojący najniżej w hierarchii stada.

powiedzmy, ze u mnie kotka sika, bo jest najnizej w stadzie - sa 3 dziewczyny - dwie mlodsze rządzą - generalnie jest zgoda, ganianki, wspolne spanie - dwa razy zdarzylo sie siuuu poza kuwetą:

- pierwszy raz po zlosci, za to, ze zostala skarcona (wtedy nie bylo jeszcze 3 kici)
- drugi raz nie wiadomo dlaczego - TŻ wrocil do domu, dwie kuwety byly czyste, drzwi do lazienki otwarte, a kotka wskoczyla za nim na lozko w sypialni i pieknie sie tam zlała

a normalnie zalatwia sie do kuwety....

co ja mam z tym zrobic....

co sie robi jak kot sika, bo nie czuje sie dobrze jako ostatni w stadzie - przeciez nawet jak sa dwa koty, to zawsze ktorys ma mocniejsza, a ktorys slabsza pozycje....

choc pewnie panikuje, a to zdarzylo sie dwa razy :roll: :roll: :roll: ale sorry, tak mam, ze mi sie zawsze cisnienie podnosi przy kazdym pojawiajacym sie problemie....

aha, jeszcze wczoraj ktorys kot zrobil q.... w salonie - czy to tez oznaka buntu?

tillibulek

Od: Czw gru 18, 2008 15:04

Post » Pt sty 22, 2010 15:06 Re: wątek wsparcia dla zasikanych

zastanawiam sie nad kroplami Bacha.... ale mam pytanie.... czy jesli lyknie je "zdrowa - nie sikajaca poza kuwetą" kotka, to czy to jest bezpieczne dla jej zdrowia? bo najlatwiej takie rzeczy dodac do jedzenia,a mala zawsze wyjada jedzenie kotce, ktora dzisiaj drugi raz w zyciu zasikala nam lozko.... :(

tillibulek

Post » Nie sty 24, 2010 2:47 Re: wątek wsparcia dla zasikanych

podrzuce

nasz problem w ciagu ostatnich dwoch dni bardzo sie nasilil....

Ruby sika codziennie po kilka razy na nową kanapę, jak ją pogonilam z kanapy, to zesikala sie na kocyk. W piatek wszystkie koldry byly zasikane + kanapa... Bylismy u weta - dostala leki przeciwzapalne i przeciwbolowe, a jutro zawieziemy mocz do analizy... W tej chwili Ruby siedzi w przedpokoju, zawodzi, od wieczoru ciagle robi fikołki, kiedy dotykam ją blisko ogonka swiergoli... generalnie to wetka badala ja tez pod katem rujki, ale powiedziala, ze to raczej nie to, bo sie do niej nie przystawiala (moze nie byla w jej typie, bo nam to zaczyna coraz bardziej wygladac na ruję ;) ) Nie wyglada jakby ją nic bolało. Cos czuje, ze ta noc bedzie ciezka :|

Dziewczyny, podpowiedzcie cos, pliz....

tillibulek

Post » Pon sty 25, 2010 7:55 Re: wątek wsparcia dla zasikanych

Ruby ma rujkę - kurcze, mam nadzieje, ze po sterylce przejdzie jej to sikanie, bo dla nas i dla naszej nowej kanapy jest to mocno wykanczające. Nawet zastanawiam sie czy nie poprosic sąsiadow, zeby kanapa mogla u nich postac na czas rujkowania, zeby nie bylo tak, ze koty skojarza ja sobie jako miejsce do zalatwiania sie :( :( :(

Moczu nie oddalismy wczoraj do analizy, bo jak sie okazalo u weta po pobraniu trzeba go bylo przechowywac w lodowce, a ja o tym nie wiedzialam i trzymalam go na zewnatrz, no i probka poszla do wywalenia :(

Wczoraj u weta byla babeczka z kotką (młodą), ktora z kolei zaczela znaczyc po sterylce. Jejku, te kociaste i ich siuuuu spedzajace nam sen z powiek :roll: :roll: :roll:

HOP :!: :!:

tillibulek

Post » Pon sty 25, 2010 12:33 Re: wątek wsparcia dla zasikanych

Myszka.xww pisze:badanie moczu i krwi oczywiscie zrobilas?

Jeszcze nie bo jakoś obstawiałabym problemy natury emocjonalno-behawioralnej... dla świętego spokoju moge zrobić. Tyle że nie znam patentu na złapanie kociego moczu do badania 8) Jak to robicie? Z psem to mam wprawę ale jak dorwać kota?
Eko-Pies & Eko-Kot | Sklep internetowy dla zdrowia i szczęścia wszystkich psów i kotów - http://www.eko-pies.pl

weszka

Od: Wto mar 20, 2007 23:11

Post » Pon sty 25, 2010 12:48 Re: wątek wsparcia dla zasikanych

u nas jest o tyle "łatwo", ze kota zalatwia sie na kanape - kanapa nakryta jest folią, wiec mocz sciagamy strzykaweczką i przelewamy do naczynka :roll:

opcja z podstawianiem naczynka, kiedy kot sika jest dla mnie niewyobrazalna, bo nasze bardzo nisko trzymaja dupke jak sikają, przy samej ziemi...

poza tym jest tez specjalny zwirek do pobierania moczu - mozna go dostac u weta, albo w animalii...

tillibulek

Post » Pon sty 25, 2010 14:22 Re: wątek wsparcia dla zasikanych

hop

korzystala ktoras z Was z Urine Off? czy jest skuteczny, kiedy juz wczesniej plama zostala zaprana innym srodkiem chemicznym? musze czyms wyprac tą kanape, choc na razie boje sie zdjac z niej folii... ech....

tillibulek

Post » Pon sty 25, 2010 19:43 Re: wątek wsparcia dla zasikanych

hop :roll:

tillibulek

Post » Pon sty 25, 2010 20:25 Re: wątek wsparcia dla zasikanych

wpisz w szukajke u góry urine off - powinno wyskoczyc sporo do poczytania.

