Royal Canin VD Calm - czy ktoś ma doświadczenia z tą karmą?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon paź 19, 2009 17:42 Royal Canin VD Calm - czy ktoś ma doświadczenia z tą karmą?

Jak w temacie - w sklepie internetowym pojawiła się nowość - karma dla kotów stresujących się: Royal Canin VD Calm. Ciekawa jestem, czy ktoś ma już jakieś doświadczenia po jej zastosowaniu. Myślę o Meli - panikarze, tylko ciekawe, czy warto.

megan72

Od: Śro kwi 18, 2007 12:41

Post » Pon paź 19, 2009 17:48 Re: Royal Canin VD Calm - czy ktoś ma doświadczenia z tą karmą?

Ja miałam kilka próbek tej karmy i mogę powiedzieć tylko tyle, że kotom bardzo smakowała, wszystkim bez wyjątku (czyli 10). Co do działania, to niestety zdania nie mam.
Obrazek Obrazek

e-dita

Od: Śro lip 11, 2007 12:41

Post » Pon paź 19, 2009 17:50 Re: Royal Canin VD Calm - czy ktoś ma doświadczenia z tą karmą?

A jak długo ją jadły? Podobno trzeba karmić nią parę tygodni, żeby się kociaste wyciszyło.

megan72

Post » Pon paź 19, 2009 19:21 Re: Royal Canin VD Calm - czy ktoś ma doświadczenia z tą karmą?

Może ktoś jeszcze próbował?

megan72

Post » Pon paź 19, 2009 19:37 Re: Royal Canin VD Calm - czy ktoś ma doświadczenia z tą karmą?

Ja karmię od 10 dni, bo mi koty zaczęły robić "tasowania" trudno orzec czy po karmie doszły do porozumienia, ale jest lepiej, no i zdecydowanie im smakuje :D
Obrazek

biamila

Od: Czw gru 14, 2006 21:03

Post » Pt lis 06, 2009 21:56 Re: Royal Canin VD Calm - czy ktoś ma doświadczenia z tą karmą?

Hi,
ja również karmię od kilku dni swoją kotkę i jest rzeczywiście spokojniejsza :lol:
Zastanawiam się tylko nad przeciwwskazaniami stosowania karmy, jest napisane aby nie podawać kotom w fazie wzrostu,
moja kotka ma rok i 3 miesiące, jest rasy norweskiej, która dość długo się rozwija, dlatego zastanawiam się czy można aby na pewno jej ją podawać :?
Z dobrych i bezpiecznych środków łagodnie uspokajających polecam środek CALM AID,

pozdrawiam :kotek:

AngelikaM

Od: Pt paź 17, 2008 17:58

Post » Pt lis 06, 2009 22:10 Re: Royal Canin VD Calm - czy ktoś ma doświadczenia z tą karmą?

Stosowaliśmy te karmę u fundacyjnej Myszki, 11-letniej kotki wyrzuconej z domu, gdzie pojawiło się dziecko. Karma bardzo jej smakowała i miałam wrażenie, że działała. Oczywiście nie należy się spodziewać spektakularnych efektów, ale może to i lepiej, bo wtedy zaczęłabym podejrzewać, że nafaszerowali ja psychotropami :roll:
Teraz zbieram na bazarku pieniądze , aby kupić Calm dla innej biedulki - Basi.
Obrazek

mjs

Od: Pon kwi 03, 2006 17:46

Post » Sob lis 28, 2009 20:01 Re: Royal Canin VD Calm - czy ktoś ma doświadczenia z tą karmą?

Witam wszystkich,
Co do karmy to jeszcze jej nie sprawdziłem, ale znam inny 'środek', który uważam za rewelacyjny. Mianowice jest nim Calm Aid- jest to preparat w rodzaju syropu o smaku karmelowym, który podaje się według opisu na opakowaniu. Przetestowałem go na własnym psie, który posiada ADHD i po prostu działa. Vegas był spokojniejszy- nie obskakiwał każdego kto się koło niego przewinął i co najważniejsze nie gryzł wszystkiego z taką zaciekłością jak to robił przedtem. Piszę to w czasie przeszłym gdyż wziąłem sobie tylko próbkę tego produktu z lecznicy. Mam już zamówione całe opakowanie i czekam na dostawę:) Jest to butelka z pompką o poj. 250 ml i kosztuje w granicach 60-75zł a wystarcza naprawdę na długo, gdyż przypadku małego psa lub kota wystarczy jedna porcja wyciśnięta z butelki (2,5ml) na dzień:)
Pozdrawiam:)

navirenoir

Od: Sob lis 28, 2009 19:43

Post » Pt sty 22, 2010 13:30 Re: Royal Canin VD Calm - czy ktoś ma doświadczenia z tą karmą?

