Czarna kotka długowłosa w typie persa - już w nowym domu!

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Śro sty 13, 2010 8:17 Czarna kotka długowłosa w typie persa - już w nowym domu!

Zostala znaleziona w grudniu. Nie zakladalam jej nawet watku, bo nie wiedzialam czy przezyje...
Zostala znaleziona tuz przed wielkimi mrozami. Wychudzona, nos caly zaklejony ropa, nie miala nawet jak oddychac. Wielki strup na nosie, wielki kamien na zebach.
Nie mogla jesc, bo sie nie dalo. Wazyla cos kolo 1,5kg..
Dostala kroplowke, oczyscilismy zęby z kamienia. Pozniej byla karmiona strzykawka, bo niby bylo lepiej ale ciagle nie jadla. O dziwo wyniki krwi wyszly dobrze, bo myslelismy, ze nerki i watroba sa dobite.
W koncu zaskoczyla. Nosek sie zagoil, zaczela jesc. Teraz wazy prawie kilogram wiecej. Jest mila, pakuje sie na kolana, ale za czesaniem nie przepada. Musimy zabrac sie porzadnie za jej wyglad i doprowadzic do porzadku. Wtedy pokaze zdjecia. :-)
Teraz mam tylko te z pierwszego dnia. Nos wyglada jak wielka rana, bo trzeba bylo oderwac jej ten strup, zeby nie przeszkadzal w podaniu masci.
To pierwsze zdjecia:
Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio edytowano Nie mar 07, 2010 0:45 przez Edzina, łącznie edytowano 3 razy
dorzuć się do sterylek: https://www.ratujemyzwierzaki.pl/azg dla bezdomnych: KRS 0000338819

Edzina

Od: Czw lut 10, 2005 12:07

Post » Śro sty 13, 2010 19:55 Re: Znaleziona czarna kotka długowłosa w typie persa

o rany, jaka bidulka :cry: :cry: :cry:

kciuki za malutką :ok: :ok: oby było lepiej :ok:

moni_f

Od: Pt sie 08, 2008 19:59

Post » Czw sty 14, 2010 14:56 Re: Znaleziona czarna kotka długowłosa w typie persa

Wygląda jak moja, na 98% niestety nie na 100% ponieważ pyszczek jest zmieniony z powodu obrażeń. Czekam z drżeniem serca na zdjęcia kotki, mam wielką nadzieję, że to Ona. Jeśli tak, to naprawdę CUD !
Obrazek

JoMaJ

Od: Czw sty 07, 2010 3:32

Post » Czw sty 14, 2010 17:00 Re: Znaleziona czarna kotka długowłosa w typie persa

Mam nadzieję ,że bidulka to Pani kotek . Trzymam kciuki !

gonia37

Od: Nie sty 03, 2010 11:43

Post » Czw sty 14, 2010 17:25 Re: Znaleziona czarna kotka długowłosa w typie persa

Oby, oby. A region Polski się zgadza?

Afryka

Od: Nie kwi 12, 2009 16:16

Post » Czw sty 14, 2010 17:46 Re: Znaleziona czarna kotka długowłosa w typie persa

Region? Absolutnie nie! :-)
W ogole uwazam, ze to jest zupelnie inny kot, tylko na tych zdjeciach moze wyszla podobnie. Jest starsza, pewnie po sterylce, no i zapewne z naszych okolic, w koncu w zeszlym roku tez znalezlismy czarna persice.
JoMaJ - co ona lubila jesc u Ciebie?
dorzuć się do sterylek: https://www.ratujemyzwierzaki.pl/azg dla bezdomnych: KRS 0000338819

Edzina

Post » Czw sty 14, 2010 18:12 Re: Znaleziona czarna kotka długowłosa w typie persa

No tak, jeśli kot zginął w Bełchatowie, to do Zielonej Góry faktycznie daleka droga.
Ale tu cud jakiś, że udało się Ci ją uratować. Na zdjęciach wygląda, jakby już niewiele życia w niej było :(

Afryka

Od: Nie kwi 12, 2009 16:16

Post » Czw sty 14, 2010 18:41 Re: Znaleziona czarna kotka długowłosa w typie persa

To rzeczywiście nie ten kierunek, ale też nie wiadomo co się z kotką działo.

