Zakocona pisze:Wydaje mi się, że - w większości przypadków- przyczyną oblewania jest nielolerancja jednego lub wszystkich kotów w stadzie.Jeśli zwierzęta źle się czują w dużej grupie, to łatwiej o znaczenie terenu. Przynajmniej tak jest u mnie od lat.Ponadto najczęściej sika dominant lub taki, który nim chce być oraz sika też kot stojący najniżej w hierarchii stada.
powiedzmy, ze u mnie kotka sika, bo jest najnizej w stadzie - sa 3 dziewczyny - dwie mlodsze rządzą - generalnie jest zgoda, ganianki, wspolne spanie - dwa razy zdarzylo sie siuuu poza kuwetą:
- pierwszy raz po zlosci, za to, ze zostala skarcona (wtedy nie bylo jeszcze 3 kici)
- drugi raz nie wiadomo dlaczego - TŻ wrocil do domu, dwie kuwety byly czyste, drzwi do lazienki otwarte, a kotka wskoczyla za nim na lozko w sypialni i pieknie sie tam zlała
a normalnie zalatwia sie do kuwety....
co ja mam z tym zrobic....
co sie robi jak kot sika, bo nie czuje sie dobrze jako ostatni w stadzie - przeciez nawet jak sa dwa koty, to zawsze ktorys ma mocniejsza, a ktorys slabsza pozycje....
choc pewnie panikuje, a to zdarzylo sie dwa razy

aha, jeszcze wczoraj ktorys kot zrobil q.... w salonie - czy to tez oznaka buntu?