Moje dwa kociaki zjadly 2 kg tej karmy. Bardzo im smakowala, nawet bardzo wybredna Tosia dopominala sie o chrupeczki, ale dzialania wyciszajacego nie zauwazylam. Misiu nadal tlucze Tosie, ale to tylko karma i cudow spodziewac sie nie mozna. Mam zamiar kupic kolejna porcje, bo kociaki sa zachwycone :)
ObrazekObrazek

katebush

Od: Nie cze 17, 2007 17:25

Post » Pt sty 22, 2010 13:34 Re: Royal Canin VD Calm - czy ktoś ma doświadczenia z tą karmą?

a ja powiem tak,ani im za bardzo nie smakowała,a działanie....Filip,dalej tłucze jak i tłukł.
Dostawał karmę długo i raczej nie smakowała mu. :roll:
Obrazek

cypisek

Od: Czw lut 26, 2009 18:44

Post » Pt sty 22, 2010 13:36 Re: Royal Canin VD Calm - czy ktoś ma doświadczenia z tą karmą?

karma moim kotom smakowała, działania nie zauważyłam.
stosowałam przez 2-3 tygodnie, bo na tyle nam starczyło opakowanie.
więcej nie kupowałam, bo tak naprawdę nie było potrzeby jej stosowania (kupiłam ją dla kota, który mi zmarł, a karma została).

puss

Od: Czw lis 09, 2006 13:24

Post » Wto mar 08, 2011 16:19 Re: Royal Canin VD Calm - czy ktoś ma doświadczenia z tą karmą?

Ja dawałam mojej dorosłej kotce karmę RC CALM i musiałam ją szybko odstawić, ponieważ już po ok. 3 dniach kotka zrobiła się bardzo osowiała, cały czas spała, nawet przychodziła spać do mojego łóżka, czego do tej pory nigdy nie chciała :) Karma jej bardzo smakowała, ale co z tego - kotka była zupełnie apatyczna, wstawała tylko do miski i kuwety, zachowywała się, jakby traciła kontakt z rzeczywistością - do tego stopnia, że po trzech dniach jedzenia karmy w nocy jechalam z nią do weterynarza, bo byłam bardzo zaniepokojona. Lekarz oczywiście doradził odstawić karmę i powiedział, że w zależności od metabolizmu kota, każdy kot moze inaczej reagować, choć z takimi objawami nigdy się po RC Calm nie spotkał. Równolegle wykonalam jej badania - testy Elisa na białaczkę i koci Aids plus badanie kliniczne - wszystko było ok. Kotka "wróciła" do siebie po ok. 5 dniach od odstawienia karmy. Dzisiaj mija tydzień odkąd odstawiłam jej karmę Calm i wszystko ok. Dlatego zalecam ostrożność, chociaz nic złoego sie nie wydarzyło, ale koty są tak skonstruowane, że trudno jest przewidzieć ich reakcje.
Iza&M

muchmar

Od: Czw lis 29, 2007 21:29

Post » Czw maja 24, 2012 12:53 Re: Royal Canin VD Calm - czy ktoś ma doświadczenia z tą kar

Witam,

Moja koteczka jakis czas jadła Calm i efekt był bardzo dobry. Niestety ma problemy z nerkami i z tego powodu nie może już jeść tej karmy.
Mam do odsprzedania niemal pełną paczkę 2 kg. Karmy weterynaryjne są dość drogie, więc może ktoś chciałby tę karmę za połowę ceny. Lub za cenę do uzgodnienia.
Karma Calm jest bardzo chęnie jedzona przez koty.
Mój telefon : 607 292 372.
Pozdrawiam. Elżbieta

Wskazania stosowania karmy CALM :
-koty dorosłe narażone na zaburzenia stresowe
-układowe objawy stresu: idiopatyczny FLUTD, schorzenia dermatologiczne i gastroenterologiczne (biegunka, wymioty)
-uzupełnienie behawioralnej terapii zaburzeń lękowych .

-
Hydrolizat białek mleka zawierający bioaktywny peptyd - alfa-kazozepinę wpływa na regulację stresu. L-tryptofan jest naturalnym prekursorem serotoniny - neurotransmitera odgrywającego kluczową rolę w kontrolowaniu lęku, snu oraz łaknienia.
Opatentowany kompleks współdziałających 4 witamin (kwas pantotenowy, inozytol, niacyna i cholina) oraz aminokwasu (histydyny) wzmacnia barierę skórną i zmniejsza ryzyko podrażnienia skóry pobudzając syntezę ceramidów i ograniczając przeznaskórkową utratę wody.
Wysokostrawne białka (białka L.I.P.), pulpa z cykorii oraz olej rybny zapewniają maksymalną ochronę przewodu pokarmowego. L.I.P. - białka wyselekcjonowane pod kątem bardzo wysokiej przyswajalności
Psyllium oraz włókno pokarmowe ułatwiają eliminację kul włosowych i pomagają zapobiegać problemom związanym z kulami włosowymi, takimi jak wymioty oraz/lub zaparcia.

elizabet

Od: Czw maja 24, 2012 12:37