Moderator: Moderatorzy
anna09 pisze:mokkunia pisze:Poradźcie mi, czy fortekor można zastąpić innym lekiem? Tańszym ale o takim samym działaniu?
Muszę z moim wetem pogadać w poniedziałek o tym, ale pomyślałam, że już teraz sobie przygotuję info.
Jeśli chodzi o obniżanie ciśnienia u nerkowców (bo rozumiem, że fortekor ma takie zadanie), to moi dostają Enarenal i Cardilopin. U tego, który zażywa dłużej, wetka jest zadowolona z rezultatu (niższe ciśnienie). Oba leki są tanie (w sumie kosztują nieco ponad 10 PLN).
koconek pisze:Peritol jest mały i tak podaje się zazwyczaj 1/4 tabletki, natomiast rubenal 75 to kapsułka ok. 2cm długości, ten drugi rubenal jest jeszcze większy
JOANNAM pisze:peritol nie jest psychotropem ale jest sterydem dlatego obciąża nerki
casica pisze:Zakocona, ale z tego co piszesz wyniki nie są tragiczne tylko podwyższone. Tak mi wychodzi, że kreatynina około 3, a mocznik w normie. Nie wiem czy dobrze przeliczyłam, zwłaszcza co do mocznika mam wątpliwość.
Wapń masz jeszcze w normie. Nie podawaj ipakitine, ona podwyższa poziom wapnia.
A co w ogóle dostaje kotka i jakie ma samopoczucie?
Zakocona pisze:Kropcia ma niski potas 3,7, i fosfor 1,49 mmol. Wapń już blisko górnej granicy, bo 2,61 mmol, a norma jest do 2,83 mmol. Nefrolog radziła alusal na zbicie wapnia. Chyba się pomyliła. Przecież alusal jest na fosfor.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości