KRAKÓW, umiera kot! NIE UDAŁO SIĘ :( [*]

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sty 17, 2010 21:41 KRAKÓW, umiera kot! NIE UDAŁO SIĘ :( [*]

Kochani

Dzisiaj dzwoniła do mnie znajoma z prośba o pomoc.
Obiecałam że zrobię wszystko aby pomóc w ratowaniu życia jej kota

POTRZEBUJEMY DAWCY KRWI. CZY KTOŚ Z KRAKOWA MOŻE NAM POMÓC?? W ostateczności jest moja Biała, ale ona jest mała, drobna, nie spełnia wymogów :/

Justynie udało się już znaleźć 3 dawców wśród kotów znajomych, zamówawiała też krew z banku. Jednakże po pierwsze skończyły się jej prywatne kocie znajomości, po drugie krew która przyszła z banku nie nadawała się do przetoczenia. Kociak ma max tydzień czasu żeby stanąć na nogi, nie uda mu sie to bez transfuzji :( Poza tym Justyna zauważyła że krew przetaczana bezpośrednio daje o wiele lepszy efekt niż ta z banku krwi. Dlatego zdecydowałyśmy się prosić o pomoc na forum

Jesli ktoś z was może pomóc piszcie lub dzwońcie do mnie o każdej porze 510 022 118, lub bezpośrednio do Justyny opiekunki kota 608 160 007

Poniżej wklejam maila od Justyny oraz zdjęcie kociaka którego życie Justyna ratuje

Krew ( grupa A ) będzie najprawdopodobniej potrzebna na środę i piatek, po godzinie 17tej,bedzie to robione w leczncy w Wieliczce, przy pobieraniu jest zawsze dwóch lekarzy ( tak dla bezpieczeństwa), dawcy narpierw robi sie morfologię i krzyżówkę jeżeli jest ok to dopiero pobierają krew.Dawca musi mieć co najmniej 4 kg, mniej niż 10 lat, i najlepiej jak nie wychodzi z domu, jezeli ma test na białaczkę to super, jeżeli nie to zrobimy mu przed pobraniem.

Mój kotek ma na imie Edward, ma 1 rok i 3 miesiące, jest main coonem, ale takim zwyczajnym, bez jednego oka, więc nie jest wystawowy, tylko do kochania.Ma chorobę autoimununologiczna która niszczy jego skórę na pyszczku, teraz dołączyła sie bardzo cieżka anemia.Jest oczywiście leczony i mamy nadzieję że jego szpik zacznie działać, ale to bedzie wiadomo za kilka dni i do tego czasu potrzebuje krwi zeby przeżyć.
W ostatecznośc sprowadzę krew z banku, ale wolałabym świeżą i nie bedę ukrywać ze trochę mamy mało kasy, a leczenie nie zakończy się na krwi.

Przesyłam Ci jego aktualną fotkę, bez flesza bo nie chciałam go stresować.Łapki tak wyglądają od wenflonów, a uszy za smutku.....

Jestem Ci bardzo bardzo wdzieczna za pomoc.
Justyna

Obrazek
Ostatnio edytowano Pon sty 18, 2010 16:25 przez katgral, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

FUNDACJA STAWIAMY NA ŁAPY - NASZ WĄTEK NA FB https://www.facebook.com/stawiamynalapy/

katgral

Od: Pt gru 29, 2006 19:04

Post » Nie sty 17, 2010 22:06 Re: KRAKÓW, umiera kot! POTRZEBNA KREW. RATUNKU!!

Napisz może na wątku AFN, kot wygląda dramatycznie :(
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Nie sty 17, 2010 22:09 Re: KRAKÓW, umiera kot! POTRZEBNA KREW. RATUNKU!!

dziękuję Ci bardzo za radę, już wkleiłam linka do wątku
Obrazek

FUNDACJA STAWIAMY NA ŁAPY - NASZ WĄTEK NA FB https://www.facebook.com/stawiamynalapy/

katgral

Post » Nie sty 17, 2010 22:10 Re: KRAKÓW, umiera kot! POTRZEBNA KREW. RATUNKU!!