A można prosić o jakieś świeże zdjęcia koteńki?

koconek

Od: Sob sie 08, 2009 15:41

Post » Czw sty 14, 2010 19:17 Re: Znaleziona czarna kotka długowłosa w typie persa

Jeśli chodzi o jedzenie to chyba nic nadzwyczajnego , surowe mielone wołowe mięso, gotowane wołowe i z kurczaka, biały ser z pudełka (taki ze śmietaną), suchy RC , jogurt owocowy. Jedyna rzecz która może wyróżniać jej gust to co mi przychodzi do głowy to "chipsy" - suche czipsy najbardziej lays fromage ,nawet takie z cebulą czy papryką.
Jeśli zobaczyła otwarta torebkę to pchała się okropnie.
Obrazek

JoMaJ

Post » Sob sty 16, 2010 11:30 Re: Znaleziona czarna kotka długowłosa w typie persa

Zdjecia z wczoraj:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Kicia już duuuużo lepiej. Dość mocno protestowała przy wyczesywaniu. A wyczesałyśmy z reklamówkę sierści! Bardzo nie lubi czesania łap. Nawet dotknięcie powoduje pacanie łapą. Ale pozbyła się reszty kołtunów.
Oczy już ładne, czyste. Z przodu niestety wygolona, bo za dużo kołtunów było, na łapkach też - po pobraniu krwi. Trzeba troszkę czasu, żeby sierść odrosła. Kicia prawdopodobnie była bita. Kuli się na podniesioną rękę. Może została wyrzucona, bo nie dawali sobie rady z czesaniem? A pożniej zaczęlo jej jeszcze smierdzic z pyszczka przez kamien i powod gotowy.. :?
Psów się nie boi, koty troche ustawia, ale nie z jakaś specjalną agresją.

Jak widzisz JoMaJ - jest raczej plaskatą panienką. :-)

Edzina

Post » Sob sty 16, 2010 18:01 Re: Znaleziona czarna kotka długowłosa w typie persa

Na tych zdjęciach widać płaski pyszczek, na zdjęciach z rozkrwawionym noskiem wyglądała raczej na moją.

Ta kotka to istotnie typ persa, moja ma pyszczek zbliżony kształtem do kota europejskiego ale ma szerokie bokobrody i pędzelki w uszach, długą sierść (teraz nie wiadomo w jakim stanie, może być dużo krótsza) i długi puszysty ogonek z długa sierścią.
Teraz to już nic nie wiem, ta kotka z tych zdjęć to napewno nie moja, widać że wiele przeszła bidulka, potrzebuje spokoju i opieki. To wspaniale, że będzie miała dobry dom.
Szkoda, że to nie moja, tak bardzo na to liczyłam.
Obrazek

JoMaJ

Post » Pon lut 08, 2010 13:48 Re: Znaleziona czarna kotka długowłosa w typie persa

Kicia ma charakterek. Od wczoraj już u mnie. Jesli kogos nie zna - na dzien dobry, przy probie glaskania - jest machanie lapka. Tak ostrzegawczo. Ale jak juz sie oswoi - jest mila, jednak kiedy cos jej sie nie podoba - potrafi pacnąć. Może to bylo przyczyna wyrzucenia jej z domu.. Musialam odmowic ludziom z dziecmi. Nie bede ryzykowac, ze ktos komus zrobi krzywde, albo bedzie chcial oddac, bo kot nie lubi noszenia, glaskania czy siedzi za tapczanem. Ona potrzebuje spokojnego domu, niekoniecznie bez kotow i dzieci, ale z duzymi juz dziecmi, takimi kilkunastoletnimi najlepiej. No chyba, ze potrafia pogodzic sie z tym, ze kota nie widac. ;-) Bo niestety kicia bedzie sie chowac przy bieganiu i halasach. I drapac jesli ktos na sile bedzie chcial ja wyciagac, glaskac i nosic.

Edzina

Post » Nie lut 14, 2010 13:44 Re: Czarna kotka długowłosa w typie persa - ruja!

No to mamy niespodzianke. :evil: Kotka ma rujke! :strach:
Cale szczescie, ze nie zdazylam jej jeszcze wydac. Ta blizna na brzuchu to teraz nie wiadomo skad i dlaczego.. Ale przynajmniej wiadomo do czego byla komus potrzebna.. :?
Szukanie domu przesunie sie o co najmniej kilka dni.
W pakiecie z rujka dostalam sikanie na lozko.. :evil:

Edzina

Post » Pon mar 01, 2010 21:27 Re: Czarna kotka długowłosa w typie persa - gotowa do adopcji

Nareszcie uporalismy sie ze wszystkim. Kicia po sterylce. Niestety zle znosi narkoze, wiec nie jadla mi ze 3 dni. Ale juz ma apetyt, zrobila sie milsza, spi w lozku, nie sika gdzie popadnie. :-)
Odrasta jej sliczne futerko, bo nie czarne, ale.. poprzetykane biala sierscia. Sliczne. :-)
Kicia wyglada teraz tak:
Obrazek Obrazek Obrazek

Edzina

Post » Śro mar 03, 2010 17:44 Re: Czarna kotka długowłosa w typie persa - gotowa do adopcji

Naprawdę wyładniała i nie ma już takiego demonicznego (jak to Fiołek określił ) wyrazu pysia .Sikaniem sterowały hormonki , więc na bank będzie spokój jak się do końca wyciszą.
Obrazek

kotkaZŁA

Od: Czw lut 19, 2009 19:33

[następna]