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Pon sty 25, 2010 20:34 Re: wątek wsparcia dla zasikanych

tillibulek pisze:hop

korzystala ktoras z Was z Urine Off? czy jest skuteczny, kiedy juz wczesniej plama zostala zaprana innym srodkiem chemicznym? musze czyms wyprac tą kanape, choc na razie boje sie zdjac z niej folii... ech....

Ja stosowałam urine off kiedy mój senior sikał gdzie popadnie. Jest dobry . Zabija zapach moczu . Ale najpierw parałam plamę Vanischem do plam ,potem jeszcze lenorem cytrynowym lub pomarańczowym a na koniec spryskiwałam Urine Off. Wiesz lenor owocowy bardzo skutecznie zabija zapachy i odstrasza. Tego wszystkiego dowiedziałam się tu na forum miau.

szirra

Od: Pt sie 17, 2007 22:15

Post » Wto sty 26, 2010 8:23 Re: wątek wsparcia dla zasikanych

dzieki za odpowiedz... a ten lenor cytrusowy, to co to jest? zwykly srodek do czyszczenia w atomizerze? bo lenor wybitnie mi sie kojarzy z plynami do plukania...

czy on nie odbarwi materialu na kanapie? kanapa jest ciemna (granatowo-brazowa)

jak sie stosuje ten Urine Off? spryskuje sie plame i czeka? czy od razu mozna szorowac? a potem zmywamy wodą?

dzisiaj rano bylam szczesliwa jak weszlam do duzego pokoju i zastalam kanape suchą, moje szczescie uroslo podwojnie kiedy nasza rujkująca Ruby zalatwila sie do kuwety, a potem kubel zimnej wody na glowe, kiedy stojac w przedpokoju (juz wychodzilam) poczulam smrod moczu i jak weszlam do duzego pokoju, to okazalo sie, ze kanapa jest cala zasikana, a na brzegu siedzi sobie Zorka - przywodca stada - i czeka az ktos posprzata....

teraz to nie wiem, czy Ruby zlała sie drugi raz.... czy Zorka chciala jej zapach zabic swoim.... nie wiem, rece mi opadaja i oslabia mnie to wszystko

Ruby jest na hormonach, zeby wystopowac ruję, zapisalam ja na sterylkę - boje sie, ze to sikanie po sterylizacji sie nie skonczy - nie wyobrazam sobie zycia w szczochach :( :( :( :(

tillibulek

Post » Wto sty 26, 2010 14:58 Re: wątek wsparcia dla zasikanych

Ja na tkaniny obiciowe -po ich wyczyszczeniu w zwykły sposób, np Vanishem stosuję środek ze sklepu Schlecker firmy AS do oświeżania tkanin. Zgodnie z instrukcją. Ciemnozielonej kanapy nie odbarwił.

Jek

Od: Czw paź 23, 2008 19:18

Post » Wto sty 26, 2010 15:37 Re: wątek wsparcia dla zasikanych

Tillibulek, a feliway w kontakcie jest? W sumie to łatwiej i szybciej niż krople Bacha, spróbuj, może zadziala, u mnie zawsze pomagał.

Na "zapachowe" plamy zdecydowanie polecam to:
http://www.onlineshop.germapol.pl/sklep ... 564,0.html

Urine off nie stosowałam, początkowo ratowalam się vitoparem, ale ten stalfris lepszy i tańszy moim zdaniem/
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Wto sty 26, 2010 16:47 Re: wątek wsparcia dla zasikanych

Lenor to zwykły płyn do płukania ale ma tak intensywny zapach a zarazem przyjemny ,że skutecznie zabija inne zapachy. Nie wiem czy odbarwia . Ja go stosowałam na dywaniki ,na podłodze a kanapę też miałam raz zasikaną i wtedy urine bardzo pomogło ale po uprzednim wyczyszczeniu. Spryskujesz całą kanapę tym urine. Podobno to tez odstrasza koty.

szirra

Od: Pt sie 17, 2007 22:15

Post » Wto sty 26, 2010 18:54 Re: wątek wsparcia dla zasikanych

Annskr, Szirra, Jek... dziekuje Wam bardzo za odpowiedz....

Feliway'a na razie nie zakupilam - troche sporo wydatkow nam sie zrobilo przez to sikanie Ruby (wet 50 zł, sterylka 250 zł, urine off 50 zł....) - pytalam wetke o feliway, ale powiedziala, ze to sa srodki, ktore jej nie przekonuja i ze wystarczy podac hormony, wysterylizowac i ze na pewno bedzie lepiej.... no nie wiem.... kicia juz drugi dzien na hormonach, a na kanapie wciaz szczochy - dzisiaj po powrocie z pracy 3 :x :x :x koszmar, na razie wszystkie koce mam schowane i boje sie czegokolwiek wyjac - mysle, ze to nie tylko Ruby sika na kanape, ale inne tez.... :x

Annskr, ja nie jestem przekonana do Feliway'a tez dlatego, bo nasza wetka twierdzi,ze on zaczyna dzialac dopiero po miesiacu, a mam nadzieje, ze za miesiac juz bedzie po problemie..... :| a jednak 100 zł piechota nie chodzi (zwlaszcza jak jedno z malzonkow na bezrobociu :( )

tillibulek

[poprzednia][następna]