Strasznie to wygląda :( Podniosę, niech ktoś się szybko znajdzie :(
Obrazek

JaEwka

Od: Wto gru 11, 2007 11:37

Post » Nie sty 17, 2010 22:11 Re: KRAKÓW, umiera kot! POTRZEBNA KREW. RATUNKU!!

jest stały dawca, Pedro, w lecznicy w Myślenicach, co jakiś czas korzystamy z jego pomocy. Przetaczana jest oczywiście na miejscu. U nas musielibyśmy posprawdzać, bo nasi dawcy oddają często krew dla kociaków chorujących na pp więc ogonki są trochę wyeksploatowane :(

Straszna bida :cry:

Tweety

Od: Nie mar 05, 2006 2:12

Post » Nie sty 17, 2010 22:18 Re: KRAKÓW, umiera kot! POTRZEBNA KREW. RATUNKU!!

Mój Kacper by się kwalifikował, bo ma niecałe 5 lat, waży z piątkę na pewno, z domu nie jest wypuszczany od około roku. Był szczepiony przeciwko białaczce w grudniu 2008, potem już nie, bo nie wychodził.
Termin corocznych szczepień mijał mu teraz, 13 grudnia, przyznaję, że jeszcze ich nie zrobiłam :oops:
No i mieszkam koło Wieliczki, wydaje mi się, że widziałam tego kociuszka w Arwecie.
Obrazek Obrazek

Kinya

Od: Śro mar 19, 2008 13:08

Post » Nie sty 17, 2010 22:20 Re: KRAKÓW, umiera kot! POTRZEBNA KREW. RATUNKU!!

Tweety pisze:jest stały dawca, Pedro, w lecznicy w Myślenicach, co jakiś czas korzystamy z jego pomocy. Przetaczana jest oczywiście na miejscu. U nas musielibyśmy posprawdzać, bo nasi dawcy oddają często krew dla kociaków chorujących na pp więc ogonki są trochę wyeksploatowane :(

Aga dziękuję za odpowiedź (i przepraszam za późną porę sms-a :/) Jak dotrzeć do tego właścicieli Pedro???
Obrazek

katgral

Post » Nie sty 17, 2010 22:23 Re: KRAKÓW, umiera kot! POTRZEBNA KREW. RATUNKU!!

Kinya pisze:Mój Kacper by się kwalifikował, bo ma niecałe 5 lat, waży z piątkę na pewno, z domu nie jest wypuszczany od około roku. Był szczepiony przeciwko białaczce w grudniu 2008, potem już nie, bo nie wychodził.
Termin corocznych szczepień mijał mu teraz, 13 grudnia, przyznaję, że jeszcze ich nie zrobiłam :oops:
No i mieszkam koło Wieliczki, wydaje mi się, że widziałam tego kociuszka w Arwecie.

Kinya :1luvu: :1luvu:

Wysłałam Justynie linka do tego watku mam nadzieję ze szybko założy konto i sie tu pojawi.

Kinya czy dobrze rozumiem że byłaby szansa poprosić kacpra o pomoc???
Obrazek

katgral

Post » Nie sty 17, 2010 22:32 Re: KRAKÓW, umiera kot! POTRZEBNA KREW. RATUNKU!!

katgral pisze:
Kinya pisze:Mój Kacper by się kwalifikował, bo ma niecałe 5 lat, waży z piątkę na pewno, z domu nie jest wypuszczany od około roku. Był szczepiony przeciwko białaczce w grudniu 2008, potem już nie, bo nie wychodził.

Wysłałam Justynie linka do tego watku mam nadzieję ze szybko założy konto i sie tu pojawi.

Kacper już się zgodził :wink: Mam jeszcze półtorarocznego Kubusia, też byk, urodził się w moim domu (rozmnażaczka ze mnie :wink: ) i ani raz nie był na zewnątrz. Szczepienia ma chyba jeszcze aktualne, zresztą w Arwecie wiedzą wszystko o moich kotach :D

Ej, czy Justyna to ta, która ostatnio znalazła dom dla burego Bąbelka z rowu koło drogi? Bo mam jakieś skojarzenia 8)
Obrazek Obrazek

Kinya

Post » Nie sty 17, 2010 22:33 Re: KRAKÓW, umiera kot! POTRZEBNA KREW. RATUNKU!!

katgral pisze:
Tweety pisze:jest stały dawca, Pedro, w lecznicy w Myślenicach, co jakiś czas korzystamy z jego pomocy. Przetaczana jest oczywiście na miejscu. U nas musielibyśmy posprawdzać, bo nasi dawcy oddają często krew dla kociaków chorujących na pp więc ogonki są trochę wyeksploatowane :(

Aga dziękuję za odpowiedź (i przepraszam za późną porę sms-a :/) Jak dotrzeć do tego właścicieli Pedro???

Pedro mieszka w Lecznicy, w Theriosie, jest etatowym dawcą. Ale Kinya i jej Kacper są chyba bardziej "na miejscu".

Katgral, co to za pora? :wink:

Tweety

Post » Nie sty 17, 2010 22:33 Re: KRAKÓW, umiera kot! POTRZEBNA KREW. RATUNKU!!

Kinya pisze:
katgral pisze:

Kacper już się zgodził :wink: Mam jeszcze półtorarocznego Kubusia, też byk, urodził się w moim domu (rozmnażaczka ze mnie :wink: ) i ani raz nie był na zewnątrz. Szczepienia ma chyba jeszcze aktualne, zresztą w Arwecie wiedzą wszystko o moich kotach :D

Ej, czy Justyna to ta, która ostatnio znalazła dom dla burego Bąbelka z rowu koło drogi? Bo mam jakieś skojarzenia 8)

ufff :1luvu:

Tweety

Post » Nie sty 17, 2010 22:47 Re: KRAKÓW, umiera kot! POTRZEBNA KREW. RATUNKU!!

Zaraz, ale przecież chyba nie musi być facet :lol: Jakby co w zapasie jest jeszcze Plamka, siostra Kubutka. Trochę mniejsza, ale też spaślak :oops: Poza płcią i tym że starsza o godzinę - wszystko jak u Kuby ;)
Mogę zawieźć całą trójkę, chyba tak lepiej, bo są większe szanse na właściwego dawcę, dobrze myślę? Niestety nie znam się kompletnie (i całe szczęście, odpukać!) na tych rzeczach.
Obrazek Obrazek

Kinya

Post » Nie sty 17, 2010 22:53 Re: KRAKÓW, umiera kot! POTRZEBNA KREW. RATUNKU!!

widziałam kociaka w arwecie.. kurcze strasznie to wygląda.. to dziwne, ale w krakwecie też widziałam main coona z podobnym problemem.. nie wyglądało tak strasznie, tylko mała ranka.. trzymam kciuki mocno..
Obrazek

edit_f

Od: Śro gru 10, 2008 12:27

Post » Nie sty 17, 2010 22:55 Re: KRAKÓW, umiera kot! POTRZEBNA KREW. RATUNKU!!

przepraszam, że moje kociaki nie pomogą.. cała trójka zrobiła sobie u mnie szpitalik domowy..
Obrazek

edit_f

Od: Śro gru 10, 2008 12:27

Post » Nie sty 17, 2010 22:59 Re: KRAKÓW, umiera kot! POTRZEBNA KREW. RATUNKU!!

dziewczyny jesteście WIELKIE!! Właśnie dzwoniła do mnie Justyna (byłam pod prysznicem, więc myślałam że się przesłyszałam) że są 3 KOTY??!! myślę jakie 3 jak Kinya pisała o jednym 8O a tu takie świetne wieści

Siła tego forum zaskakuje mnie za każdym razem :)

Kurcze, teraz Edward MUSI wyzdrowieć.
No i mam nadzieję że Justyna się niebawem odezwie w wątku i będzie nas informować na bieżąco

Kinya co do kociaka z rowu to nie mam pojęcia czy to ta Justyna :/ . HALO JUSTYNA CZY TO TY?? :)
Obrazek

katgral

[następna]